• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Złociste i chrupiące. Skąd dobre frytki w Trójmieście?

Julia Rzepecka
29 listopada 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Frytki to danie, które ma wielu fanów. Jedni lubią jeść je tylko z solą, inni z keczupem albo majonezem, jeszcze inni z wymyślnymi sosami, a nawet z octem. Frytki to danie, które ma wielu fanów. Jedni lubią jeść je tylko z solą, inni z keczupem albo majonezem, jeszcze inni z wymyślnymi sosami, a nawet z octem.

Z ziemniaków, z batatów, a nawet z marchewki czy selera. Jako dodatek do innej potrawy lub jako osobne danie. Frytki są jedną z najpopularniejszych przekąsek na świecie. Gdzie w Trójmieście można zamówić najsmaczniejsze? Podpowiadamy nasze typy i jak zawsze czekamy na wasze polecenia.



Jedzenie na telefon w Trójmieście


Jak najchętniej zjadasz frytki?

Pommes de terre frites, czyli inaczej po prostu frytki - chyba każdy z nas od czasu do czasu lubi zjeść pyszną, solidną porcję. Na całym świecie istnieje bardzo wiele sposobów na ich spożywanie. Niektórzy najchętniej zjadają je bez żadnych dodatków, inni podkręcają smaki z rozmaitymi sosami: keczupem, majonezem lub octem, co jest lubiane przez Brytyjczyków. W Wielkiej Brytanii popularne jest także spożywanie frytek z rybą ("fish and chips").

Czytaj też: Włoska, amerykańska, a może hawajska? Uwielbiane rodzaje pizzy

Zjeść je można w domu, zrobione samemu, ale to także małe co nieco bardzo chętnie jedzone "na mieście" lub podczas imprez. Są niedrogie, dlatego to także flagowe przekąski wielu sieci restauracji typu fast-food. Trzeba jednak uważać, by nie przesadzić - ze względu na długie smażenie w głębokim tłuszczu frytki nie należą do najzdrowszych dań. Zawierają dużo tłuszczów nasyconych, dlatego ich nadmierne spożywanie nie jest wskazane. Dobrą, choć mniej znaną alternatywą na ich podanie, jest pieczenie w piekarniku. W ten sposób często przyrządza się frytki nie tylko z ziemniaków, ale także z batatów, marchewek, selera czy cukinii.

  • Frytki dostaniemy także w barobusach, m.in. w Belgijkach.
  • Frytki z batatów zjemy m.in. w Surfburgerze.
  • Przygotowanie frytek we Franco Hot Dogs.
  • Frytki z batatów i sosy do wyboru w Mora Bistro.
  • Fryty i żeberka to według wielu połączenie idealne. Tutaj od Billy's American Restaurant.
Frytki pochodzą z Belgii. Kilka wieków temu mieszkańcy jednego z tamtejszych regionów chętnie zjadali małe rybki wyławiane z rzeki i smażone na rozgrzanym oleju. Kiedy brakowało ryb w okresie zimowym i ciężko było wyłowić je spod grubego lodu, zamiast nich zaczęto smażyć ziemniaki pokrojone w paski (wielkością zbliżoną do wielkości rybek). Danie szybko zyskało popularność i już w 1857 r. powstał tam pierwszy bar serwujący frytki. Niedługo po tym frytki należały już do codziennego jadłospisu Belgów.

Po wybuchu I wojny światowej angielscy żołnierze zasmakowali frytek i ochrzcili je mylnie nazwą "french fries" sugerującą jakoby wynalazcami frytek byli Francuzi. Natomiast do Stanów Zjednoczonych danie przywędrowało po wojnie, jednak dopiero w latach dwudziestych minionego stulecia stało się tam bardzo popularne - głównie za sprawą szybko powstających barów fast-foodów oraz możliwości zjadania ich bez użycia sztućców.

Zobacz także: Okiem dietetyka: wszystko, co musisz wiedzieć o soli

Jeśli poszukujemy w Trójmieście frytek zbliżonych do tradycyjnego kształtu i smaku, warto spróbować frytek Belgijki, które można spotkać między innymi w przemieszczającym się barobusie, na zlotach food-trucków czy w gdańskiej Galerii Chełm. Sprzedawane są tam grubo krojone ziemniaki specjalnej odmiany, dwukrotnie smażone, serwowane w papierowych rożkach z sosami własnej produkcji i z majonezem z Belgii.

  • Burger z jajkiem i frytkami od Seventh Heaven w Gdańsku.
  • Curry wurst: białe kiełbaski z sosem pomidorowym, curry, a do tego frytki. Zjemy je w Browarze Vrest.
  • Na zdjęciu frytki domowe z sosem serowym oraz smażone pikle na ostro - Mora Bistro.
  • Burger, fryty i sosy - propozycja od gdyńskiego Śródmieścia.
  • Propozycja od Śliwki w Kompot - burger i warzywne frytki.
  • Bułki bao i frytki z batatów - propozycja od Woosabi w Gdańsku.
Nie zawiodą się także ci, którzy zamówią frytki w Surfburgerze. Tam również zamówić można ziemniaki krojone na nieco większe kawałki, z autorskimi sosami, które będą doskonałym dopełnieniem dla burgera. Dania można zamawiać z dowozem.

Podobnie jest w Radiostacji. Zanim pandemia zamknęła wszystkich w domach, w Radiostacji można było nieraz zobaczyć imprezowiczów, którzy zamawiali tam frytki, by się pokrzepić w trakcie zabawy. Nie trzeba jednak czekać do zniesienia obostrzeń, aby spróbować specjału z tej kuchni, ponieważ możliwe jest złożenie zamówienia telefonicznie i online. Smakowitych smażonych ziemniaków spróbować można w Franco Hot Dogs. W ofercie tego lokalu znajdują się przede wszystkim hot dogi w wielu odsłonach, ale są tam także i godne polecenia frytki.


W Gdyni spróbować można wspominanych wcześniej frytek z warzyw innych niż ziemniaki. Mora Bistro serwuje frytki z marchewki i batatów, ale są także również klasyczne ziemniaczane. Jest też opcja "naładowane fryty", czyli z wieloma dodatkami. Na przykład "Bacon Cheesy", czyli frytki z cheddarem, boczkiem, sosem ranch i szczypiorkiem, "Lemon Herbsy" z masłem ziołowo-cytrynowym, pietruszką i sosem czosnkowym czy "Azjany" z sosem czosnkowym, sosem spicy mayo, sosem hoisin, orzeszkami ziemnymi, kolendrą i limonką. Natomiast frytek w iście amerykańskim stylu można posmakować w Billy's American Restaurant. Tam są one dodatkiem do dań z mięsem: steków, żeberek oraz burgerów.

Fryty na różne sposoby zjemy w wielu innych trójmiejskich lokalach, m.in. w Seventh Heaven, Śródmieściu, Śliwce w Kompot, Woosabi czy Browarze Vrest.

Może cię zainteresować: Co jemy, gdy mamy zły nastrój?

Frytki to niewątpliwie jedna z najprostszych, niedrogich i smacznych przekąsek. Zawsze pozostaje także opcja przyrządzenia ich samemu w domu. Polecamy poniższy przepis. Smacznego!

Przepis na domowe pieczone frytki z piekarnika

Składniki:

- pół kilograma ziemniaków,
- kilka łyżek oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- szczypta suszonego oregano do smaku.

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Ziemniaki obrać i opłukać. Pokroić na słupki, a następnie włożyć do dużej miski. Oprószyć solą, pieprzem i suszonym oregano. Polać oliwą i dokładnie wysmarować nią ziemniaki. Ułożyć na dużej blasze (można wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia, aby ziemniaki nie przywarły), zachowując odstępy pomiędzy poszczególnymi frytkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około pół godziny (czas pieczenia zależy wielkości kawałków). W trakcie pieczenia przemieszać.


  • Frytki to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Można je zjadać jako osobne danie lub dodatek do innych potraw.
  • Pieczone frytki przygotowywać można nie tylko z ziemniaków, ale także z innych warzyw: marchewek, selera czy cukinii.
  • Frytki to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Można je zjadać jako osobne danie lub dodatek do innych potraw.

Miejsca

Opinie (125) 10 zablokowanych

  • To ja wam podam prawdziwy przepis domowy na prawdziwe frytki (2)

    - ziemniaka kroicie w równe kwadratowe słupki
    - do rozgrzanego oleju rzepakowego (najlepiej z domieszką masła klarowanego - chodzi o punkt dymienia i smak) wrzucasz po kilka sztuk partiami tak by nie ochłodzić oleju
    - wyciągasz gdy frytki są blade i miękkie, studzisz i odsączasz z oleju
    - powtarzasz operację smażenia, wyciągasz rumiane frytki
    Koniec. Najlepsze na świecie, zawsze chrupiące frytki.
    Nie ma za co :)

    • 14 2

    • wystarczy wczesniej wyblanszowac

      • 1 1

    • oleju rzepakowego powiadasz

      • 2 0

  • Domowe frytki najlepsze. Kilogram ziemniaków za 60 groszy. (4)

    Do tego sos czosnkowy: jogurt naturalny, trzy łyżki majonezu, dwa wyduszone ząbki czosnku, sól i pieprz.
    Albo keczup domowej roboty: musztarda stołowa zmieszana z koncentratem pomidorowym.

    Smacznego :)

    • 17 4

    • przecież ziemniaki już dawno nie kosztują 0,60 zł (3)

      • 10 9

      • chyba u ciebie

        • 6 1

      • (1)

        Kup od rolnika

        • 8 2

        • 1 tone

          • 5 0

  • sekretem jest tłuszcz wołowy (2)

    a nie smażenie na zwykłym oleju

    • 14 6

    • to nie jest wege. (1)

      • 1 6

      • Kiedyś w tunelu przy SKM był napis
        "Kto jest wege ten ***** kolegę"

        • 7 0

  • (2)

    Cena detaliczna porcji frytek nie powinna wynosić więcej niż 3pln. Każda próba sprzedaży drożej oznacza nabijanie kabzy właścielowi i takie przybytki omijam szerokim łukiem. Marża 100% przeżyję, 300% już nie.

    • 29 2

    • Zwracam uwagę, że z matematycznego punktu widzenia (1)

      marża nie może przekroczyć wartości 100%. To co masz na myśli to narzut :)
      Reszty nie komentuję.

      • 6 2

      • występuje jeszcze pojęcie

        skrótu myślowego. Osobiście wole skrót myślowy "200% marzy" niż stwierdzenie "200% narzutu"

        • 0 6

  • Na plaży

    Na przeciwko contrastu są spoko frytki.

    • 4 2

  • domowe (3)

    jezu ludzie, jeśli wasze domowe frytki są najlepsze i w cenie 2 PLN to zryjcie na chacie. nikogo to nie obchodzi a juz na pewno nikt was nie zmusza do zamawiania. gdyby to było tak beznadziejnie jak to opisujecie wszechwiedzący eksperci od wszystkiego, to by dawno tych biznesow nie bylo.

    • 10 32

    • a i tak nie masz szansy jesc za 20 zl 150 gramow na Helu :P

      • 11 0

    • No i nie ma. Powstają nowe i zaraz ich nie ma. I tak wkoło Wojtek

      • 2 1

    • Mnie to obchodzi

      Za to nie obchodzi mnie co tam serwują w jakiś hipsterkich Syfburgerach

      • 4 0

  • Frytki w Belgii (1)

    Zdumiewające jest to, że Polak myśli, że jak tylko przekroczy granicę i wjedzie do Belgii to już tam świetne frytki dają. Tak samo jak z langoszami na Węgrzech czy burgerami w usa. aaa tak nie jest. To, że dany kraj z czegoś słynie nie powoduje, że każdy punkt serwuje to dobrze i tak samo jest z frytkami w Belgii.

    Niestety i tam oszczędzają na produktach i robią często na fryturach i kupnych sosach, no ale "Polak" zjadł w Belgii i tam są naj i on jest teraz specjalista od frytek, każdy lokal w Polsce będzie uczył i ustawiał.

    Jak nie potraficie tego zrozumieć to przyrównajcie to do zapiekanek, czy żurku z których Polska słynie, w ilu miejscach można zjeść extra te dania? Większość to gotowce z hurtowni.

    • 14 8

    • Prawda taka, że zależy gdzie i na co trafisz :) Jeden robi ze świeżych produktów, dziesięciu z mrożonek z marketu...

      • 4 0

  • Frytk iczyli ja ksprzedac 20 gram ziemniakow za 5 złotych ehheh (1)

    hehehehe

    • 18 5

    • gramów...

      jeden gram, dwa gramy, dwadzieścia gramów.

      • 3 1

  • Serio polecacie surfburgera z mrozonymi frytkami ? (2)

    Widzialem kilka razy jak na chelmie w surfie lezaly na zaplaczu opakowania po frytkach mrozonych... gratuluje redaktorowi

    • 36 2

    • no nie wiem mi tam smakują

      • 0 9

    • Przecież Trójmiasto od zawsze promuje Surfa

      To kolesie

      • 22 0

  • Smaczne, ale czy na pewno zdrowe?

    • 2 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane