- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (63 opinie)
- 2 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 3 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 4 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (103 opinie)
Zmiany na gastromapie ulicy Wajdeloty
Knajpiany boom przy zrewitalizowanej ulicy Wajdeloty nieco wyhamował - co prawda niebawem ruszą dwa nowe lokale, ale ostatnio kilka również zamknięto.
- Głośny zachwyt nad Wajdeloty w ostatnim roku przycichł - przyznaje jeden z tutejszych gastronomów. - Ludziom chyba wydawało się, że dzielnica samoistnie przeistoczy się w gdański odpowiednik warszawskiej Pragi, gdzie będzie tętniło nocne życie. Niestety, rzeczywistość pokazała, że wcale nie jest tak różowo. Po kilku latach w tym miejscu wiem o tej ulicy jedno: jest przede wszystkim nieprzewidywalna, nigdy nie wiadomo, czy w knajpie będzie pełno, czy wieczorem nikt nie przyjdzie.
Nie oznacza to, że w lokalach brakuje gości. Właściciele zamkniętego kilka tygodni temu Hummuslandu właśnie z powodu czasami zbyt dużej frekwencji postanowili poszukać nowego miejsca. Przenieśli biznes na I piętro Galerii Metropolia , gdzie działają pod szyldem Stacja Harissa - nadal sprzedając bliskowschodnie potrawy.
- Nie było oczywiście tak, że ciągle mieliśmy tłum, ale ciasnota lokaliku przy rondzie zaczęła nam doskwierać. W nowym miejscu mamy o wiele więcej miejsca zarówno dla gości, jak i na zapleczu. A to dało nam możliwość rozbudowania oferty - mówi współwłaściciel, Sławomir Kalkowski.
Co ciekawe, właściciele Stacji Harissa nadal dzierżawią lokal przy Wajdeloty i w styczniu planują otwarcie w tym miejscu kolejnej knajpki. Prawdopodobnie będzie to bistro z prostą, wegańską kuchnią. Rozpoczęcie działalności zaplanowano na styczeń.
Nowy lokal powstanie również w miejscu zamkniętego niedawno baru z makaronami Knödel . Miejsce będzie nazywać się Szarpanina, a specjalnością szefa kuchni będą m.in. kanapki premium z szarpaną wieprzowiną i wołowiną. Start z końcem grudnia.
Maciej Wójciński, współwłaściciel Szarpaniny uważa: - Wajdeloty to miejsce, gdzie bywają bardziej świadomi kulinarnie odbiorcy. To wciąż miejsce z potencjałem, a gdy zakończy się inwestycja w Starym Browarze, cała okolica ożyje jeszcze bardziej.
Warto dodać, że w okolicy Wajdeloty wciąż działają m.in. pizzeria Ósemka, wegańskie bistro Avocado, bistro Motto, wegańska kawiarnia Fukafe, bistro z makaronami i pizzą Kuźniczki, bar z kuchnią domową Smakosz, bistro z pankejkami Yummy, lodziarnia Kwaśniak oraz kawiarnia Kurhaus.
Na rondzie wykańczany jest lokal pod nową palarnię kawy. Z kolei otwarcie zapowiadanego od ponad roku baru z rolkami sushi Między Rolkami nie dojdzie do skutku - właściciele zrezygnowali.
Miejsca
Opinie (158) 9 zablokowanych
-
2017-12-18 08:24
(1)
Knödel słaby był potwornie średniej jakości kluchy utopione w tłustym sosie raz spróbowaliśmy i nigdy nie wróciliśmy- to też taka prawda zwyczajna, ze nie każda knajpa gotuje tak dobrze, żeby się utrzymać na dłużej
- 1 1
-
2018-04-25 12:10
słabo,ale za to drogo
- 0 0
-
2017-12-15 19:52
(3)
Kurhaus.. w lato to istna tragedia, "klienci" drący ryja po pólnocy (a lokal niby czynny do 22)
Jaki lokal tacy klienci.- 27 17
-
2018-04-25 12:00
Raczej kurkhaus
- 0 0
-
2017-12-22 01:12
Nie „w lato” a LATEM geniuszu.
Ale czego można się spodziewać, jaka yntelygencja taki komentarz, a i japa ciagle otwarta...Nawet po 22 .- 0 0
-
2017-12-19 14:13
Kurhaus jest otwarty do ostatniego klienta, a nie do 22.
- 0 0
-
2017-12-15 19:51
Kocham Wajdeloty (3)
Uwielbiam spacerować tą uliczką.Znam ją od dzieciaka.Mogło by tam być jeszcze więcej knajpek, brakuje pubu z tańszym browarem(rzemieślnicze dla mnie i pewnie większości drogie po 15zł.).Przydało by się jeszcze kilka kamienic wyremontować (jakiś kretyn przy Barbarze zrobił gryzmoły).
- 35 6
-
2018-04-25 11:59
z Bielkówka po 8zeta w Ósemce dostaniesz
- 0 0
-
2017-12-16 08:16
Przecież na Wajdeloty są lokale z piwem od 8 zł
Jak chcesz taniej to bar Kufelek przy rynku :D
- 6 1
-
2017-12-16 01:08
Ja też uwielbiam Wajdeloty. Szczególnie jak slalomuję między psimi odchodami. Należałoby najpierw zrewitalizować umysły mieszkańców.
- 16 0
-
2017-12-15 19:42
Wychowałem się w bloku... (4)
... proszę wytłumaczyć mi prostaczkowi termin: kanapki premium. Uprzejmie proszę zarówno o definiens jak i analizę prakseologiczną co do użycia słowa: Premium. Dziękuje.
- 61 4
-
2018-04-25 11:58
znaczy , jak jesz to przepłacasz
- 0 0
-
2017-12-16 12:31
Kanpaka zwykla to taka jak robisz w domu. Premium to taka sama ale kosztuje 15zl
- 9 0
-
2017-12-16 07:07
Z uśmiechem kelnera gratis......
- 10 0
-
2017-12-15 20:26
to są takie zwykłe kanapki jak w domu
tylko w cenie >= 19,90/szt
- 37 0
-
2017-12-15 18:15
A któraś nowa knajpka (2)
będzie miała polską nazwę? bo na razie jest żałośnie :/
- 77 17
-
2018-04-25 11:56
Smakosz i Ósemka i w sumie Avokado też
- 0 0
-
2017-12-16 00:08
Przyjdź, kup, zapłać
a będą.
Narzekaniem nic nie zwojujuesz i niczego nie poprzesz- 3 10
-
2017-12-15 16:45
veganska knajpa ma sie bardzo dobrze. (18)
Ludzie zaczynaja sie naturalnie odzywiac. Nigdy nie zrozumialam jak mozna jesc martwe zwierzeta ?
- 46 109
-
2017-12-15 18:17
veganie to mordercy zwierząt (7)
pod uprawy soi na te veganskie kotleciki wycina się lasy równikowe. Przez veganów CODZIENNIE znikają całe gatunki zwierząt
- 29 19
-
2017-12-15 19:20
kotlety robi sie z drzew rownikowych ? do jakiej szkoly chodziles ? (4)
Czlowiek ma uklad pokarmowy roslinozercy. Poczytaj sobie.
- 12 23
-
2017-12-16 10:01
Tak jak pies ma układ roślinożercy... (1)
Mój je marchewkę i sobie chwali.
Czy miernoty umysłowe stanowią kwiat tej ziemi,Tej Ziemi?- 4 3
-
2018-04-25 11:54
Biedny pies
- 0 0
-
2017-12-15 19:58
Dlatego mamy kły? (1)
- 16 14
-
2017-12-15 20:51
Użyj tych " kłów" to rozdarcia skóry i skruszenia kości. Wtedy pogadamy.
- 17 8
-
2017-12-15 20:52
(1)
Lasy wycina się pod uprawę zboża dla 65 miliardów zwierząt, które zabijamy dla mięsa. Jakim cuden wycinka dla kilku procent wegan miałaby mieć wpływ na to o czym mówisz.
Poznaj fakty - potem komentuj.- 15 10
-
2017-12-16 13:25
Kilka procent vegan?
Rościcie sobie prawa ponad kilkadziesiąt procent mięsożerców - chamstwo po prostu 123.
- 3 1
-
2017-12-15 16:51
Jak by cie zabrali na sybir albo do kl stutthoff (2)
To byś zrozumiała nie jedno,a tak tyle twego co se pop**r.lisz
- 46 19
-
2017-12-15 20:50
(1)
Ale Ty nie żyjesz w takim miejscu...więc po co kombinujesz ? Masz sklepy zawalone owocami, warzywami, kaszami, strączkami itd.....ale oczywiście musiałeś wyskoczyć z Sybirem.
Logika trola.- 16 11
-
2017-12-16 20:35
Nallepszy jes schabowy z ziemniakami i kapustą, zasmżaną oczywiście....
- 2 1
-
2017-12-15 17:18
rożnica (2)
spróbuj zjeść żywe zwierzę a poczujesz różnicę , martwe, odpowiednio przyrządzone jest mega smaczne
- 36 5
-
2017-12-16 13:29
123 ale nie jesteśmy zwierzętami
Jemy mięso z zabitych zwierząt. Czy wam veganom zanikła pamięć jak wasi rodzice się odżywiali i co osiągneli? Walczcie teraz i osiągnijcie więcej. 123
- 2 1
-
2017-12-15 22:35
g*wno prawda
najsmaczniejsze jest żywe
- 7 2
-
2017-12-16 12:12
Wszystko co jesz kiedyś żyło.
No chyba, że żywisz się kamieniami i szkłem.
- 5 0
-
2017-12-16 07:19
Bo nie doznalas nigdy glodu, nie takiego "ssie mnie w żołądku", ale takiego kiedy juz nic nie jest wazne,tylko aby coś zdobyc do jedzenia. I wtedy niewazne czy to jest zielsko czy wiewiorka.
- 10 1
-
2017-12-15 23:09
są smaczne
- 3 1
-
2017-12-15 16:55
Lepiej martwe, niż żywe :)
- 35 7
-
2017-12-16 22:54
(1)
"Obłędne żarcie jest w Wietnamie , Tajlandii, Singapurze. Te z ulicznych straganów czy bazarów rybnych. Poranna zupa Pho z wołowiny lub kurczaka z makaronem do tego sajgonki , Smażone ryby łowione w nocy na ostro. na tak ostro ze aż w mózgu korniki szału dostają. Chrupiące smażone świńskie uszy ogólnie tego się NIE DA OPISAĆ. I jakoś nie spotkałem się by komuś coś zaszkodziło nawet z sajgonki smażone na taborecie na ulicy. Jak się ma do tego wykwintna kuchnia francuska ze swym zmielonym w papkę żarciem ? NIJAK To samo najlepsze restauracje. Na jednym targu rybnym masz do wyboru 1500 smaków do potęgi 1500. Pozdrawiam."
- 2 1
-
2017-12-18 12:06
Coś dużo tych smaków
jakieś 1.37E+4764. Sugeruję ograniczyć emfazol i farmazonol w diecie.
- 2 0
-
2017-12-17 01:54
re (1)
Nie rozumiem tego szału na jedzenie na mieście. Odnoszę wrażenie ,że większość ludzi w tym moich znajomych myśli tylko żeby jeść i jeść na mieście. Do tego to podniecenie glupkowate. Co do knajp to Gdańsk jest wsią. Wrocław i Kraków rządzi.
- 1 7
-
2017-12-18 08:25
To jedź na obiad na Kazimierz
- 0 0
-
2017-12-15 16:37
chyba nie potraficie czytać ze zrozumieniem (2)
1 knajpa padła.
powstają 3 kolejne (jeśli liczyć i palarnię kawy).
czyli wynik chyba na plus?- 39 20
-
2017-12-15 21:20
plus pub koło Żabki (1)
- 6 1
-
2017-12-18 05:26
Pub
Też słyszałem, że jakiś pub ma się tam otworzyć.
- 0 0
-
2017-12-16 01:37
wyminienili tylko fasady budynków i nawierzchnię (1)
cała reszta, zaplecze budynków, klatki schodowe, podwórka, pamięta ruskich i ich czołgi. Kury nadal biegają na jednym podwórku, nie wspomnę o gołębnikach.
- 27 0
-
2017-12-18 05:18
Bo cała reszta jest w prywatnych rękach (wspólnoty)
Pokaż miejsce gdzie miasto wyremontowano prywatne kamienice...
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.