• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zmiany na gastromapie ulicy Wajdeloty

Łukasz Stafiej
15 grudnia 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Ulicę Wajdeloty ożywiła rewitalizacja, którą zakończono na początku 2015 roku. Ulicę Wajdeloty ożywiła rewitalizacja, którą zakończono na początku 2015 roku.

Knajpiany boom przy zrewitalizowanej ulicy Wajdeloty zobacz na mapie Gdańska nieco wyhamował - co prawda niebawem ruszą dwa nowe lokale, ale ostatnio kilka również zamknięto.



Jak często bywasz w lokalach gastronomicznych przy Wajdeloty?

Trzy lata upłyną niebawem od zakończenia rewitalizacji ulicy Wajdeloty we Wrzeszczu. Inwestycja miała nie tylko spore znaczenie wizerunkowe dla całej dzielnicy (została nagrodzona m.in. przez Towarzystwo Urbanistów Polskich oraz głosami czytelników w plebiscycie Skrzydła Trojmiasta 2016), ale przede wszystkim realnie ożywiła Dolny Wrzeszcz. Wraz ze spacerowiczami odkrywającymi na nowo tę okolicę, przyszła gastronomia, a Wajdeloty stała się minizagłębiem niewielkich, modnych knajpek.

- Głośny zachwyt nad Wajdeloty w ostatnim roku przycichł - przyznaje jeden z tutejszych gastronomów. - Ludziom chyba wydawało się, że dzielnica samoistnie przeistoczy się w gdański odpowiednik warszawskiej Pragi, gdzie będzie tętniło nocne życie. Niestety, rzeczywistość pokazała, że wcale nie jest tak różowo. Po kilku latach w tym miejscu wiem o tej ulicy jedno: jest przede wszystkim nieprzewidywalna, nigdy nie wiadomo, czy w knajpie będzie pełno, czy wieczorem nikt nie przyjdzie.
Nie oznacza to, że w lokalach brakuje gości. Właściciele zamkniętego kilka tygodni temu Hummuslandu zobacz na mapie Gdańska właśnie z powodu czasami zbyt dużej frekwencji postanowili poszukać nowego miejsca. Przenieśli biznes na I piętro Galerii Metropolia zobacz na mapie Gdańska, gdzie działają pod szyldem Stacja Harissa - nadal sprzedając bliskowschodnie potrawy.

- Nie było oczywiście tak, że ciągle mieliśmy tłum, ale ciasnota lokaliku przy rondzie zaczęła nam doskwierać. W nowym miejscu mamy o wiele więcej miejsca zarówno dla gości, jak i na zapleczu. A to dało nam możliwość rozbudowania oferty - mówi współwłaściciel, Sławomir Kalkowski.
Co ciekawe, właściciele Stacji Harissa nadal dzierżawią lokal przy Wajdeloty i w styczniu planują otwarcie w tym miejscu kolejnej knajpki. Prawdopodobnie będzie to bistro z prostą, wegańską kuchnią. Rozpoczęcie działalności zaplanowano na styczeń.

Ostatnio zlikwidowano dwa lokale: Knödel i Hummusland. W ich miejsce mają powstać kolejne. Ostatnio zlikwidowano dwa lokale: Knödel i Hummusland. W ich miejsce mają powstać kolejne.
Nowy lokal powstanie również w miejscu zamkniętego niedawno baru z makaronami Knödel zobacz na mapie Gdańska. Miejsce będzie nazywać się Szarpanina, a specjalnością szefa kuchni będą m.in. kanapki premium z szarpaną wieprzowiną i wołowiną. Start z końcem grudnia.

Maciej Wójciński, współwłaściciel Szarpaniny uważa: - Wajdeloty to miejsce, gdzie bywają bardziej świadomi kulinarnie odbiorcy. To wciąż miejsce z potencjałem, a gdy zakończy się inwestycja w Starym Browarze, cała okolica ożyje jeszcze bardziej.
Warto dodać, że w okolicy Wajdeloty wciąż działają m.in. pizzeria Ósemka, wegańskie bistro Avocado, bistro Motto, wegańska kawiarnia Fukafe, bistro z makaronami i pizzą Kuźniczki, bar z kuchnią domową Smakosz, bistro z pankejkami Yummy, lodziarnia Kwaśniak oraz kawiarnia Kurhaus.

Na rondzie wykańczany jest lokal pod nową palarnię kawy. Z kolei otwarcie zapowiadanego od ponad roku baru z rolkami sushi Między Rolkami nie dojdzie do skutku - właściciele zrezygnowali.

Miejsca

Opinie (158) 9 zablokowanych

  • (1)

    Knödel słaby był potwornie średniej jakości kluchy utopione w tłustym sosie raz spróbowaliśmy i nigdy nie wróciliśmy- to też taka prawda zwyczajna, ze nie każda knajpa gotuje tak dobrze, żeby się utrzymać na dłużej

    • 1 1

    • słabo,ale za to drogo

      • 0 0

  • (3)

    Kurhaus.. w lato to istna tragedia, "klienci" drący ryja po pólnocy (a lokal niby czynny do 22)
    Jaki lokal tacy klienci.

    • 27 17

    • Raczej kurkhaus

      • 0 0

    • Nie „w lato” a LATEM geniuszu.
      Ale czego można się spodziewać, jaka yntelygencja taki komentarz, a i japa ciagle otwarta...Nawet po 22 .

      • 0 0

    • Kurhaus jest otwarty do ostatniego klienta, a nie do 22.

      • 0 0

  • Kocham Wajdeloty (3)

    Uwielbiam spacerować tą uliczką.Znam ją od dzieciaka.Mogło by tam być jeszcze więcej knajpek, brakuje pubu z tańszym browarem(rzemieślnicze dla mnie i pewnie większości drogie po 15zł.).Przydało by się jeszcze kilka kamienic wyremontować (jakiś kretyn przy Barbarze zrobił gryzmoły).

    • 35 6

    • z Bielkówka po 8zeta w Ósemce dostaniesz

      • 0 0

    • Przecież na Wajdeloty są lokale z piwem od 8 zł

      Jak chcesz taniej to bar Kufelek przy rynku :D

      • 6 1

    • Ja też uwielbiam Wajdeloty. Szczególnie jak slalomuję między psimi odchodami. Należałoby najpierw zrewitalizować umysły mieszkańców.

      • 16 0

  • Wychowałem się w bloku... (4)

    ... proszę wytłumaczyć mi prostaczkowi termin: kanapki premium. Uprzejmie proszę zarówno o definiens jak i analizę prakseologiczną co do użycia słowa: Premium. Dziękuje.

    • 61 4

    • znaczy , jak jesz to przepłacasz

      • 0 0

    • Kanpaka zwykla to taka jak robisz w domu. Premium to taka sama ale kosztuje 15zl

      • 9 0

    • Z uśmiechem kelnera gratis......

      • 10 0

    • to są takie zwykłe kanapki jak w domu

      tylko w cenie >= 19,90/szt

      • 37 0

  • A któraś nowa knajpka (2)

    będzie miała polską nazwę? bo na razie jest żałośnie :/

    • 77 17

    • Smakosz i Ósemka i w sumie Avokado też

      • 0 0

    • Przyjdź, kup, zapłać

      a będą.
      Narzekaniem nic nie zwojujuesz i niczego nie poprzesz

      • 3 10

  • veganska knajpa ma sie bardzo dobrze. (18)

    Ludzie zaczynaja sie naturalnie odzywiac. Nigdy nie zrozumialam jak mozna jesc martwe zwierzeta ?

    • 46 109

    • veganie to mordercy zwierząt (7)

      pod uprawy soi na te veganskie kotleciki wycina się lasy równikowe. Przez veganów CODZIENNIE znikają całe gatunki zwierząt

      • 29 19

      • kotlety robi sie z drzew rownikowych ? do jakiej szkoly chodziles ? (4)

        Czlowiek ma uklad pokarmowy roslinozercy. Poczytaj sobie.

        • 12 23

        • Tak jak pies ma układ roślinożercy... (1)

          Mój je marchewkę i sobie chwali.
          Czy miernoty umysłowe stanowią kwiat tej ziemi,Tej Ziemi?

          • 4 3

          • Biedny pies

            • 0 0

        • Dlatego mamy kły? (1)

          • 16 14

          • Użyj tych " kłów" to rozdarcia skóry i skruszenia kości. Wtedy pogadamy.

            • 17 8

      • (1)

        Lasy wycina się pod uprawę zboża dla 65 miliardów zwierząt, które zabijamy dla mięsa. Jakim cuden wycinka dla kilku procent wegan miałaby mieć wpływ na to o czym mówisz.

        Poznaj fakty - potem komentuj.

        • 15 10

        • Kilka procent vegan?

          Rościcie sobie prawa ponad kilkadziesiąt procent mięsożerców - chamstwo po prostu 123.

          • 3 1

    • Jak by cie zabrali na sybir albo do kl stutthoff (2)

      To byś zrozumiała nie jedno,a tak tyle twego co se pop**r.lisz

      • 46 19

      • (1)

        Ale Ty nie żyjesz w takim miejscu...więc po co kombinujesz ? Masz sklepy zawalone owocami, warzywami, kaszami, strączkami itd.....ale oczywiście musiałeś wyskoczyć z Sybirem.

        Logika trola.

        • 16 11

        • Nallepszy jes schabowy z ziemniakami i kapustą, zasmżaną oczywiście....

          • 2 1

    • rożnica (2)

      spróbuj zjeść żywe zwierzę a poczujesz różnicę , martwe, odpowiednio przyrządzone jest mega smaczne

      • 36 5

      • 123 ale nie jesteśmy zwierzętami

        Jemy mięso z zabitych zwierząt. Czy wam veganom zanikła pamięć jak wasi rodzice się odżywiali i co osiągneli? Walczcie teraz i osiągnijcie więcej. 123

        • 2 1

      • g*wno prawda

        najsmaczniejsze jest żywe

        • 7 2

    • Wszystko co jesz kiedyś żyło.

      No chyba, że żywisz się kamieniami i szkłem.

      • 5 0

    • Bo nie doznalas nigdy glodu, nie takiego "ssie mnie w żołądku", ale takiego kiedy juz nic nie jest wazne,tylko aby coś zdobyc do jedzenia. I wtedy niewazne czy to jest zielsko czy wiewiorka.

      • 10 1

    • są smaczne

      • 3 1

    • Lepiej martwe, niż żywe :)

      • 35 7

  • (1)

    "Obłędne żarcie jest w Wietnamie , Tajlandii, Singapurze. Te z ulicznych straganów czy bazarów rybnych. Poranna zupa Pho z wołowiny lub kurczaka z makaronem do tego sajgonki , Smażone ryby łowione w nocy na ostro. na tak ostro ze aż w mózgu korniki szału dostają. Chrupiące smażone świńskie uszy ogólnie tego się NIE DA OPISAĆ. I jakoś nie spotkałem się by komuś coś zaszkodziło nawet z sajgonki smażone na taborecie na ulicy. Jak się ma do tego wykwintna kuchnia francuska ze swym zmielonym w papkę żarciem ? NIJAK To samo najlepsze restauracje. Na jednym targu rybnym masz do wyboru 1500 smaków do potęgi 1500. Pozdrawiam."

    • 2 1

    • Coś dużo tych smaków

      jakieś 1.37E+4764. Sugeruję ograniczyć emfazol i farmazonol w diecie.

      • 2 0

  • re (1)

    Nie rozumiem tego szału na jedzenie na mieście. Odnoszę wrażenie ,że większość ludzi w tym moich znajomych myśli tylko żeby jeść i jeść na mieście. Do tego to podniecenie glupkowate. Co do knajp to Gdańsk jest wsią. Wrocław i Kraków rządzi.

    • 1 7

    • To jedź na obiad na Kazimierz

      • 0 0

  • chyba nie potraficie czytać ze zrozumieniem (2)

    1 knajpa padła.
    powstają 3 kolejne (jeśli liczyć i palarnię kawy).
    czyli wynik chyba na plus?

    • 39 20

    • plus pub koło Żabki (1)

      • 6 1

      • Pub

        Też słyszałem, że jakiś pub ma się tam otworzyć.

        • 0 0

  • wyminienili tylko fasady budynków i nawierzchnię (1)

    cała reszta, zaplecze budynków, klatki schodowe, podwórka, pamięta ruskich i ich czołgi. Kury nadal biegają na jednym podwórku, nie wspomnę o gołębnikach.

    • 27 0

    • Bo cała reszta jest w prywatnych rękach (wspólnoty)

      Pokaż miejsce gdzie miasto wyremontowano prywatne kamienice...

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane