Znika restauracja Pod Łososiem. Będzie Winne Grono

Po ponad 40 latach kończy działalność popularna gdańska Restauracja pod Łososiem. Zabytkowy lokal przy ul. Szerokiej nie będzie stał jednak pusty - w listopadzie przeniesie się tam z ul. Kopernika francuska restauracja Winne Grono.



Czy byłe(a)ś kiedykolwiek w Restauracji Pod Łososiem?

raz albo dwa razy 34%
wielokrotnie 15%
nigdy 51%
zakończona Łącznie głosów: 2702
Pod Łososiem to jedna z niewielu gdańskich restauracji z tak ciekawą historią. Tradycja kamienicy pod adresem ul. Szeroka 52-54 sięga 1598 roku, kiedy to holenderski menonita, Ambroży Vermollen założył tutaj wytwórnię likierów i gospodę o nazwie Der Lachs, czyli właśnie Łosoś. Jak pisał gdański historyk, Jerzy Samp, "królewska ryba zawsze cieszyła się tutaj szacunkiem, a niektórzy uważali ją za symbol szczęścia i dobrobytu".

Jego trunek - Goldwasser, czyli korzenna wódka, w której pływają płatki 22-karatowego złota - szybko stał się znany w całej Europie, a jego receptura jest tajemnicą strzeżoną do dzisiaj. Złota gdańska wódka jest też wizytówką działającej tutaj Restauracji Pod Łososiem, którą od 1976 roku prowadzi rodzina Robakowskich, która jest właścicielem lokalu (choć przez pierwsze półtóra roku lokal prowadził, a wcześnie koordynował jego otwarcie Kazimierz Szewczyk).

Mimo wielu prób kontaktu z właścicielem lokalu, Mieczysławem Robakowskim, nie udało nam się uzyskać jego komentarza od kilku tygodni. Potwierdzenie zamknięcia lokalu otrzymaliśmy natomiast pod numerem stacjonarnym Pod Łososiem.

- Zamykamy lokal 24 września - usłyszeliśmy od kelnera bądź menedżera, który odebrał telefon. - Po tym terminie nie przyjmujemy już rezerwacji.
Wnętrza na czele z odrestaurowaną, osiemnastowieczną rokokową sienią nie będzie jednak stało puste. Jak się dowiedzieliśmy, lokal ma już kupca. Przedwstępne porozumienie zawarł z nim także chętny na najem lokalu. To właściciel restauracji Winne Grono, która od czterech lat cieszy się dobrą opinią wśród znawców kuchni francuskiej.

Winne Grono w obecnych wnętrzach przy ul. Kopernika.
Winne Grono w obecnych wnętrzach przy ul. Kopernika. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
- Prowadzone są wstępne prace przygotowawcze do naszych przenosin jako nowego najemcy lokalu - mówi nam Arkadiusz Onasch, właściciel Winnego Grona. - Nad projektem architektonicznym pracują architekci z Inna - Manufaktura Wnętrz, którzy pragną tchnąć w te wnętrza nowego ducha, ale i z szacunkiem odnieść się do bytującego tam (podobno od dawna) ducha wynalazcy Goldwassera.
Charakter restauracji Winne Grono nie zmieni się. Nadal będzie to lokal specjalizujący się w kuchni i winach francuskich. W obecnym miejscu przy ul. Kopernika Winne Grono działać będzie do końca października. Nowe otwarcie przy Szerokiej planowane jest w listopadzie.

Opinie (211) ponad 20 zablokowanych

  • Winne grono - wyborne (5)

    Gratulujemy i życzymy powodzenia - całą rodziną K.

    • 49 132

    • Uwielbiam te same dekoracje w każdej nowej restauracji (2)

      IKEA wszędzie.. sam mam w domu dwie te lampy. To jest straszne.

      • 21 1

      • Wielka (1)

        szkoda że nad morzem likwiduje się knajpki rybne , no ale w tym kraju zawsze jest odwrotnie niż w samolocie a w Gdańsku szczególnie !!!!!

        • 7 7

        • Załóż. Bedzie super

          I nie zapomnij o kilku wykrzyknikach

          • 8 2

    • dlaczego? (1)

      odchodzi polskie, przychodzi francuskie

      • 7 2

      • Zemsta Francuzów

        To kara za to, że nie kupiliśmy śmigłowców.

        • 1 0

  • (22)

    Przerobią na stoły z palet, na ścianach goły beton, żarówki Edisona nad stołami... aha i kucharz obowiązkowo tatuaże i broda.

    • 463 33

    • . (1)

      Jak bardzo nic nie wiesz, człowieczku.

      • 15 81

      • Roma

        Masz wiele wspólnego z moimi nożami w domu - jesteś tępy...

        • 0 0

    • Raczej nie (6)

      Winne grono to restauracja, a nie sezonowe bistro. Jedna z lepszych restauracji w Trójmieście. Szkoda, że się przenoszą na Kopernika było kameralnie i miało się wrażenie, że nie każdy tam trafi. W nowej lokalizacji będzie turystycznie. Z drugiej strony właściciel więcej zarobi na co zasługuje

      • 29 35

      • Patrząc na zdjęcie Winnego Grona (5)

        to raczej tak. Wystrój - typowa restauracyjna tandeta. Kopiuj - wklej tysiecy takich knajp.

        • 70 4

        • A moze rozsądek właściciela (4)

          który doskonale wie, na czym polega gastronomia. Nie dezajnerskie wnętrze się liczy, tylko porządna kuchnia i serwis. Tyle w temacie :)

          • 13 18

          • Najwięcej treści w opiniach zawiera zazwyczaj to:

            "tyle w temacie"...

            • 14 0

          • Tylko, że do restauracji (2)

            wyglądającej jak lekko odświeżony bar mleczny z czasów końca PRL-u mało kto będzie chciał wejść. Oczywiście, kuchnia jest najważniejsza, ale wygląd i atmosfera też ma duże znaczenie.

            • 6 1

            • A Ty... (1)

              Kiedy byłeś w restauracji poza stypą, weselem i komunią?

              • 0 4

              • Zniżając się do Twojego poziomu dyskusji:

                A Ty już miałeś swoją komunię?

                • 6 0

    • i będzie.. la achabowyyy z frytkamyyy (2)

      i porcja 48 PLN bez surowek

      • 41 9

      • (1)

        Ale nie będzie obowiązku tam chodzić , gwarantuję .

        • 20 7

        • Po 13tym może już byc ;)

          • 4 1

    • (1)

      Tragedia, jesli ma to wygladac podobnie, jak na obrazku wyzej. Jakas dziwna moda nastala. wszystkie restauracje takie same-bez wyrazu,przypominaja wiejskie gospody. Jeszcze tylko krzesla derma obite i wypisz/wymaluj PRL

      • 26 0

      • Prl jest super

        Wegiel w powietrzu. Wszystkim dodatki po równo, trzynastki. Centralne planowanie. Pańdtwo jak dziś. Co się nie podoba?

        • 1 3

    • Tak i**otyczny

      Komentarz mogl napisac tylko ktos, kto nigdy nie byl w Winnym Gronie, a takze nie bywal Pod Lososiem.

      • 9 9

    • (1)

      wnętrze staropolskie. a teraz co będzie?

      • 8 0

      • Staropolskie

        Chyba mennonickie?

        • 0 1

    • (2)

      Ja dodał bym jeszcze 112 rodzajów piw. Rzemieślniczych

      • 7 1

      • Lepsze szczochy z kija? (1)

        • 0 4

        • Na jedno wychodzi - wszystko to szczoch, tyle ze rzemieslniczy frozszy.

          • 8 1

    • i menu napisane kredą.... ;)

      • 12 1

    • stoły z palet

      to prawda,taki mają styl, jeszcze plastiki na stołach...

      • 0 0

  • ojojoj (4)

    no to tragiczna wiadomość. Francuzi oprócz żab to mają jakieś inne ryby w menu? Bo jakoś ta francuska kuchnia dla klasy średniej to mi nie przypadła do gustu. Może w klasie wyżej jest lepiej, ale nie miałam tyle kasy, aby skosztować.
    A do łososia zawsze nam bliżej niż do np. lucjana...

    • 130 22

    • (1)

      Żaba to ryba?

      • 9 2

      • urzędowo tak

        systematycznie nie

        • 14 0

    • Wow

      Bravo super wiadomość i cieszę się bardzo że bedrzie restauracja Francuska Uwielbiam wszystkie potrawy francuskie są bardzo smaczne owoce morza sa bardzo zdrowe Gratulacje i powodrzeniax

      • 1 0

    • Wow

      Gratulujemy i zyczymy powodrzenia Uwielbiam kuchnie francuska a najwięcej owoce morza pycha Bravo

      • 0 0

  • Restauracja (10)

    Zmiana z pod łososiem na inna jest niepoważna. Przeciez nowy właściciel nie musi zmieniać nazwy. No tak ale to trzeba wiedzieć że powinno się kontynuować

    • 163 25

    • a jest co? (2)

      • 5 10

      • Dokładnie (1)

        Już 20 lat temu Robakowski jechał na zdjęciach z Wałęsą, Reaganem itp. Generalnie wyżej sr..ł niż odwłok miał. Nie potrafił / nie chciał marketingowo ograć tradycji tej lokalizacji to skończył na śmietniku historii.

        A największe krokodyle łzy wylewają ci, którzy tam nigdy nie byli.

        • 20 11

        • A moze poprostu przeszedł na emeryturę , napracował sie już .

          • 15 0

    • Czyli, że nowy właściciel ma przenieść swoją restaruację, ale zachować nazwę starej? xD

      • 10 1

    • Nie musi ale chce , jego lokal jego decyzje.

      • 7 1

    • Kup ją. I nazwy nie zmieniaj (1)

      • 4 2

      • nie zmieniam

        • 2 0

    • Koniec i tyle.

      • 3 1

    • Dotychczasowy właściciel nic nie kontynuuje.

      Gwizdnął historyczną nazwę i zrobił wystrój a la późne rokokoko rodem z włocławka.

      • 3 0

    • To jest Dom Pod Lososiem. Tak tez nazywala sie restauracja.Uwazam zatem ze wszystko moze byc w StarogdanskiejKamienicy Pod

      • 1 0

  • i dobrze (7)

    Poziom był coraz gorszy, kasza niedogotowana i samo chamstwo ze świata się zjeżdżało.

    • 107 36

    • (1)

      Który masz numerek ?

      -78.

      A ja 74 tylko w kiblu byłem...

      • 18 0

      • 76-sty

        • 0 0

    • faktycznie, teraz chamstwo nie będzie się już zjeżdżało...

      • 7 1

    • (1)

      I nigdy nie było pure że smalcem, zawsze tylko z dżemem.

      • 13 1

      • Z dżymem jeśli już :)

        • 4 1

    • chamstwo

      chamstwo to ty i twoje urojenia...

      • 0 0

    • Duren...

      • 0 0

  • (2)

    Szkoda, nie zdążyłem skorzystać.

    • 29 15

    • (1)

      Nie żałuj kochany, mieszkałam obok i widoki kuchni z tylu oraz zapachy .... zniechęcały .... oby nowi Zrovili gruntowny remont

      • 5 3

      • Nie zrobią

        Bo nad projektem pracują wnętrzarze a nie architekci.

        • 2 1

  • (11)

    Mi obojętnie.
    Jestem zwykłym Polakiem, nie stać mnie, nie chodzę.

    • 112 32

    • Weź się do roboty kolego (1)

      • 10 20

      • Ja ja,alles gut.

        A ty zapomniałeś dodać literę L na końcu swojego podpisu :D

        • 11 7

    • Nie dostajesz pincetplus?

      • 4 6

    • Zwykły polaku

      Nie masz 500+? To coś ty zwykły Polak?

      • 4 4

    • (1)

      mnie też nie stać, ale brakuje w Trójmieście takich restauracji

      • 3 3

      • to cinki bolek jesteś

        • 1 1

    • Dostaniesz niebawem 4k i bedzie cie stac. (1)

      • 2 1

      • Ceny pójdą +100% i dalej

        Nie będzie go stać

        • 0 1

    • A 500+ to na co ciebie

      • 0 0

    • W Polsce wszystko można zaorać, bo przeciętny ty nie interesuje się i nie bywa.

      A potem zdziwienie, że jesteśmy tanią kolonią darmowych pracowników dla wschodu i zachodu. Polak ma to w genach.

      • 0 1

    • To nie znika ciołki

      • 0 1

  • Restauracja z tradycjami (3)

    Za poprzedniego włodarza działała, a teraz zamykają - przypadek?

    • 52 33

    • za PiS wszystko pada

      kwitną tylko portugalskie Biedronki i niemieckie Lidle

      • 14 11

    • Ciekawa teroria ale ja myślę że właściciel przeszedł na emeryturę i chce odpocząć . Prowadzenie lokalu to nie zabawa tylko cięzka praca . Sprzeda lokal za dobra cene + emerytura i spokojnie pożyje.

      • 15 1

    • Tak.przypadek...

      • 0 0

  • Byłem raz.... (13)

    w jesieni 1985 lub 86 roku ,zamówiłem pieczeń wołową /pamiętam do dziś /, otrzymałem śmierdzący kawałek mięcha, później zawsze omijałem ten lokal szerokim/nie dlatego, ze leży przy ul. Szerokiej/ łukiem ..........

    • 76 23

    • no i co zmyślasz (2)

      w 1985 nie mogłeś tam nic zamówić. Dzieci tam nigdy nie obsługiwali bez opieki dorosłych - notabene dzieci wołowiny nie lubią...

      • 18 17

      • (1)

        Moje uwielbiają.

        • 6 0

        • gepardziątka czy lwiątka?

          • 2 4

    • (3)

      Wtedy wszystko już było na kartki to czego oczekiwaleś , podziękuj Gierkowi

      • 5 6

      • kolejny, który się historii nie kłania (2)

        tow. Edward to karierę skończył kilka lat wcześniej, a kartki w 1986 to już powoli były wycofywane. a od 1985 większość towarów reglamentowanych można było kupić także poza limitem kartkowym.

        • 8 3

        • (1)

          Ale 10 lat jego rządów doprowadziło do bankructwa państwa . Polska była bankrutem jeszcze przez długie lata!

          • 3 1

          • po 4 latach obecnych rządów mamy to samo

            wnuki nie spłacą tego, co obecnie rządzący rozdają. Ale p. Prezes wnuków nie ma - to i się nie przejmuje

            • 1 5

    • (1)

      Mam kolegę którego w goralskiej restauracji oszukali przy rachunku , juz nigdy nie pojechał w góry. No cóż mozna i tak .

      • 11 1

      • Mimo iz

        ta goralska restauracja byla w Sopocie!

        • 16 1

    • siedlisko cichociemnych typow...

      Świeciło pustkami
      Jankowskiego juz nie ma

      • 10 1

    • To była jeszcze Komuna. Dziś mamy Komunę 2.0.

      • 4 3

    • kłamstwo

      znam menu z lat 80tych nie było nigdy pieczeni wołowej w menu

      • 0 0

    • W latach 80tych w menu nie bylo pieczeni wol. Byla natomiast znakomita pieczen wieprzowa...

      • 1 0

  • Dramat (5)

    Po zrujnowaniu tradycji Kubickiego teraz przyszedł czas na łososia...

    • 100 6

    • (1)

      A cóz to była za tradycja i Kubickiego? Jedyna różnica to że wóda była podawana w karafkach bo schabowy i kurczak tak jak wszędzie..

      • 11 6

      • A golonka

        Nie jadłeś tam golonki to zamilcz!

        • 0 0

    • (1)

      Tak to dramat , obyśmy mieli tylko takie dramaty.

      • 9 2

      • to jest stonoga

        • 3 1

    • Pretensje do właścicieli

      Oba lokale to była własność prywatna

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Miesiąc kubański w Oria Magic House
Miesiąc kubański w Oria Magic House
degustacja
wrz 1-13.10
Gdańsk, Oria Magic House
Muzyka na żywo - Restauracja Magiel
Muzyka na żywo - Restauracja Magiel
muzyka na żywo, degustacja
g. 19:00
Gdańsk, Restauracja Magiel

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie