• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Znika restauracja Pod Łososiem. Będzie Winne Grono

Łukasz Stafiej
20 września 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
  • Restauracja Pod Łososiem działa w kamienicy przy Szerokiej od 1978 roku.
  • Archiwalne zdjęcia z Pod Łososiem z połowy lat 70.
  • Archiwalne zdjęcia z Pod Łososiem z połowy lat 70.
  • Archiwalne zdjęcia z Pod Łososiem z połowy lat 70.
  • Archiwalne zdjęcia z Pod Łososiem z połowy lat 70.

Po ponad 40 latach kończy działalność popularna gdańska Restauracja pod Łososiem. Zabytkowy lokal przy ul. Szerokiej nie będzie stał jednak pusty - w listopadzie przeniesie się tam z ul. Kopernika francuska restauracja Winne Grono.



Czy byłe(a)ś kiedykolwiek w Restauracji Pod Łososiem?

Pod Łososiem to jedna z niewielu gdańskich restauracji z tak ciekawą historią. Tradycja kamienicy pod adresem ul. Szeroka 52-54 sięga 1598 roku, kiedy to holenderski menonita, Ambroży Vermollen założył tutaj wytwórnię likierów i gospodę o nazwie Der Lachs, czyli właśnie Łosoś. Jak pisał gdański historyk, Jerzy Samp, "królewska ryba zawsze cieszyła się tutaj szacunkiem, a niektórzy uważali ją za symbol szczęścia i dobrobytu".

Jego trunek - Goldwasser, czyli korzenna wódka, w której pływają płatki 22-karatowego złota - szybko stał się znany w całej Europie, a jego receptura jest tajemnicą strzeżoną do dzisiaj. Złota gdańska wódka jest też wizytówką działającej tutaj Restauracji Pod Łososiem, którą od 1976 roku prowadzi rodzina Robakowskich, która jest właścicielem lokalu (choć przez pierwsze półtóra roku lokal prowadził, a wcześnie koordynował jego otwarcie Kazimierz Szewczyk).

Mimo wielu prób kontaktu z właścicielem lokalu, Mieczysławem Robakowskim, nie udało nam się uzyskać jego komentarza od kilku tygodni. Potwierdzenie zamknięcia lokalu otrzymaliśmy natomiast pod numerem stacjonarnym Pod Łososiem.

- Zamykamy lokal 24 września - usłyszeliśmy od kelnera bądź menedżera, który odebrał telefon. - Po tym terminie nie przyjmujemy już rezerwacji.
Wnętrza na czele z odrestaurowaną, osiemnastowieczną rokokową sienią nie będzie jednak stało puste. Jak się dowiedzieliśmy, lokal ma już kupca. Przedwstępne porozumienie zawarł z nim także chętny na najem lokalu. To właściciel restauracji Winne Grono, która od czterech lat cieszy się dobrą opinią wśród znawców kuchni francuskiej.

Winne Grono w obecnych wnętrzach przy ul. Kopernika. Winne Grono w obecnych wnętrzach przy ul. Kopernika.
- Prowadzone są wstępne prace przygotowawcze do naszych przenosin jako nowego najemcy lokalu - mówi nam Arkadiusz Onasch, właściciel Winnego Grona. - Nad projektem architektonicznym pracują architekci z Inna - Manufaktura Wnętrz, którzy pragną tchnąć w te wnętrza nowego ducha, ale i z szacunkiem odnieść się do bytującego tam (podobno od dawna) ducha wynalazcy Goldwassera.
Charakter restauracji Winne Grono nie zmieni się. Nadal będzie to lokal specjalizujący się w kuchni i winach francuskich. W obecnym miejscu przy ul. Kopernika Winne Grono działać będzie do końca października. Nowe otwarcie przy Szerokiej planowane jest w listopadzie.

Miejsca

Opinie (233) ponad 20 zablokowanych

  • To był ten lokal ze sztucznymi kwiatami w oknach? (1)

    Kiepski gust mimo tradycji. Nie dziwię się, że ich czas przeminął. Natomiast nowy inwestor mógłby nawiązać do nazwy...

    • 43 10

    • To był ten lokal ze sztucznymi kwiatami w oknach?

      chyba w twoim domu tak jest !!!

      • 0 0

  • Kuchnia francuska - najlepsza na świecie (4)

    W Śródmieściu przydałaby się jakaś restauracja z * Michelina

    • 16 41

    • Kuchnia francuska - najlepsza na świecie

      Kuchnia francuska - najlepsza na świecie hihihihihiii do polskiej i staropolskiej nie pasuje.

      • 0 0

    • z gwiazdkami Michelina to mamy ceny w knajpach.

      • 10 2

    • Z kuchni francuskiej to tylko lody.

      • 12 1

    • Proponuję opony do bolidów w sosie własnym.

      • 4 5

  • Zmiana nazwy świadczy o głębokim poważaniu (3)

    Tradycji tego miejsca przez najemce. Jeżeli będzie tam winne grono nigdy ich nie odwiedzę i będę z tego powodu radzil to samo znajomym i rodzinie

    • 48 37

    • uojojoj (1)

      Powiedz lepiej ile razy byłeś u Robakowskiego w ciągu tych 30tu lat. Zero? No to nie jojcz teraz jako to niepowetowana strata.

      • 19 3

      • uojojoj

        NIE 30 A 40 lat a byłem tam od 1980 roku jakieś 2500 RAZY !!! d*pKU''

        • 0 0

    • Zmiana nazwy

      przyznam że jak do łososia wpadałem kilka razy w roku to
      do tego nowego jakoś mnie nie ciągnie,

      • 0 0

  • Pod Łososiem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (2)

    dziwi mnie ,dlaczego M.Robakowski nie wypowiada się ....dlaczego tak się dzieje , ŁOSOŚ....idzie w obce ręce ....i pod ,,chorą,, nazwą ......Bankructwo ?????

    • 23 8

    • Pod Łososiem

      wydaje mi się że wynika to ze skromności,dobrego wychowania i profesjonalizmu.
      mieczysław zawsze robił piękne imprezy,bankiety,eventy,wesela...ze znakomitą kuchnią. iprofesjonalną obsługą. on tak już miał.kończyło się jedno.zaczynało drugie. nigdy nie zależało mu na reklamie swojej osoby. dla mnie to jeden z najlepszych restauratorów polski wszechczasów !!! dbał o wszystko i wszystkich !

      • 1 0

    • Może drugie dno ma tą sprawa. .

      • 3 5

  • zbrodnia (1)

    przecież to zbrodnia na smaku nie tylko w sensie kulinarnym ale również, a może i przede wszystkim w sensie estetycznym. Wystrój winnego grona to anty-klimatyczna, bezduszna , minimalistyczna idylla ludzi bez gustu bez cienia charakteru.

    Kto będzie chciał jeść w takim wnętrzu?

    • 28 4

    • zbrodnia

      z jednej z najlepszych restauracji w polsce zrobili bistro''
      też nie rozumiemgustu nowego właściciela.

      • 0 0

  • 531 lat tradycji zobowiązuje do zachowania nazwy Pod Łososiem i wystroju (6)

    531 lat tradycji zobowiązuje! Włodarze Gdańska i konserwator zabytków powinni zobligować do zachowania historycznej nazwy lokalu i jego wystroju. Tylko marka Pod Wierzynkiem w Krakowie ma nieco dłuższą historię i cieszy się tam wielką popularnością. A dlaczego? Bo jest bardzo sprawna obsługa i bardzo smaczne dania. Kilka razy z żoną jadliśmy tam okazjonalny obiad będąc w Krakowie. Pokażcie drugą w Polsce Restaurację o tak długiej tradycji jak Gdańska Pod Łososiem. Ceny nie mogą być księżycowe a i obsługa szybka i profesjonalna z dobrą kuchnią opartą na miejscowych produktach to powodzenie murowane. Na dobrą markę restauratorzy nieraz pracowali przez dziesiątki lat lub kilka pokoleń. A u nas tradycję dobrej marki spuszcza się jak deszczówkę w Motławie. Gdzie tak robią ? Tam gdzie rządzą fast foody. Panu Mieciowi Robakowskiemu należy się emerytura i życzenia dalszeg odobrego zdrowia. Szkoda, że nie ma godnego następcy.

    • 67 8

    • (1)

      Jako stały klient Winnego Grona nie zgadzam się z pańską opinią. Był tam pan i może uznać, że Winne Grono nie jest godne na przejęcie restauracji, w której 3/4 Gdańska nie było od lat?

      • 3 4

      • Winnego Grona

        uważam że zmiany są fajne ale powinno to być
        restauracja winne grono w domu ''pod łososiem'' to byłoby ok !

        • 0 0

    • U Wierzynka (2)

      Nie pod

      • 0 0

      • wierzynek

        ''wierzynek'' taka jest formalna nazwa lokalu.
        u wierzynka wzięło się stąd że potocznie uczta czy przyjęcie,impreza była u wierzynka. tą nazwę przekazują sobie krakusy i jest to też prawidłowa nazwa''

        • 0 0

      • Pod Baranami

        • 1 0

    • zgadza się

      pracę w łososiu rozpoczołem w 1980
      przyznam że od razu pokochałem i tak jest do dziś !!!

      • 0 0

  • (2)

    Restauracja z taką historią, tradycją.... Mój dziadek był tam kiedyś kierownikiem. Szkoda, że w XXIw. niszczy się miejsca z historią, przeszłością , które wpisane były i są częścią ważnej histori Polski, Polaków, wydarzeń...

    • 15 8

    • Mój dziadek

      kierownikiem , jednocześnie właścicielem był
      gerard, mieczysław, damian robakowscy.
      zastępców było kilku...np. jarek furmaniak. cudowny facet'' świetny kolega,
      i dobry menager !!! innych nie pamiętam.

      • 0 0

    • Myśle, ze gdyby mieli klientów, to by nie zawijali interesu. Trzeba było zatrudnić dobrego gościa od marketingu, może trochę zainwestować w personel... czasy się zmieniają, a tok myślenia właścicieli chyba nie poszedł z duchem czasu. Wizualnie knajpa wyglada na droga i robiona jest pod starego Niemca. Pewnie z tego powodu niewiele osób tam zaglądało.

      • 8 2

  • Znak Czasu! (2)

    Pod Łososiem, to dla mnie symbol, (dzięki Bogu, odchodzącej w niebyt) przaśno-buraczanej III RP!

    • 9 23

    • przaśno-buraczane

      analogicznie.
      burak do buraka o dworze artusa -przaśno-buraczany''

      • 0 0

    • Zamilcz

      Matołek

      • 0 4

  • Bez przesady ! Kiedyś Pod Łososiem należało do ekskluzywnych restauracji ale obecnie to przeszłość (1)

    Konkurencja i zmęczenie materiału spowodowały konieczność zmian a nikt inny poza właścicielem nie ma pojęcia o kondycji firmy i przyszłości a banialuki o tradycji itp to bzdety ignorantów

    • 7 9

    • Pod Łososiem

      masz rację, zmieniały się czasy i kondycja lokalu była w średnim stanie.
      tylko wiesz,i naczej się podchodzi doinwestycji w wieku 30 / 40 LAT / a inaczej koło 70 tki. uważam zatemże mietek podjął właściwą decyzję !

      • 0 0

  • Nazwa miejsca (4)

    Pod Łososiem to synonim elegancji, dobrego jedzenia i tradycji!
    Jak można zniszczyć nazwę!?
    Nie kontynuować tradycji!?
    Drodzy Państwo, tam wycieczki przychodzą i słuchają historii o goldwasserze! Nowy Właściciel powinien się zastanowić... Pozdrawiam cały wspaniały zespół, Pana Mieczysława i syna - Damiana, który jest managerem.

    • 35 14

    • Dlaczego (1)

      Dlaczego nie przejął Pan/Pani tej restauracji i nie kontynuuje tradycji? Tak dobrze Pani/Panu idzie w teorii :)

      • 1 1

      • Dlaczego

        to co robił damian z ojcem robili znakomicie.
        to naprawdę wybitni gastronomicy.
        niestety życie spowodowało takie decyzje i nie wnikajmy w szczegóły.
        takie ich prawo.

        • 0 0

    • dzięki.

      • 0 0

    • Tylko, że ani pan Damian ani papa nie mają NIC wspólnego z goldwasserem

      Przywłaszczyli sobie po wojnie nazwę i tyle z tej tradycji

      • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane