- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (52 opinie)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (74 opinie)
- 3 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (154 opinie)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Znika restauracja Pod Łososiem. Będzie Winne Grono
Po ponad 40 latach kończy działalność popularna gdańska Restauracja pod Łososiem. Zabytkowy lokal przy ul. Szerokiej nie będzie stał jednak pusty - w listopadzie przeniesie się tam z ul. Kopernika francuska restauracja Winne Grono.
Jego trunek - Goldwasser, czyli korzenna wódka, w której pływają płatki 22-karatowego złota - szybko stał się znany w całej Europie, a jego receptura jest tajemnicą strzeżoną do dzisiaj. Złota gdańska wódka jest też wizytówką działającej tutaj Restauracji Pod Łososiem, którą od 1976 roku prowadzi rodzina Robakowskich, która jest właścicielem lokalu (choć przez pierwsze półtóra roku lokal prowadził, a wcześnie koordynował jego otwarcie Kazimierz Szewczyk).
Mimo wielu prób kontaktu z właścicielem lokalu, Mieczysławem Robakowskim, nie udało nam się uzyskać jego komentarza od kilku tygodni. Potwierdzenie zamknięcia lokalu otrzymaliśmy natomiast pod numerem stacjonarnym Pod Łososiem.
- Zamykamy lokal 24 września - usłyszeliśmy od kelnera bądź menedżera, który odebrał telefon. - Po tym terminie nie przyjmujemy już rezerwacji.
Wnętrza na czele z odrestaurowaną, osiemnastowieczną rokokową sienią nie będzie jednak stało puste. Jak się dowiedzieliśmy, lokal ma już kupca. Przedwstępne porozumienie zawarł z nim także chętny na najem lokalu. To właściciel restauracji Winne Grono, która od czterech lat cieszy się dobrą opinią wśród znawców kuchni francuskiej.
- Prowadzone są wstępne prace przygotowawcze do naszych przenosin jako nowego najemcy lokalu - mówi nam Arkadiusz Onasch, właściciel Winnego Grona. - Nad projektem architektonicznym pracują architekci z Inna - Manufaktura Wnętrz, którzy pragną tchnąć w te wnętrza nowego ducha, ale i z szacunkiem odnieść się do bytującego tam (podobno od dawna) ducha wynalazcy Goldwassera.
Charakter restauracji Winne Grono nie zmieni się. Nadal będzie to lokal specjalizujący się w kuchni i winach francuskich. W obecnym miejscu przy ul. Kopernika Winne Grono działać będzie do końca października. Nowe otwarcie przy Szerokiej planowane jest w listopadzie.
Miejsca
Opinie (233) ponad 20 zablokowanych
-
2019-09-21 07:05
Nic nie slychac ze strony milosnych meczennikow gdyni
Tak myslalem ze daty w swojej szczek szczek megalomanii to macie nie do przeskoczenia;)
- 2 1
-
2019-09-21 07:26
To tylko obrazuje bylejakość obecnego Gdańska. (2)
- 15 13
-
2019-09-21 17:25
To tylko obrazuje bylejakość obecnego Gdańska. (1)
"Obecnego" to znaczy jakiego?
- 0 0
-
2019-09-21 23:53
Dla niego jest nadal 1986, a idealem jest pierwsza polowa lat 70-tych...
Centralny Port Lotniczy, Morski, PKS itp
- 0 0
-
2019-09-21 07:30
smutne (1)
kolejne znane miejsce na mapie Gdańska odchodzi to historii.....
- 22 3
-
2019-09-21 08:33
Czytanie ze zrozumiem
W artykule jest napisane, ze nowy projekt przygotowywany jest w poszanowaniu tradycji tego miejsca i jego historii. Moze warto poczekać do listopada zanim się zacznie żałobę :)
- 2 3
-
2019-09-21 07:48
co na to konserwator wojewódzki? (1)
dlaczego pozwala na zniknięcie takiej starej nazwy, a chroni budy do rozbiórki?!
- 19 5
-
2019-09-24 07:45
Niemożliwe...
Zabytkowa nazwa!
- 0 0
-
2019-09-21 08:04
Zła wiadomość (3)
Pod łososiem to lokal z fatalną nadętą obsługą i przeciętnym, bardzo drogim jedzeniem. No i co z tego, że z tradycją? Ktoś ją zmarnował. Winne grono to miejsce z dobrym jedzeniem i przyzwoitymi cenami. Takie fajne bistro. Po zmianie lokalizacji na pewno ceny pójdą w górę, a lokal w związku licznymi dobrymi opiniami na TA będzie nastawiony na zagranicznych gości. To źle dla nas, Gdańszczan.
- 17 12
-
2019-09-21 08:25
W listopadzie :)
Nie pozostaje nic innego jak sprawdzić ceny w listopadzie, ja tak zrobię :)
- 2 3
-
2020-01-02 05:27
Co do obsługi...
Pracownicy sali w Łososiu to profesorowie w tym co robią !!! Jedni z najlepszych w europie !!!
- 3 0
-
2020-01-02 11:16
zła wiadomość
Takie fajne bistro'' dobre określenie nowego winnego grona! fajne bistro i tu się zgadzam...
- 0 0
-
2019-09-21 08:26
Gdyby (1)
Gdyby udało się połączyć historyczny styl restauaracji z wykwintnym francuskim jedzeniem byłby olbrzymi + na mapie jedzenia w Sródmieściu...Nie da sie ukryć, że zmiany gastronomiczne w tym rejonie GD są niestety w kierunku bistro z szybkim i prostym w przyrządzeniu jadłem.
Turysci łakną starogdańskiego klimatu i przewodnicy chętnie zawożą grupy do takich miejsc, ale zobaczmy jak to np. wygląda w Pradze czeskiej itp...
Zostawić nazwę historyczną i poprawić ofertę gastro- 21 0
-
2019-09-22 07:55
Winne Grono
Każdy kto bywa w Winnym Gronie nie ma wątpliwości, ze historia nowego miejsca będzie uszanowana. To właśnie jest napisane w artykule,
- 0 0
-
2019-09-21 08:34
O ja
Ten poczet królow na ścianach, na zdjęciach z lat 70-tych, był super!
I oryginalne drzwi do sal - przywróćcie to- 17 2
-
2019-09-21 09:14
zbrodnia (1)
przecież to zbrodnia na smaku nie tylko w sensie kulinarnym ale również, a może i przede wszystkim w sensie estetycznym. Wystrój winnego grona to anty-klimatyczna, bezduszna , minimalistyczna idylla ludzi bez gustu bez cienia charakteru.
Kto będzie chciał jeść w takim wnętrzu?- 28 4
-
2022-04-06 09:35
zbrodnia
z jednej z najlepszych restauracji w polsce zrobili bistro''
też nie rozumiemgustu nowego właściciela.- 0 0
-
2019-09-21 09:41
Nazwa miejsca (4)
Pod Łososiem to synonim elegancji, dobrego jedzenia i tradycji!
Jak można zniszczyć nazwę!?
Nie kontynuować tradycji!?
Drodzy Państwo, tam wycieczki przychodzą i słuchają historii o goldwasserze! Nowy Właściciel powinien się zastanowić... Pozdrawiam cały wspaniały zespół, Pana Mieczysława i syna - Damiana, który jest managerem.- 35 14
-
2019-09-22 08:06
Dlaczego (1)
Dlaczego nie przejął Pan/Pani tej restauracji i nie kontynuuje tradycji? Tak dobrze Pani/Panu idzie w teorii :)
- 1 1
-
2022-04-06 08:32
Dlaczego
to co robił damian z ojcem robili znakomicie.
to naprawdę wybitni gastronomicy.
niestety życie spowodowało takie decyzje i nie wnikajmy w szczegóły.
takie ich prawo.- 0 0
-
2019-09-22 16:57
Tylko, że ani pan Damian ani papa nie mają NIC wspólnego z goldwasserem
Przywłaszczyli sobie po wojnie nazwę i tyle z tej tradycji
- 3 1
-
2022-04-06 08:23
dzięki.
- 0 0
-
2019-09-21 10:12
Gratulacje!!
Życzę nowym właścicielom wszystkiego co najlepsze, a dużej ilości odbiorców polecam czytać ze zrozumieniem. Gratuluje nowego miejsca. Pozdrawiam.
- 6 14
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.