• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Znika restauracja Pod Łososiem. Będzie Winne Grono

Łukasz Stafiej
20 września 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
  • Restauracja Pod Łososiem działa w kamienicy przy Szerokiej od 1978 roku.
  • Archiwalne zdjęcia z Pod Łososiem z połowy lat 70.
  • Archiwalne zdjęcia z Pod Łososiem z połowy lat 70.
  • Archiwalne zdjęcia z Pod Łososiem z połowy lat 70.
  • Archiwalne zdjęcia z Pod Łososiem z połowy lat 70.

Po ponad 40 latach kończy działalność popularna gdańska Restauracja pod Łososiem. Zabytkowy lokal przy ul. Szerokiej nie będzie stał jednak pusty - w listopadzie przeniesie się tam z ul. Kopernika francuska restauracja Winne Grono.



Czy byłe(a)ś kiedykolwiek w Restauracji Pod Łososiem?

Pod Łososiem to jedna z niewielu gdańskich restauracji z tak ciekawą historią. Tradycja kamienicy pod adresem ul. Szeroka 52-54 sięga 1598 roku, kiedy to holenderski menonita, Ambroży Vermollen założył tutaj wytwórnię likierów i gospodę o nazwie Der Lachs, czyli właśnie Łosoś. Jak pisał gdański historyk, Jerzy Samp, "królewska ryba zawsze cieszyła się tutaj szacunkiem, a niektórzy uważali ją za symbol szczęścia i dobrobytu".

Jego trunek - Goldwasser, czyli korzenna wódka, w której pływają płatki 22-karatowego złota - szybko stał się znany w całej Europie, a jego receptura jest tajemnicą strzeżoną do dzisiaj. Złota gdańska wódka jest też wizytówką działającej tutaj Restauracji Pod Łososiem, którą od 1976 roku prowadzi rodzina Robakowskich, która jest właścicielem lokalu (choć przez pierwsze półtóra roku lokal prowadził, a wcześnie koordynował jego otwarcie Kazimierz Szewczyk).

Mimo wielu prób kontaktu z właścicielem lokalu, Mieczysławem Robakowskim, nie udało nam się uzyskać jego komentarza od kilku tygodni. Potwierdzenie zamknięcia lokalu otrzymaliśmy natomiast pod numerem stacjonarnym Pod Łososiem.

- Zamykamy lokal 24 września - usłyszeliśmy od kelnera bądź menedżera, który odebrał telefon. - Po tym terminie nie przyjmujemy już rezerwacji.
Wnętrza na czele z odrestaurowaną, osiemnastowieczną rokokową sienią nie będzie jednak stało puste. Jak się dowiedzieliśmy, lokal ma już kupca. Przedwstępne porozumienie zawarł z nim także chętny na najem lokalu. To właściciel restauracji Winne Grono, która od czterech lat cieszy się dobrą opinią wśród znawców kuchni francuskiej.

Winne Grono w obecnych wnętrzach przy ul. Kopernika. Winne Grono w obecnych wnętrzach przy ul. Kopernika.
- Prowadzone są wstępne prace przygotowawcze do naszych przenosin jako nowego najemcy lokalu - mówi nam Arkadiusz Onasch, właściciel Winnego Grona. - Nad projektem architektonicznym pracują architekci z Inna - Manufaktura Wnętrz, którzy pragną tchnąć w te wnętrza nowego ducha, ale i z szacunkiem odnieść się do bytującego tam (podobno od dawna) ducha wynalazcy Goldwassera.
Charakter restauracji Winne Grono nie zmieni się. Nadal będzie to lokal specjalizujący się w kuchni i winach francuskich. W obecnym miejscu przy ul. Kopernika Winne Grono działać będzie do końca października. Nowe otwarcie przy Szerokiej planowane jest w listopadzie.

Miejsca

Opinie (233) ponad 20 zablokowanych

  • Der Lachs (3)

    Pod Lososiem w Gdańsku to jak U Wierzynka w Krakau.
    Mam nadzieję że nowi właściciele umiejętnie wpiszą arcyważną dla gdańska historię w strategię dzialania lokalu, jednocześnie dając lepszą ofertę gastronomiczną. Przy umiejętnym działaniu miejsce może zyskać drugie, lepsze życie. Nie można zaniechać ekspozycji "goldwassera", słynnego na całą Europę w owym czasie. Nawet w Panu Twardowskim" Mickiewicza jest o niej mowa: "gdańskiej wódki" wytoczył ze łba pół beczki"...

    • 15 2

    • Czytanie ze zrozumiem (1)

      Zakładanie że właściciel Winnego Grona to głupek, który bezmyślnie prowadzi swój biznes jest irytujące. W artykule jest napisane, ze nowy projekt przygotowywany jest w poszanowaniu tradycji tego miejsca i jego historii. Ja nie mam wątpliwości, że tradycja tego miejsca zostanie wpisana nową erę Winnego Grona.

      • 1 4

      • Jednak właściciel to głupek wypisujący

        to samo kilkanaście razy, jak by sam w to nie wierzył.

        • 3 0

    • Oni już zaniechali...

      Z najlepszej restauracji na Pomorzu zrobili Francuskie bistro !!!
      Czy to dobrze, nie mnie oceniać, jednak mi się nie podoba.

      • 1 0

  • Jacy jesteśmy ?

    Nic nie trwa wiecznie.A szkoda.Szkoda tradycji.

    • 9 1

  • Bez przesady ! Kiedyś Pod Łososiem należało do ekskluzywnych restauracji ale obecnie to przeszłość (1)

    Konkurencja i zmęczenie materiału spowodowały konieczność zmian a nikt inny poza właścicielem nie ma pojęcia o kondycji firmy i przyszłości a banialuki o tradycji itp to bzdety ignorantów

    • 7 9

    • Pod Łososiem

      masz rację, zmieniały się czasy i kondycja lokalu była w średnim stanie.
      tylko wiesz,i naczej się podchodzi doinwestycji w wieku 30 / 40 LAT / a inaczej koło 70 tki. uważam zatemże mietek podjął właściwą decyzję !

      • 0 0

  • Można zmienić kartę dań, coś odświeżyć, ale nazwę, wystrój, Goldwassera i parę innych rzeczy bym zostawił. (1)

    Przecież to tradycja wielu wieków gastronomii w tym miejscu.

    • 12 1

    • Serio?

      Serio?

      • 0 0

  • Byłem w Winnym Gronie i to naprawdę dobra restauracja.

    Właściciele przykładają dużą wagę do kuchni, składników, a poza tym to normalni ludzie. Przeniesienie WG w to miejsce będzie tylko z korzyścią dla kulinarnego Gdańska.

    • 3 6

  • Łosoś to tradycja (3)

    Abstrahując od jakości dań i obsługi - z tym bywało ostatnio różnie - lokal powinien pozostać.
    Dziwię się, że nie jest wpisany do rejestru dóbr kultury miejskiej (taki chyba nawet nie istnieje).
    Uważam, że to ogromne zaniedbanie.
    Szkoda, że Robakowski nie pokwapił się przed sprzedażą do kompetentnych urzędników.
    No ale mleko się już rozlało.
    Żal, że taki kawał tradycji zamieniono na gotówkę.

    • 10 0

    • i na kuchnię francuską

      ą ę tu kompletnie jest nie z tej bajki.
      Powinna zostać nazwa, jako historyczna, a kuchnia powinna być związana z miastami hanzeatyckimi. Zwłaszcza, że w miastach należących onegdaj do Hanzy są świetne i znane restauracje, posiadające gwiazdki różne, w których serwuje się nowoczesną kuchnię opartą na tradycji. I co najważniejsze wykorzystujące produkty z regionu północnej Europy.
      Co prawda ślimaki też są nasze :)

      • 6 0

    • Robakowski

      Robakowski w d....pie ma kontynuacje działalności Restauracji Pod Łososiem. Zaorał to miejsce!

      • 0 1

    • Zabytek

      Jest wpisany do rejestru zabytków, a pieczę trzyma Konserwator Zabytków i Miasto Gdańsk.

      • 0 0

  • Ok (1)

    Nic specjalnego tam nie było .tylko drogo i dla Niemców . W czasach komunizmu nie było mnie na nic stać . Żadna strata

    • 3 6

    • a ja się martwię

      bo to wielka strata dla miasta !!!

      • 0 0

  • Fajnie by było jeszcze wyremontować ulicę Szeroką

    Niestety pisowski konserwator zabytków się nie zgodził. Dziurawy asfalt jest OK.

    • 0 3

  • (1)

    Kiedyś luksusowa restauracja z dobrym jedzeniem, dzisiaj niestety gorzej .Pamietam Omara Sharifa ..był zachwycony i wielu innych sławnych ludzi. Obojetnie kto będzie właścicielem ,to nazwa powinna zostać.Tradycja zobowiazuje.

    • 3 0

    • Donald Sutheraland

      także uwielbiał Łososia !!!

      • 1 0

  • Szkoda....

    Kilka lat temu wynajmowałem mieszkanie w tym budynku. Często z dołu dochodziły zapachy i odłosy krzątania się pracowników. Nigdy nie byłem w restauracji Pod łososiem, chociaż była tak blisko. Teraz trochę żałuję.

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane