• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Goście wybrali najlepsze restauracje. Znamy zwycięzców Restaurant Week

Magda Mielke
17 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Wiosenna edycja Restaurant Week odbyła się pod hasłem: Food Feels Good i trwała trzy tygodnie - od 23 marca do 15 kwietnia. Wiosenna edycja Restaurant Week odbyła się pod hasłem: Food Feels Good i trwała trzy tygodnie - od 23 marca do 15 kwietnia.

Znamy wyniki Plebiscytu Gości wiosennej edycji festiwalu Restaurant Week. W Trójmieście najlepszą restauracją okazała się Luis Mexicantina. Gdyńska restauracja została wyróżniona także za najlepszy debiut i najlepszą przystawkę. Goście docenili również restaurację Fellini, Vinegre, Villę Eva, Fishermana i Słoną Wodę.



Najlepsze restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Czy brałe(a)ś udział w wiosennej edycji Restaurant Week?

Wiosenna edycja Restaurant Week, festiwalu najlepszych restauracji, odbyła się w dniach 23 marca - 15 kwietnia i przyciągnęła rekordową liczbę 121 tys. gości, którzy mieli do wyboru i oceny blisko 400 restauracji w całej Polsce. W trakcie tych wizyt goście mogli spróbować specjalnego festiwalowego menu w dwóch wariantach do wyboru. Każdy zestaw składał się z przystawki, dania głównego i deseru i kosztował 59 zł.

To największy plebiscyt restauracyjny w Polsce, w którym o nagrodach decydują nie eksperci, lecz goście - aktywni amatorzy restauracyjnych doświadczeń i autorskiej kuchni. Mogli oni oceniać restauracje w pięciu kategoriach: przystawkę, danie główne, deser, obsługę i atmosferę. Konkursowy algorytm zliczył wszystkie głosy, ważąc je przez liczbę uczestników. W klasyfikacji ogólnej na podium znalazły się restauracje: Kucharze z Rzeszowa, stołeczna Bursztynowa i wrocławskie Forum Kulinarne.

  • Debiutująca na Restaurant Week Luis Mexicantina zajęła 1. miejsce w Rankingu Publiczności w Trójmieście.
  • Debiutująca na Restaurant Week Luis Mexicantina zajęła 1. miejsce w Rankingu Publiczności w Trójmieście.

Wyniki regionalne: bezkonkurencyjna Luis Mexicantina



W wiosennej edycji festiwalu udział wzięło aż 39 restauracji z Trójmiasta. Choć żadna z nich nie została doceniona na ogólnopolską skalę, mamy się czym poszczycić.

Najlepszą restauracją, a zarazem najlepszym debiutantem okazała się Luis Mexicantina. Gdyńska restauracja nie miała łatwego zadania - do pokonania było pokaźne grono debiutantów. 13 na 39 restauracji brało udział w festiwalu po raz pierwszy (m.in. Endi Wine House, Bart Łata, Wyrolowani czy Mykonos), a część z nich - będąc na scenie restauracyjnej od zaledwie kilku miesięcy - debiutowała nie tylko festiwalowo.

Nadchodzące imprezy kulinarne w Trójmieście


Luis to meksykańska restauracja, która od ponad dwóch lat działa w Gdyni przy ul. 3 Maja 21Mapka. Lokal słynie nie tylko z pysznego jedzenia i autorskich drinków, ale i pięknego wnętrza, które już wielokrotnie było doceniane i nagradzane. W rankingu publiczności meksykańska restauracja wygrała także w kategorii "najlepsza przystawka", serwując krem z kukurydzy z wędzonym popcornem i oliwą chipotle w menu wegetariańskim oraz taco z szarpaną wieprzowiną z grillowanym ananasem, piklowaną cebulą i mayo chipotle w menu mięsnym.

Ponadto, na festiwalową ucztę restauracja przygotowała steka z kalafiora z purée z pieczonego batata z czarną fasolą i salsą tomato verde i karmelizowanego ananasa z lodami kokosowymi na deser w menu wegetariańskim. Z kolei mięsne menu oferowało pierś z kurczaka z sosem mole poblano, frytki z batata z purée z awokado i salsą ananasową, a na deser ciasto czekoladowe z lodami śmietankowymi i korzennymi przyprawami.

  • W festiwalowym menu restauracji Vinegre goście docenili przede wszystkim desery.
  • W festiwalowym menu restauracji Vinegre goście docenili przede wszystkim desery.

Fellini, Vinegre, Villa Eva, Fisherman i Słona Woda docenieni



Drugie miejsce zajęła restauracja Fellini, która została doceniona także za "najlepszą atmosferę". Trzecie miejsce przypadło w udziale restauracji Vinegre, znajdującej się na dachu Muzeum Marynarki Wojennej. Choć nie jest to nowe miejsce, w festiwalu restauracja wzięła udział po raz pierwszy.

Przeczytaj naszą recenzję:

Restaurant Week: testujemy menu w Vinegre



Na swój debiut na Restaurant Week restauracja przygotowała dwa menu: wegetariańskie i rybno-mięsne. W pierwszym znalazł się tatar z wędzonych grzybów z aioli z lubczykiem, jarmużem i konfitowanym żółtkiem oraz spring rolls z kimchi, tofu, shitake i chutneyem z chilli. Drugie menu składało się z rillette z wędzonego pstrąga z blinami, wiejską śmietaną i kawiorem oraz gołąbków z królikiem z purée z pasternaku, młodą marchewką, parmezanem i oliwą truflową. Najmocniejszym punktem festiwalowego menu okazały się jednak desery: beza z kremem pistacjowym, pędem sosny i lodami śmietankowymi (menu A) oraz sablé z mascarpone, likierem Bailey's, miso, wanilią i czekoladą (menu B), co przełożyło się na wyróżnienie w kategorii "najlepszy deser".

Za najlepsze danie główne uczestnicy festiwalu uznali propozycje restauracji Villa Eva: karmazyn, taponada, kalafior, czarna soczewica, chipsy z warzyw, zioła (menu A) i flat iron stek, spaghetti, czerwona kapusta, demi glace z zielonym pieprzem (menu B). Najlepsza obsługa została wskazana w Fishermanie, a najpopularniejszą restauracją okazała się sopocka Słona Woda.


Kolejna edycja festiwalu Restaurant Week już jesienią. Impreza odbędzie się w terminie 12 października - 1 listopada. Już dziś można wykupić dostęp do rezerwacji z 10-proc. rabatem (rezerwować stoliki będzie wówczas można 24 godz. przed innymi).

Najlepsze restauracje według Plebiscytu Gości Restaurant Week 2022 - Trójmiasto


I miejsce: Luis Mexicantina (Gdynia)
II miejsce: Fellini (Gdańsk)
III miejsce: Vinegre (Gdynia)

Najlepsza przystawka: Luis Mexicantina (Gdynia)
Najlepsze danie główne: Villa Eva (Gdańsk)
Najlepszy deser: Vinegre (Gdynia)
Najlepsza atmosfera: Fellini (Gdańsk)
Najlepsza obsługa: Fisherman (Sopot)
Najlepszy debiut: Luis Mexicantina (Gdynia)
Najpopularniejsza restauracja: Słona Woda (Sopot)

Wydarzenia

Restaurant Week

59 zł
degustacja

Restaurant Week (2 opinie)

(2 opinie)
69 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (48) 6 zablokowanych

  • (5)

    Zaskakujące że pominięto najważniejsze kryterium dla klienta...cenę dania.

    • 32 32

    • ciężko ocenić jak we wszystkich restauracjach zestaw z 3 dań + drink kosztował tyle samo

      • 17 1

    • Może dlatego, że w restaurant week wszędzie cena była taka sama, więc cięzko byłoby się na ten temat wypowiadać ;)

      • 15 1

    • Hmmm...

      Bo cena wszędzie była taka sama? Nie ma to jak wypowiadać się na każdy temat, nie posiadając wiedzy z żadnego...
      Chyba, że nie uchwyciłem ironii? ;)

      • 20 1

    • Nie pominięto, podano, ale to za trudne tylko dla tak głupich, że i tak pewnie pół dnia na tyle pracują, więc artykuł nie dla nich

      • 8 0

    • Znowu zaleciało z majciochów biedą.

      Ahahahaha. Julka z UG.

      • 4 5

  • Niektóre lokale nie muszą brać udziału w takich szopkach :)

    • 51 4

  • Poproszę o porównianie / kompendium lokali klasy bistro (4)

    Nie bar mleczny, nie kebab, nie bruger, ale też nie miejsce gdzie za przystawkę zapłacę tyle co normalnie gdzie indziej za przyzwoity obiad. Rozumiem że są knajpy na różne potrzeby i kieszenie, ale chętnie poczytałbym zestawienie czegoś umiarkowanego - na kieszeń pracującego, ale na dorobku.

    • 42 3

    • (3)

      Podaj ile jesteś gotów zapłacić i za co.

      • 0 0

      • 35 zł za dobre drugie danie to adekwatna cena (2)

        • 8 1

        • Bistro to nie drugie dania...

          • 0 3

        • Owszem, ale ze dwa lata temu. Może trzy.

          • 0 1

  • gratulacje dla Zwycięzcy (1)

    formuła tego "wydarzenia" (jak zwał tak zwał) jest wątpliwa, w poprzednich edycjach niektórzy nie sprostali i wystawili klientów "do wiatru" (np. Szklarnia w Sopocie)

    • 8 2

    • W jaki sposób? Zastanawiałam się nad tym miejscem podczas jednej z poprzednich edycji, jednak wybór padł na inny lokal.

      • 0 0

  • A w Gdyniance dalej kolejki (3)

    Od wielu lat i to bez żadnego konkursu

    • 83 6

    • Gdynianka

      To nie restauracja po pierwsze, dziś raczej punkt gastronomiczny, ceny z kosmosu jak za kawałek placka przypominająca pizze

      • 2 7

    • Oni tak podają odgrzewaną "pizzę". Ostatnio wszedłem i wyszedłem jak zobaczyłem kłęby kurzu na tym obrazie z makaronów...

      • 0 4

    • Nie lubie tqkiej pizzy

      • 0 1

  • Nie wierze w te wszystkie opinie i rankingi

    Z prostego powodu,jeśli masz kasę to w takim rankingu się znajdziesz,czy to gastronomia,branza beuty czy inna.Pozostane przy swoich sprawdzonych miejscach.Szerokości.

    • 29 1

  • stek z kalafiora (1)

    chyba bzdur ten stek

    • 37 4

    • Oj, bzdur, bzdur.

      A zanim podano "steka", wytarto stoła i położono świeżego obrusa.

      • 5 0

  • Dla mnie najlepszy kotlecik, ziemniaczki, suróweczka i kompocik.
    U mamy

    • 28 4

  • W końcu brak Całego Gawła (1)

    Z brudnym kiblem....fuj

    • 31 0

    • Bez insta nie wchodzę...hahah

      • 9 0

  • no właśnie , a gdzie ceny (3)

    w niedzielę tuż za Żurawiem zapłaciłem za zupkę rybna 32 zł trzydzieści dwa !!!!!1- szok

    • 15 6

    • Nie umiesz czytac cen w menu?

      • 7 5

    • No to normalna cena

      • 0 4

    • Kiedy już wyjdziesz z szoku, napisz czy to dużo, czy mało, no i czy było smacznie.

      • 0 3

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane