- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (71 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
Ceny lodów w Trójmieście. Ile zapłacimy za gałkę?
Ile kosztują lody w Trójmieście? Rzemieślnicze, tradycyjne, włoskie, kręcone, wegańskie, o nietypowych smakach i sorbety. Lody to przysmak, bez którego trudno wyobrazić sobie lato. Są idealnym deserem w upalny dzień - chłodzą i osładzają życie. Budki z lodami i lodziarnie z prawdziwego zdarzenia mijamy niemal "na każdym kroku", nic więc dziwnego, że czasem trudno obejść się smakiem i nie skusić na gałkę. A jakie są ceny lodów w Trójmieście w tym sezonie?
- Ceny lodów w Trójmieście
- Włoskie gelato - gdzie zjemy i ile kosztują?
- Ceny lodów rzemieślniczych i naturalnych?
- Lody tradycyjne. Ile kosztuje gałka lodów?
- Świderki i lody włoskie - ile kosztują?
Ceny lodów w Trójmieście
Choć kolejki do lodziarni to nadal częsty widok, w tym sezonie sporo z nas dwa razy się zastanowi, zanim pozwoli sobie na tę słodką przyjemność. Pomimo że doskonale zdajemy sobie sprawę, jak bardzo zdrożały produkty spożywcze i jakie są ceny w sklepach, na widok cen lodów niektórzy przecierają oczy ze zdumienia. W ostatnim roku najbardziej podrożały produkty tłuszczowe, warzywa, owoce, nabiał i cukier. Te trzy ostatnie sygnalizują, że ceny lodów w tym roku musiały pójść w górę. Ile w tym sezonie zapłacimy za gałkę czy porcję tego lubianego deseru?
O ile podrożały lody w ciągu roku?
- Koszty są coraz większe, ale cena porcji lodów nie może rosnąć w nieskończoność. Gaz poszedł w górę, energia, koszty pracownicze, dodatki do lodów, wafle droższe o 70 proc. Pistacje czy orzechy arachidowe skoczyły ze 120-130 do 280 zł/kg. Mamy lody po 7 zł za porcję, ale niektóre smaki np. pistacjowy, powinniśmy sprzedawać drożej, żeby wyjść na swoje - nawet za 12 zł. Już teraz ludzie narzekają na ceny, więc wolę tracić na pistacjach, a wyrównywać na innych smakach, np. na owocowych - mówi właściciel jednej z rzemieślniczych lodziarni w Gdańsku.
Włoskie gelato - gdzie zjemy i ile kosztują?
Nie trzeba podróżować aż do słonecznej Italii, aby zafundować sobie chwilę przyjemności z aksamitnym gelato. Na czym polega fenomen włoskich gelato? Są przede wszystkim bardzo kremowe i intensywne w smaku. Jest w nich zdecydowanie mniej powietrza niż w klasycznych lodach. W masie nie tworzą się również kryształki lodu, dzięki czemu są przyjemne w konsystencji.
Gelateria Italia to autorska pracownia cukiernicza na Osowej, w której lody są produkowane według receptur włoskich mistrzów. Można tu uświadczyć lodów w niezwykłych smakach: z egzotycznymi owocami (durian, jackfruit, lulo, owoc cytronu), z kawiorem limonkowym, miodowe z pyłkiem kwiatowym, pesto migdałowe, cytryna z bergamotką, kogel mogel, kiwi ze szpinakiem.
Włoskich lodów spróbujemy też w Mamma Mia il Gelato Naturale na Żabiance. Mamma Mia zaprasza również do drugiej lokalizacji przy wejściu na sopockie molo na placu Zdrojowym.
Palony karmel z solą himalajską, różany z płatkami prawdziwej róży, domowy sernik z wiśnią i kruszonką, sorbet z liczi, zielona herbata ze świeżymi malinami i wodą jaśminową czy malaga z kroplą wina to tylko niektóre smaki warte uwagi. Każdy znajdzie tu coś dla siebie - są lody wegańskie i bezglutenowe, spory wybór dotyczy także wafelków: są słodkie, zwykłe, kolorowe, małe i duże. A ile zapłacimy? Zwykłe smaki kosztują 7 zł za szpatułkę, smaki premium - 8 zł.
Również w lodziarni Latto Gelato można dostać lody, których nie powstydziłby się żaden Włoch. Są idealnie kremowe, aksamitne, głębokie w smaku, przygotowywane według tradycyjnych, włoskich receptur i oczywiście - nakładane łopatką. Packa kosztuje 7 zł (ok. 80 g).
- Latto Gelato to nasz autorski pomysł. Powstał z pasji do tworzenia prawdziwego włoskiego gelato. Chcemy stworzyć w Gdańsku miejsce, gdzie każdy przez chwilę będzie mógł się poczuć jak na Półwyspie Apenińskim. Dlaczego nasze gelato jest wyjątkowe? Bo nie korzystamy z gotowych baz lodowych. Każdy smak gelato i sorbetu jest unikalnym przepisem - podkreślają właściciele lodziarni.
Ceny lodów rzemieślniczych i naturalnych?
Ceny porcji lodów rzemieślniczych czy naturalnych zawsze należały do jednych z wyższych. W tym sezonie porcja tego przysmaku wynosi średnio 7-8 zł.
W lodziarniach Bosko - mieszczących się przy al. Jana Pawła II oraz przy Świętojańskiej 71 w Gdyni - jedna porcja kosztuje 7,5 zł i liczy sobie aż 120 g. Dodatkową złotówkę zapłacimy za słodki wafel (duński). Lokal słynie z dużego wyboru smaków, które często się zmieniają. W ofercie są też opcje fit, bez cukru czy wegańskie.
Znajdująca się na osiedlu Brabank, w pięknej okolicy nad Starą Motławą i w pobliżu Muzeum II Wojny Światowej lodziarnia Ciepło Zimno codziennie produkuje własne lody na bazie naturalnych składników i produktów najwyższej jakości. W ofercie są również lody wegańskie. Za porcję (ok. 70 g) zapłacimy 6,5 zł.
W Paulo Gelateria za porcję lodów (60 g) zapłacimy 7 zł. Tyle samo wynosi koszt porcji lodów w Słonym karmelu. Z kolei w Miło.Mi porcja lodów kosztuje 8 zł (70 g), a 8,50 zł w przypadku opcji wegańskich.
Lody tradycyjne. Ile kosztuje gałka lodów?
W Trójmieście jest kilka lodziarni, które istnieją od dziesięcioleci i znają je całe pokolenia. Nie można się zatem dziwić, że wciąż cieszą się one dużą popularnością.
Jednym z takich miejsc jest lodziarnia Miś. Założony przez Stanisława Stolarczyka w 1962 roku lokal przy ul. Sukienniczej stał się miejscem kultowym dla wielu gdańszczan. Dziś Misia w tym miejscu już nie ma, lodziarnia przeniosła się na Podwale Staromiejskie i prowadzi ją - wraz z mężem - Małgorzata Czernichowska, wnuczka twórcy lodziarni.
Mimo tak znaczących zmian, lody wyrabiane są wciąż według receptury Stolarczyka, czyli na bieżąco, wyłącznie z naturalnych składników. W szczycie sezonu, aby zjeść lody w Misiu, trzeba swoje odstać. Jeśli chodzi o smaki rządzą tu kultowe, sprawdzone propozycje, takie jak: truskawka, kakao, wanilia, cytryna, malaga, a jeden smak jest zawsze nowy. W tym sezonie za porcję lodów zapłacimy tu 7 zł.
Najstarsze trójmiejskie lodziarnie - od Misia po Mariolę
Lody naturalne, ale w dawnym, pamiętającym poprzednie dekady stylu podaje lodziarnia Znane Smaki przy ul. Tartacznej w centrum Gdańska. Nazwa nie jest bez znaczenia - dostępne tutaj lody tworzone są na podstawie znanych i lubianych przez całe pokolenia gdańszczan receptur z legendarnej lodziarni Miś. Zresztą lokal prowadzi dawna załoga tamtej lodziarni. Eksperymentów smakowych tutaj nie znajdziemy, tylko twardą klasykę: wanilia, truskawka, karmel, cytryna, malaga, deser angielski, ajerkoniak, malina, kakao. Gałka kosztuje 5 zł.
W zeszłym roku za gałkę lodów w większości przypadków trzeba było zapłacić od 5 do 6 zł. Jak jest w tym sezonie?
- Kwaśniak - 5,50 zł;
- Eskimo - 5 zł;
- Lodziarnia Mariola - 7 zł (min. 60 g);
- Cukiernia Sowa - 6,5 zł (min. 65 g);
- Grycan - 6 zł (ok. 60 g);
- Cukiernia Justynka - 5,99 zł (min. 60 g);
- Wenta - 7 zł (min. 65 g);
Świderki i lody włoskie - ile kosztują?
Od lat dużą popularnością cieszą się lody z automatu: amerykańskie, zwane też świderkami i lody włoskie (są bardziej napowietrzone od amerykańskich, przez co lżejsze i bardziej puszyste).
W budce przy ul. Świętojańskiej w Gdyni (obok Pizza Hut) sprzedawane są tzw. świderki w trzech rozmiarach do wyboru: za małe (150 g) zapłacimy 6,50 zł, średnie (200 g) kosztują 8 zł, a duże (250 g) - 9,5 zł.
Inny gdyński lokal - Skwerek Cafe - również ma w ofercie świderki i lody włoskie. Miniporcja kosztuje 8 zł, mała 10 zł, a duża 12 zł. Z kolei na ul. Długiej w Gdańsku lody świderski można znaleźć w cenach: 9-10,50 zł - mały i 12-13 zł - duży. Lody włoskie to koszt ok. 10,50 zł za mały i 13 zł za duży.
Dla porównania: w zeszłym roku za świderki najczęściej trzeba było zapłacić 7-9 zł za małą porcję lub 9-11 zł za dużą. Lody włoskie kosztowały zaś ok. 8 zł za małe i ok. 10 zł za duże.
Ranking 2022: najlepsze lodziarnie w Trójmieście
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-06-17 14:41
Dziwię się ludziom co narzekają na ceny. (4)
Przecież jak nie stać to nie kupuję. Innych stać to niech kupują. Co mi do tego.
- 97 104
-
2023-06-19 07:20
To się nazywa zdzierstwo !!! W dodatku to nie da prawdziwe lody tylko sama chemia
- 3 0
-
2023-06-17 15:12
A ja się dziwię, że są tacy ignoranci jak ty (1)
Cena tej gałki to wypadkowa wielu składowych i ogólnej drożyzny. Prądu też nie będziesz kupował, bo drogi? Paliwa? Gazu? Zobaczysz po wyborach co znaczą drogie media.
- 16 31
-
2023-06-18 07:24
Nie porównuj przyjemności do konieczności.
- 12 4
-
2023-06-17 15:04
stać nie stać ale na paskarskie ceny trzeb reagować.
- 48 2
-
2023-06-17 14:10
Gałka a porcja - różnica jest spora (3)
W grycanie dają małe okrągłe gałki, a np w bosko porcje, która odpowiada +/- dwóm galkom
- 98 2
-
2023-06-19 07:19
Grycan to gałka taka mała ze jej nie widać, a jeszcze ci obskrobia żeby nic nie odpadło, hahaha
- 4 0
-
2023-06-17 21:59
To jest tak zwany downsizing - niedługo gałka to będzie naparstek (1)
My już od dawna mocno przycięliśmy budżet na gofry, lody, restaurację, kawę na mieście itp. co przy wzroście cen przekłada się na jakieś skromne lody z kawą raz w tygodniu i koniec.
- 16 1
-
2023-06-18 20:25
niedługo będą na łyżeczki sprzedawać albo naparstki, lepiej zrobić domowe lody samemu będą zdrowsze i smaczniejsze
- 2 0
-
2023-06-17 22:48
Za litr dobrej marki lodów w markecie zapłacę... (11)
Tyle co za 4 gałki na mieście. Paranoja cenowa.
- 101 12
-
2023-06-20 09:00
Dla mnie dobra marka to haagen dazs ale nie ma tu takiego przełożenia bo te lody w markecie kosztują około 30zl za 460ml czyli litr będzie kosztować ponad 60zl alternatywą są ben &jerrys w podobnej cenie
- 3 1
-
2023-06-19 13:39
Zgadza się, ale ty sam odbierasz zapakowane porcje lodów i sam je sobie nakładasz...w lodziarni jest obsługa i dodatkowe koszty
- 1 1
-
2023-06-19 06:47
Tak
Tylko litr tych lodów waży 300gram
- 3 0
-
2023-06-18 21:48
ale tak zawsze było!
Rok temu w barbora.pl litr lodów ok. 15 zł a w promocji ok. 10 zł
- 0 0
-
2023-06-18 09:06
(6)
Możesz podać jaka marka jest dobra? Ja widzę tylko syfiasty skład i sztuczne smaki
- 15 8
-
2023-06-18 09:57
a to dobre co takiego niby syfiastego podaj bo ciekawy jestesm? (1)
- 3 0
-
2023-07-19 18:54
Glikol propylenowy
syrop glukozowy lub skroniowo-glukozowy. Guma gwar, mączka chleba swietojanskiego, uje moje dzikie węże. Eskimo na Wyspiańskiego, tylko
- 0 0
-
2023-06-18 09:36
Ben&Jerrys️ (1)
- 3 6
-
2023-07-19 18:53
B&J to unilever
Dobre te lody byly kiedys, teraz masówka.Haagen Dazs to Nestle. Nie ma już dobrych lodów sklepowych. a w Gdańsku to tylko Eskimo na Wyspiańskiego, reszta to jakieś wynalazki z odwłoka.
- 0 0
-
2023-06-18 09:26
Czysta chemia (1)
I okres przydatności do spożycia min. 1 rok. ! ....
- 8 3
-
2023-06-18 09:58
Dzbanku jak zrobie sobie lody sam w domu i wsadze do zamrazalnika tak samo jak inne mrozonki to tez moge trzymac rok
no ale ty najwyrazniej w szkole przepychany byłeś klasy do klasy
- 3 10
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.