• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Chleb wieloziarnisty Gdyńskim Przysmakiem

Patsz
6 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Chleb wieloziarnisty to najnowszy Gdyński Przysmak. Chleb wieloziarnisty to najnowszy Gdyński Przysmak.

Było pewne, że w tym roku Gdyńskim Przysmakiem zostanie chleb. Uczestnikom Weekendu Kulinarnego najbardziej smakował chleb wieloziarnisty, który zostanie wykorzystany w turystycznej promocji.



Pieczesz samemu chleb?

W poprzednich latach zwyciężały przepisy "falujące śledzie", "bursztynowy szlak" z lodów i lizaków. Jurorom przypadły też do gustu smaki inspirowane kuchnią peruwiańską. W zeszłym roku bezkonkurencyjny okazał się śledź w zalewie z chilli, kolendry i imbiru autorstwa Przemka Romana, który triumfował wtedy po raz trzeci z rzędu.

W tym roku organizująca konkurs Agencja Rozwoju Gdyni postanowiła zmienić jego zasady - by jak najbardziej je uprościć, tematem przewodnim plebiscytu został chleb. Najpierw od 1 lipca do połowy sierpnia zbierane były przepisy. Ostatecznie jurorzy wybrali finałową trójkę, która zaprezentowała się publiczności wraz z wyrobami podczas Weekendu Kulinarnego.

Czytaj też: Jak prezentowali się uczestnicy programu MasterChef podczas Weekendu Kulinarnego w Gdyni

To bowiem uczestnicy imprezy mieli w tym roku poprzez głosowanie wybrać chleb, który smakuje im najbardziej. Po raz pierwszy można było degustować przygotowane przysmaki na miejscu.

Największą liczbę głosów odwiedzających pl. Grunwaldzki zdobyła Renata Bąk za "Swojski chlebek wieloziarnisty na zakwasie", która w nagrodę wygrała rejs do Szwecji promem. Drugie miejsce zajęła Barbara Lewińska i przepis "Chleb pszenny z ziemniakami na drożdżach", a trzecie Ilona Klein- Tragier za "Chleb gryczany na bazie dzikiej lawendy".

Zwycięski przepis ma zostać wykorzystany do stworzenia produktu, który będzie wykorzystywany do promocji turystycznej Gdyni. Na podobny pomysł miasto wpadło na początku roku, wręczając gościom zapakowane w - stylizowane na skrzynie frachtowe - drewniane skrzynki słoiki ze śledziami w marynacie.

- Na razie jeszcze nie wiemy kiedy i w jakiej formie przepis zostanie wykorzystany, ale na pewno nie zapomnimy o nim - zaznacza Agnieszka Bińkowska z Agencji Rozwoju Gdyni.
Przepis na Swojski chlebek wieloziarnisty na zakwasie

Składniki na zakwas (zrobić 4-5 dni wcześniej):

- mąka żytnia razowa

-ciepła wodaSposób przygotowania:

1/2 szklanki mąki żytniej oraz 1/2 szklanki ciepłej wody wymieszać drewnianą łopatką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc (10-12 h). Po tym czasie ponownie dodać po pół szklanki mąki i wody. Wymieszać i zostawić na całą dobę. Przez kolejne 2-3 doby dodawać po łyżeczce mąki i ciepłej wody.

Składniki na chleb:

- 0,5 szklanki zakwasu

- 2 łyżeczki soli

- 1/2 szklanki siemienia lnianego

- 1/2 szklanki ziaren słonecznika

- 1/2 szklanki ziaren sezamu

- 2 szklanki mąki razowej żytniej

- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarniste

- 2 szklanki letniej wody

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać. Wyrabiać ciasto około 15-20 min. mikserem lub ręcznie (ja wyrabiam ręcznie do momentu, w którym ciasto zacznie charakterystycznie "mlaskać"). Garść ciasta można odłożyć na następny chleb w słoiczku, w lodówce do 2 tygodni. Ciasto przełożyć do dużej blaszki-keksówki, tak, aby wypełniało je maksymalnie do 2/3 wysokości.

Formę odstawić w ciepłe miejsce na około 2-3 h. (grzejnik lub lekko nagrzany piekarnik). Gdy wyrośnie, wstawić do piekarnika i piec około 60-70 min. w temperaturze 200 stopni. Kroić po wystudzeniu.

Zobacz jak gwiazdy "MasterChefa" gotowały dla mieszkańców Gdyni

Patsz

Miejsca

Opinie (60) 1 zablokowana

  • no ładnie,ładnie (7)

    ale i ak nic nie przebije chleba oliwskiego krojonego

    • 31 34

    • Plus Razowy krojony:-)

      Reszta to dodatek.

      • 2 2

    • :D

      • 2 0

    • z chrupiącą skórką - niestety ciężko o smak z dawnych lat

      • 2 0

    • a jak sie nazywa chleb oliwski w Polsce, np. w Krakowie, Przemyślu itp? (1)

      • 3 0

      • Nazywa sie chleb przenny o jedt lepszy od oliwskiego kloca

        • 3 0

    • rzecz gustu

      ja nigdy oliwskiego nie lubiłam i go nie kupuję...za to ziarniste uwielbiam

      • 1 0

    • Lubię chleb z nasieniem

      • 7 0

  • Weekend kulinarny i podsumowanie jedyna smaczna potrawa to chleb?? (6)

    Z czym? Ze smalcem? Ile kosztował? Też trzeba było się przepychać ?

    • 32 7

    • Malkontenctwo juz się obudziło?

      • 6 6

    • miliony pytań bez odpowiedzi... (1)

      • 5 1

      • Tak ważnych pytań!

        • 2 4

    • Ze śledziem.

      Mniamniuśny.

      • 4 3

    • (1)

      Przeczytaj tekst a później głupio komentuj

      • 3 3

      • Nie wymagaj zbyt wiele od niedorozwojów. Oni czytają tylko tytuły.

        • 2 2

  • i gdzie teraz janusze co pisza ze w gdyni sie nic nie dzieje?? (11)

    a wybranie chlebka to co? nic?!? ciekawe kiedy w tym waszym niby pelnym inwestycji gdansku bedzie takie swieto! mozecie zgapiac, nie obraze sie, pracowalem ze sztabem nad tym projektem od 2004. pozdrawiam!

    • 22 12

    • ironia (3)

      Gdynia= Białoruś.

      Szkoda tylko, że Słońce Bulwaru osobiście nie upiekło takiego chlebka dla gawiedzi.

      • 10 2

      • A co takiego jest na Białorusi? (2)

        Byłeś tam? Czy tylko powtarzasz utarte bzdurne frazesy?

        • 6 5

        • pisiorki robią tylko kopiuj - wklej pod każdym artykułem :))))

          • 1 5

        • jest Stiven i je marchewki

          Nie byłem a widziałem

          • 0 1

    • To teraz pora na urlop piękny Wojciechu. Idź i już najlepiej nie wracaj.

      • 4 4

    • (4)

      Moze naczelny stalker Szczurka pojechal na sreberko?

      • 2 4

      • nie znasz polskiego?? (3)

        • 1 1

        • znam ale nie lubie

          to po angielsku bedzie ze aj dont lajkit

          • 2 3

        • (1)

          sjp.pl/stalker - dopuszczalne w grach, a wiec potraktujmy twoja chorobe jako taka gre dobra ze zlem.

          • 0 0

          • nie okakaj sie z wrazenia

            chyba ci poszla guma w majtach

            • 0 1

    • Jak chleb może być przysmakiem, kiedy w każdej piekarni można go kupić

      a każda kura lub kogut domowy może go upiec sam wykorzystując przygotowany zestaw składników ze sklepu lub wykorzystując bardziej wyrafinowane przepisy z sieci ?
      Bardziej to objaw braku pomysłu na gdyńską propagandę.

      • 2 1

  • ten weekend i zamknięcie Świętojańskiej pokazuje, że ulica bez samochodów lepiej sobie radzi (4)

    Świętojańska do zamykania odpada (komunikacja miejska) ale Starowiejska czy Abrahama już ok.

    • 13 13

    • Tak jest! Pozamykać WSZYSTKO!

      Ulice dla ludzi, nie dla samochodów! Roboty za kierownice, ludzie do łagrów!
      Rowery na ulice, same, bez ludzi! A rolki na rolki! A co! Niech też mają!

      • 10 3

    • Wybudować drogę rowerową z Gdyni na Hel! (1)

      Przez Zatokę, żeby koło blachosmrodów nie jechać w moich nowych gietrach. A statki do tuneli!

      • 6 3

      • Jestem za! Ale tylko w jedną stronę - w stronę morza!

        Niech pedalarze jadą sobie w morze, daleko od wybrzeża!
        Dobry rowerzysta to utopiony rowerzysta

        • 4 4

    • Jeden weekend nic nie pokazuje.

      Rok potrzeba najmniej.

      • 1 3

  • Ziarna są trawione? (3)

    Tak tylko pytam...

    • 7 6

    • tak

      tak

      • 0 6

    • przez wróble może są trawione

      człowiek wydala je w niezmienionej postaci

      • 5 0

    • najpierw się gryzie a potem sa trawione. Chyba, że nie masz zębów, wtedy łykasz w całości. Proste, nie?

      • 0 0

  • W takim chlebie ze słonecznikiem trafiłem kiedyś na kamień. (2)

    Efekt pękniętą piątka wzdłuż, ekstrakcja, podnoszenie zatoki, 8 miesięcy cierpienia i chodzenia do dentysty. Jak podliczę wszystkie rachunki łącznie z tomografem szczeki i implantem to wyjdzie ponad 8 tys

    • 21 2

    • Przykro mi

      • 5 0

    • ta jasne

      • 0 0

  • w elektrycznym czy gazowym to nie ten smak

    tak samo jak pizza - musi byc z pieca ceglanego, opalanego drewnem liściastym, najlepiej topolą

    • 10 1

  • po co te ziarna w chlebie? (1)

    przecież to sam tłuszcz! coś jak frytki

    • 7 23

    • dokładnie, tak chleb jest bardzo kaloryczny

      • 2 1

  • Jacy ludzie taki przysmak (1)

    • 9 8

    • czyli dobry

      • 3 3

  • Czy te ziarna nie jadają szczurki i myszki?

    A jak już zjedzą to zabraknie ich dla mieszkańców - tak jak kradną mieszkańcom spokój, ulice, chodniki

    • 4 9

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Najczęściej czytane