Wiadomości

stat

Chleb wieloziarnisty Gdyńskim Przysmakiem

Chleb wieloziarnisty to najnowszy Gdyński Przysmak.
Chleb wieloziarnisty to najnowszy Gdyński Przysmak. fot. mat. prasowe

Było pewne, że w tym roku Gdyńskim Przysmakiem zostanie chleb. Uczestnikom Weekendu Kulinarnego najbardziej smakował chleb wieloziarnisty, który zostanie wykorzystany w turystycznej promocji.



Pieczesz samemu chleb?

nie, kupuję w sklepie

35%

nie, ale chciał(a)bym spróbować

22%

okazjonalnie, gdy mam więcej czasu

31%

tak, regularnie, oszczędzam i chleb ma lepszy smak

12%
W poprzednich latach zwyciężały przepisy "falujące śledzie", "bursztynowy szlak" z lodów i lizaków. Jurorom przypadły też do gustu smaki inspirowane kuchnią peruwiańską. W zeszłym roku bezkonkurencyjny okazał się śledź w zalewie z chilli, kolendry i imbiru autorstwa Przemka Romana, który triumfował wtedy po raz trzeci z rzędu.

W tym roku organizująca konkurs Agencja Rozwoju Gdyni postanowiła zmienić jego zasady - by jak najbardziej je uprościć, tematem przewodnim plebiscytu został chleb. Najpierw od 1 lipca do połowy sierpnia zbierane były przepisy. Ostatecznie jurorzy wybrali finałową trójkę, która zaprezentowała się publiczności wraz z wyrobami podczas Weekendu Kulinarnego.

Czytaj też: Jak prezentowali się uczestnicy programu MasterChef podczas Weekendu Kulinarnego w Gdyni

To bowiem uczestnicy imprezy mieli w tym roku poprzez głosowanie wybrać chleb, który smakuje im najbardziej. Po raz pierwszy można było degustować przygotowane przysmaki na miejscu.

Największą liczbę głosów odwiedzających pl. Grunwaldzki zdobyła Renata Bąk za "Swojski chlebek wieloziarnisty na zakwasie", która w nagrodę wygrała rejs do Szwecji promem. Drugie miejsce zajęła Barbara Lewińska i przepis "Chleb pszenny z ziemniakami na drożdżach", a trzecie Ilona Klein- Tragier za "Chleb gryczany na bazie dzikiej lawendy".

Zwycięski przepis ma zostać wykorzystany do stworzenia produktu, który będzie wykorzystywany do promocji turystycznej Gdyni. Na podobny pomysł miasto wpadło na początku roku, wręczając gościom zapakowane w - stylizowane na skrzynie frachtowe - drewniane skrzynki słoiki ze śledziami w marynacie.

- Na razie jeszcze nie wiemy kiedy i w jakiej formie przepis zostanie wykorzystany, ale na pewno nie zapomnimy o nim - zaznacza Agnieszka Bińkowska z Agencji Rozwoju Gdyni.
Przepis na Swojski chlebek wieloziarnisty na zakwasie

Składniki na zakwas (zrobić 4-5 dni wcześniej):

- mąka żytnia razowa

-ciepła wodaSposób przygotowania:

1/2 szklanki mąki żytniej oraz 1/2 szklanki ciepłej wody wymieszać drewnianą łopatką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc (10-12 h). Po tym czasie ponownie dodać po pół szklanki mąki i wody. Wymieszać i zostawić na całą dobę. Przez kolejne 2-3 doby dodawać po łyżeczce mąki i ciepłej wody.

Składniki na chleb:

- 0,5 szklanki zakwasu

- 2 łyżeczki soli

- 1/2 szklanki siemienia lnianego

- 1/2 szklanki ziaren słonecznika

- 1/2 szklanki ziaren sezamu

- 2 szklanki mąki razowej żytniej

- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarniste

- 2 szklanki letniej wody

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać. Wyrabiać ciasto około 15-20 min. mikserem lub ręcznie (ja wyrabiam ręcznie do momentu, w którym ciasto zacznie charakterystycznie "mlaskać"). Garść ciasta można odłożyć na następny chleb w słoiczku, w lodówce do 2 tygodni. Ciasto przełożyć do dużej blaszki-keksówki, tak, aby wypełniało je maksymalnie do 2/3 wysokości.

Formę odstawić w ciepłe miejsce na około 2-3 h. (grzejnik lub lekko nagrzany piekarnik). Gdy wyrośnie, wstawić do piekarnika i piec około 60-70 min. w temperaturze 200 stopni. Kroić po wystudzeniu.

Zobacz jak gwiazdy "MasterChefa" gotowały dla mieszkańców Gdyni

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (60)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

22

września

17

października

Restaurant Week Trójmiasto,

Rozrywka

Recenzja filmu "Kler" Wojtka Smarzowskiego
Recenzja filmu "Kler" Smarzowskiego
Autorka bestsellerowej powieści erotycznej. Wywiad z Blanką Lipińską
Wywiad z autorką powieści erotycznej

Kultura

Bar mleczny "Słoneczny" w nowej odsłonie
Bar mleczny "Słoneczny" w nowej odsłonie
Monika Kaźmierczak gdańską carillonistką. Miasto przywraca stanowisko
Monika Kaźmierczak gdańską carillonistką

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: będzie różnorodnie
Planuj tydzień: będzie różnorodnie