• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kraby, ostrygi i wielkie homarium. Lobster House działa już w Gdańsku

Ewa Palińska
6 czerwca 2024, godz. 11:00 
Opinie (93)
  • Podczas uroczystego otwarcia Lobster House w Gdańsku zaserwowano gościom bogatą reprezentację tego, co na co dzień znajduje się w menu restauracji.
  • Podczas uroczystego otwarcia Lobster House w Gdańsku zaserwowano gościom bogatą reprezentację tego, co na co dzień znajduje się w menu restauracji.
  • Podczas uroczystego otwarcia Lobster House w Gdańsku zaserwowano gościom bogatą reprezentację tego, co na co dzień znajduje się w menu restauracji.
  • Podczas uroczystego otwarcia Lobster House w Gdańsku zaserwowano gościom bogatą reprezentację tego, co na co dzień znajduje się w menu restauracji.
  • Podczas uroczystego otwarcia Lobster House w Gdańsku zaserwowano gościom bogatą reprezentację tego, co na co dzień znajduje się w menu restauracji.
  • Podczas uroczystego otwarcia Lobster House w Gdańsku zaserwowano gościom bogatą reprezentację tego, co na co dzień znajduje się w menu restauracji.
  • Podczas uroczystego otwarcia Lobster House w Gdańsku zaserwowano gościom bogatą reprezentację tego, co na co dzień znajduje się w menu restauracji.
  • Podczas uroczystego otwarcia Lobster House w Gdańsku zaserwowano gościom bogatą reprezentację tego, co na co dzień znajduje się w menu restauracji.
  • Podczas uroczystego otwarcia Lobster House w Gdańsku zaserwowano gościom bogatą reprezentację tego, co na co dzień znajduje się w menu restauracji.
  • Podczas uroczystego otwarcia Lobster House w Gdańsku zaserwowano gościom bogatą reprezentację tego, co na co dzień znajduje się w menu restauracji.

Na swoją pozycję pracowali w Warszawie od lat. Kiedy ją wypracowali, postanowili wiedzą i kuchnią opartą na świeżych owocach morza, w szczególności 12 rodzajach ostryg, homarach i krabach królewskich, podzielić się z mieszkańcami Trójmiasta. Gdański oddział Lobster House przy Długim PobrzeżuMapka już działa, a formalne, uroczyste otwarcie odbyło się w środowy wieczór. W programie wydarzenia znalazły się nie tylko degustacje menu oraz karty win, w szczególności szampanów, ale też koncert skrzypaczki Patrycji Piekutowskiej. Restauracja działa w miejscu po dawnej Baryłce.





Czy lubisz owoce morza?

Odnieśli sukces w Warszawie - zamierzają podbić też Gdańsk



Lobster House to marka, którą miłośnicy owoców morza dobrze znają. Od czterech lat restauracja pod tym szyldem mieści się w Warszawie, zbierając najwyższe noty zarówno od krytyków, jak i smakoszy. Po warszawskim sukcesie właściciele postanowili podbić serca mieszkańców Trójmiasta, otwierając lokal w Gdańsku, przy ul. Długie Pobrzeże.

Szefem kuchni Lobster House Gdańsk jest Łukasz Wędzik, kucharz i podróżnik. Szefem kuchni Lobster House Gdańsk jest Łukasz Wędzik, kucharz i podróżnik.
- Nie zmieniamy praktycznie nic poza tym, że mamy nowego szefa kuchni, który ma swój własny pomysł na ten sam produkt - mówi Karolina Jarosińska, współwłaścicielka Lobster House. - Bazujemy na żywych owocach morza: 12 rodzajach ostryg, krewetkach, ośmiornicach, małżach św. Jakuba, mulach. Główną atrakcją są jednak homary i kraby królewskie (!), zwane królami mórz. Goście mogą sami wybrać nie tylko to, który z nich zagości na ich talerzu, ale też, w jakiej odsłonie chcieliby go zjeść, bo jest możliwych kilka opcji. Od podstawowej wersji, z masłem klarowanym, po opcję premium z fois gras i kawiorem.
Szefem kuchni Lobster House Gdańsk jest Łukasz Wędzik, wybitny kulinarny mistrz i podróżnik. Swoją karierę rozpoczął jako pomocnik na Monciaku w Sopocie, po czym ruszył w świat, doskonaląc umiejętności na różnych kontynentach. Lazurowe Wybrzeże, Londyn czy Singapur - każde z tych miejsc wpłynęło na jego kulinarny styl.



Największym zainteresowaniem podczas uroczystego otwarcia Lobster House Gdańsk cieszyły się akwaria z homarami i krabami królewskimi. Największym zainteresowaniem podczas uroczystego otwarcia Lobster House Gdańsk cieszyły się akwaria z homarami i krabami królewskimi.

Na dole bar z wielkim akwarium, na górze taras z widokiem



Lobster House mieści się na trzech poziomach. Ostatni to taras, z którego rozpościera się widok na Motławę, Wyspę Spichrzów i Ołowiankę. I to właśnie na nim goście, którzy przybyli na środowe otwarcie, przebywali najchętniej, degustując przekąski reprezentujące to, co na co dzień znajduje się w menu restauracji, oraz racząc się szampanami.

Przed oficjalnym rozpoczęciem wydarzenia goście mieli możliwość zwiedzenia restauracji. Ogromne wrażenie robiły na nich trzy akwaria wypełnione homarami i krabami królewskimi - największe, znajdujące się na najniższym poziomie, ma aż 4,5 metra i jest wbudowane w bar koktajlowy. Ci, którzy siedzą przy barze, siedzą zatem faktycznie przy akwarium.

Na pierwszym piętrze znajdują się dwie sale restauracyjne i homarium z widokiem z jednej strony na Wyspę Spichrzów, z drugiej na ul. św. Ducha. Na drugim piętrze działa wspomniany roof top, a więc taras na dachu z tym samym widokiem, oraz VIP sala, w której jest możliwość zorganizowania niedużej imprezy zamkniętej.



Dlaczego ostrygi serwowane w Lobster House Gdańsk są najwyższej jakości? Podczas uroczystego otwarcia opowiedziała o tym Małgorzata Keplin z Roem van Yerseke BV. Na zdj. z właścicielami restauracji oraz szefem kuchni.  Dlaczego ostrygi serwowane w Lobster House Gdańsk są najwyższej jakości? Podczas uroczystego otwarcia opowiedziała o tym Małgorzata Keplin z Roem van Yerseke BV. Na zdj. z właścicielami restauracji oraz szefem kuchni.

12 rodzajów ostryg



Wrażenie na gościach zrobiły też ostrygi, których w ofercie Lobster House znajdziemy aż 12 rodzajów. Jedna z nich pochodzi z ich własnej linii hodowlanej i jest sygnowana logo Lobster House.

Część oficjalna trwała krótko. Po powitaniu gości przez jednego z właścicieli Lobster House głos zabrała właścicielka hodowli ostryg, która zaopatruje najlepsze restauracje nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie. Podkreślała, że Polacy nie tylko mają okazję zjeść w Gdańsku te same ostrygi, których smakiem zachwycają się we Włoszech (bo pochodzą z tej samej hodowli), ale otrzymują też produkt świeższy, bo podróż z Holandii do Polski trwa krócej niż z Holandii np. na południe Włoch.

- Ostrygi przywozimy własnym transportem. Rano wyjeżdża - wieczorem jest w Gdańsku - opowiadała gościom współwłaścicielka restauracji. - Homary przylatują do nas z Kanady. Ostrygi trafiają do nas natomiast z tą sama datą, z którą są poławiane.
W karcie znajdziemy wyselekcjonowane alkohole z najwyższych światowych półek, w tym wyborne szampany, którymi częstowano gości podczas uroczystego otwarcia. W karcie znajdziemy wyselekcjonowane alkohole z najwyższych światowych półek, w tym wyborne szampany, którymi częstowano gości podczas uroczystego otwarcia.

Luksus nie tylko na talerzu, ale i w kieliszkach



W Lobster House Gdańsk goście otrzymują luksusowe produkty nie tylko na talerzach, ale i w kieliszkach - w karcie znajdziemy wyselekcjonowane alkohole z najwyższych światowych półek, w tym wyborne szampany, którymi częstowano gości podczas otwarcia.

Wisienką na torcie imprezy otwierającej działalność Lobster House Gdańsk był występ znanej skrzypaczki Patrycji Piekutowskiej, która zabrała gości w muzyczną podróż po swoich ulubionych miejscach na świecie.

Wydarzenia

Otwarcie Lobster House Gdańsk

dni otwarte

Miejsca

Zobacz także

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (93)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Aperitivo Sunday | Czyli 5 godzin hiszpańskiego, nielimitowanego bufetu na 33. piętrze!

199 zł
muzyka na żywo, degustacja

Warsztaty kulinarne dla dzieci

89 zł
degustacja, warsztaty

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane