- 1 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (149 opinii)
- 2 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (8 opinii)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 5 Takich burgerów jeszcze nie jadłeś (115 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Marisco w Sopocie (54 opinie)
Ruszają ogródki gastronomiczne. Restauracje zapraszają w majówkę
Majówka już za chwilę. Dla większości z nas oznacza to wiosenny wypoczynek, ale nie dla wszystkich. Restauracje, kawiarnie, puby oraz bary przygotowują się do otwarcia ogródków gastronomicznych i rozpoczęcia nowego sezonu. W większości lokali wszystko już dopięte na ostatni guzik - na gości czeka odmienione menu lub wystrój. Promocji jednak wyraźnie mniej niż w latach ubiegłych, bo jak zgodnie podkreślają wszyscy restauratorzy, nie będzie to dla nich łatwy sezon.
Nowo otwarte restauracje w Trójmieście
Wiosenne otwarcie
- Jak co roku, na majówkę ruszamy z naszym ogródkiem. Parasole na zewnątrz już są gotowe, jeszcze trzeba ustawić stoliki i będziemy mogli zapraszać gości - mówi Gaweł Wysocki z restauracji Moje Miasto w Gdyni.
Palenie papierosów w ogródkach restauracyjnych - tak czy nie?
Restauratorzy z tej okazji przygotowali dodatkowe atrakcje.
- Nasz ogródek startuje w piątek, 29 maja, czyli tuż przed weekendem majowym - zapowiada Bartłomiej Karasiewicz, manager Jungli. - Jest gotowe już specjalne pomieszczenie, w którym ustawiona jest fotobudka. Za zakup dwóch koktajli będzie można zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie, wydrukowane, a pewnie też i do umieszczenia na Instagramie. Od czerwca ruszy też nasz taras i bar zewnętrzny, czekamy cały czas jeszcze na lepszą pogodę. Będzie tam serwowana oddzielna karta koktajli, będzie też dodatkowy punkt gastronomiczny ze skróconą kartą dań grillowanych. W sezonie z pewnością będziemy mieli też w piątki i soboty wieczory z DJ'em na tarasie, więc będzie imprezowy klimat.
Czytaj też: Dania z grilla, sezonowe menu i promocje na drinki. Gastro na majówkę
Niektóre ogródki działają już od jakiegoś czasu, nie brakuje też całorocznych.
- Odpaliliśmy już jakiś czas temu nasz ogródek, który szybko się wypełnił ze względu na piękną pogodę w ostatnim czasie. Zadbaliśmy o mnóstwo roślin, które tworzą "Miejską Dżunglę", jak nazywamy naszą przestrzeń ze stolikami przed kantyną - opowiada Gaweł Czajka z restauracji Cały Gaweł w Sopocie.
Smakowite nowości
Gdzie możemy spodziewać się nowych propozycji kulinarnych w najbliższych dniach? Nowości sezonowe pojawiły się w pizzerii Ostro. Zjemy tam następujące, nietypowe pizze: Kimchi, Cheddar, Nduja, Puree z ananasa i Sezam Nowe. Odświeżone, majowe menu szykuje dla gości też restauracja Pescado w Gdyni. Podobnie w restauracji Zafishowani, gdzie również zagościła nowa karta. Znajdziemy w niej między innymi flambirowane krewetki podane w sosie grejpfrutowym, halibuta na pesto z czosnku niedźwiedziego czy cielęcinę na musie z pietruszki. Nowe smaki pojawią się też w restauracji Mercato.
Degustacje i imprezy kulinarne w Trójmieście
Wielkie otwarcie szykuje cukiernia UMAM, która przygotowała swój zupełnie nowy lokal przy ulicy gen. Andersa 22. W sobotę od rana na gości będą czekały tam słodkie niespodzianki. Pub Pułapka też jest już gotowy na przyjęcie klientów - przed wejściem czekają nowe parasole w rozstawionym już ogródku gastronomicznym.
Oria Magic House zaprasza nie tylko na posiłki, ale także na koncerty, a pierwszy już w sobotę, 30 kwietnia. Z kolei Whiskey on the Rocks od soboty startuje z nową pozycją w karcie - będą to śniadania, serwowane od 9 do 12. W sobotę swój ogródek otworzy też Searcle, czyli restauracja hotelu Courtyard by Marriott w Gdyni. Będzie to okazja, by spróbować menu i autorskich koktajli wraz z klimatycznym widokiem na morze.
Nowe lokale, opinie, degustacje - kulinaria w Trójmieście
Wyższe ceny są nieuniknione
Wszyscy restauratorzy są jednomyślni - to będzie trudny sezon. Chociaż zdecydowanie lepszy niż dwa poprzednie, branża jeszcze nie otrząsnęła się po pandemii i wciąż zmaga się z jej konsekwencjami. Tymczasem z powodu wojny za wschodnią granicą pojawiły się nowe trudności.
- Inflacja wpływa na wszystkich tak samo. Rosną ceny żywności, gazu, a to wpływa na ceny dań w restauracjach. Drugim czynnikiem jest wojna, która nie wiemy, jak długo jeszcze potrwa. Trójmiasto i w ogóle Polska nie jest teraz atrakcyjnym miejscem do odwiedzenia w wakacje przez turystów, bo jesteśmy blisko tego konfliktu. Obserwując spacerowiczów widać niemal samych Polaków lub osoby ze Wschodu. Ludzie boją się tu przyjeżdżać. Brakuje zagranicznych gości - mówi Bartosz Chwalik z restauracji Tekstylia.
W pandemii ogromna liczba pracowników odeszła z branży. Z pracy rezygnowali (lub ją tracili) wszyscy - szefowie kuchni, kelnerzy, kelnerki, dostawcy. Teraz jednak ten problem się zmniejszył.
- W tym sezonie widać przede wszystkim znacznie większą grupę chętnych do pracy w gastronomii, a jeszcze rok temu był z tym ogromny problem - mówi manager Jungli, Bartłomiej Karasiewicz. - Obecnie większą przeszkodą są na przykład przerwane łańcuchy dostaw u różnych producentów. Rozbudowując nasz ogródek gastronomiczny musieliśmy znacznie wcześniej planować jego przygotowanie. Już w styczniu zamawialiśmy dodatkowe elementy czy meble na taras, ponieważ na niektóre materiały budowlane trzeba było czekać tygodniami. Teraz czekamy już tylko na dobrą pogodę.
Zobacz także: Restauracja Sztuczka w Gdyni po 10 latach zakończyła działalność
Kto przetrwa?
Nie wszyscy są jednak tak optymistycznie nastawieni. Nie brakuje głosów mówiących, że to ostatni sezon dla wielu lokali. Gastronomowie zwracają uwagę, że restauracji jest za dużo względem liczby mieszkańców i przy tak pędzącej inflacji. Rosnące koszty żywności czy gazu zmuszają właścicieli do podniesienia cen. Wskazują też na fakt, że jeśli ktoś cen nie podnosi, nie ma innego wyjścia, jak obniżyć jakość dań i technikę kulinarną.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-04-28 18:30
Ogólnie lubię ogródki gastronomiczne, ale zbyt często restauratorzy stawiają stoliki na chodniku, a parasole na wysokości czoła utrudniają przejście. Niektóre stoją na ulicy, to też niebezpieczne. Nie wiem czemu miasto na to pozwala.
- 27 1
-
2022-04-29 06:29
Niestety jeszcze w czasie pandemii było czysto były tabliczki ze stolik jest zdezynfekowany, ostatnio weszłam do lokalu sieciówki i stolik był brudny i niezdezynfekowany, brak często pojemników dezynfekcyjnych bezdotykowych lub nie ma w nich płynu!!! obawiam się tez niezaszczepionych pracowników na choroby , które u nas już zniknęły. No nie wiem czy będę korzystać często. Będę patrzeć na czystość!!!
- 2 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.