• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Schabowy większy od głowy. Kotlety-giganty w Trójmieście

osa
6 grudnia 2023, godz. 15:00 
Opinie (105)
Schabowy w restauracji Fenomen to podobno największy tego typu kotlet w Trójmieście. Schabowy w restauracji Fenomen to podobno największy tego typu kotlet w Trójmieście.

Dla wielu to danie legenda, kojarzące się z niedzielnym obiadem lub rodzinną uroczystością. Schabowy z kością lub bez albo delikatny sznycel wiedeński... Gdzie w Trójmieście zjemy solidnego kotleta z dodatkami? Poniżej nasze propozycje. Niektóre naprawdę robią wrażenie i są w stanie "pokonać" niejednego śmiałka imponującym rozmiarem.



Zacznijmy od wagi naprawdę ciężkiej: w mieszczącej się w OsowejMapka restauracji Fenomen od niedawna zamówimy danie-wyzwanie - jest to prawdopodobnie największy kotlet schabowy w Trójmieście, który możemy zjeść na czas.

Jak kotlet schabowy to:

Ile kosztuje taka przyjemność? Za kotlet smażony na smalcu o wadze około 1,5 kg z dodatkami (np. z puree i zasmażaną kapustą) zazwyczaj zapłacimy około 100 zł, a maksymalnie 110 zł (cena zależy od wagi kotleta). Jeśli zdążymy go zjeść przed czasem, czyli w 10 minut, to danie jest na koszt restauracji.

"Zjedz schabowego giganta z dodatkami w 10 minut, a my ci za to zapłacimy i dodatkowo damy 100 zł w postaci vouchera do wykorzystania w Fenomenie" - czytamy na stronie lokalu.

Póki co tylko jedna osoba była stanie zjeść gigantycznego schabowego w ciągu wyznaczonego czasu.



- Wiemy, że wyzwanie jest trudne, a poprzeczka jest wysoko. Tylko jeden śmiałek, pan Bogdan, pokonał naszego "potwora", a zajęło mu to 9 min. 36 sekund. Miał swoją strategię: posmarował kotlet dodatkami, czyli ziemniakami z kapustą i złożył w kanapkę - mówi współwłaściciel restauracji, Krzysztof Szulborski. - Niedawno odwiedziło nasz lokal sześciu postawnych gości, każdy zamówił schabowego giganta, ale niestety żaden nie dał rady zjeść w wyznaczonym czasie. Zazwyczaj to danie jedzą dwie, a nawet trzy osoby "na spółę" albo po prostu proszą o spakowanie na wynos.
  • Schabowy w restauracji Fenomen to podobno największy tego typu kotlet w Trójmieście.
  • Schabowy w restauracji Fenomen to podobno największy tego typu kotlet w Trójmieście.
  • W restauracji Fenomen zamówimy też "zwykły" kotlet schabowy z dodatkami za 42 zł.
Piwnica Rajców w Gdańsku za to zaprasza na sznycla wiedeńskiego z cielęciny, a więc słynne austriackie danie. W wersji klasycznej jest to delikatnie rozbity płat cielęciny, obtoczony w mące, rozbełtanym jajku, a następnie panierowany w bułce tartej i usmażony na maśle.

- U nas zjecie i rosół i sznycla cielęcego z ziemniakami w ziołach, jajkiem sadzonym, chrzanem, grillowaną cytryną i sałatką - zachwala ekipa restauracji.


Na sznycla wiedeńskiego z cielęciny zaprasza również wrzeszczańska Villa Eva, jednocześnie rodzinna restauracja, wine bar oraz butikowy hotel.

- Tradycyjnie sznycel podajemy z purée ziemniaczanym, jajkiem sadzonym i marchewką z groszkiem. Sznycel cielęcy zwany jest także sznyclem wiedeńskim, a jak wiadomo, tradycja naszej restauracji jest mocno związana z Wiedniem. Nasz przodek Jerzy Franciszek Kulczycki otworzył pierwszą kawiarnię w Wiedniu i jako pierwszy wymyślił epokowy wynalazek, którym jest kawa z mlekiem - mówi Wiktoria Kulczycka, managerka restauracji, w której kiedyś stołował się Günter Grass. - Cielęcina to bardzo delikatne mięso. Nasz sznycel jest pokryty cienką, ale bardzo chrupiącą panierką i według nas jest to idealne połączenie.
  • Sznycel wiedeński z cielęciny z dodatkami od Piwnicy Rajców kosztuje 62 zł.
  • Schabowy Sołtysa w Karczmie Polska Zagroda w Sopocie kosztuje 44,50 zł.
  • Sznycel wiedeński z cielęciny w restauracji Villa Eva kosztuje 73 zł. Serwowany jest z dodatkami: puree ziemniaczanym, marchewką, groszkiem i jajkiem.
  • Sznycel w stylu wiedeńskim od Browaru PG4 kosztuje 49 zł (cena bez piwa).
Sopocka Karczma Polska Zagroda słynie z polskiej kuchni. Serwowane dania są konkretne i często na większy apetyt. W menu rządzi mięso.

Za 44,50 zł zamówimy tu Schabowego Sołtysa, czyli panierowany schab z kością, puree ziemniaczanym z kiełbasą i cebulką, zasmażanymi buraczkami i kapustą.

Sznycel, ale "w stylu" wiedeńskim, bo przygotowany nie z cielęciny, a z polędwiczki wieprzowej, podany z frytkami i mizerią, dostaniemy w Browarze PG4. To miejsce, w którym jak wskazuje nazwa, rządzi piwo, więc i przy każdym daniu w menu znajdziemy sugestię, z jakim alkoholem warto je połączyć, by jeszcze bardziej podkręcić smak. Tu piwowar poleca uwarzonego na miejscu Pilsa.

Gdyńska Borowa Ciotka natomiast serwuje... talerz gbura, a więc kotlet schabowy, ale wcześniej moczony w maślance, połączony z kluskami ziemniaczanymi i kapustą zasmażaną. Taki zestaw kupimy za 39 zł.

- Talerz gbura to danie dla osoby gburowatej? Zdecydowanie nie! A przynajmniej nie tylko (śmiech). Dawniej "gburem" nazywano gospodarza, zamożnego chłopa, posiadającego własne gospodarstwo (tzw. gburstwo). Nasze firmowe danie jest więc po prostu potrawą "na wypasie" - zapewnia ekipa Borowej Ciotki.


Kolejny lokalny browar, przy którym działa restauracja Brovarnia Gdańsk, również ma rozbudowaną sekcję mięsną i znajdziemy w niej schabowego z klasycznymi dodatkami, a więc z mizerią oraz ziemniakami w mundurku i koperkiem za 69 zł. Tutaj także warto skosztować go z uwarzonym na miejscu piwem.

Na koniec ciekawostka, chyba jedyna taka w Trójmieście: schab z dzika z kością. Z tego dania słynie restauracja La Kabana w Gdyni, która specjalizuje się właśnie w dziczyźnie. Schab podawany jest w towarzystwie zasmażanej kapusty oraz surówki. Kosztuje 62 zł.

  • Schabowy z dodatkami od Brovarni Gdańsk z dodatkami. To danie kosztuje 69 zł.
  • Schabowy z dodatkami od Brovarni Gdańsk z dodatkami. To danie kosztuje 69 zł.
  • Schab z dzika w gdyńskiej restauracji La Kabana kosztuje 62 zł.
  • Talerz gbura od Borowej Ciotki, czyli kotlet schabowy połączony z kluskami ziemniaczanymi i kapustą zasmażaną. Taki zestaw kupimy za 39 zł.
osa

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (105)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane