- 1 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (98 opinii)
- 2 Grzechy gastronomii: kto winny? (197 opinii)
- 3 Połączyła ich miłość do jedzenia (55 opinii)
- 4 Ranking restauracji w Trójmieście (46 opinii)
- 5 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (61 opinii)
Schabowy większy od głowy. Kotlety-giganty w Trójmieście
Dla wielu to danie legenda, kojarzące się z niedzielnym obiadem lub rodzinną uroczystością. Schabowy z kością lub bez albo delikatny sznycel wiedeński... Gdzie w Trójmieście zjemy solidnego kotleta z dodatkami? Poniżej nasze propozycje. Niektóre naprawdę robią wrażenie i są w stanie "pokonać" niejednego śmiałka imponującym rozmiarem.
Zacznijmy od wagi naprawdę ciężkiej: w mieszczącej się w Osowej restauracji Fenomen od niedawna zamówimy danie-wyzwanie - jest to prawdopodobnie największy kotlet schabowy w Trójmieście, który możemy zjeść na czas.
"Zjedz schabowego giganta z dodatkami w 10 minut, a my ci za to zapłacimy i dodatkowo damy 100 zł w postaci vouchera do wykorzystania w Fenomenie" - czytamy na stronie lokalu.
Póki co tylko jedna osoba była stanie zjeść gigantycznego schabowego w ciągu wyznaczonego czasu.
- Wiemy, że wyzwanie jest trudne, a poprzeczka jest wysoko. Tylko jeden śmiałek, pan Bogdan, pokonał naszego "potwora", a zajęło mu to 9 min. 36 sekund. Miał swoją strategię: posmarował kotlet dodatkami, czyli ziemniakami z kapustą i złożył w kanapkę - mówi współwłaściciel restauracji, Krzysztof Szulborski. - Niedawno odwiedziło nasz lokal sześciu postawnych gości, każdy zamówił schabowego giganta, ale niestety żaden nie dał rady zjeść w wyznaczonym czasie. Zazwyczaj to danie jedzą dwie, a nawet trzy osoby "na spółę" albo po prostu proszą o spakowanie na wynos.
Piwnica Rajców w Gdańsku za to zaprasza na sznycla wiedeńskiego z cielęciny, a więc słynne austriackie danie. W wersji klasycznej jest to delikatnie rozbity płat cielęciny, obtoczony w mące, rozbełtanym jajku, a następnie panierowany w bułce tartej i usmażony na maśle.
- U nas zjecie i rosół i sznycla cielęcego z ziemniakami w ziołach, jajkiem sadzonym, chrzanem, grillowaną cytryną i sałatką - zachwala ekipa restauracji.
Na sznycla wiedeńskiego z cielęciny zaprasza również wrzeszczańska Villa Eva, jednocześnie rodzinna restauracja, wine bar oraz butikowy hotel.
- Tradycyjnie sznycel podajemy z purée ziemniaczanym, jajkiem sadzonym i marchewką z groszkiem. Sznycel cielęcy zwany jest także sznyclem wiedeńskim, a jak wiadomo, tradycja naszej restauracji jest mocno związana z Wiedniem. Nasz przodek Jerzy Franciszek Kulczycki otworzył pierwszą kawiarnię w Wiedniu i jako pierwszy wymyślił epokowy wynalazek, którym jest kawa z mlekiem - mówi Wiktoria Kulczycka, managerka restauracji, w której kiedyś stołował się Günter Grass. - Cielęcina to bardzo delikatne mięso. Nasz sznycel jest pokryty cienką, ale bardzo chrupiącą panierką i według nas jest to idealne połączenie.
Sopocka Karczma Polska Zagroda słynie z polskiej kuchni. Serwowane dania są konkretne i często na większy apetyt. W menu rządzi mięso.
Za 44,50 zł zamówimy tu Schabowego Sołtysa, czyli panierowany schab z kością, puree ziemniaczanym z kiełbasą i cebulką, zasmażanymi buraczkami i kapustą.
Sznycel, ale "w stylu" wiedeńskim, bo przygotowany nie z cielęciny, a z polędwiczki wieprzowej, podany z frytkami i mizerią, dostaniemy w Browarze PG4. To miejsce, w którym jak wskazuje nazwa, rządzi piwo, więc i przy każdym daniu w menu znajdziemy sugestię, z jakim alkoholem warto je połączyć, by jeszcze bardziej podkręcić smak. Tu piwowar poleca uwarzonego na miejscu Pilsa.
Gdyńska Borowa Ciotka natomiast serwuje... talerz gbura, a więc kotlet schabowy, ale wcześniej moczony w maślance, połączony z kluskami ziemniaczanymi i kapustą zasmażaną. Taki zestaw kupimy za 39 zł.
- Talerz gbura to danie dla osoby gburowatej? Zdecydowanie nie! A przynajmniej nie tylko (śmiech). Dawniej "gburem" nazywano gospodarza, zamożnego chłopa, posiadającego własne gospodarstwo (tzw. gburstwo). Nasze firmowe danie jest więc po prostu potrawą "na wypasie" - zapewnia ekipa Borowej Ciotki.
Kolejny lokalny browar, przy którym działa restauracja Brovarnia Gdańsk, również ma rozbudowaną sekcję mięsną i znajdziemy w niej schabowego z klasycznymi dodatkami, a więc z mizerią oraz ziemniakami w mundurku i koperkiem za 69 zł. Tutaj także warto skosztować go z uwarzonym na miejscu piwem.
Na koniec ciekawostka, chyba jedyna taka w Trójmieście: schab z dzika z kością. Z tego dania słynie restauracja La Kabana w Gdyni, która specjalizuje się właśnie w dziczyźnie. Schab podawany jest w towarzystwie zasmażanej kapusty oraz surówki. Kosztuje 62 zł.
Miejsca
Opinie (105) ponad 10 zablokowanych
-
2023-12-06 18:53
Opinia wyróżniona
Fenomen, fajne karoake robią w weekendy. Polecam (3)
- 3 25
-
2023-12-07 09:59
Bzdury
Bzdury piszesz !!!
W Fenomenie nie ma żadnego Karaoke- 2 0
-
2023-12-06 21:36
(1)
Jednak od restauracji oczekiwałbym dobrego jedzenia a nie karaoke
- 15 2
-
2023-12-07 10:01
Gosc napisal bzdury
W Fenomenie nie ma żadnych karaoke
Jest za to pycha menu- 0 0
-
2023-12-06 15:48
Opinia wyróżniona
Czytając zgłodniałem.
Mniam.
- 37 3
-
2023-12-06 15:12
Opinia wyróżniona
(9)
Sznycel wiedeński. Lubię. I takiego jakiego jadłem w Austrii to u nas nikt nie zrobi. Pychota.
- 34 27
-
2023-12-06 16:46
(1)
W Polsce żeby coś dostać za darmo to trzeba bić rekordy Świata.Najlepiej mogli jeszcze dać warunek że tego kotleta ,żeby mieć gratis , trzeba zeżreć razem z kością.Podwjrzewam że Polak potrafi
- 11 4
-
2023-12-09 15:53
ciężko,żeby żywili ludzi za darmo w restauracji. trochę się dziwię, że ktoś się na takie rzeczy porywa, bo to nie za zdrowo tak jeść...
- 0 0
-
2023-12-06 16:05
(2)
I pewnie zrobił go jakiś polak lub Turek.
Hehehe- 12 2
-
2023-12-06 16:44
W Austrii mógł być też z byłej Jugosławii. (1)
Sporo ich tam kiedyś przyjeżdżało.
- 9 0
-
2023-12-06 17:07
ale oni, to raczej świńską skórę gotowali, uszy i ogony
- 2 1
-
2023-12-06 15:25
(3)
Nawet jeśli kucharz, który smażył ci go w Austrii przyjechał do Trójmiasta i zrobił taki sam tutaj?
- 16 2
-
2023-12-06 17:06
Polskie schabowe, sznycle wiedeńskie i wszelkie niemieckie sznyclopodobne wyroby, to pasza dla plebsu. Tylko piccata alla (2)
Milanese
- 4 15
-
2023-12-07 08:22
Pojechał plebs taki jak ty na wycieczkę za 200zł i teraz udaje światowca i znawcę kuchni świata :D
- 1 1
-
2023-12-06 17:14
Najlepszy kotlet w Swojskim Smaku na Heveliusza.
Pachnący, chrupiący, zawsze niezawodny dla pasibrzuchów. Moja córka pierwszy raz dała radę go wszamać jak miała 8 lat. Wszyscy byli zadziwieni, ale mała jest mięsożercą jak tygrys.
Smacznego!- 2 4
Wszystkie opinie
-
2023-12-06 15:02
(4)
Ogromne porcje ale zasadnicze pytanie jaka jakość mięsa i klasa jajek?Jedzenia na czas nie skomentuję, żołądek i jelita odezwą się za jakiś czas.
- 33 11
-
2023-12-06 16:26
Racja. (3)
Żeby uzyskać kotlet tej wielkości, należałoby wziąć plaster schabu, ale nie z normalnie hodowanej świni, a z jakiegoś mutanta. Przeciętny schab z tuszy wieprzowej nie może osiągnąć takiej średnicy.
- 10 0
-
2023-12-06 18:43
w barze mlecznym we Wrzeszczu też takie podają (2)
nie wiem z czego ale widocznie to nie problem i nie są sklepane na gazetę
- 3 0
-
2023-12-06 21:11
Bar mleczny co podaje mieso... Może jeszcze dziczyzna i owoce morza? (1)
- 0 10
-
2023-12-06 21:23
ile ty masz lat? 15? Byłeś kiedykolwiek w barze mlecznym? :D :D :D
- 6 0
-
2023-12-06 15:06
(4)
Co za dno. Jedzenie na czas dużych ilości tłustego jedzenia powinno być antyreklamą.
- 34 15
-
2023-12-06 15:21
Szybki metabolizm to jak wygrana na loterii (3)
Dla mnie to reklama ;)
- 4 11
-
2023-12-06 15:27
(2)
Metabolizm a obciążenie żołądka i jelit to dwie różne rzeczy.
- 12 3
-
2023-12-06 16:06
Żołądek jest stworzony do trawienia jedzenia. Jakby zjadł za dużo to by puścił pawia.
- 4 8
-
2023-12-06 21:24
nie obciążasz go ołowiem tylko pokarmem w którego trawieniu ewoluowałeś
- 4 0
-
2023-12-06 15:09
(3)
Takie duże schabowe ale w normalnej cenie (~30zł) są w Barze Bluszcz. Zapraszamy :)
- 25 7
-
2023-12-06 17:08
gdzie jest bar bluszcz? (2)
- 1 0
-
2023-12-06 21:56
Schowany w bluszczu.
- 0 1
-
2023-12-06 22:14
Łużycka w Gdyni
- 0 1
-
2023-12-06 15:09
Dosyć! (4)
Przestańcie promować te beztalencia z Fenomenu, które mają w tym samym lokalu Bar Mleczny - i to tylko na dowóz. Domyślcie się co może trafiać do tych dań z baru.
Dodatkowo ceny jak u Gesslerowej. Pierogi droższe niż w znanych gdańskich pierogarniach.
A pfu!- 46 3
-
2023-12-06 16:29
płacą to promują. Ale zgadzam się. Ha tfu :D
- 15 0
-
2023-12-07 05:40
Fenomen reklamy;-) (1)
Ani dobre ani smaczne..ceny kosmos
.A jakość pozostawia wiele do życzenia. Wszytko na pokaz..ot to- 4 1
-
2023-12-07 18:23
To zrob se sam
- 0 1
-
2023-12-07 18:22
Ty masz chopsa na ren fenomen ?
Na forum osowa widać to doskonałe po IP
- 1 1
-
2023-12-06 15:12
Opinia wyróżniona
(9)
Sznycel wiedeński. Lubię. I takiego jakiego jadłem w Austrii to u nas nikt nie zrobi. Pychota.
- 34 27
-
2023-12-06 15:25
(3)
Nawet jeśli kucharz, który smażył ci go w Austrii przyjechał do Trójmiasta i zrobił taki sam tutaj?
- 16 2
-
2023-12-06 17:06
Polskie schabowe, sznycle wiedeńskie i wszelkie niemieckie sznyclopodobne wyroby, to pasza dla plebsu. Tylko piccata alla (2)
Milanese
- 4 15
-
2023-12-06 17:14
Najlepszy kotlet w Swojskim Smaku na Heveliusza.
Pachnący, chrupiący, zawsze niezawodny dla pasibrzuchów. Moja córka pierwszy raz dała radę go wszamać jak miała 8 lat. Wszyscy byli zadziwieni, ale mała jest mięsożercą jak tygrys.
Smacznego!- 2 4
-
2023-12-07 08:22
Pojechał plebs taki jak ty na wycieczkę za 200zł i teraz udaje światowca i znawcę kuchni świata :D
- 1 1
-
2023-12-06 16:05
(2)
I pewnie zrobił go jakiś polak lub Turek.
Hehehe- 12 2
-
2023-12-06 16:44
W Austrii mógł być też z byłej Jugosławii. (1)
Sporo ich tam kiedyś przyjeżdżało.
- 9 0
-
2023-12-06 17:07
ale oni, to raczej świńską skórę gotowali, uszy i ogony
- 2 1
-
2023-12-06 16:46
(1)
W Polsce żeby coś dostać za darmo to trzeba bić rekordy Świata.Najlepiej mogli jeszcze dać warunek że tego kotleta ,żeby mieć gratis , trzeba zeżreć razem z kością.Podwjrzewam że Polak potrafi
- 11 4
-
2023-12-09 15:53
ciężko,żeby żywili ludzi za darmo w restauracji. trochę się dziwię, że ktoś się na takie rzeczy porywa, bo to nie za zdrowo tak jeść...
- 0 0
-
2023-12-06 15:22
(2)
Po co? Ktoś pracuje na roli?
- 15 7
-
2023-12-06 18:19
Nie. Ale jedzeniem poprawiają sobie nastrój.
- 5 0
-
2023-12-06 21:26
A jak nie pracujesz na roli to już nie strawisz? Kalorie zawsze możesz policzyć i gdzie indziej oszczędzić, a jak trenujesz jakiś sport to i tak potrzebujesz fury kalorii.
- 1 0
-
2023-12-06 15:35
(2)
W barze na policji w Sopocie schabowy wielkości tego ze zdjęcia oczywiście z frytami i surówkami jest za 26,-.Trzeba być naprawdę głodnym, żeby go zjeść. Inne dania też są mega duże.
- 41 3
-
2023-12-06 16:07
W barze mlecznym we Wrzeszczu też w podobnej cenie
- 8 0
-
2023-12-06 20:46
SB
To on chyba musi być grubości kartki papieru przy obecnych cenach XD
- 3 2
-
2023-12-06 15:36
Nie jestem górnikiem czy innym ciężko pracującym robotnikiem więc dlaczego mam zjadać takie ilośći mięsa (4)
To masakra dla organizmu.
- 22 19
-
2023-12-06 16:07
po co ty masz zjadać to nie wiem, ale wiem po co ja
bo mi to smakuje
- 16 3
-
2023-12-06 19:01
(1)
Dla Ciebie jest trawa przed blokiem i robaki.
- 5 8
-
2023-12-06 21:58
Ty zjedz karkówkę z grilla i popij tyskim.
Potem sport w tv dla zdrowia.
- 3 4
-
2023-12-07 09:48
Jedzonko
Ależ drogi Panie nikt nie każe ci zjadać takiej porcji, są również normalne porcje. A to jest dla głodomorów, sam osobiście bym spróbował. Pozdrawiam
- 0 0
-
2023-12-06 15:36
Znajdziecie cos sami (2)
Czy będzie dublować książula z YouTube?
- 4 2
-
2023-12-06 16:06
(1)
Raczej kryche
- 4 2
-
2023-12-07 09:26
Książulo tam byl
Kilka dni temu, i cyk, na Trójmieście artykuł.
Goście z Trójmiasta muszą się posiłkować ludźmi z Polski odnośnie lokalnych knajp, żenuaaa- 0 0
-
2023-12-06 15:38
Nie jem dania jeżeli mięsa jest więcej niż surówek (3)
- 11 33
-
2023-12-06 16:07
Ok
Nikt nie pytał- 21 3
-
2023-12-06 16:08
to straszne, nie będziemy teraz mogli spać
- 19 3
-
2023-12-07 05:56
Dlatego skończysz
u lekarzy.
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.