• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Schabowy większy od głowy. Kotlety-giganty w Trójmieście

osa
6 grudnia 2023, godz. 15:00 
Opinie (105)
Schabowy w restauracji Fenomen to podobno największy tego typu kotlet w Trójmieście. Schabowy w restauracji Fenomen to podobno największy tego typu kotlet w Trójmieście.

Dla wielu to danie legenda, kojarzące się z niedzielnym obiadem lub rodzinną uroczystością. Schabowy z kością lub bez albo delikatny sznycel wiedeński... Gdzie w Trójmieście zjemy solidnego kotleta z dodatkami? Poniżej nasze propozycje. Niektóre naprawdę robią wrażenie i są w stanie "pokonać" niejednego śmiałka imponującym rozmiarem.



Zacznijmy od wagi naprawdę ciężkiej: w mieszczącej się w OsowejMapka restauracji Fenomen od niedawna zamówimy danie-wyzwanie - jest to prawdopodobnie największy kotlet schabowy w Trójmieście, który możemy zjeść na czas.

Jak kotlet schabowy to:

Ile kosztuje taka przyjemność? Za kotlet smażony na smalcu o wadze około 1,5 kg z dodatkami (np. z puree i zasmażaną kapustą) zazwyczaj zapłacimy około 100 zł, a maksymalnie 110 zł (cena zależy od wagi kotleta). Jeśli zdążymy go zjeść przed czasem, czyli w 10 minut, to danie jest na koszt restauracji.

"Zjedz schabowego giganta z dodatkami w 10 minut, a my ci za to zapłacimy i dodatkowo damy 100 zł w postaci vouchera do wykorzystania w Fenomenie" - czytamy na stronie lokalu.

Póki co tylko jedna osoba była stanie zjeść gigantycznego schabowego w ciągu wyznaczonego czasu.



- Wiemy, że wyzwanie jest trudne, a poprzeczka jest wysoko. Tylko jeden śmiałek, pan Bogdan, pokonał naszego "potwora", a zajęło mu to 9 min. 36 sekund. Miał swoją strategię: posmarował kotlet dodatkami, czyli ziemniakami z kapustą i złożył w kanapkę - mówi współwłaściciel restauracji, Krzysztof Szulborski. - Niedawno odwiedziło nasz lokal sześciu postawnych gości, każdy zamówił schabowego giganta, ale niestety żaden nie dał rady zjeść w wyznaczonym czasie. Zazwyczaj to danie jedzą dwie, a nawet trzy osoby "na spółę" albo po prostu proszą o spakowanie na wynos.
  • Schabowy w restauracji Fenomen to podobno największy tego typu kotlet w Trójmieście.
  • Schabowy w restauracji Fenomen to podobno największy tego typu kotlet w Trójmieście.
  • W restauracji Fenomen zamówimy też "zwykły" kotlet schabowy z dodatkami za 42 zł.
Piwnica Rajców w Gdańsku za to zaprasza na sznycla wiedeńskiego z cielęciny, a więc słynne austriackie danie. W wersji klasycznej jest to delikatnie rozbity płat cielęciny, obtoczony w mące, rozbełtanym jajku, a następnie panierowany w bułce tartej i usmażony na maśle.

- U nas zjecie i rosół i sznycla cielęcego z ziemniakami w ziołach, jajkiem sadzonym, chrzanem, grillowaną cytryną i sałatką - zachwala ekipa restauracji.


Na sznycla wiedeńskiego z cielęciny zaprasza również wrzeszczańska Villa Eva, jednocześnie rodzinna restauracja, wine bar oraz butikowy hotel.

- Tradycyjnie sznycel podajemy z purée ziemniaczanym, jajkiem sadzonym i marchewką z groszkiem. Sznycel cielęcy zwany jest także sznyclem wiedeńskim, a jak wiadomo, tradycja naszej restauracji jest mocno związana z Wiedniem. Nasz przodek Jerzy Franciszek Kulczycki otworzył pierwszą kawiarnię w Wiedniu i jako pierwszy wymyślił epokowy wynalazek, którym jest kawa z mlekiem - mówi Wiktoria Kulczycka, managerka restauracji, w której kiedyś stołował się Günter Grass. - Cielęcina to bardzo delikatne mięso. Nasz sznycel jest pokryty cienką, ale bardzo chrupiącą panierką i według nas jest to idealne połączenie.
  • Sznycel wiedeński z cielęciny z dodatkami od Piwnicy Rajców kosztuje 62 zł.
  • Schabowy Sołtysa w Karczmie Polska Zagroda w Sopocie kosztuje 44,50 zł.
  • Sznycel wiedeński z cielęciny w restauracji Villa Eva kosztuje 73 zł. Serwowany jest z dodatkami: puree ziemniaczanym, marchewką, groszkiem i jajkiem.
  • Sznycel w stylu wiedeńskim od Browaru PG4 kosztuje 49 zł (cena bez piwa).
Sopocka Karczma Polska Zagroda słynie z polskiej kuchni. Serwowane dania są konkretne i często na większy apetyt. W menu rządzi mięso.

Za 44,50 zł zamówimy tu Schabowego Sołtysa, czyli panierowany schab z kością, puree ziemniaczanym z kiełbasą i cebulką, zasmażanymi buraczkami i kapustą.

Sznycel, ale "w stylu" wiedeńskim, bo przygotowany nie z cielęciny, a z polędwiczki wieprzowej, podany z frytkami i mizerią, dostaniemy w Browarze PG4. To miejsce, w którym jak wskazuje nazwa, rządzi piwo, więc i przy każdym daniu w menu znajdziemy sugestię, z jakim alkoholem warto je połączyć, by jeszcze bardziej podkręcić smak. Tu piwowar poleca uwarzonego na miejscu Pilsa.

Gdyńska Borowa Ciotka natomiast serwuje... talerz gbura, a więc kotlet schabowy, ale wcześniej moczony w maślance, połączony z kluskami ziemniaczanymi i kapustą zasmażaną. Taki zestaw kupimy za 39 zł.

- Talerz gbura to danie dla osoby gburowatej? Zdecydowanie nie! A przynajmniej nie tylko (śmiech). Dawniej "gburem" nazywano gospodarza, zamożnego chłopa, posiadającego własne gospodarstwo (tzw. gburstwo). Nasze firmowe danie jest więc po prostu potrawą "na wypasie" - zapewnia ekipa Borowej Ciotki.


Kolejny lokalny browar, przy którym działa restauracja Brovarnia Gdańsk, również ma rozbudowaną sekcję mięsną i znajdziemy w niej schabowego z klasycznymi dodatkami, a więc z mizerią oraz ziemniakami w mundurku i koperkiem za 69 zł. Tutaj także warto skosztować go z uwarzonym na miejscu piwem.

Na koniec ciekawostka, chyba jedyna taka w Trójmieście: schab z dzika z kością. Z tego dania słynie restauracja La Kabana w Gdyni, która specjalizuje się właśnie w dziczyźnie. Schab podawany jest w towarzystwie zasmażanej kapusty oraz surówki. Kosztuje 62 zł.

  • Schabowy z dodatkami od Brovarni Gdańsk z dodatkami. To danie kosztuje 69 zł.
  • Schabowy z dodatkami od Brovarni Gdańsk z dodatkami. To danie kosztuje 69 zł.
  • Schab z dzika w gdyńskiej restauracji La Kabana kosztuje 62 zł.
  • Talerz gbura od Borowej Ciotki, czyli kotlet schabowy połączony z kluskami ziemniaczanymi i kapustą zasmażaną. Taki zestaw kupimy za 39 zł.
osa

Miejsca

Opinie (105) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (4)

    Ogromne porcje ale zasadnicze pytanie jaka jakość mięsa i klasa jajek?Jedzenia na czas nie skomentuję, żołądek i jelita odezwą się za jakiś czas.

    • 33 11

    • Racja. (3)

      Żeby uzyskać kotlet tej wielkości, należałoby wziąć plaster schabu, ale nie z normalnie hodowanej świni, a z jakiegoś mutanta. Przeciętny schab z tuszy wieprzowej nie może osiągnąć takiej średnicy.

      • 10 0

      • w barze mlecznym we Wrzeszczu też takie podają (2)

        nie wiem z czego ale widocznie to nie problem i nie są sklepane na gazetę

        • 3 0

        • Bar mleczny co podaje mieso... Może jeszcze dziczyzna i owoce morza? (1)

          • 0 10

          • ile ty masz lat? 15? Byłeś kiedykolwiek w barze mlecznym? :D :D :D

            • 6 0

  • (4)

    Co za dno. Jedzenie na czas dużych ilości tłustego jedzenia powinno być antyreklamą.

    • 34 15

    • Szybki metabolizm to jak wygrana na loterii (3)

      Dla mnie to reklama ;)

      • 4 11

      • (2)

        Metabolizm a obciążenie żołądka i jelit to dwie różne rzeczy.

        • 12 3

        • Żołądek jest stworzony do trawienia jedzenia. Jakby zjadł za dużo to by puścił pawia.

          • 4 8

        • nie obciążasz go ołowiem tylko pokarmem w którego trawieniu ewoluowałeś

          • 4 0

  • (3)

    Takie duże schabowe ale w normalnej cenie (~30zł) są w Barze Bluszcz. Zapraszamy :)

    • 25 7

    • gdzie jest bar bluszcz? (2)

      • 1 0

      • Schowany w bluszczu.

        • 0 1

      • Łużycka w Gdyni

        • 0 1

  • Dosyć! (4)

    Przestańcie promować te beztalencia z Fenomenu, które mają w tym samym lokalu Bar Mleczny - i to tylko na dowóz. Domyślcie się co może trafiać do tych dań z baru.

    Dodatkowo ceny jak u Gesslerowej. Pierogi droższe niż w znanych gdańskich pierogarniach.

    A pfu!

    • 46 3

    • płacą to promują. Ale zgadzam się. Ha tfu :D

      • 15 0

    • Fenomen reklamy;-) (1)

      Ani dobre ani smaczne..ceny kosmos
      .A jakość pozostawia wiele do życzenia. Wszytko na pokaz..ot to

      • 4 1

      • To zrob se sam

        • 0 1

    • Ty masz chopsa na ren fenomen ?

      Na forum osowa widać to doskonałe po IP

      • 1 1

  • Opinia wyróżniona

    (9)

    Sznycel wiedeński. Lubię. I takiego jakiego jadłem w Austrii to u nas nikt nie zrobi. Pychota.

    • 34 27

    • (3)

      Nawet jeśli kucharz, który smażył ci go w Austrii przyjechał do Trójmiasta i zrobił taki sam tutaj?

      • 16 2

      • Polskie schabowe, sznycle wiedeńskie i wszelkie niemieckie sznyclopodobne wyroby, to pasza dla plebsu. Tylko piccata alla (2)

        Milanese

        • 4 15

        • Najlepszy kotlet w Swojskim Smaku na Heveliusza.

          Pachnący, chrupiący, zawsze niezawodny dla pasibrzuchów. Moja córka pierwszy raz dała radę go wszamać jak miała 8 lat. Wszyscy byli zadziwieni, ale mała jest mięsożercą jak tygrys.
          Smacznego!

          • 2 4

        • Pojechał plebs taki jak ty na wycieczkę za 200zł i teraz udaje światowca i znawcę kuchni świata :D

          • 1 1

    • (2)

      I pewnie zrobił go jakiś polak lub Turek.
      Hehehe

      • 12 2

      • W Austrii mógł być też z byłej Jugosławii. (1)

        Sporo ich tam kiedyś przyjeżdżało.

        • 9 0

        • ale oni, to raczej świńską skórę gotowali, uszy i ogony

          • 2 1

    • (1)

      W Polsce żeby coś dostać za darmo to trzeba bić rekordy Świata.Najlepiej mogli jeszcze dać warunek że tego kotleta ,żeby mieć gratis , trzeba zeżreć razem z kością.Podwjrzewam że Polak potrafi

      • 11 4

      • ciężko,żeby żywili ludzi za darmo w restauracji. trochę się dziwię, że ktoś się na takie rzeczy porywa, bo to nie za zdrowo tak jeść...

        • 0 0

  • (2)

    Po co? Ktoś pracuje na roli?

    • 15 7

    • Nie. Ale jedzeniem poprawiają sobie nastrój.

      • 5 0

    • A jak nie pracujesz na roli to już nie strawisz? Kalorie zawsze możesz policzyć i gdzie indziej oszczędzić, a jak trenujesz jakiś sport to i tak potrzebujesz fury kalorii.

      • 1 0

  • (2)

    W barze na policji w Sopocie schabowy wielkości tego ze zdjęcia oczywiście z frytami i surówkami jest za 26,-.Trzeba być naprawdę głodnym, żeby go zjeść. Inne dania też są mega duże.

    • 41 3

    • W barze mlecznym we Wrzeszczu też w podobnej cenie

      • 8 0

    • SB

      To on chyba musi być grubości kartki papieru przy obecnych cenach XD

      • 3 2

  • Nie jestem górnikiem czy innym ciężko pracującym robotnikiem więc dlaczego mam zjadać takie ilośći mięsa (4)

    To masakra dla organizmu.

    • 22 19

    • po co ty masz zjadać to nie wiem, ale wiem po co ja

      bo mi to smakuje

      • 16 3

    • (1)

      Dla Ciebie jest trawa przed blokiem i robaki.

      • 5 8

      • Ty zjedz karkówkę z grilla i popij tyskim.

        Potem sport w tv dla zdrowia.

        • 3 4

    • Jedzonko

      Ależ drogi Panie nikt nie każe ci zjadać takiej porcji, są również normalne porcje. A to jest dla głodomorów, sam osobiście bym spróbował. Pozdrawiam

      • 0 0

  • Znajdziecie cos sami (2)

    Czy będzie dublować książula z YouTube?

    • 4 2

    • (1)

      Raczej kryche

      • 4 2

      • Książulo tam byl

        Kilka dni temu, i cyk, na Trójmieście artykuł.
        Goście z Trójmiasta muszą się posiłkować ludźmi z Polski odnośnie lokalnych knajp, żenuaaa

        • 0 0

  • Nie jem dania jeżeli mięsa jest więcej niż surówek (3)

    • 11 33

    • Ok
      Nikt nie pytał

      • 21 3

    • to straszne, nie będziemy teraz mogli spać

      • 19 3

    • Dlatego skończysz

      u lekarzy.

      • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane