• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Garden Food&Cafe - niespodzianka między blokami

Agnieszka Haponiuk
3 maja 2024, godz. 07:00 
Opinie (61)
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam restaurację Garden Food&Cafe w Gdańsku w dzielnicy Piecki-Migowo (Morena). W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam restaurację Garden Food&Cafe w Gdańsku w dzielnicy Piecki-Migowo (Morena).

Na osiedlu Central Park, w dzielnicy Piecki-Migowo (potocznie zwaną Moreną), znajduje się niepozorna restauracja Garden Food&Cafe. Zlokalizowana jest na parterze jednego z wysokich budynków przy ul. Piecewskiej 31Mapka i stanowi część Garden Clinic, bowiem restauracja łączy się z recepcją kliniki. To kolejne miejsce spoza ścisłego centrum, które odwiedziłam w ostatnim czasie. W poprzednim odcinku cyklu "Jemy na mieście" pisałam o świetnej tajskiej restauracji Hi Thai w Gdyni. Za dwa tygodnie przeczytacie relację z wizyty w restauracji Moja Gruzja na Zaspie (już tam byłam).





Do Garden Food&Cafe wybieram się w towarzystwie koleżanki w późne niedzielne popołudnie. Restauracja składa się z jednej, niedużej, jasnej sali. Wnętrze zaaranżowane jest w nietypowy sposób. Pośrodku znajdują się dwie spore loże z kanapowymi siedziskami, otoczone bujną roślinnością i małymi drzewkami, które tworzą klimat ogrodu. Dodatkowo umieszczono kilka okrągłych stolików z fotelami. Wzdłuż ściany ciągnie się duży drewniany bar z ladą chłodniczą pełną różnorodnych deserów. Z sufitu zwisają wielkie rattanowe abażury, które dają ciepłe, miłe światło.

Wnętrze jest utrzymane w jasnych odcieniach beżu, gdzie zieleń roślin i ciepło drewna dopełniają aranżację. Całość zachowuje przyjemny ogrodowy charakter.

  • Restauracja Garden Food&Cafe w Gdańsku w dzielnicy Piecki-Migowo (Morena).
  • Restauracja Garden Food&Cafe w Gdańsku w dzielnicy Piecki-Migowo (Morena).
  • Restauracja Garden Food&Cafe w Gdańsku w dzielnicy Piecki-Migowo (Morena).
  • Restauracja Garden Food&Cafe w Gdańsku w dzielnicy Piecki-Migowo (Morena).
  • Restauracja Garden Food&Cafe w Gdańsku w dzielnicy Piecki-Migowo (Morena).
  • Restauracja Garden Food&Cafe w Gdańsku w dzielnicy Piecki-Migowo (Morena).
  • Restauracja Garden Food&Cafe w Gdańsku w dzielnicy Piecki-Migowo (Morena).
  • Restauracja Garden Food&Cafe w Gdańsku w dzielnicy Piecki-Migowo (Morena).
  • Restauracja Garden Food&Cafe w Gdańsku w dzielnicy Piecki-Migowo (Morena).
  • Restauracja Garden Food&Cafe w Gdańsku w dzielnicy Piecki-Migowo (Morena).
  • Restauracja Garden Food&Cafe w Gdańsku w dzielnicy Piecki-Migowo (Morena).
  • Restauracja Garden Food&Cafe w Gdańsku w dzielnicy Piecki-Migowo (Morena).
  • Restauracja Garden Food&Cafe w Gdańsku w dzielnicy Piecki-Migowo (Morena).
Karta dań jest nie jest długa, a większość propozycji to połączenie kulinarnych inspiracji z różnych stron świata.

Zamówiłyśmy:

  • filet ze śledzia - śledź w zalewie octowej, puree z jabłka, kremowy serek z ogórkiem, rzodkiewką, kiszona rzodkiewka (28 zł);
  • burgera wołowego - wołowina, sos aioli, sos barbecue, bekon, bułka brioche, chutney z czerwonej cebuli, ogórek kiszony, pomidor, frytki z batata, selekcja sałat, ser, rukola (49 zł);
  • pierś z indyka sous vide - rolada z piersi indyka faszerowana pieczarkami i porem/ puree ziemniaczane, sos grzybowy, brukselka, bułka tarta (49 zł);
  • bowl z rostbefem - każdy bowl zawiera marynowane warzywa, świeże warzywa, glony nori i do wyboru sosy i makarony, kasze lub ryż. Wybrałam makaron ryżowy oraz sos teryaki (45 zł).




Śledź w zalewie był doskonały. Arcydelikatny, niezbyt octowy, ale idealnie zbalansowany pomiędzy słodyczą i kwaśnością. Miał delikatną, choć dość zwartą strukturę. Niczego mu nie brakowało, po prostu był pyszny, bez zbędnych udziwnień, a każdy dodatek idealnie współgrał, podkreślając subtelne słodko-kwaśne nuty śledzia.

Filet ze śledzia w occie Filet ze śledzia w occie
Burger był imponujących rozmiarów i pełen różnorodnych składników. Perfekcyjnie przygotowana wołowina, średnio wysmażona (wedle życzenia), była niezwykle soczysta i smakowała tak dobrze, że rozpływałyśmy się nad każdym kęsem. Smaku dopełniły dodatki, takie jak aromatyczny cheddar, słodki chutney z czerwonej cebuli, czosnkowy aioli oraz dymny sos BBQ. Dodatkowo lekka, nieprzytłaczająca bułka. To był naprawdę dobrze złożony burger. Frytki z batatów również zasługują na uwagę, były wyjątkowo smaczne.

Burger wołowy z dodatkami Burger wołowy z dodatkami
Pierś z indyka sous vide była świetna. Co prawda zabrakło puree ziemniaczanego, więc podano danie z kluskami śląskimi, co okazało się... strzałem w dziesiątkę. Sugeruję, aby do tego dania zawsze serwować kluseczki.

Roladki były delikatne i smaczne. Mięso z indyka jest chude, ale dzięki metodzie sous vide zachowało soczystość. Farsz pieczarkowo-porowy okazał się ciekawym dodatkiem. Wspaniały sos grzybowy z pikantnym finiszem uzupełniał całe danie, a najlepiej smakował z kluseczkami. Ta pozycja w menu jest dobrze skomponowana z prostych, ale dobrze połączonych smaków.

Pierś z indyka sous vide z dodatkami Pierś z indyka sous vide z dodatkami
Bowl składał się ze dobrze przyrządzonego rostbefu wołowego, soczystego o subtelnym smaku. Do tego zaserwowano dużą liczbę dodatków doprawionych na różne sposoby. Były wśród nich: wściekle ostra, ale przepyszna kapusta kimchi, marchewka marynowana w korzennych przyprawach, glony nori i wakame z charakterystycznym morskim posmakiem, grillowana cukinia, chrupiące ogórki oraz świeże warzywa zaplątane w aksamitny makaron ryżowy. A na to wszystko słodki sos teryaki z delikatnym akcentem umami. Sos został podany w oddzielnej miseczce, a więc jego ilość można było dozować według własnych upodobań. Ta micha połączyła w sobie wszystkie smaki Azji, tworząc kapitalną kompozycję klarownych smaków i tekstur.

Dodam, że w trakcie posiłku podano nam do stolika karafkę wody z cytrusami i miętą. To był miły gest.

Bowl z rostbefem i azjatyckimi dodatkami. Bowl z rostbefem i azjatyckimi dodatkami.
Podsumowanie: Garden Food&Cafe to niepozorne miejsce poza ścisłym centrum, w którym potrafią połączyć proste składniki w złożone smakowite dania. Jedzenie nie tylko dobrze
smakuje, ale także prezentuje się estetycznie na talerzu. Obsługa jest również na medal. A zatem nic dodać, nic ująć - wystawiam ocenę bardzo dobrą. I nie jest to przesadą z mojej strony, bowiem dania są dopracowane, przygotowane z dbałością o szczegóły i przede wszystkim bardzo smaczne, o czym zaświadczyć może moja towarzyszka, a gusta kulinarne mamy raczej odmienne.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (61)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Aperitivo Sunday | Czyli 5 godzin hiszpańskiego, nielimitowanego bufetu na 33. piętrze!

199 zł
muzyka na żywo, degustacja

Warsztaty kulinarne dla dzieci

89 zł
degustacja, warsztaty

Najczęściej czytane