- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (14 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (22 opinie)
- 3 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (137 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (33 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni - oczarowanie w zaskakującym miejscu
Czasem decyduję się na wizytę w restauracjach spoza głównego centrum Gdańska, Gdyni czy Sopotu. Zazwyczaj, nauczona doświadczeniem, podchodzę do tego z pewnym dystansem, nie spodziewając się wyjątkowego jedzenia. Ostatnio jednak postanowiłam odwiedzić tajską restaurację o nazwie Hi THAI Classic Thai Food, znajdującą się w sercu osiedla na Chwarznie-Wiczlino przy ul. Janki Bryla 35/U3. To miejsce bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. W poprzednim odcinku cyklu "Jemy na mieście" pisałam o Marisco w Sopocie. Za dwa tygodnie przeczytacie relację z wizyty w Garden Food&Cafe na Morenie (byłam już tam).
Dekoracje są minimalistyczne, ograniczają się do kilku okrągłych luster na ścianie i podobizn Buddy. Przy wejściu znajduje się niewielki bar, zza którego można dojrzeć kuchnię.
Hi Thai prezentuje się jako miejsce serwujące klasyczną kuchnię tajską, w której gotują tajscy kucharze/kucharki. W karcie można znaleźć najpopularniejsze potrawy kuchni tajskiej, podzielone na kilka sekcji: przystawki, zupy, dania główne z woka podawane z ryżem jaśminowym, dania głównie curry również podawane z ryżem jaśminowym, smażony ryż i makarony, sałaty i desery. W każdej z tych sekcji dostępne są różne dania z możliwością wyboru różnych rodzajów mięsa, krewetek lub tofu w wersji wege.
Wraz z koleżanką zamawiam z każdej sekcji (prócz zupy, deseru i sałatki) po jednym daniu.
- Chicken satay - szaszłyki z kurczaka marynowanym w mleku kokosowym z curry i kurkumą, serwowane z sosem orzechowym, podawane z marynowanymi warzywami (22 zł);
- Pak choi (wersja z kurczakiem, średnio ostre) - smażony pak choi z czosnkiem w sosie sojowym, podawany z ryżem jaśminowym (37 zł);
- Keang pheg (ostre) - czerwone curry z ananasem, liczi, bazylią, bakłażanem z kaczką (35 zł);
- Pad Thai - smażony na woku makaron ryżowy z tofu, jajkiem, kiełkami fasoli mung i orzechami ziemnymi w sosie z tamaryndowca, wersja z krewetkami (34 zł).
Podczas składania zamówienia zostaliśmy zapytani o stopień ostrości, co bardzo sobie chwalę, ponieważ wiem, jak ostre potrafią być tajskie potrawy.
Już po pierwszym kęsie przystawki, którą był chicken satay, poczułam, że czeka mnie smakowita przygoda z tajską kuchnią. Szaszłyki z piersi kurczaka były fenomenalne - soczyste, z delikatną nutą słodyczy kokosa, przez którą subtelnie przebijało się curry. Sos orzechowy otulał je przyjemną słodyczą z pikantnym akcentem na końcu. Tekstura sosu nie była jednorodna, zawierała drobne kawałki orzeszków. Pozornie zwyczajne, marynowane warzywa, jak rzepa i marchewka, okazały się niezwykle smakowitymi chrupiącymi dodatkami.
Po przystawce podano wielki talerz z pak choi i kurczakiem. Sama kapusta nie ma wyrazistego smaku, jednak podsmażona w woku z przyprawami nabrała charakteru. Była bardzo soczysta i chrupiąca, podobnie jak towarzyszące jej kawałki panierowanego w skrobi ziemniaczanej kurczaka. Sos, lekko zagęszczony najpewniej skrobią, stanowił prostą kompozycję smaków słonych i ostrych z wyraźnie wyczuwalnym aromatem czosnku. Do tego zaserwowano kleisty, dobrze ugotowany i naprawdę smaczny ryż. To proste, lekkie i smakowite danie.
Keang Pheg (wydaje mi się, że w zapisie nazwy jest błąd, ale tak zostało zapisane w karcie, wg mnie powinno być Kaeng Phet) pięknie i kolorowo się prezentował. To danie było gęste i kremowe o intensywnym i złożonym smaku. Keang Pheg charakteryzował wyraźną nutą pikantności, słodkości oraz głębi pochodzącej z aromatycznych przypraw czerwonego curry i mleka kokosowego.
5 ciekawych miejsc z kuchnią azjatycką w Trójmieście
W bardzo pikantnym sosie zanurzone były słodko-kwaśne kawałki ananasa, słodkie liczi oraz soczysta kaczka, która dosłownie rozpływała się w ustach. Dużo tu mocnych, intensywnych smaków Azji. Co istotne, każdy składnik zachował swoją strukturę - nic nie zostało rozgotowane, a jedynie na chwilę zanurzone w sosie, aby oddać swój naturalny smak. Największym zaskoczeniem okazał się mięciutki bakłażan, który był przepyszny. Przygotowanie bakłażana w sosie tak, aby nie stał się rozgotowaną papką, to niełatwa sztuka.
Pad Thai to tajski klasyk, który łączy w sobie takie smaki jak słodki, słony, pikantny, kwaśny i umami. Istotne jest to, aby te smaki były dobrze zrównoważone i żaden z nich nie dominował, ale był wyczuwalny. Mogę śmiało powiedzieć, że restauracja Hi Thai potrafił dobrze to zrobić!
Słodycz nie była przytłaczająca, umami było delikatnie wyczuwalne za sprawą sosu rybnego, smak kwaśny nie był nachalny, a stopień ostrości można było samemu regulować dosypując podane w oddzielnym pojemniczku płatki chili. Dodatkowo chrupiące kawałki orzeszków ziemnych, małe kiełki fasoli, jajko i tofu, wszystko w idealnych proporcjach. To drugi Pad Thai w Trójmieście, którego mogę zaliczyć do wyjątkowych. Nie mogę też zapomnieć o krewetkach, które były sprężyste i świeże.
Podsumowanie: jeśli pragniecie doświadczyć kuchni tajskiej bliskiej oryginałowi, gorąco polecam wizytę w Hi Thai, choćby podczas weekendowej wycieczki do Chwarzna-Wiczlina. A jeśli jesteście mieszkańcami Gdyni, śmiało zamawiajcie dania na dowóz.
W Hi Thai udało się doskonale przybliżyć wielowymiarowość tajskiej kuchni, zachowując jej autentyczność, ale także z wyczuciem dostosowując się do polskich kubków smakowych, np. pytając o stopień ostrości przy składaniu zamówienia. Jedyny minus to niezbyt dobra wentylacja - warto nad tym popracować. Ostatecznie wraz z koleżanką wyszłyśmy z Hi Thai oczarowane, jednogłośnie przyznając jej ocenę bardzo dobrą.
O autorze
Miejsca
-
Hi THAI Classic Thai Food Gdynia, Janki Bryla 35/U3
Opinie wybrane
-
2024-04-19 11:55
Świetne miejsce (1)
Przepyszna kuchnia za rozsądne pieniądze. Uwielbiam tam bywać. Oby więcej tego typu lokali poza centrum miasta, gdzie niestety w większości rządzi pizza i kompletnie brak smacznej alternatywy.
Hi Thai jest zdecydowanie warte by powiedzieć Hi albo nawet high!- 26 1
-
2024-04-22 00:36
Byłem i chce więcej
Bywać i tam i bywać w takich knajpkach, poza centrum. No i parking za darmo.
- 0 0
-
2024-04-19 07:38
Ceny przystępne tylko, że dania nieweilkie (14)
Na osiedlach, to powinni dać ludziom dobrze zjeść a nie tylko nacieszyć oko
- 52 41
-
2024-04-24 09:24
Możesz się dobić kebsem po wyjściu, polecam Mufasę zaraz obok
- 0 0
-
2024-04-19 12:43
Zrób coś dobrego dla własnego zdrowia i obkurcz ten rozepchany żołądek...
- 7 12
-
2024-04-19 11:37
Nieprawda (2)
Niestety, ale zupełnie się nie zgadzam z tą opinią. Byłam tam wielokrotnie z partnerem i większą grupą znajomych. Porcje są dość spore. Po zjedzeniu dania głównego nie mam niestety miejsca na deser. Czasami nie jestem w stanie zjeść wszystkiego, a akurat należę do osób, które lubią sobie pojeść
- 12 3
-
2024-04-19 12:45
Popieram (1)
Porcje na tyle duże, że nie zjadam całości na raz (zamawiamy zawsze z dostawą), mąż tak samo. Osoby które twierdzą, że w Hi porcje są za małe zapraszam do odwiedzenia dietetyka i zainteresowanie się prawidłowym żywieniem. Jak można pchać w siebie takie ilości żarcia?
- 8 9
-
2024-04-23 10:35
a co cie to obchodzi, kto ile je
- 0 1
-
2024-04-19 10:33
O (1)
Tylko zestawświńskie koryto dla dwojga i mały warchlakdla dzieci
- 5 13
-
2024-04-24 09:25
:)
Zawsze mnie zastanawia, jakie pozytywne skojarzenia mają w głowie ludzie, którzy zamawiają jedzenie w korycie albo kuble
- 0 0
-
2024-04-19 08:55
Najwidoczniej mieszkancy Chwarzna-Wiczlina o tym nie wiedzą, bo tłumnie odwiedzają to miejsce ;)
- 15 0
-
2024-04-19 08:44
(2)
37 zł za Pad Thai to przystępna cena?
Przystępna cena za to danie to 80 THB- 3 20
-
2024-04-19 09:18
34 a nie 37
:D
- 6 0
-
2024-04-19 08:52
a jesteśmy w Tajlandii
czy w Polsce? Pomyśl zanim napiszesz kolejny nietrafny komentarz.
- 23 1
-
2024-04-19 08:42
Spokojnie
Większość Polaków ma nadwagę. Jesz za dużo...
- 9 3
-
2024-04-19 08:37
Dojedz kartoflami w domu (1)
- 23 5
-
2024-04-19 11:41
wracaj na wiochę do swoich!
- 1 5
-
2024-04-19 08:05
Ale narobiliście smaka... Bardzo lubię kuchnie azjatycka.
- 46 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.