• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni - oczarowanie w zaskakującym miejscu

Agnieszka Haponiuk
19 kwietnia 2024, godz. 07:00 
Opinie (73)
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" piszę o tajskiej restauracji Hi Thai w Gdyni (dzielnica Wiczlino). Na zdjęciu: Pad Thai. W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" piszę o tajskiej restauracji Hi Thai w Gdyni (dzielnica Wiczlino). Na zdjęciu: Pad Thai.

Czasem decyduję się na wizytę w restauracjach spoza głównego centrum Gdańska, Gdyni czy Sopotu. Zazwyczaj, nauczona doświadczeniem, podchodzę do tego z pewnym dystansem, nie spodziewając się wyjątkowego jedzenia. Ostatnio jednak postanowiłam odwiedzić tajską restaurację o nazwie Hi THAI Classic Thai Food, znajdującą się w sercu osiedla na Chwarznie-Wiczlino przy ul. Janki Bryla 35/U3Mapka. To miejsce bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. W poprzednim odcinku cyklu "Jemy na mieście" pisałam o Marisco w Sopocie. Za dwa tygodnie przeczytacie relację z wizyty w Garden Food&Cafe na Morenie (byłam już tam).



Czy lubisz kuchnię tajską?

Hi Thai to niewielkie bistro wyposażone w kilka stolików. Wnętrze utrzymane jest w stylu europejskim z subtelnymi azjatyckimi akcentami. Przeważające kolory to szarości, biel, brązy i zielenie. Z sufitu zwisają kolorowe sztuczne kwiaty i wiklinowe lampy. Przy jednej ze ścian znajdują się typowe pluszowe siedziska w kolorze malinowym. Ratanowe krzesła nadają wnętrzu lekkości. W niektórych miejscach ściany pokryte są tapetą z motywem liści.

Dekoracje są minimalistyczne, ograniczają się do kilku okrągłych luster na ścianie i podobizn Buddy. Przy wejściu znajduje się niewielki bar, zza którego można dojrzeć kuchnię.

  • Restauracja Hi THAI w Gdyni (Wiczlino).
  • Restauracja Hi THAI w Gdyni (Wiczlino).
  • Restauracja Hi THAI w Gdyni (Wiczlino).
  • Restauracja Hi THAI w Gdyni (Wiczlino).
  • Restauracja Hi THAI w Gdyni (Wiczlino).
  • Restauracja Hi THAI w Gdyni (Wiczlino).
  • Restauracja Hi THAI w Gdyni (Wiczlino).
  • Restauracja Hi THAI w Gdyni (Wiczlino).
  • Restauracja Hi THAI w Gdyni (Wiczlino).
  • Restauracja Hi THAI w Gdyni (Wiczlino).

Hi Thai prezentuje się jako miejsce serwujące klasyczną kuchnię tajską, w której gotują tajscy kucharze/kucharki. W karcie można znaleźć najpopularniejsze potrawy kuchni tajskiej, podzielone na kilka sekcji: przystawki, zupy, dania główne z woka podawane z ryżem jaśminowym, dania głównie curry również podawane z ryżem jaśminowym, smażony ryż i makarony, sałaty i desery. W każdej z tych sekcji dostępne są różne dania z możliwością wyboru różnych rodzajów mięsa, krewetek lub tofu w wersji wege.

Wraz z koleżanką zamawiam z każdej sekcji (prócz zupy, deseru i sałatki) po jednym daniu.

  • Chicken satay - szaszłyki z kurczaka marynowanym w mleku kokosowym z curry i kurkumą, serwowane z sosem orzechowym, podawane z marynowanymi warzywami (22 zł);
  • Pak choi (wersja z kurczakiem, średnio ostre) - smażony pak choi z czosnkiem w sosie sojowym, podawany z ryżem jaśminowym (37 zł);
  • Keang pheg (ostre) - czerwone curry z ananasem, liczi, bazylią, bakłażanem z kaczką (35 zł);
  • Pad Thai - smażony na woku makaron ryżowy z tofu, jajkiem, kiełkami fasoli mung i orzechami ziemnymi w sosie z tamaryndowca, wersja z krewetkami (34 zł).


Podczas składania zamówienia zostaliśmy zapytani o stopień ostrości, co bardzo sobie chwalę, ponieważ wiem, jak ostre potrafią być tajskie potrawy.

Już po pierwszym kęsie przystawki, którą był chicken satay, poczułam, że czeka mnie smakowita przygoda z tajską kuchnią. Szaszłyki z piersi kurczaka były fenomenalne - soczyste, z delikatną nutą słodyczy kokosa, przez którą subtelnie przebijało się curry. Sos orzechowy otulał je przyjemną słodyczą z pikantnym akcentem na końcu. Tekstura sosu nie była jednorodna, zawierała drobne kawałki orzeszków. Pozornie zwyczajne, marynowane warzywa, jak rzepa i marchewka, okazały się niezwykle smakowitymi chrupiącymi dodatkami.

Chicken satay - szaszłyki z kurczaka marynowanym w mleku kokosowym z curry i kurkumą, serwowane z sosem orzechowym, podawane z marynowanymi warzywami. Chicken satay - szaszłyki z kurczaka marynowanym w mleku kokosowym z curry i kurkumą, serwowane z sosem orzechowym, podawane z marynowanymi warzywami.
Po przystawce podano wielki talerz z pak choi i kurczakiem. Sama kapusta nie ma wyrazistego smaku, jednak podsmażona w woku z przyprawami nabrała charakteru. Była bardzo soczysta i chrupiąca, podobnie jak towarzyszące jej kawałki panierowanego w skrobi ziemniaczanej kurczaka. Sos, lekko zagęszczony najpewniej skrobią, stanowił prostą kompozycję smaków słonych i ostrych z wyraźnie wyczuwalnym aromatem czosnku. Do tego zaserwowano kleisty, dobrze ugotowany i naprawdę smaczny ryż. To proste, lekkie i smakowite danie.

  • Pak choi z kurczakiem i ryżem jaśminowym.
  • Pak choi z kurczakiem i ryżem jaśminowym.
Keang Pheg (wydaje mi się, że w zapisie nazwy jest błąd, ale tak zostało zapisane w karcie, wg mnie powinno być Kaeng Phet) pięknie i kolorowo się prezentował. To danie było gęste i kremowe o intensywnym i złożonym smaku. Keang Pheg charakteryzował wyraźną nutą pikantności, słodkości oraz głębi pochodzącej z aromatycznych przypraw czerwonego curry i mleka kokosowego.

5 ciekawych miejsc z kuchnią azjatycką w Trójmieście 5 ciekawych miejsc z kuchnią azjatycką w Trójmieście

W bardzo pikantnym sosie zanurzone były słodko-kwaśne kawałki ananasa, słodkie liczi oraz soczysta kaczka, która dosłownie rozpływała się w ustach. Dużo tu mocnych, intensywnych smaków Azji. Co istotne, każdy składnik zachował swoją strukturę - nic nie zostało rozgotowane, a jedynie na chwilę zanurzone w sosie, aby oddać swój naturalny smak. Największym zaskoczeniem okazał się mięciutki bakłażan, który był przepyszny. Przygotowanie bakłażana w sosie tak, aby nie stał się rozgotowaną papką, to niełatwa sztuka.

Keang pheg - czerwone curry z ananasem, liczi, bazylią, bakłażanem z kaczką. Keang pheg - czerwone curry z ananasem, liczi, bazylią, bakłażanem z kaczką.
Pad Thai to tajski klasyk, który łączy w sobie takie smaki jak słodki, słony, pikantny, kwaśny i umami. Istotne jest to, aby te smaki były dobrze zrównoważone i żaden z nich nie dominował, ale był wyczuwalny. Mogę śmiało powiedzieć, że restauracja Hi Thai potrafił dobrze to zrobić!



Słodycz nie była przytłaczająca, umami było delikatnie wyczuwalne za sprawą sosu rybnego, smak kwaśny nie był nachalny, a stopień ostrości można było samemu regulować dosypując podane w oddzielnym pojemniczku płatki chili. Dodatkowo chrupiące kawałki orzeszków ziemnych, małe kiełki fasoli, jajko i tofu, wszystko w idealnych proporcjach. To drugi Pad Thai w Trójmieście, którego mogę zaliczyć do wyjątkowych. Nie mogę też zapomnieć o krewetkach, które były sprężyste i świeże.

Pad Thai - smażony na woku makaron ryżowy z tofu, jajkiem, kiełkami fasoli mung i orzechami ziemnymi w sosie z tamaryndowca, wersja z krewetkami. Pad Thai - smażony na woku makaron ryżowy z tofu, jajkiem, kiełkami fasoli mung i orzechami ziemnymi w sosie z tamaryndowca, wersja z krewetkami.
Podsumowanie: jeśli pragniecie doświadczyć kuchni tajskiej bliskiej oryginałowi, gorąco polecam wizytę w Hi Thai, choćby podczas weekendowej wycieczki do Chwarzna-Wiczlina. A jeśli jesteście mieszkańcami Gdyni, śmiało zamawiajcie dania na dowóz.

W Hi Thai udało się doskonale przybliżyć wielowymiarowość tajskiej kuchni, zachowując jej autentyczność, ale także z wyczuciem dostosowując się do polskich kubków smakowych, np. pytając o stopień ostrości przy składaniu zamówienia. Jedyny minus to niezbyt dobra wentylacja - warto nad tym popracować. Ostatecznie wraz z koleżanką wyszłyśmy z Hi Thai oczarowane, jednogłośnie przyznając jej ocenę bardzo dobrą.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (73)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane