• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dokąd na szparagi w Trójmieście?

Magda Mielke
8 maja 2024, godz. 16:30 
Opinie (95)
Białe i zielone. Grillowane, gotowane albo pieczone w piekarniku. Sprawdziliśmy, jakich szparagowych propozycji można obecnie spróbować w trójmiejskich restauracjach. Białe i zielone. Grillowane, gotowane albo pieczone w piekarniku. Sprawdziliśmy, jakich szparagowych propozycji można obecnie spróbować w trójmiejskich restauracjach.

Przebój wiosny, czyli szparagi, zawitały na nasze stoły. Sezon trwa zaledwie kilka tygodni, więc warto najeść się nimi do syta. Podpowiadamy, gdzie w Trójmieście czekają na nas najciekawsze szparagowe dania.




Czy lubisz szparagi?

Nie brakuje osób, które cały rok z utęsknieniem czekają na sezon szparagowy. A ten rozpoczyna się w połowie kwietnia i kończy w czerwcu. Potem następują długie miesiące, w których ratować się można jedynie mrożonymi szparagami.

Dlaczego warto je jeść? Mają mało kalorii, za to dużo właściwości odżywczych i składników mineralnych, przez co uważane są za jedne ze zdrowszych i smaczniejszych warzyw dostępnych w porze wiosennej. Do tego są afrodyzjakiem.

Poniżej znajdziecie nasz przegląd miejsc, które serwują dania ze szparagami. W zestawieniu znalazły się szparagi w różnych odsłonach i wariacjach. Na pizzy, w makaronie, sałatce , jako przystawka czy w wersji śniadaniowej. Nie zwlekajcie z wizytą - sezon na szparagi trwa krótko, a tych dań warto spróbować.

  • Sezonowe menu Brovarni, w którym rządzą szparagi.
  • Kilka dań ze szparagami znajdziecie w Nie/mięsnym.
  • Kilka dań ze szparagami znajdziecie w Nie/mięsnym.

Brovarnia: cała w szparagach



Tylu dań ze szparagami chyba nie znajdziecie w żadnej innej trójmiejskiej restauracji. Brovarnia przygotowała specjalne menu skąpane w tym przysmaku. Na przystawkę zjecie tu białe i zielone szparagi, podawane z cytrusowym sosem holenderskim, ekologicznym jajkiem zielononóżki, młodymi ziemniakami z koperkiem, boczkiem i serem grana padano.

Szparagi królują tu również w zupie - zamówicie krem ze szparagów z oliwą z pieczonej papryki. Wśród dań głównych można wybierać spośród muli w białym winie z zielonymi szparagami i bagietką, sandacza z sosem holenderskim, puree ziemniaczanym i szparagami oraz antrykotu z sosem pieprzowym, szparagami i ziemniakami w mundurkach.


Nie/mięsny: szparagi od rana



Również Nie/mięsny ma całą osobną kartę poświęconą szparagom. Znajdziecie w niej zarówno śniadaniowe, jak i obiadowe propozycje. Zjecie tu na przykład ser labneh ze szparagami w cieście filo, otwartą grzankę z chleba na zakwasie z burratą, sosem sambal, pomidorkami cherry, szparagami i jajkiem poche, ziemniaczki zapiekane ze szparagami, serem feta, parmezanem, pomidorkami koktajlowymi i bazylią, burgera z kotletem z mintaja z baharatem, grillowanymi szparagami i sosem tzatziki, a także hummus bazyliowy z grillowanymi szparagami, płatkami migdałów i musem cytrynowym.

  • Szparagowe propozycje od Piekarni.
  • Szparagowe propozycje od Piekarni.
  • Szparagowe propozycje od Piekarni.
  • Szparagowe propozycje od Piekarni.

Piekarnia: lunchową porą



Czas szparagów nastał też w Piekarni. To popularne wiosenne warzywo serwowane jest tu od rana w postaci jajecznicy ze szparagami i parmezanem. Lunchową porą można zaś skusić się na krem ze szparagów z grillowaną bagietką, grillowany chleb Vermont ze szparagami, boczkiem, jajkiem sadzonym i sosem holenderskim czy sałatkę ze szparagami ze świeżym szpinakiem, pomidorkami cherry, rzodkiewką, migdałami, sosem winegret i parmezanem.


Śliwka w kompot: szparagowy tydzień



W tym tygodniu szparagi rządzą też w Śliwce w kompot. W karcie tygodnia znajdziecie na start zupę z białych szparagów z porem, podawaną z grillowanymi, zielonymi szparagami, łososiem wędzonym i miętą oraz tatar z tuńczyka ze szparagami, kolendrą, piklowanymi truskawkami, żelem z zielonego ogórka i solirodem. Na danie główne można zamówić roladkę z jagnięciny z ricottą i pieczonym burakiem, podawaną ze szparagami, młodą kapustą z koprem włoskim i boczkiem oraz patatkami, spaghetti z pastą z pieczonego bakłażana z krewetkami i szparagami, a także pizzę tygodnia: z sosem śmietanowo-rozmarynowym z czosnkiem, mozzarellą, szparagami, pancettą magretta, pistacjami i pomidorkami koktajlowymi.

  • W tym tygodniu szparagi królują w Śliwce w kompot.
  • W tym tygodniu szparagi królują w Śliwce w kompot.
  • W tym tygodniu szparagi królują w Śliwce w kompot.
  • W tym tygodniu szparagi królują w Śliwce w kompot.
  • W tym tygodniu szparagi królują w Śliwce w kompot.

Oberża86: szparagi na wykwintnie



Sezonowe rarytasy zagościły też na stołach Oberży 86. Podniebienia gości zdążyła już zachwycić przystawka: szparagi z musem z homara. Ponadto w menu można znaleźć także kremowe risotto ze szparagami.

- Wykorzystując wyjątkowe smaki sezonu, nasz szef kuchni stworzył kompozycję, która zachwyca najbardziej wymagających koneserów wyszukanych smaków. Delikatne, świeże szparagi doskonale komponują się z musem z homara, tworząc niezapomnianą harmonię smaków. To danie to nie tylko uczta dla podniebienia, ale prawdziwa rozkosz dla zmysłów. Każdy kęs pozwala bowiem na odkrywanie nowych smaków - czytamy na stronie Oberży86.
  • Szparagi z musem z homara - propozycja Oberży86.
  • W Ostro zjecie pizzę ze szparagami i granatem.
  • Sporo propozycji ze szparagami znajdziecie też w nowym menu Całego Gawła.

Ostro: pizza ze szparagami



W pizzerii Ostro pojawiła się nowa pizza sezonowa. Tym razem postawiono na szparagi w towarzystwie owoców granatu. Poza tym na cieście znajdziecie sos beszamelowy z serem gruyere, mozzarellę Fior di Latte i coppę, czyli dojrzewającą karkówkę wieprzową.


Cały Gaweł: wiosenne menu



Sporo propozycji ze szparagami w roli głównej znajdziecie w nowym menu Całego Gawła. Na śniadanie zjecie tu grzanki z sadzonymi jajkami, grillowanymi zielonymi szparagami i truflowym majonezem. Do dzielenia się można zamówić talerz zielonych szparagów, podawanych na kremie z fety z pistacjami. Wśród dań głównych znajdziecie m.in. fetę rakietę, czyli pieczoną fetę z zielonymi szparagami, pomidorkami i czosnkiem w oliwie, podawaną z ziołowymi grzankami oraz truflowe gnocchi z zielonymi szparagami i Pecorino oraz w wersji mięsnej - z dodatkiem kurczaka zagrodowego.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (95)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane