- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (105 opinii)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (61 opinii)
- 3 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Przebój wiosny, czyli szparagi, zawitały na nasze stoły. Sezon trwa zaledwie kilka tygodni, więc warto najeść się nimi do syta. Podpowiadamy, gdzie w Trójmieście czekają na nas najciekawsze szparagowe dania.
Dlaczego warto je jeść? Mają mało kalorii, za to dużo właściwości odżywczych i składników mineralnych, przez co uważane są za jedne ze zdrowszych i smaczniejszych warzyw dostępnych w porze wiosennej. Do tego są afrodyzjakiem.
Poniżej znajdziecie nasz przegląd miejsc, które serwują dania ze szparagami. W zestawieniu znalazły się szparagi w różnych odsłonach i wariacjach. Na pizzy, w makaronie, sałatce , jako przystawka czy w wersji śniadaniowej. Nie zwlekajcie z wizytą - sezon na szparagi trwa krótko, a tych dań warto spróbować.
Brovarnia: cała w szparagach
Tylu dań ze szparagami chyba nie znajdziecie w żadnej innej trójmiejskiej restauracji. Brovarnia przygotowała specjalne menu skąpane w tym przysmaku. Na przystawkę zjecie tu białe i zielone szparagi, podawane z cytrusowym sosem holenderskim, ekologicznym jajkiem zielononóżki, młodymi ziemniakami z koperkiem, boczkiem i serem grana padano.
Szparagi królują tu również w zupie - zamówicie krem ze szparagów z oliwą z pieczonej papryki. Wśród dań głównych można wybierać spośród muli w białym winie z zielonymi szparagami i bagietką, sandacza z sosem holenderskim, puree ziemniaczanym i szparagami oraz antrykotu z sosem pieprzowym, szparagami i ziemniakami w mundurkach.
Nie/mięsny: szparagi od rana
Również Nie/mięsny ma całą osobną kartę poświęconą szparagom. Znajdziecie w niej zarówno śniadaniowe, jak i obiadowe propozycje. Zjecie tu na przykład ser labneh ze szparagami w cieście filo, otwartą grzankę z chleba na zakwasie z burratą, sosem sambal, pomidorkami cherry, szparagami i jajkiem poche, ziemniaczki zapiekane ze szparagami, serem feta, parmezanem, pomidorkami koktajlowymi i bazylią, burgera z kotletem z mintaja z baharatem, grillowanymi szparagami i sosem tzatziki, a także hummus bazyliowy z grillowanymi szparagami, płatkami migdałów i musem cytrynowym.
Piekarnia: lunchową porą
Czas szparagów nastał też w Piekarni. To popularne wiosenne warzywo serwowane jest tu od rana w postaci jajecznicy ze szparagami i parmezanem. Lunchową porą można zaś skusić się na krem ze szparagów z grillowaną bagietką, grillowany chleb Vermont ze szparagami, boczkiem, jajkiem sadzonym i sosem holenderskim czy sałatkę ze szparagami ze świeżym szpinakiem, pomidorkami cherry, rzodkiewką, migdałami, sosem winegret i parmezanem.
Śliwka w kompot: szparagowy tydzień
W tym tygodniu szparagi rządzą też w Śliwce w kompot. W karcie tygodnia znajdziecie na start zupę z białych szparagów z porem, podawaną z grillowanymi, zielonymi szparagami, łososiem wędzonym i miętą oraz tatar z tuńczyka ze szparagami, kolendrą, piklowanymi truskawkami, żelem z zielonego ogórka i solirodem. Na danie główne można zamówić roladkę z jagnięciny z ricottą i pieczonym burakiem, podawaną ze szparagami, młodą kapustą z koprem włoskim i boczkiem oraz patatkami, spaghetti z pastą z pieczonego bakłażana z krewetkami i szparagami, a także pizzę tygodnia: z sosem śmietanowo-rozmarynowym z czosnkiem, mozzarellą, szparagami, pancettą magretta, pistacjami i pomidorkami koktajlowymi.
Oberża86: szparagi na wykwintnie
Sezonowe rarytasy zagościły też na stołach Oberży 86. Podniebienia gości zdążyła już zachwycić przystawka: szparagi z musem z homara. Ponadto w menu można znaleźć także kremowe risotto ze szparagami.
- Wykorzystując wyjątkowe smaki sezonu, nasz szef kuchni stworzył kompozycję, która zachwyca najbardziej wymagających koneserów wyszukanych smaków. Delikatne, świeże szparagi doskonale komponują się z musem z homara, tworząc niezapomnianą harmonię smaków. To danie to nie tylko uczta dla podniebienia, ale prawdziwa rozkosz dla zmysłów. Każdy kęs pozwala bowiem na odkrywanie nowych smaków - czytamy na stronie Oberży86.
Ostro: pizza ze szparagami
W pizzerii Ostro pojawiła się nowa pizza sezonowa. Tym razem postawiono na szparagi w towarzystwie owoców granatu. Poza tym na cieście znajdziecie sos beszamelowy z serem gruyere, mozzarellę Fior di Latte i coppę, czyli dojrzewającą karkówkę wieprzową.
Cały Gaweł: wiosenne menu
Sporo propozycji ze szparagami w roli głównej znajdziecie w nowym menu Całego Gawła. Na śniadanie zjecie tu grzanki z sadzonymi jajkami, grillowanymi zielonymi szparagami i truflowym majonezem. Do dzielenia się można zamówić talerz zielonych szparagów, podawanych na kremie z fety z pistacjami. Wśród dań głównych znajdziecie m.in. fetę rakietę, czyli pieczoną fetę z zielonymi szparagami, pomidorkami i czosnkiem w oliwie, podawaną z ziołowymi grzankami oraz truflowe gnocchi z zielonymi szparagami i Pecorino oraz w wersji mięsnej - z dodatkiem kurczaka zagrodowego.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2024-05-08 17:30
Polskie szparagi na hali w Gdyni (6)
Po polskie szparagi tylko do Gdyni, do Pana Marka i Pani Edyty. Stoisko czerwone 236 tuż przy hali łukowej. Polecam! Spieszcie się, sezon max do połowy czerwca. Właśnie wracam z zakupów. :)
- 12 26
-
2024-05-08 23:36
Niech tusk jedzie zbierać szparagi a nie Polacy (1)
- 3 7
-
2024-05-09 07:51
Ktoś ich zmusza? Wywożą ich?
- 3 1
-
2024-05-08 22:09
wiem ktore, maja tam szparagi ze 20 lat.
Wyprowadzilem sie kilka lat temu do Gdanska, ale wciaz w soboty jezdze tam po szpragi
- 0 2
-
2024-05-08 20:56
Takie one polskie jak PiSanki od kur z klatek
- 2 6
-
2024-05-08 17:40
Takie one Polskie jak POmidory w Lidlu. (1)
- 9 11
-
2024-05-08 21:01
Ale pislamisty i tak do Lidla lataja i pakuja swoje VW
- 5 8
-
2024-05-10 20:06
Nie za te ceny
Sorry ale jak mam dać 65zl za dwa szparagi na grzance z jajkiem to trzeba omijać takie miejsca i nie dawać przyzwolenia na takie ceny
- 3 0
-
2024-05-10 11:49
dlaczego w Polsce nie ma dan z samych szparagów jak w innych krajach (3)
Chetnie bym zjadł białe szparagi np 5 szt. polane tarta bułką. Dlaczego u nas są tylko dania a szparagi sa jako mały dodatek i w dodatku zielone?
- 6 0
-
2024-05-10 14:00
Kup se (2)
To kup Pan se białe szparagi, ugotuj i podaj se z bułko tarto, też je uwielbiam :D
- 1 1
-
2024-05-10 18:03
Tak robie (1)
Ale dlaczego nie mozna tak zjesc tez na mieście
- 2 0
-
2024-05-11 08:50
napisz protest i wyślij do prezydenta albo załóż biznes i sprzedawaj
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.