- 1 W Gdańsku wręczą gwiazdki Michelina (12 opinii)
- 2 Nietypowe sushi w Trójmieście (25 opinii)
- 3 Handel narkotykami w sopockim klubie? (149 opinii)
- 4 Nowe lokale: pizza, grzyby i francja elegancja (106 opinii)
- 5 Ranking burgerowni w Trójmieście (71 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Marmolada Chleb i Kawa (140 opinii)
Nowe lokale: pizza, grzyby, klub i elegancka restauracja
Przyszła pora na kolejną odsłonę nowych lokali - cyklu artykułów, w którym odwiedzamy nowe miejsca na gastronomicznej mapie Trójmiasta. Tym razem udamy się do restauracji w Gdańsku: będzie pizza neapolitańska, która smakuje tak wspaniale, jak wygląda, shisha i grzyby (i to nie tylko na talerzu) oraz idealna na randkę, elegancka restauracja z pięknym wnętrzem i wykwitną kuchnią z francuskim twistem. Nie bójcie się, nadmiar kalorii spalimy na parkiecie w nowym sopockim klubie. Sprawdźcie, gdzie warto się wybrać.
- Al Bacio na osiedlu Zajezdnia Wrzeszcz
- Mushrooms Lounge Bar w Dworze Kuźniczki
- Content przy kanale na Stępce
- Bezsenność przy Placu Przyjaciół Sopotu
Al Bacio na osiedlu Zajezdnia Wrzeszcz
Naszą kulinarną podróż zaczynamy od pizzerii, znajdującej się na osiedlu Zajezdnia Wrzeszcz
Tutejsza pizza przygotowywana jest w stylu neapolitańskim - właściciele zachwyceni Neapolem, zjadłszy tam niejeden "placek", postanowili odtworzyć w Trójmieście ten fenomen. Chcą nie tylko dobrze karmić, ale też edukować, dlatego na kartach menu wypisano instrukcje jedzenia pizzy, a do konsumpcji podawane są też nożyczki do cięcia pizzy. W menu znajdziemy 24 smaki pizzy - są klasyczne połączenia, np. Capriciosa (39 zł), Parma (44 zł), Diavola (36 zł), jak i bardzo popularne ostatnio pizze z truflami (44 zł), mortadelą i pistacjami (49 zł) czy z pancettą, serem kozim, karmelizowaną cebulą i żurawiną (36 zł). Hitem lokalu jest ostra pizza z salami spianata piccante, habanero i burratą (49 zł). Poza tym w menu są też makarony, przystawki, desery, do tego kilka rodzajów wina na kieliszki i szprycery, czyli idealne na lato, orzeźwiające koktajle. Jest też wkładka sezonowa, w której w tym momencie rządzą szparagi.
Mushrooms Lounge Bar w Dworze Kuźniczki
Pozostając we Wrzeszczu, przenosimy się na ulicę Wajdeloty, gdzie w Dworze Kuźniczki
Wrażenie robi też sama karta menu. Na czterech stronach A3 znajdziemy łącznie kilkaset pozycji. Czego tu nie ma... kilkadziesiąt rodzajów sushi, pad thai i inne azjatyckie dania, zupy, burgery, kuchnia polska i europejska, a wkrótce w menu mają pojawić się także pizze, o które nieustannie pytają klienci. Jak to wygląda cenowo? Za futomaki zapłacimy od 31 do 43 zł, za burgersushi 43-53 zł, a za zupę 22-28 zł. Burgery kosztują 25-33 zł, można do nich dobrać zestaw za 15 zł. Deska serów lub mięs to koszt 90 zł, za tatara zapłacimy 42 zł, a za krewetki na przystawkę 45 zł. Dania główne np. żeberka w sosie bbq, schab z kością czy łosoś na kotlecie z twarogu to koszt 54-56 zł. Miejsce to jednak nie jest tylko restauracją, ale też koktajl barem - zarówno z autorskimi, jak i klasycznymi drinkami. Warto tu więc wpaść też wieczorem na drinka i shishę - ona również jest w ofercie.
Ciekawostką jest też sposób zamawiania. Choć możemy skorzystać z pomocy kelnerów i kelnerek, na stolikach umieszczono kody QR, przez które nie tylko zapoznamy się z menu, złożymy zamówienie czy rozliczymy rachunek, ale też przywołamy shishamastera.
Content przy kanale na Stępce
Z barwnego świata Mushrooms przenosimy się w zupełnie inny klimat. Przy Angielskiej Grobli
Wnętrze jest przepiękne - utrzymane w kolorach butelkowej zieleni i ceglastej czerwieni, do tego złote dodatki, półki z książkami i winem, reprodukcje obrazów, ciepłe, klimatyczne oświetlenie i elegancki bar na wejściu oraz strefa relaksu z huśtawkami. Tu wrażenie robią nawet toalety, które zapewne będą scenerią niejednego selfie. To restauracja idealna na randkę czy celebrowanie wyjątkowej okazji. Choć jest tu elegancko, to nie jest sztywno - można czuć się swobodnie.
![Restauracje idealne dla osób dojrzałych](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/3703/150x100/3703636__c_563_280_2437_1706__kr.webp)
Inspirowana Francją karta zawiera wiele nieoczywistych połączeń i nowych smaków. Wśród przystawek króluje tatar z bavetty podawany z pistacjami (58 zł) i grillowane szparagi z kremowym sosem serowym (38 zł). Wśród dań głównych warto zwrócić uwagę na młodego kurczaka podawanego na sianku (139 zł), stek z antrykotu z jałówki z puree ziemniaczanym i kurkami (249 zł) czy ośmiornicę (189 zł). Wszystkie dania przygotowywane są z najwyższej jakości składników, z dbałością o każdy detal. Codziennie serwowane są też śniadania - zestawy z kawą, sokiem owocowym i m.in. croissantem, jajkami po turecku, granolą, dutch baby czy content madame (55 zł).
Oczarować można się też koktajlami. Funkcjonują tu dwie karty - pierwsza, śniadaniowa, inspirowana jest bajkami Disneya, a koktajle w trzech wersjach: alkoholowej, bezalkoholowej i nisko alkoholowej podawane są w disneyowskiej porcelanie. Bohaterką drugiej, wieczornej karty jest z kolei Tamara Łempicka, a każdy koktajl nazwany został tytułem jej obrazu i w swojej kolorystyce odpowiada danemu dziełu. Do tego pokaźna karta wyselekcjonowanych win i innych alkoholi. Wizyta w Content to nie tylko wspaniałe smaki, ale pełnia wrażeń i emocji. Tu każdy poczuje się wyjątkowo, o co dba profesjonalna i uśmiechnięta załoga restauracji.
Bezsenność przy Placu Przyjaciół Sopotu
Ostatnim miejscem do jakiego zajrzeliśmy jest nowy klub, znajdujący się w centrum Sopotu
Jednak Bezsenność to nie tylko miejsce, w którym można oddać się tanecznym szaleństwom. Przy dużych oknach znajdują się loże z wygodnymi kanapami, jednak prawdziwą gratką jest olbrzymi taras, który przylega do lokalu (110 m kw.), gdzie codziennie od godz. 14 można posiedzieć, zrelaksować się przy dobrej muzyce, wypić drinka i zapalić shishę - w ofercie jest zarówno klasyczna, jaki i elektryczna.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2024-06-15 18:31
(4)
Al Bacio - super pizza, choć nie jestem jakąś wielką fanką neapolitany, ta mi całkiem zasmakowała. Ekstra połaczenia i dużo składnikow. Na bogato!
- 13 35
-
2024-06-16 16:36
Nie jesteś fanką ale zamówiłaś? Ciekawe podejście.
- 2 6
-
2024-06-16 09:11
Polacy nic nie produkują tylko zasuwają jak mrówki w usługach, słabe to....
- 1 4
-
2024-06-15 19:20
Zapomniałaś dodać, że jesteś rodziną (1)
- 18 10
-
2024-06-16 08:29
I że było za darmo.
- 11 3
-
2024-06-15 18:30
Super, czekałam na ten cykl, idealnie przy weekendzie, już wiem gdzie jutro idę
- 12 22
-
2024-06-16 10:26
Szaleństwo (5)
Ceny przerażają Umiem dobrze gotować. Idę do restauracji zjadam coś co potrafię zrobić o wiele lepiej, płacę jak za zboże . Odechciewa mi się w związku z tym tam chodzić. Szklanka wody 9 zł.4 osoby to prawie 40 zł ! To wszystko zaczyna ocierać się i absurd.
- 74 12
-
2024-06-16 11:10
(1)
Jest klasyczne narzekanie i nawet lekcja z matmy 4x9, prawie 40! Szok!
- 1 34
-
wczoraj 08:34
Tobie wychodzi ,ze kolo 10?
- 2 0
-
2024-06-16 11:07
I żeby te dania
były jeszcze jadalne!
- 13 3
-
2024-06-16 10:54
Kto pytał? (1)
- 2 13
-
2024-06-16 11:30
Ciebie nikt
- 13 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.