• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: pizza, grzyby, klub i elegancka restauracja

Magda Mielke
15 czerwca 2024, godz. 14:00 
Opinie (109)
Odwiedziliśmy nowe lokale w Trójmieście. Odwiedziliśmy nowe lokale w Trójmieście.

Przyszła pora na kolejną odsłonę nowych lokali - cyklu artykułów, w którym odwiedzamy nowe miejsca na gastronomicznej mapie Trójmiasta. Tym razem udamy się do restauracji w Gdańsku: będzie pizza neapolitańska, która smakuje tak wspaniale, jak wygląda, shisha i grzyby (i to nie tylko na talerzu) oraz idealna na randkę, elegancka restauracja z pięknym wnętrzem i wykwitną kuchnią z francuskim twistem. Nie bójcie się, nadmiar kalorii spalimy na parkiecie w nowym sopockim klubie. Sprawdźcie, gdzie warto się wybrać.




Al Bacio na osiedlu Zajezdnia Wrzeszcz



  • Al Bacio w Gdańsku
  • Al Bacio w Gdańsku
  • Al Bacio w Gdańsku
  • Al Bacio w Gdańsku
  • Al Bacio w Gdańsku
  • Al Bacio w Gdańsku
  • Al Bacio w Gdańsku
  • Al Bacio w Gdańsku
  • Al Bacio w Gdańsku
  • Al Bacio w Gdańsku
  • Al Bacio w Gdańsku
  • Al Bacio w Gdańsku
  • Al Bacio w Gdańsku
  • Al Bacio w Gdańsku
  • Al Bacio w Gdańsku
Naszą kulinarną podróż zaczynamy od pizzerii, znajdującej się na osiedlu Zajezdnia WrzeszczMapka. Zresztą wrzucenie lokalu do takiego szerokiego, pizzowego wora jest nieco krzywdzące - choć lokal oferuje pizzę na wynos i dowozy, daleko mu do typowej osiedlowej pizzerii. Przestronne, jasne wnętrze w stylu bistro zachęca, żeby zostać i posiedzieć na miejscu. Właściciele dobrze wyczuli trend - zapotrzebowanie na takie miejsca na osiedlach rośnie. Dziś zamiast jechać do centrum, martwić się o miejsce parkingowe czy walczyć o wolny stolik z turystami, oczekujemy fajnych knajp z dobrym jedzeniem blisko domu. Al Bacio idealnie spełnia ten warunek.


Tutejsza pizza przygotowywana jest w stylu neapolitańskim - właściciele zachwyceni Neapolem, zjadłszy tam niejeden "placek", postanowili odtworzyć w Trójmieście ten fenomen. Chcą nie tylko dobrze karmić, ale też edukować, dlatego na kartach menu wypisano instrukcje jedzenia pizzy, a do konsumpcji podawane są też nożyczki do cięcia pizzy. W menu znajdziemy 24 smaki pizzy - są klasyczne połączenia, np. Capriciosa (39 zł), Parma (44 zł), Diavola (36 zł), jak i bardzo popularne ostatnio pizze z truflami (44 zł), mortadelą i pistacjami (49 zł) czy z pancettą, serem kozim, karmelizowaną cebulą i żurawiną (36 zł). Hitem lokalu jest ostra pizza z salami spianata piccante, habanero i burratą (49 zł). Poza tym w menu są też makarony, przystawki, desery, do tego kilka rodzajów wina na kieliszki i szprycery, czyli idealne na lato, orzeźwiające koktajle. Jest też wkładka sezonowa, w której w tym momencie rządzą szparagi.

Mushrooms Lounge Bar w Dworze Kuźniczki



  • Mushrooms w Gdańsku
  • Mushrooms w Gdańsku
  • Mushrooms w Gdańsku
  • Mushrooms w Gdańsku
  • Mushrooms w Gdańsku
  • Mushrooms w Gdańsku
  • Mushrooms w Gdańsku
  • Mushrooms w Gdańsku
  • Mushrooms w Gdańsku
  • Mushrooms w Gdańsku
  • Mushrooms w Gdańsku
  • Mushrooms w Gdańsku
Pozostając we Wrzeszczu, przenosimy się na ulicę Wajdeloty, gdzie w Dworze KuźniczkiMapka otworzył się nowy lokal - Mushrooms Lounge Bar. Wytłumaczenie nazwy tego miejsca staje się jasne już od progu. Na ścianach znajdują się neony przedstawiające grzyby, a z sufitu zwisają ogromne muchomory. Trzeba przyznać, że wystrój robi wrażenie. Zwłaszcza po zmroku, liczba kolorowych światełek sprawia, że trudno przejść obok, nie zwróciwszy uwagi na ten lokal.


Wrażenie robi też sama karta menu. Na czterech stronach A3 znajdziemy łącznie kilkaset pozycji. Czego tu nie ma... kilkadziesiąt rodzajów sushi, pad thai i inne azjatyckie dania, zupy, burgery, kuchnia polska i europejska, a wkrótce w menu mają pojawić się także pizze, o które nieustannie pytają klienci. Jak to wygląda cenowo? Za futomaki zapłacimy od 31 do 43 zł, za burgersushi 43-53 zł, a za zupę 22-28 zł. Burgery kosztują 25-33 zł, można do nich dobrać zestaw za 15 zł. Deska serów lub mięs to koszt 90 zł, za tatara zapłacimy 42 zł, a za krewetki na przystawkę 45 zł. Dania główne np. żeberka w sosie bbq, schab z kością czy łosoś na kotlecie z twarogu to koszt 54-56 zł. Miejsce to jednak nie jest tylko restauracją, ale też koktajl barem - zarówno z autorskimi, jak i klasycznymi drinkami. Warto tu więc wpaść też wieczorem na drinka i shishę - ona również jest w ofercie.

Ciekawostką jest też sposób zamawiania. Choć możemy skorzystać z pomocy kelnerów i kelnerek, na stolikach umieszczono kody QR, przez które nie tylko zapoznamy się z menu, złożymy zamówienie czy rozliczymy rachunek, ale też przywołamy shishamastera.

Content przy kanale na Stępce



  • Restauracja Content w Gdańsku
  • Restauracja Content w Gdańsku
  • Restauracja Content w Gdańsku
  • Restauracja Content w Gdańsku
  • Restauracja Content w Gdańsku
  • Restauracja Content w Gdańsku
  • Restauracja Content w Gdańsku
  • Restauracja Content w Gdańsku
  • Restauracja Content w Gdańsku
  • Restauracja Content w Gdańsku
  • Restauracja Content w Gdańsku
  • Restauracja Content w Gdańsku
  • Restauracja Content w Gdańsku
  • Restauracja Content w Gdańsku
  • Restauracja Content w Gdańsku
  • Restauracja Content w Gdańsku
  • Restauracja Content w Gdańsku
  • Restauracja Content w Gdańsku
Z barwnego świata Mushrooms przenosimy się w zupełnie inny klimat. Przy Angielskiej GrobliMapka otworzyła się restauracja Content. To pierwsze "dziecko" Szymona Matuszewskiego, szefa kuchni, który pracował m.in. w Arco Paco Pereza. Stylowe wejście i wiszący na ścianie dyplom ukończenia słynnej szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu od razu informują, że to restauracja z wyższej półki.

Wnętrze jest przepiękne - utrzymane w kolorach butelkowej zieleni i ceglastej czerwieni, do tego złote dodatki, półki z książkami i winem, reprodukcje obrazów, ciepłe, klimatyczne oświetlenie i elegancki bar na wejściu oraz strefa relaksu z huśtawkami. Tu wrażenie robią nawet toalety, które zapewne będą scenerią niejednego selfie. To restauracja idealna na randkę czy celebrowanie wyjątkowej okazji. Choć jest tu elegancko, to nie jest sztywno - można czuć się swobodnie.

Restauracje idealne dla osób dojrzałych Restauracje idealne dla osób dojrzałych
Inspirowana Francją karta zawiera wiele nieoczywistych połączeń i nowych smaków. Wśród przystawek króluje tatar z bavetty podawany z pistacjami (58 zł) i grillowane szparagi z kremowym sosem serowym (38 zł). Wśród dań głównych warto zwrócić uwagę na młodego kurczaka podawanego na sianku (139 zł), stek z antrykotu z jałówki z puree ziemniaczanym i kurkami (249 zł) czy ośmiornicę (189 zł). Wszystkie dania przygotowywane są z najwyższej jakości składników, z dbałością o każdy detal. Codziennie serwowane są też śniadania - zestawy z kawą, sokiem owocowym i m.in. croissantem, jajkami po turecku, granolą, dutch baby czy content madame (55 zł).

Oczarować można się też koktajlami. Funkcjonują tu dwie karty - pierwsza, śniadaniowa, inspirowana jest bajkami Disneya, a koktajle w trzech wersjach: alkoholowej, bezalkoholowej i nisko alkoholowej podawane są w disneyowskiej porcelanie. Bohaterką drugiej, wieczornej karty jest z kolei Tamara Łempicka, a każdy koktajl nazwany został tytułem jej obrazu i w swojej kolorystyce odpowiada danemu dziełu. Do tego pokaźna karta wyselekcjonowanych win i innych alkoholi. Wizyta w Content to nie tylko wspaniałe smaki, ale pełnia wrażeń i emocji. Tu każdy poczuje się wyjątkowo, o co dba profesjonalna i uśmiechnięta załoga restauracji.  

Bezsenność przy Placu Przyjaciół Sopotu



  • Klub Bezsenność w Sopocie
  • Klub Bezsenność w Sopocie
  • Klub Bezsenność w Sopocie
  • Klub Bezsenność w Sopocie
  • Klub Bezsenność w Sopocie
  • Klub Bezsenność w Sopocie
  • Klub Bezsenność w Sopocie
  • Klub Bezsenność w Sopocie
  • Klub Bezsenność w Sopocie
  • Klub Bezsenność w Sopocie
  • Klub Bezsenność w Sopocie
  • Klub Bezsenność w Sopocie
  • Klub Bezsenność w Sopocie
  • Klub Bezsenność w Sopocie
Ostatnim miejscem do jakiego zajrzeliśmy jest nowy klub, znajdujący się w centrum SopotuMapka, z widokiem na Plac Przyjaciół Sopotu - wcześniej były tu takie kluby jak Tropikalna Wyspa czy Libation. Wnętrze jest przestronne, z dobrze zaopatrzonym barem i wielkim parkietem po środku. Lokal jest w stanie pomieścić nawet 800 osób. Króluje tu house, a za konsolą stają znani DJ-e. Imprezy odbywają się w każdy piątek i sobotę w godz. 22-5, a w sezonie letnim (od 28 czerwca) także w czwartki. Wstęp od 24. roku życia, cena wejścia od 20 zł (w ofercie są też karty klubowe z rabatami). Od poniedziałku do czwartku istnieje także opcja wynajęcia lokalu i zorganizowania tu własnej imprezy.

Jednak Bezsenność to nie tylko miejsce, w którym można oddać się tanecznym szaleństwom. Przy dużych oknach znajdują się loże z wygodnymi kanapami, jednak prawdziwą gratką jest olbrzymi taras, który przylega do lokalu (110 m kw.), gdzie codziennie od godz. 14 można posiedzieć, zrelaksować się przy dobrej muzyce, wypić drinka i zapalić shishę - w ofercie jest zarówno klasyczna, jaki i elektryczna.

Miejsca

Opinie (109) 5 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Kasy biedronki (1)

    Dotarły już do knajp. Fantastycznie. Samemu się przyszło to i samemu się zamówi, zapłaci i jeszcze za to tipa zostawi. Czekam na moment kiedy samemu się pójdzie sobie ugotować i pozmywać po sobie gary.

    • 52 11

    • Kiedy likwidacja podatku dochodowego?

      • 1 2

  • po wakacjach to wszystko padnie i się zamknie, ale najwazniejsze, że będziecie uśmięchnięci! (1)

    • 51 16

    • A niech pada

      Nikt nie będzie płakał po placku za 50 zeta

      • 5 0

  • (4)

    Pizza za 50zł,stek za 250zł...proponuję jeszcze te ceny podwyższyć,wszak wszyscy mają teraz minimum 10k na rękę)))

    • 76 13

    • (3)

      idz do roboty, propaganda pis nie placi wystarczajaco juz?

      • 13 30

      • (2)

        Będziesz miał propagandę PiS po POdwyzszkach energii. Ale uśmiechaj się dalej.

        • 13 4

        • Kaczory donaldy się popisują xD

          • 1 0

        • PISzesz to co każe ci putin

          Ruski trolu

          • 2 5

  • w karcie kilkaset pozycji! (3)

    i sushi, i kuchnia polska to niemożliwe żeby było świeże, wszystko z mrożonek!

    • 85 3

    • (1)

      Dokładnie, mnie również zniechęciła informacja o tak obszernej i różnorodnej ofercie. Trudno oczekiwać, że wszystko jest robione od podstaw na świeżo.

      • 39 1

      • Bo nie jest. Zresztą wszystko smakuje mocno średnio. Jak gotowce na stołówkę zakładowa

        • 12 0

    • Zawsze jak oglądałem Kitchen Nightmares z Gordonem Ramsayem, to takie wielkie menu było klasyką w cienko przędących knajpach.

      • 7 1

  • (3)

    Ostro - mocno instagramowa miejscowka w samym centrm gdanska jest tansza niz al bacio na jakies zajezdni wrzeszcz :(, sama margherita to roznica 10%

    • 25 4

    • Szkoda że jest kiepska

      • 2 4

    • (1)

      Byłam w Ostro 2 tyg temu. Ceny pizzy oscylują wokół 45-49zł. W sumie za 2 pizze, 1 kawę, 1 piwo i 1 lemoniadę, zostawiliśmy 200zl..

      • 8 2

      • Tanio!

        • 2 2

  • (1)

    Chciałem otworzyć lokal na "starówce" ale nie ma rozsądnego metrażu poniżej 10.000 za mc.

    • 17 4

    • to nie wina rynku a twojego malego porfela. chwalisz sie czy zalisz

      • 1 19

  • Al Bacio. (1)

    Przerost formy nad treścią. Pizza tonie w sosie pomidorowym.
    Pociechy klientów załatwiają swoje potrzeby bezpośrednio przy ogródku, gdzie jedzą inni goście.
    Dramat!

    • 32 2

    • Dlatego idziemy do restauracji tylko na rocznicę ślubu i upewniamy się że nie ma tam zwierząt

      standardy sanitarne jak w Indiach, szkoda tylko, że ceny jak w Zurychu.

      • 2 0

  • Wreszcie!

    Brakowałoi już tego cyklu, jakie lokale omijać szerokim łukiem!
    Serdecznie dziękuję za cenne wskazówki!

    • 26 14

  • Ależ wy jesteście (5)

    sfrustrowani :) tylko ciężki jad za mało, za drogo, za brzydko i wszystko niech padnie!

    • 13 31

    • Ciężko nie być sfrustrowanym (4)

      Kiedy ktoś proponuję ci placek drożdżowy z sosem pomidorowym za 50zł

      • 27 3

      • (3)

        Nie wszystko musi być dla wszystkich.

        • 3 24

        • No tak bo pizza to tylko dla wybranych (2)

          W Bartoszycach cię tego nauczyli?

          • 16 3

          • Jeden refren tylko znasz?

            • 2 1

          • Nie,pod Lomza

            • 0 0

  • Mmmm piccunia za 49zł, chyba się skuszę :) (3)

    • 29 5

    • Piccunia non olet.

      • 9 0

    • (1)

      Burrata czy pistacje swoje kosztują niestety.

      • 1 0

      • a ile jest tych pistacji na tej piccy?

        Przecież picca w 90% to zwykła pszenna mąka, węglowodanowa bomba, zwykła buła z keczapem - od kiedy pamiętam zawsze najtańsze żarcie dla robotników czy studentów, które wyparło budy z zapieksami i kurczaka z rożna.
        Jakieś 12 lat temu zamówiłem picę z kurczakiem to tego kurczaka tam było ze 20 gram na całej piccy, faktycznie knajpa by zbankrutowała jakby dawała więcej :)

        • 7 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Aperitivo Sunday | Czyli 5 godzin hiszpańskiego, nielimitowanego bufetu na 33. piętrze!

199 zł
muzyka na żywo, degustacja

Warsztaty kulinarne dla dzieci

89 zł
degustacja, warsztaty

Najczęściej czytane