• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: kuchnia z Marrakeszu, Turcji, Polski, ale też sery i homary

Mateusz Groen
27 kwietnia 2024, godz. 14:00 
Opinie (42)

Przyszła pora na wiosenny przegląd w ramach naszego cyklu "Nowe lokale". Tym razem w zestawieniu pokażemy kilka nowych miejsc z Gdańska Gdyni. Odwiedziliśmy pięć nowych i zupełnie rozmaitych miejsc. Tym razem podróż rozpoczniemy od kuchni marokańskiej w Gdyni, następnie posmakujemy kuchni tureckiej. Później spróbujemy kuchni polskiej w niecodziennej formie, a także pojawi się lokal, którego prawdziwym specjałem jest ser w najróżniejszej postaci. Naszą gastronomiczną wycieczkę zakończymy w ekskluzywnym lokalu nad Motławą, w którym skosztujemy krabów, homarów i innych specjałów.




Marrakesz w Gdyni przy Teatrze MiejskimMapka



  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracje Marrakesz Gdynia
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracje Marrakesz Gdynia
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracje Marrakesz Gdynia
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracje Marrakesz Gdynia
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracje Marrakesz Gdynia
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracje Marrakesz Gdynia
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracje Marrakesz Gdynia
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracje Marrakesz Gdynia
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracje Marrakesz Gdynia
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracje Marrakesz Gdynia
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracje Marrakesz Gdynia
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracje Marrakesz Gdynia
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracje Marrakesz Gdynia
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracje Marrakesz Gdynia
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracje Marrakesz Gdynia
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracje Marrakesz Gdynia
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracje Marrakesz Gdynia
Naszą kulinarną podróż zaczynamy od restauracji, która może stać się miejscem, gdzie można zasmakować rzadko spotykanych w Polsce dań prosto z Marrakeszu. Już od samego wejścia do lokalu czuć klimat egzotycznej kuchni Północnej Afryki. Jednocześnie nie ruszając się z nadmorskiego miasta.

W otoczeniu orientalnych dekoracji, jak kolorowe talerze oraz tradycyjna zastawa, dźwiękach klimatycznej muzyki i unoszącego się w powietrzu aromatu przypraw można na chwilę przenieść się do Maroka, z którego pochodzi właściciel. To już drugi lokal w Trójmieście. Pierwszy znajduje się w Gdańsku, jednak teraz nadszedł czas na Gdynię. Lokal powstał w miejscu dawnej śniadaniowni Dobro.

Nowe lokale: od tradycyjnej polskiej kuchni po jagody acai Nowe lokale: od tradycyjnej polskiej kuchni po jagody acai
A w menu pełny przekrój dań. Od oliwek z dodatkami podawanych jako pakiet trzech różnych rodzajów za 24 zł, przez kuskus (wariant "Królewski" z wołowiną, kiełbaskami marguez i warzywami za 60 zł) i tajine w dziesięciu rożnych wariantach w cenach od 44 zł do 55 zł, w tym np. jagnięcina z morelami w sosie imbirowo-cynamonowym za 52 zł Szeroki wybór jest m.in. sałatek, a wśród nich "Marrakesz" z kurczakiem, pomarańczami, orzechami włoskimi, miodem i sezamem za 35 zł, czy "Tabbouleh" z pomidorami, papryką, sałatą, cieciorką i kuskusem za 26 zł. Oprócz tego w lokalu zjemy również śniadania i dania z grilla.

Antakya we Wrzeszczu przy Manhattanie Mapka



  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Antakya Shisha Lounge Bar
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Antakya Shisha Lounge Bar
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Antakya Shisha Lounge Bar
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Antakya Shisha Lounge Bar
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Antakya Shisha Lounge Bar
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Antakya Shisha Lounge Bar
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Antakya Shisha Lounge Bar
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Antakya Shisha Lounge Bar
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Antakya Shisha Lounge Bar
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Antakya Shisha Lounge Bar
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Antakya Shisha Lounge Bar
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Antakya Shisha Lounge Bar
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Antakya Shisha Lounge Bar
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Antakya Shisha Lounge Bar
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Antakya Shisha Lounge Bar
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Antakya Shisha Lounge Bar
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Antakya Shisha Lounge Bar
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Antakya Shisha Lounge Bar
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Antakya Shisha Lounge Bar
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Antakya Shisha Lounge Bar
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Antakya Shisha Lounge Bar
Kolejne miejsce przenosi nas do Turcji. We Wrzeszczu, tam gdzie kiedyś królował gdański pub Ziemia, powstała restauracja, którą odwiedzać możemy również w Gdańsku Głównym - Antakya Shisha Lounge Bar. Nowo otwarta restauracja z kuchnią turecką i shishą, stara się wprowadzić nowy powiew do miejsca zlokalizowanego we Wrzeszczu.


Wśród przystawek zjemy np. Ezme (22 zł), czyli pomidory siekane z papryką, cebulą, czosnkiem, pietruszką i oliwą. Haydari (22 zł), jogurt połączony z koperkiem i czosnkiem, polany oliwą, oba podawane z plackiem lavash. Znajdziemy też sałatki, w tym: Antakya (30 zł), czyli świeżą sałatę lodową z ogórkiem, pomidorami, cebulą, papryką, fetą i sosem z granata i oliwą. A także dania główne z grilla, jak Pirzola, czyli grillowane kotlety jagnięce z kością, marynowane w mieszance przypraw, podawane z ryżem lub frytkami i grillowanymi warzywami za 95 zł, Adana Kebab - grillowany szaszłyk z mielonego mięsa jagnięco-cielęcego, przyprawiony czerwoną, ostrą papryką oraz tureckimi przyprawami z ryżem lub frytkami i sałatką za 55 zł.

Mezalians w Gdańsku GłównymMapka



  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracja Mezalians Gdańsk
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracja Mezalians Gdańsk
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracja Mezalians Gdańsk
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracja Mezalians Gdańsk
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracja Mezalians Gdańsk
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracja Mezalians Gdańsk
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracja Mezalians Gdańsk
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracja Mezalians Gdańsk
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracja Mezalians Gdańsk
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracja Mezalians Gdańsk
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracja Mezalians Gdańsk
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracja Mezalians Gdańsk
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracja Mezalians Gdańsk
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracja Mezalians Gdańsk
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracja Mezalians Gdańsk
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracja Mezalians Gdańsk
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracja Mezalians Gdańsk
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracja Mezalians Gdańsk
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracja Mezalians Gdańsk
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracja Mezalians Gdańsk
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracja Mezalians Gdańsk
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Restauracja Mezalians Gdańsk
Wśród zabytkowych uliczek Gdańska, przy ulicy św. Ducha, otworzyła się restauracja Mezalians. Jest to miejsce, które przenosi tradycyjne smaki polskiej kuchni na zupełnie nowy poziom. W lokalu dostępne są śniadania do godziny 14, a później klasyczne menu. Zjemy tu m.in. krem rakowy z szyjkami rakowymi za 45 zł, kaszanka obtaczana w chlebie z marynowanym jabłkiem i cytrynie z sosem cydrowym za 40 zł, filet z sandacza z topinamburem, chrzanowym puree, marynowaną morelą i sosem maślanym za 72 zł, kurczaka zagrodowego z palonym puree, kolorowym kalafiorem, chipsem z jarmużu i sosem drobiowym za 69 zł, a także ciekawa opcja dla vegan - stek z selera z sosem na bazie pieczonych warzyw za 58 zł.

Mezalians prócz kuchni posiada również bogaty wybór win z różnych zakątków świata oraz nie można również pominąć eleganckiego cigar roomu, oferując gościom możliwość degustacji cygar w towarzystwie alkoholu, tworząc przez to unikatową przestrzeń dla ludzi, którzy lubią spędzić czas w taki właśnie sposób.


Port Fromage vis a vis kładki na OłowiankęMapka



  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Port Fromage
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Port Fromage
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Port Fromage
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Port Fromage
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Port Fromage
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Port Fromage
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Port Fromage
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Port Fromage
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Port Fromage
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Port Fromage
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Port Fromage
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Port Fromage
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Port Fromage
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Port Fromage
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Port Fromage
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Port Fromage
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Port Fromage
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Port Fromage
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Port Fromage
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Port Fromage
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Port Fromage
Kolejny lokal, który otworzył się tuż nad brzegiem Motławy, jest prawdziwym rajem dla każdego miłośnika sera. Jego specjalność to imponująca różnorodność - od aromatycznych szwajcarskich ementalerów, przez półtwarde francuskie brie, topione przy kliencie ostatnio popularne raclette, aż po nieznane polskie sery. Nazwa lokalu odzwierciedla pasję do dóbr luksusowych, które kiedyś docierały do Polski drogą morską przez port w Gdańsku.

Miejsce to powstało z pasji do serów i chęci podzielenia się nią z innymi. Za koncepcję tego miejsca stoją postaci związane z restauracją Canis. Nowy lokal oferuje dania, w których ser gra pierwsze skrzypce - od klasyków, po innowacyjne połączenia smaków w dań głównych, jak choćby posypywanie dania rybnego czarnym serem z nutami cytrusowymi, ale też w deserach.

"Biedne laski chcą się bawić jak księżniczki". Zrzuta na panieński po 1000 zł to standard
Zjemy tu np. bakłażana panierowanego w panko z sosem Słona Koza ze świeżym ogórkiem, orzo z pieczonym pomidorem, coulis ze świeżego szpinaku i piklowanymi grzybami shimeji za 39 zł, genialną zupę serową z gorgonzolą, cheddarem, mascarpone, oliwą z czosnku niedźwiedziego, pinsą, szczypiorkiem i marynowaną gruszką za 38 zł, czy raclette podany na bagietce z chutneyem z portobello i octu balsamicznego, masłem czosnkowym i tymiankiem za 39 zł, a także desry jak creamaux z marakui i banana, czekoladowe ciasto parzone z wędzoną ricottą i owocami za 29 zł.

Lobster House nad Motławą Mapka



  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Lobster House
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Lobster House
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Lobster House
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Lobster House
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Lobster House
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Lobster House
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Lobster House
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Lobster House
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Lobster House
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Lobster House
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Lobster House
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Lobster House
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Lobster House
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Lobster House
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Lobster House
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Lobster House
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Lobster House
  • Nowe Lokale - kwiecień 2024 Lobster House
Na koniec mamy coś dla miłośników owoców morza. Urokliwa restauracja specjalizująca się w potrawach z homarów, ostryg oraz krabów, które do lokalu trafiają w stanie żywym, zapewniając nieporównywalną świeżość i jakość serwowanych dań. Dodatkowo każdy z gości ma okazję wybrać sobie, którego skorupiaka chce dostać na talerzu.

Miejsce, jakim jest nowa prestiżowa restauracja Lobster House, której starsza siostra prym wiedzie w Warszawie od blisko 10 lat, otworzyła się w Gdańsku. Lokal jest elegancki, posiada aż trzy piętra i jedno z tarasem, z którego rozpościera się piękny widok na Motławę oraz Wyspę Spichrzów. Jest to idealne miejsce na bardziej eleganckie wyjścia, celebrowanie ważniejszych chwil, a także spotkania biznesowe. Restauracja uczyniła ze świeżych homarów, ostryg i krabów swój sztandarowy przysmak. Mimo bliskiego dostępu do morza, a także wielu prestiżowych miejsc, w Trójmieście posiadaliśmy dotychczas niewiele lokali, które w swoich menu posiadały tak bogaty asortyment i to wysokiej świeżości. Nie ukrywajmy, jest to produkt prestiżowy, jednak blisko szesnaście różnych rodzajów ostryg, w tym jedna z własnej linii hodowlanej, potrafią zrobić wrażenie.


Ostrygi dostępne są od 16 zł do 46 zł za sztukę. W lokalu można skosztować również kawior od Antoniusa w zależności od wielkości porcji od 99 zł do 499 zł, za homara z dodatkami zapłacimy 70 zł za 100 g (homar może ważyć od 600 g do 6,5 kg), a także kraba królewskiego za 150 zł za 100 g. Dostaniemy tu też zupę z homara za 99 zł, orientalną zupę z owoców morza z mleczkiem kokosowym za 139 zł, Prócz owoców morza dostaniemu tu także: foie gras z brioche, karmelizowaną cebulą, figami, pistacjami i koniakiem za 99 zł

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (42)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane