• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: od tradycyjnej polskiej kuchni po jagody acai

Magda Mielke
16 marca 2024, godz. 14:00 
Opinie (96)
Odwiedziliśmy pięć nowych lokali w Trójmieście. Odwiedziliśmy pięć nowych lokali w Trójmieście.

Śniadanie w meksykańskim stylu, zdrowe bowle, sałatki i owsianki, tradycyjna polska kuchnia, a także jej nowoczesne wydanie oraz popularna osiedlowa pizza. W ramach cyklu "Nowe Lokale" odwiedziliśmy pięć nowych i zupełnie rozmaitych miejsc. Będzie minimalistycznie i kolorowo, zdrowo i na bogato, a przede wszystkim smacznie i różnorodnie. Zapraszamy w kulinarną podróż!




Jest Pięknie w dawnym klubie MetroMapka



  • Restauracja Jest Pięknie
  • Restauracja Jest Pięknie
  • Restauracja Jest Pięknie
  • Restauracja Jest Pięknie
  • Restauracja Jest Pięknie
  • Restauracja Jest Pięknie
  • Restauracja Jest Pięknie
  • Restauracja Jest Pięknie
  • Restauracja Jest Pięknie
  • Restauracja Jest Pięknie
  • Restauracja Jest Pięknie
  • Restauracja Jest Pięknie
  • Restauracja Jest Pięknie
  • Restauracja Jest Pięknie
  • Restauracja Jest Pięknie
Nasz comiesięczny przegląd nowych lokali rozpoczynamy na bogato - od restauracji z tradycyjną kuchnią polską. Takich miejsc jest już coraz mniej. Golonka, smażony na smalcu schab z kością (67 zł), polędwica wołowa (90 zł), pierś supreme podawana z puree z groszku i babką ziemniaczaną z dwoma rodzajami boczku, sałatki z kaczką czy kozim serem, rosół na kaczce, kurczaku i szpondrze (26 zł), zakąski, takie jak tatar czy śledź - tutaj nie uświadczymy kulinarnych eksperymentów - z jednym wyjątkiem: do deseru podawany jest szpadel, aby można było... zakopać się w smaku. Zjemy za to smacznie, lokalnie (dorsz z Władysławowa, mięso i warzywa z Kaszub) i... do syta, bo porcje mięsa liczą nawet 400 gramów.

Jest Pięknie znajduje się w miejscu dawnego klubu Metro - przy ul. Miszewskiego 12/13Mapka. Restauracja jest młodszą siostrą położonego na Żabiance Bistro u Basi oraz Sports Pubu, do którego przylega i któremu będzie dostarczać przekąski. Usytuowany w piwnicy lokal jest przestronny i klimatyczny, posiada trzy sale i sporo możliwości ich zaaranżowania. Można wynająć całość albo wydzieloną przestrzeń na imprezę okolicznościową np. na chrzciny, komunię czy stypę, ale także przygasić światła i zorganizować koncert, a nawet imprezę taneczną. Póki co w restauracji będzie można zjeść kolację przy muzyce na żywo, którą zapewnią studenci Akademii Muzycznej, a cyklicznie mają się odbywać jazzowe środy.


Tradycja widoczna jest tu nie tylko na talerzu, ale przejawia się też we wnętrzach. Na ścianach leżą stare cegły, pomieszczenia oddzielone są od siebie kutymi bramami wykonanymi przez miejscowego kowala, również drewniane stoły to własnoręczna robota gospodarzy. O tym, że jest to miejsce z duszą, świadczą też liczne ozdoby w postaci rodzinnych pamiątek: herb i zdjęcia starego Gdańska, walizka z zestawem sztućców wyeksponowana na sali czy pianino z 1890 r., na którym stoi fotografia babci właściciela.

Vana na GarnizonieMapka



  • Vana
  • Vana
  • Vana
  • Vana
  • Vana
  • Vana
  • Vana
  • Vana
  • Vana
  • Vana
  • Vana
  • Vana
  • Vana
  • Vana
  • Vana
Po takiej porcji mięsa pora na coś lekkiego. Na Garnizonie, tuż obok restauracji Palec do budkiMapka, otworzyła się Vana. Restauracją kieruje Marta, której zależało, żeby pokazać, że zdrowa kuchnia nie musi być nudna, może być smaczna i kolorowa. "Vana" to ze szwedzkiego "nawyk" i o zachęcenie do dobrych nawyków żywieniowych oraz dbanie o ciało i umysł tu chodzi. To miejsce dla wszystkich tych, którzy lubią zdrowy tryb życia, sport i jedzenie. Miejsce, w którym nie mając za dużo czasu, można komfortowo zjeść zdrowy i pożywny posiłek, bez obaw, że zaburzymy rytm swojej diety.


Dobremu samopoczuciu sprzyjają wnętrza przestronnego, jasnego lokalu, w którym znaleźć można wiele zakamarków, idealnych, aby rozgościć się z laptopem i popracować czy wpaść na lunch i pogawędkę z przyjaciółką albo przyprowadzić swojego pupila (lokal oferuje psi bufet). Zieleń na talerzu znajduje swoje odbicie w wystroju - królują pistacjowe odcienie, biel i drewno. Jednym słowem: minimalizm.

W Vanie przez cały dzień (od godz. 7:30) serwowane są owsianki (27 zł), śniadania na bazie jajek (24-44 zł), tosty z rzemieślniczego chleba na zakwasie (28-36 zł), sałatki (47-64 zł), protein bowle, które samemu można komponować (47-67 zł) oraz owocowe smoothie bowle z domową, czekoladową granolą i dodatkami (34-38 zł) - w tym pierwszy w Trójmieście acai bowl na bazie mających wiele korzyści zdrowotnych jagód acai. Do tego świeżo wyciskane soki, smoothies z dodatkiem super foods, lemoniady i kawy. Na wejściu zaś na gości czeka witrynka z ciastami bez dodatku cukru. Dania można też zamawiać na wynos za pomocą autorskiej aplikacji.

La Muerte przy Bazylice MariackiejMapka



  • La Muerte
  • La Muerte
  • La Muerte
  • La Muerte
  • La Muerte
  • La Muerte
  • La Muerte
  • La Muerte
  • La Muerte
  • La Muerte
  • La Muerte
  • La Muerte
  • La Muerte
Śniadanie zjemy też w La Muerte. W cieniu Bazyliki Mariackiej, w lokalu po restauracji Mariacka 1Mapka   otworzył się meksykański bar. W wystroju zachowano klimat charakterystyczny dla kamienic przy ulicy Mariackiej - na czele z witrażowymi oknami, w które wstawiono grafiki przedstawiające czaszki i kościotrupy. Meksykańskiego charakteru dodaje też kolorowy bar i drobne akcenty w postaci kolorowych girland czy sombrero.

Choć La Muerte to przede wszystkim koktajl bar, codziennie w godz. 9-13 można tu wpaść na śniadania. Większość z nich jest wegetariańska. Do wyboru są: guacamole toast, meksykańska jajecznica, salsa granola, taco omlet i śniadanie polskie. Po południu rządzą zaś koktajle - klasyczne, jak np. Paloma, Pornstar Martini czy Mitchelada (32 zł), autorskie kompozycje tutejszych barmanów, np. pikantny Cantinero, warzywny Bastardo czy mrożony Palta o Plomo z awokado, limonką i kolendrą (42 zł), jak i bezalkoholowe mocktaile (25 zł). Karta dań jest krótka, ale znajdziemy w niej wszystko, co typowe dla meksykańskiej kuchni: zupę kukurydzianą (20 zł), tacosy (30 zł), quesadillę (25 zł), nachosy (30 zł) i churros (20 zł).


Bistro Oliwa w biurowcu ModernyMapka



  • Bistro Oliwa
  • Bistro Oliwa
  • Bistro Oliwa
  • Bistro Oliwa
  • Bistro Oliwa
  • Bistro Oliwa
  • Bistro Oliwa
  • Bistro Oliwa
  • Bistro Oliwa
  • Bistro Oliwa
  • Bistro Oliwa
  • Bistro Oliwa
  • Bistro Oliwa
  • Bistro Oliwa
  • Bistro Oliwa
  • Bistro Oliwa
  • Bistro Oliwa
  • Bistro Oliwa
  • Bistro Oliwa
Kolejny punkt naszego kulinarnego przeglądu zaprowadził nas do Oliwy, a konkretniej do nowej inwestycji dewelopera Moderna - biurowca Oliwa 501Mapka, który na parterze budynku otworzył bistro. Dzięki temu kulinarna tradycja tego miejsca powróciła - do 2017 r. działał tu pierwszy w Gdańsku bar mleczny.

Wnętrze lokalu jest bardzo jasne, utrzymane w stonowanych kolorach - połączenie typowej dla bistro nieinwazyjności z prostotą i elegancją. Dominują beże, szarości i pudrowy róż, do tego jasne drewno i wiele ciekawych, dopracowanych detali oraz architektoniczne plakaty zdobiące ściany. Nic dziwnego, wnętrze zaprojektował Krystian Rassmus, który odpowiada za wnętrza niejednej trójmiejskiej restauracji. W toaletach zaś można usłyszeć głos Wiktora Zborowskiego, który przytacza historyczne ciekawostki o Oliwie. Wrażenie robi też patio, z którego będzie można korzystać, kiedy tylko zrobi się cieplej.

Restauracje z kuchnią polską


Menu jest krótkie, ale treściwe, wypełnione nowoczesnym spojrzeniem na polską kuchnię. Od godz. 7 do 13 serwowane są śniadania, m.in. jajka poche (42 zł), jajka po turecku (36 zł) czy chałka z krewetkami lub z wędzonym łososiem (49 zł). W godz. 13-21 bistro zaprasza na popołudniowe specjały, m.in. rosół z gęsiny (29 zł), zupę rakową z Kaszub (39 zł), wędzonego węgorza z jabłkiem w yuzu, piklowanym ogórkiem, crèmem fraîche i palonym ziemniakiem (55 zł), konfitowane kacze udo Barbarie z buraczkami w hibiskusie, kopytkami, jarmużem i tymiankowym demi glace (69 zł), wolno pieczoną wołowinę z Pniew z purée z chrzanem, duszonymi grzybami i pieprzowym demi glace (79 zł) czy sandacza na maśle (85 zł). Do tego całkiem spora jak na bistro karta win oraz słodkie wypieki i pieczywo od Kaisera.

Ideolo Pizza na KarwinachMapka



  • Ideolo Pizza Karwiny
  • Ideolo Pizza Karwiny
  • Ideolo Pizza Karwiny
  • Ideolo Pizza Karwiny
  • Ideolo Pizza Karwiny
  • Ideolo Pizza Karwiny
  • Ideolo Pizza Karwiny
  • Ideolo Pizza Karwiny
  • Ideolo Pizza Karwiny
  • Ideolo Pizza Karwiny
  • Ideolo Pizza Karwiny
  • Ideolo Pizza Karwiny
  • Ideolo Pizza Karwiny
Na koniec naszej kulinarnej przygody udaliśmy się do Gdyni. W niepozornym lokalu znajdującym się w pasażu handlowym na KarwinachMapka otworzył się kolejny - już 10. - lokal spod szyldu Ideolo Pizza (pozostałe punkty znajdziecie m.in. na Oksywiu, Witominie, Dąbrowie, we Wrzeszczu, Żukowie, Kościerzynie, Redzie czy Wejherowie). W środku rządzi prostota: na ścianie cegła i plakaty informujące o włoskich składnikach, które znaleźć można na tutejszych plackach, zaledwie kilka stolików, mały kącik dla dzieci i schowana kuchnia. Częściej jednak niż zaglądający tu osobiście goście rozbrzmiewa dzwonek telefonu z zamówieniami na dowóz.


Właściciele stawiają na topową jakość w przystępnej cenie oraz powtarzalność - w dobrym tego słowa znaczeniu - ciasto przygotowywane jest w jednym miejscu, a następnie rozwożone do punktów, pracownicy odbywają wiele szkoleń i są rotowani po różnych lokalach, a dostawy są realizowane przez własną flotę. Wszystko po to, aby klienci mogli cieszyć się ciepłymi, zawsze tak samo dobrymi plackami, zawierającymi tyle samo składników.

Neapolitany tu nie zjecie. Pizza przygotowywana przez Ideolo ma cienkie ciasto (choć ci, którzy lubią grubsze, też znajdą coś dla siebie), a trzymany w dłoni slice nie opada. Jest w czym wybierać - w menu znajdują się 42 smaki przygotowywane w dwóch rozmiarach ok. 30 i 40 cm. Poza klasykami typu margherita (27/40 zł), capricciosa (32/48 zł) czy salami (30/45 zł) znajdziecie tu ciekawe połączenia: pizzę szpinakową (36/53 zł), krewetkową (42/60 zł), z chorizo (34/51 zł) czy cztery mięsa (36/53 zł). Hitem jest pizza truflowa (40/58 zł), która zamiast sosu pomidorowego ma na spodzie krem truflowy. Można tu także zjeść pizzę bianca z creme fraiche, pizzę wegańską oraz makarony (17-33 zł). Tradycyjnie do pizzy podawane są oliwy, ale lokal wychodzi też naprzeciw oczekiwaniom gości i przygotowuje od podstaw własne sosy np. mango-chilli czy majonez truflowy. Na miejscu dostępne są także piwa z etykietą lokalu wyprodukowane w browarze Bytów.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (96)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane