- 1 Po ile jagodzianki w tym roku? (104 opinie)
- 2 To zachowanie irytuje kelnerów (94 opinie)
- 3 Reakcje restauracji na ogłoszenie Michelin (113 opinii)
- 4 Mamy to! Trójmiasto z gwiazdką Michelina (166 opinii)
- 5 23 zł za kawę z tonikiem. Dużo czy mało? (333 opinie)
- 6 Handel narkotykami w sopockim klubie? (181 opinii)
Sushi burger i inne ekstrawagancje. Nietypowe sushi w Trójmieście
Sushi to jedno z tych dań, które mimo upływu czasu cieszą się niesłabnącą popularnością. W wersji tradycyjnej składa się z surowej ryby, nori, ryżu, kremowego serka oraz warzyw, takich jak: ogórek, marchew, szczypior, por, sałata, rzodkiew, japońska rzepa czy awokado. Jednak w menu restauracji w Trójmieście można znaleźć też rolki, które zaskoczą nawet największych entuzjastów tego japońskiego specjału. Postanowiliśmy przyjrzeć się tym najbardziej wyjątkowym propozycjom, wśród których prym wiedzie... sushi burger.
Od tego czasu sushi w różnej formie stało się przysmakiem ludzi na całym świecie. A jako że składniki, z którego się składa, można łatwo modyfikować, to tradycyjny przepis wielokrotnie ulegał różnym przeobrażeniom.
Sushi Bunger
Sushi burger, czyli połączenie burgera i sushi, to jeden z najgorętszych kulinarnych hitów ostatnich miesięcy. Rolę "bułki" pełni tu ryż owinięty nori, funkcję mięsa - ryba, a całość usmażona jest w chrupkiej tempurze. Tego rodzaju przysmak możemy zamówić m.in. w Octopus Sushi w aż trzech wariantach - z tuńczykiem (42 zł), łososiem (40 zł) i z łososiem i krewetkami (45 zł).
Na sushi burgera zaprasza również nowo otwarta restauracja Hai.Sushi. W menu znajdziemy aż cztery rodzaje tego oryginalnego przysmaku - Burger Sake z tatarem z łososia (46 zł), Burger Surimi z surimi i kalmarami w tempurze (43 zł), Burger Tuna z tatarem z tuńczyka (49 zł) oraz Burger Tofu z tofu i boczniakiem w tempurze (39 zł).
Temake Sushi
Temake Sushi to japońska potrawa, która powstaje przez zawinięcie wodorostów nori, zwykle w formie rożka, z różnorodnymi składnikami: ryżem, rybami lub owocami morza, warzywami, omletem tamago i grzybami. Nierzadko dodaje się również ziarna sezamu. Bywa, że wodorosty nori zastępuje się liśćmi zielonej sałaty. W Trójmieście serwuje je Hashi Sushi. W menu znajdziemy m.in. temake z halibutem w panko (29 zł), węgorzem w tempurze (42 zł) czy seriolą (59 zł).
Rolki z ciekawymi dodatkami
W Hashi Sushi zamówimy nie tylko Temake, ale też rolki z nietypowymi dodatkami, m.in. rolkę, w której ryż został zastąpiony tatarem z łososia (Sake Tatar, 42 zł), rolkę z mango i melonem (Maguro Soya, 52 zł) czy rolkę Surf&Turf (52 zł) z marynowaną polędwicą wołową i krewetkami. Z kolei Kudamono Yasai (22 zł) to rolka składająca się z sałaty, wasabi, serka śmietankowego i... sezonowych owoców. Nietypowym dodatkiem do sushi jest również ciasto filo, które znajdziemy na rolce Ebi Filo (25 zł).
Sięganie do lokalnych i sezonowych składników to powszechni trend we współczesnej gastronomii. W szczycie sezonu na szparagi aż szkoda byłoby nie wykorzystać ich w sushi. Miłośnicy tych chrupkich, zielonych warzyw powinni wybrać się do Świeżo Sushi na ich nową rolkę Futo Okoń (27 zł), w której znalazły się szparagi w panko. Ciekawą propozycją jest też Futo Okoń Grill (28 zł), w której skład wchodzi melon i "lemon dżem". Ci, którzy nie przepadają za rybą, mogą skusić się na Futo Kurczak Panko, czyli rolkę z kurczakiem zamiast ryby.
Amatorzy oryginalnych smaków zadowolą się również wizytą w Yatta Sushi. Wśród wielu klasycznych kompozycji znajdziemy tam autorskie rolki. Freshmak Sake (69 zł) to rolka, w której ryż zastępowany jest przez łososia, California Volcano Scallops (69 zł) obłożona jest przegrzebkami opalanymi ze spicy mayo, California Ebi Ten Gyuniku Tatar (47 zł) z krewetką w tempurze obłożona tatarem wołowym. California Sake Tatar Awokado (41 zł) to kolejna z propozycji, w której znajdziemy szparaga w panko.
Jeszcze więcej szparagów? Bardzo proszę! Znajdziemy je w Hoso tatar tuńczyk (29 zł) oraz Futo Yasai (22 zł) dostępnych w Hai.Sushi. Na uwagę zasługują też Futo Chicken Roll (24 zł) z kurczakiem i Zucchini Uramaki (26 zł) oraz Futo Zucchini (30 zł) z cukinią w tempurze.
![](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/3751/150x100/3751299__kr.webp)
Sushi z automatu
Przywykliśmy już do tego, że sushi na wynos możemy kupić w supermarketach, sklepach spożywczych czy wyspach znajdujących się w galeriach handlowych. Co ciekawe, od niedawna przysmak ten możemy kupić również z automatu znajdującego się przy ul. Uphagena. O jego istnieniu poinformowali nas czytelnicy w Raporcie.
Przy Uphagena stanął automat z sushi (26 opinii)
Międzynarodowy Dzień Sushi
Międzynarodowy Dzień Sushi to dobra okazja, by wybrać się na ten przysmak. W wielu restauracjach specjalizujących w się w tym daniu znajdziemy dzisiaj atrakcyjne promocje. Na wspólne świętowanie zaprasza m.in. Sakana Sushi Bar w Food Hall Montownia, które przygotowało z tej okazji specjalny set składający się z sałatki gome wakame, nigiri z łososiem gravlax i futomaków z kimchi w tempurze i tuńczykiem.
![Międzynarodowy Dzień Sushi](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/69/3755/405x405/3755134__kr.webp)
Międzynarodowy Dzień Sushi
Rozpocznij quizWydarzenia
Miejsca
Opinie wybrane
-
2024-06-18 13:01
Lubię sushi. (6)
Tylko mam problem do czego to danie zakwalifikować.
Obiad to nie jest, bo ciężko się tym najeść, kolacja tym bardziej.
Przekąska? No też nie pasuje
Przystawka? No niby trochę tak, ale do czego?
Ceny za rolkę, jak za dobry obiad. Wielkość dania jak przystawka? Przed obiadem...
Ale że burgera sushi jeszcze nie jadłem... Trzeba dać temu szansę- 16 13
-
2024-06-19 23:28
do klimatu
dlatego kazdy je dania wg miejsca zamieszkania
- 0 0
-
2024-06-19 10:21
Dla mnie
Sushi to śledzik z cebulką:) Nasze polskie sushi:)
- 1 2
-
2024-06-19 09:07
(3)
jak to nie da sie najeść? 10-20 rolek na głowe i na pewno sie najesz, przy czym nie czujesz uczucia nażarcia(jak np po kebabie) ze względu na małą ilość tłuszczy.
Zawsze jak ide do Domu Sushi - moja ulubiona knajpa z sushi - na kolacje (około 18:00), to do śniadania jestem syty- 5 0
-
2024-06-19 09:13
(2)
niestety, taka ilość na pare wyjdzie ze 150-200 zł, ale nie oszukujmy się, same składniki z sushi nie są tanie. Nawet warzywa, muszą być dobrej jakości a nie te z biedry, bo większość podaje się bez żadnej obróbki cieplnej, nie da się "ukryć" starego lub słabego składnika
- 2 2
-
2024-06-19 12:38
(1)
Łudzisz się albo świadomie okłamujesz. Gwarantuje ci, że nie raz jesz w tych rolkach warzywa z biedry.
- 2 0
-
2024-06-20 08:24
Być może, ale w takim razie trafiają na lepsze składniki niż ja jak idę po pracy.
- 0 0
-
2024-06-18 11:20
(4)
Szczerze? Chętnie spróbuję, bo po prostu lubię sushi. I nie ma problemu - zapłacę za sushi burgera te 40-50zł. Warunek jest tylko jeden - chcę się tę porcją najeść
- 28 4
-
2024-06-20 10:53
a potem w pole idziesz ziemniaki kopać czy gromadzić sadło przed telewizorem czy komputerem ?
- 0 0
-
2024-06-18 12:39
(2)
2 burgery łuków 16zł + 2 bułki ok 4zł + warzywa ok 5zł = 25zł + czas+prąd+twój "lokal" + woda = czy wyjdzie Ci 50zł robiac to w domu? To czemu oczekujesz w lokalu taniej.. Za darmo to i ja chcę. Tacy jak ty kupują najtansza odziez z reserved a pozniej mowia oo jakiej to zlej jakosci.
- 1 16
-
2024-06-18 14:54
Najgorzej. Ciuchy z reserved, pizza na wieczór z jakiejś sieciówki, meble z Ikei, a do pracy pewnie komunikacją miejską... czy warto tak żyć? :D A tak bardziej poważnie, to dobrze chociaż czasem wyjąć kij z wiadomej części ciała... dużo ludzi, jeśli może sobie na to pozwolić, nie ma problemu, aby zapłacić nawet spore pieniądze w restauracji czy
Najgorzej. Ciuchy z reserved, pizza na wieczór z jakiejś sieciówki, meble z Ikei, a do pracy pewnie komunikacją miejską... czy warto tak żyć? :D A tak bardziej poważnie, to dobrze chociaż czasem wyjąć kij z wiadomej części ciała... dużo ludzi, jeśli może sobie na to pozwolić, nie ma problemu, aby zapłacić nawet spore pieniądze w restauracji czy sklepie. Kluczem jest to, czy uznajemy, że ten konkretny towar wart jest swojej ceny. Nie mam problemu, żeby np. za steka zapłacić ponad 100 zł, biorąc pod uwagę jakość i gatunek mięsa, dodatki, a także potrzebne umiejętności kucharza. Ale jak widzę w karcie np. 2 sajgonki za 30 zł, to choćbyś do surowca, czasu, prądu, lokalu, wody, pensji kucharza, dodał jeszcze wszystkie możliwe zmienne, nijak nie wyjdzie, że - z czysto ekonomicznego punktu widzenia - warto za 1 sajgonkę zapłacić 15 zł. I nawet jeśli ktoś może sobie na to bez problemu pozwolić, jestem w stanie zrozumieć, że nie będzie chciał tyle za dany produkt zapłacić. I nie musi to wcale oznaczać, że żyje na granicy ubóstwa albo jest hiperoszczędnym nosaczem, może po prostu nie musi wszystkim dookoła udowadniać, że "mnie stać" albo nie lubi wydawać pieniędzy w spsoób, który uważa za nierozsądny, nawet jeśli portfel bez problemu by na taką rozrzutność pozwolił ;)
- 14 1
-
2024-06-18 12:46
Ulało ci się
Czy to taki przekaz podprogowy z gastro, że sushi burger to jednak 100PLN za sztukę?
- 6 3
-
2024-06-18 11:54
o kurczę, jeszcze nigdy nie jadłem suszi a tu już kolejne nowości (6)
Jak zacząć jeśli nigdy nawet nie trzymałem pałeczek w dłoni?
- 6 5
-
2024-06-19 07:44
Suszi (1)
Żony spytaj
- 1 0
-
2024-06-19 08:57
Ona jedna
- 0 0
-
2024-06-18 15:52
A kto ci zabroni jeść sztućcami? (2)
Już nie bądźmy tacy ortodoks. Smak się nie zmieni jeśli widelec w dłoń weźmiesz.
- 2 1
-
2024-06-19 07:39
to obraza dla kucharza jeść sztućccami sushi (1)
ciekawe jak byś się poczuł jakby któryś z gości w Twoim domu jadł pacami?
schabowy, ziemniaczki i buraczki jadłby paluszkami przy stole...- 0 2
-
2024-06-19 09:26
Jak ktoś będzie chciał schabowego zjeść pałeczkami, nie będę miał problemu.
- 2 0
-
2024-06-18 12:52
Suszi można jeść ręcyma.
- 10 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.