• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sushi burger i inne ekstrawagancje. Nietypowe sushi w Trójmieście

Aleksandra Wrona
18 czerwca 2024, godz. 10:00 
Opinie (44)
  • Sushi Burger to połączenie sushi i burgera. Dostaniemy je m.in. w Octopus Sushi Gdynia
  • Sushi Burger to połączenie sushi i burgera. Dostaniemy je m.in. w Octopus Sushi Gdynia
  • Sushi Burger to połączenie sushi i burgera. Dostaniemy je m.in. w Octopus Sushi Gdynia
  • Sushi Burger dostępny jest również w ofercie Hai.Sushi.

Sushi to jedno z tych dań, które mimo upływu czasu cieszą się niesłabnącą popularnością. W wersji tradycyjnej składa się z surowej ryby, nori, ryżu, kremowego serka oraz warzyw, takich jak: ogórek, marchew, szczypior, por, sałata, rzodkiew, japońska rzepa czy awokado. Jednak w menu restauracji w Trójmieście można znaleźć też rolki, które zaskoczą nawet największych entuzjastów tego japońskiego specjału. Postanowiliśmy przyjrzeć się tym najbardziej wyjątkowym propozycjom, wśród których prym wiedzie... sushi burger.





Czy spróbował(a)byś sushi w nietypowej formie lub z ciekawymi dodatkami?

Warto wspomnieć, że to właśnie dzisiaj, 18 czerwca, wypada Międzynarodowy Dzień Sushi. Co ciekawe, choć danie uważane jest za japońskie, jego korzenie sięgają Chin, gdzie ok. 300 r. p.n.e. próbowano konserwować ryby, wrzucając je do beczek wypełnionych gotowanym ryżem. Stamtąd przepis zawędrował do Japonii, a tam zyskał na popularności. Z czasem zaczęto żywić się nie tylko częściowo sfermentowanymi a częściowo surowymi rybami, ale również sfermentowanym ryżem.

Od tego czasu sushi w różnej formie stało się przysmakiem ludzi na całym świecie. A jako że składniki, z którego się składa, można łatwo modyfikować, to tradycyjny przepis wielokrotnie ulegał różnym przeobrażeniom.


Sushi Bunger



Sushi burger, czyli połączenie burgera i sushi, to jeden z najgorętszych kulinarnych hitów ostatnich miesięcy. Rolę "bułki" pełni tu ryż owinięty nori, funkcję mięsa - ryba, a całość usmażona jest w chrupkiej tempurze. Tego rodzaju przysmak możemy zamówić m.in. w Octopus Sushi w aż trzech wariantach - z tuńczykiem (42 zł), łososiem (40 zł) i z łososiem i krewetkami (45 zł).

Na sushi burgera zaprasza również nowo otwarta restauracja Hai.Sushi. W menu znajdziemy aż cztery rodzaje tego oryginalnego przysmaku - Burger Sake z tatarem z łososia (46 zł), Burger Surimi z surimi i kalmarami w tempurze (43 zł), Burger Tuna z tatarem z tuńczyka (49 zł) oraz Burger Tofu z tofu i boczniakiem w tempurze (39 zł).

Temake Sushi



Temake Sushi to japońska potrawa, która powstaje przez zawinięcie wodorostów nori, zwykle w formie rożka, z różnorodnymi składnikami: ryżem, rybami lub owocami morza, warzywami, omletem tamago i grzybami. Nierzadko dodaje się również ziarna sezamu. Bywa, że wodorosty nori zastępuje się liśćmi zielonej sałaty. W Trójmieście serwuje je Hashi Sushi. W menu znajdziemy m.in. temake z halibutem w panko (29 zł), węgorzem w tempurze (42 zł) czy seriolą (59 zł).

  • Temaki to rodzaj sushi przygotowywany poprzez zawinięcie arkusza wodorostów nori w rożek z różnymi składnikami.
  • Temaki to rodzaj sushi przygotowywany poprzez zawinięcie arkusza wodorostów nori w rożek z różnymi składnikami.
  • Temaki to rodzaj sushi przygotowywany poprzez zawinięcie arkusza wodorostów nori w rożek z różnymi składnikami.

Rolki z ciekawymi dodatkami



W Hashi Sushi zamówimy nie tylko Temake, ale też rolki z nietypowymi dodatkami, m.in. rolkę, w której ryż został zastąpiony tatarem z łososia (Sake Tatar, 42 zł), rolkę z mango i melonem (Maguro Soya, 52 zł) czy rolkę Surf&Turf (52 zł) z marynowaną polędwicą wołową i krewetkami. Z kolei Kudamono Yasai (22 zł) to rolka składająca się z sałaty, wasabi, serka śmietankowego i... sezonowych owoców. Nietypowym dodatkiem do sushi jest również ciasto filo, które znajdziemy na rolce Ebi Filo (25 zł).


Sięganie do lokalnych i sezonowych składników to powszechni trend we współczesnej gastronomii. W szczycie sezonu na szparagi aż szkoda byłoby nie wykorzystać ich w sushi. Miłośnicy tych chrupkich, zielonych warzyw powinni wybrać się do Świeżo Sushi na ich nową rolkę Futo Okoń (27 zł), w której znalazły się szparagi w panko. Ciekawą propozycją jest też Futo Okoń Grill (28 zł), w której skład wchodzi melon i "lemon dżem". Ci, którzy nie przepadają za rybą, mogą skusić się na Futo Kurczak Panko, czyli rolkę z kurczakiem zamiast ryby.

Amatorzy oryginalnych smaków zadowolą się również wizytą w Yatta Sushi. Wśród wielu klasycznych kompozycji znajdziemy tam autorskie rolki. Freshmak Sake (69 zł) to rolka, w której ryż zastępowany jest przez łososia, California Volcano Scallops (69 zł) obłożona jest przegrzebkami opalanymi ze spicy mayo, California Ebi Ten Gyuniku Tatar (47 zł) z krewetką w tempurze obłożona tatarem wołowym. California Sake Tatar Awokado (41 zł) to kolejna z propozycji, w której znajdziemy szparaga w panko.

  • Duży wybór różnorodnych rolek znajdziemy w Hai.Sushi
  • Duży wybór różnorodnych rolek znajdziemy w Hai.Sushi
  • W Yatta Sushi dostaniemy ciekawe autorskie rolki.
Jeszcze więcej szparagów? Bardzo proszę! Znajdziemy je w Hoso tatar tuńczyk (29 zł) oraz Futo Yasai (22 zł) dostępnych w Hai.Sushi. Na uwagę zasługują też Futo Chicken Roll (24 zł) z kurczakiem i Zucchini Uramaki (26 zł) oraz Futo Zucchini (30 zł) z cukinią w tempurze.

"Jestem zbyt biedna, by kupować produkty niskiej jakości", czyli jak jedzą młodzi

Sushi z automatu



Przywykliśmy już do tego, że sushi na wynos możemy kupić w supermarketach, sklepach spożywczych czy wyspach znajdujących się w galeriach handlowych. Co ciekawe, od niedawna przysmak ten możemy kupić również z automatu znajdującego się przy ul. Uphagena. O jego istnieniu poinformowali nas czytelnicy w Raporcie.

Przy Uphagena stanął automat z sushi (26 opinii)

W ofercie jest sushi, ramen, tom yum i udon. Myślicie że to się przyjmie?
W ofercie jest sushi, ramen, tom yum i udon. Myślicie że to się przyjmie?

Międzynarodowy Dzień Sushi



Międzynarodowy Dzień Sushi to dobra okazja, by wybrać się na ten przysmak. W wielu restauracjach specjalizujących w się w tym daniu znajdziemy dzisiaj atrakcyjne promocje. Na wspólne świętowanie zaprasza m.in. Sakana Sushi BarFood Hall Montownia, które przygotowało z tej okazji specjalny set składający się z sałatki gome wakame, nigiri z łososiem gravlax i futomaków z kimchi w tempurze i tuńczykiem.

Quiz Międzynarodowy Dzień Sushi Średni wynik 49%

Międzynarodowy Dzień Sushi

Rozpocznij quiz

Wydarzenia

Dzień Sushi | Sakana Sushi Bar

degustacja

Miejsca

Opinie (44) 3 zablokowane

Wszystkie opinie

  • (1)

    Jakoś od suszi wolę nasze rolmopsy albo płaty śledziowe w occie.Ale każdy niechay sobie smakuje co chce,choć szuszi to dość drogie dania.

    • 15 5

    • na przyzwyczajenia z komuny nie ma mocnych:) Żebyś jeszcze szanował język polski i nie pluł tym samym na ojczyznę to byłoby super. Wątpię czy pisowcowi da się to wytłumaczyć

      • 1 7

  • Nie stać mnie.
    Wole w domu sobie zjeść.
    Poza tym nie lubię suszi

    • 10 2

  • (4)

    SusziBurger? Dajcie spokój... To jak dać dziecku na imię KevinoJanusz. Sushi to sushi. Dobre bez udziwnień ewentualnie w tempurze. Troche juz chyba nasi rodzimi gastronomowie bez "pomysła". W moim odczuciu Gdańszczanina z urodzenia to ogólnie już jest przesyt jadłodajni różnorakiej na mieście. Za dużo tego. Tak jeszcze w okolicy Euro 2012 było ok z ioscia tego,ale teraz to dosownie wsyskie chco nas tylko karmić. Czesto bez sukcesu.

    • 19 1

    • (2)

      Ja przyjechałem rok temu z Braniewa i dla mnie taka ilość knajp sie podoba.

      • 4 4

      • Ziomuś, jak już musisz się zniżać do tak żałosnego poziomu, to chociaż sprawdź gdzie jest jaka gwara :)

        • 4 3

      • Nie potrafiłbyś, młotku, pokazać Braniewa na mapie.

        • 2 0

    • A moim zdaniem spoko, że akurat na tym polu kombinują.

      Dorwanie dobrego, "prawdziwego" sushi w Polsce jest fizycznie niemożliwe. Z czego by miało być? Ze śledzia, czy szczupaka?

      A tak jest opcja na wariacje na ten temat.

      • 0 0

  • W wersji tradycyjnej składa się z surowej ryby, nori, ryżu, kremowego serka oraz warzyw, takich jak: ogórek, marchew, szczypior,

    Co to za bzdury? Czy autorka ma pojęcie w ogóle jak wygląda tradycyjne sushi? Te amerykańskie wynalazki i ich polskie rozwinięcie (kiełki, kwiatki, warzywa, owoce, smażone i pieczone dziwactwa etc.) to nie jest tradycyjne japońskie sushi, którym jest tzw. nigiri. No ale u nas ryż z porządnym kawałkiem ryby czy owocu morza kosztuje krocie i nie przyciąga milionem składników, kolorów i pierdółek.

    • 27 0

  • Jakie knajpy sa w trójmiescie najlepiej publikuja paragony grozy i program geslerower ostatnio był o takiej w Gdańsku

    • 3 0

  • (1)

    są jeszcze sushi hot dogi w Gdyni w10/10 sushi

    • 0 5

    • A ają suszi schabowe?

      • 3 1

  • Polacy to najbardziej zakompleksiony i jednoczesnie bucowaty naród (4)

    Trzeba to sobie powiedzieć - mamy 2024 rok, 35 lat od upadku komuny, a przeciętny polak-robak, pracujący w korpo czy na produkcji w dalszym ciągu na angielsko brzmiące nazwy restauracji/dań/osiedli developerskich po prostu ryczy z zachwytu. Dlatego też jak grzyby po deszczu wyrastają nowe knajpy, serwujące jakieś sushi, kuchnie indyjską, gruzińską, czy jeszcze jakieś inne kombinacje. Wystarczy nowoczesny wystrój lokalu, angielsko brzmiąca nazwa, podkreślenie "rzemieślniczości" wyrobu oraz tradycji sięgającej przynajmniej 100 lat wstecz i mamy przepis na sukces. Polak z połechtanym ego = polak szczęśliwy i to do tego stopnia, że zostawi 1/3 swojej wypłaty, aby choć przez chwilę poczuć się prestiżowo, jak obywatel mitycznego Zachodu, do którego tak wzdycha od czasów PRL.

    To nic, że w większości tego typu lokali serwuje się śmiesznie małe porcje, które przede wszystkim dobrze wyglądają - liczy się prestiż i możliwość udowodnienia sobie (a raczej oszukiwania przed samym sobą), że mnie stać.

    To nic, że wiedza przeciętnego polaka z dużego miasta (a de facto przyjezdnego z głębokiej prowincji ledwie 5-10 lat wstecz za pracą) na temat kuchni z ww. krajów ogranicza się do max. 2 pozycji i to takich, które paradoksalnie niewiele mają wspólnego z danym krajem, bowiem są dostosowane do żołądków przeciętnego konsumenta z naszej części świata - przecież jakby taki polak, który całe życie jadł pasztetową, najtańszą kiełbasę z biedronki, czy kartofle nagle dostał na talerz lokalne danie w jakimś Bangkoku, czy Szanghaju to po góra kwadransie leciałby do WC, bowiem żołądek takiego plebejusza jest przyzwyczajony tylko do jednego - przemysłowej paszy z marketu o znikomej wartości odżywczej, ale za to z ulepszaczami smaku i dużej kaloryce (co by Polak nie zasłabł, cisnąc kolejne nadgodziny na produkcji w zachodniej fabryce).

    Wystarczy - tylko i aż - wciskać takim frajerom surową rybę, aby Mariusz czy inny Krystian czuł się ekspertem od kuchni Azjatyckiej. "Stać mnie, k*rła!"

    • 11 18

    • A ty kim niby jesteś?
      Jakimś szlachcicem?
      Też jesteś plebsem

      • 7 6

    • Chyba zły klient się trafił na słuchawce panu szlachcicowi i musiał spuścić z wentyla

      • 8 5

    • Przekombinowałeś tą wypowiedzią (1)

      Gorzkie żale trochę. Brak konkluzji, sugestii itp. Przeczytaj to dwa razy. Wychodzi że zakompleksiony jest autor a nie bohater wypowiedzi. Obecność kuchni światowej bardziej świadczy o otwartości, ciekawości, chęci poznania czegoś nowego i przełamywaniu schematów. Rozumiem że dla Ciebie Polska kuchnia jest najlepsza a każdy lokal powinien być jak bar słoneczny ale wbrew temu co piszesz ludzie mają inne oczekiwania, aspiracje i potrzeby. I chwała im za to. Różnorodność pozwala wybrać to, czego oczekujesz nawet jeśli ty nazywasz to lansem czy brakiem sensu

      • 0 7

      • Ale się pięknie zes**łeś :))))

        • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    (4)

    Szczerze? Chętnie spróbuję, bo po prostu lubię sushi. I nie ma problemu - zapłacę za sushi burgera te 40-50zł. Warunek jest tylko jeden - chcę się tę porcją najeść

    • 28 4

    • (2)

      2 burgery łuków 16zł + 2 bułki ok 4zł + warzywa ok 5zł = 25zł + czas+prąd+twój "lokal" + woda = czy wyjdzie Ci 50zł robiac to w domu? To czemu oczekujesz w lokalu taniej.. Za darmo to i ja chcę. Tacy jak ty kupują najtansza odziez z reserved a pozniej mowia oo jakiej to zlej jakosci.

      • 1 16

      • Ulało ci się

        Czy to taki przekaz podprogowy z gastro, że sushi burger to jednak 100PLN za sztukę?

        • 6 3

      • Najgorzej. Ciuchy z reserved, pizza na wieczór z jakiejś sieciówki, meble z Ikei, a do pracy pewnie komunikacją miejską... czy warto tak żyć? :D A tak bardziej poważnie, to dobrze chociaż czasem wyjąć kij z wiadomej części ciała... dużo ludzi, jeśli może sobie na to pozwolić, nie ma problemu, aby zapłacić nawet spore pieniądze w restauracji czy sklepie. Kluczem jest to, czy uznajemy, że ten konkretny towar wart jest swojej ceny. Nie mam problemu, żeby np. za steka zapłacić ponad 100 zł, biorąc pod uwagę jakość i gatunek mięsa, dodatki, a także potrzebne umiejętności kucharza. Ale jak widzę w karcie np. 2 sajgonki za 30 zł, to choćbyś do surowca, czasu, prądu, lokalu, wody, pensji kucharza, dodał jeszcze wszystkie możliwe zmienne, nijak nie wyjdzie, że - z czysto ekonomicznego punktu widzenia - warto za 1 sajgonkę zapłacić 15 zł. I nawet jeśli ktoś może sobie na to bez problemu pozwolić, jestem w stanie zrozumieć, że nie będzie chciał tyle za dany produkt zapłacić. I nie musi to wcale oznaczać, że żyje na granicy ubóstwa albo jest hiperoszczędnym nosaczem, może po prostu nie musi wszystkim dookoła udowadniać, że "mnie stać" albo nie lubi wydawać pieniędzy w spsoób, który uważa za nierozsądny, nawet jeśli portfel bez problemu by na taką rozrzutność pozwolił ;)

        • 15 1

    • a potem w pole idziesz ziemniaki kopać czy gromadzić sadło przed telewizorem czy komputerem ?

      • 0 0

  • o kurczę, jeszcze nigdy nie jadłem suszi a tu już kolejne nowości (6)

    Jak zacząć jeśli nigdy nawet nie trzymałem pałeczek w dłoni?

    • 6 5

    • Suszi można jeść ręcyma.

      • 10 1

    • A kto ci zabroni jeść sztućcami? (2)

      Już nie bądźmy tacy ortodoks. Smak się nie zmieni jeśli widelec w dłoń weźmiesz.

      • 2 1

      • to obraza dla kucharza jeść sztućccami sushi (1)

        ciekawe jak byś się poczuł jakby któryś z gości w Twoim domu jadł pacami?
        schabowy, ziemniaczki i buraczki jadłby paluszkami przy stole...

        • 0 2

        • Jak ktoś będzie chciał schabowego zjeść pałeczkami, nie będę miał problemu.

          • 2 0

    • Suszi (1)

      Żony spytaj

      • 1 0

      • Ona jedna

        • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Lubię sushi. (6)

    Tylko mam problem do czego to danie zakwalifikować.

    Obiad to nie jest, bo ciężko się tym najeść, kolacja tym bardziej.

    Przekąska? No też nie pasuje

    Przystawka? No niby trochę tak, ale do czego?

    Ceny za rolkę, jak za dobry obiad. Wielkość dania jak przystawka? Przed obiadem...

    Ale że burgera sushi jeszcze nie jadłem... Trzeba dać temu szansę

    • 16 13

    • (3)

      jak to nie da sie najeść? 10-20 rolek na głowe i na pewno sie najesz, przy czym nie czujesz uczucia nażarcia(jak np po kebabie) ze względu na małą ilość tłuszczy.
      Zawsze jak ide do Domu Sushi - moja ulubiona knajpa z sushi - na kolacje (około 18:00), to do śniadania jestem syty

      • 6 0

      • (2)

        niestety, taka ilość na pare wyjdzie ze 150-200 zł, ale nie oszukujmy się, same składniki z sushi nie są tanie. Nawet warzywa, muszą być dobrej jakości a nie te z biedry, bo większość podaje się bez żadnej obróbki cieplnej, nie da się "ukryć" starego lub słabego składnika

        • 2 2

        • (1)

          Łudzisz się albo świadomie okłamujesz. Gwarantuje ci, że nie raz jesz w tych rolkach warzywa z biedry.

          • 2 0

          • Być może, ale w takim razie trafiają na lepsze składniki niż ja jak idę po pracy.

            • 0 0

    • Dla mnie

      Sushi to śledzik z cebulką:) Nasze polskie sushi:)

      • 1 2

    • do klimatu

      dlatego kazdy je dania wg miejsca zamieszkania

      • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Aperitivo Sunday | Czyli 5 godzin hiszpańskiego, nielimitowanego bufetu na 33. piętrze!

199 zł
muzyka na żywo, degustacja

Warsztaty kulinarne dla dzieci

89 zł
degustacja, warsztaty

Kultura

Najczęściej czytane