- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (30 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (73 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (33 opinie)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
Pistacjowe, mango, a nawet proteinowe. Pączkowe szaleństwo - czas start!
3, 2, 1... już są! W cukierniach i piekarniach pojawiły się pączki. Tradycyjne, z lukrem i konfiturą, ale też z autorskimi kremami, bezglutenowe, wegańskie, proteinowe i dietetyczne - jest w czym wybierać. Oto mała ściąga, dokąd należy się udać, poszukując najoryginalniejszych i najsmaczniejszych (choć nie najtańszych) smażonych słodkości.
Choć do tłustego czwartku pozostało jeszcze trochę czasu - święto wszystkich łasuchów wypada w tym roku 8 lutego - w trójmiejskich cukierniach, kawiarniach i piekarniach zaczęły już się pojawiać pączki w wielu wariantach. Zanim rozpoczną się przygotowania do najsłodszego dnia w roku i masowe smażenie pączków, cukiernicy mają okazję poszaleć ze smakami i recepturami. Jakie pączki można aktualnie znaleźć w trójmiejskich cukierniach?
Nadzieniowy zawrót głowy: pączki z pistacją, mango, słonym karmelem
W tym roku premierowo pączki pojawiły się w Umam. Autorska cukiernia Krzysztofa Ilnickiego przygotowała cztery propozycje pączków: aromatyczną malinę z różą, wyjątkową pistację połączoną z białą czekoladą i masłem, orzeźwiające mango oraz wyrazisty orzech laskowy z mleczną czekoladą. Pączki dostępne są w pakietach 4, 8 i 12 sztuk (cena jednego pączka w zestawie to 12,5 zł). Już teraz można zamówić je w przedsprzedaży ze zniżką 15 proc.
Pączkowe szaleństwo trwa już w cukierni Baccate. Witryna kusi pączkami z nadzieniem pistacjowym, oreo, słonym karmelem (8 zł) oraz z różą, marakują i toffi (6 zł).
Tradycyjne pączki w sześciu smakach ma w tym roku w ofercie pracownia 100% czekolady. Do wyboru: malina-róża, adwokat, czekolada-orzech, słony karmel, mango-marakuja (9 zł) oraz pistacja (10 zł). Lokal przygotował też specjalna promocję dla tych, którzy złożą wcześniejsze zamówienie na tłusty czwartek: boks sześciu pączków (po jednym z każdego smaku) w cenie 49 zł.
"Niedługo tłusty czwartek, więc pączkami można beztrosko się delektować. Słodyczy nie ma co sobie teraz żałować. Tradycja nakazuje przynajmniej jednego na szczęście skonsumować. Jeśli tego nie zrobisz, pech może Cię do końca roku prześladować" - czytamy na fanpage'u kawiarni Kuchy & Qruchy, która zachęca do składania zamówień na 8 lutego. W cukierniach czekają pączki w pięciu rodzajach: wypełnione nadzieniem różanym, wykańczane lukrem i różowym cukrem, z nadzieniem truskawkowym, polane lukrem, ozdabiane skórką z pomarańczy, z wnętrzem pełnym czarnej porzeczki i pomadą o smaku słonego karmelu, z adwokatem, wykańczane lukrem, wytrawną czekoladą oraz z kremem pistacjowym.
Sezon na pączki rozpoczęła też cukiernia Le Delice. W ofercie można znaleźć takie smaki, jak: wiśnia z czekoladą, mango-marakuja, malina z różą (12,5 zł) oraz pistacja (15 zł).
Codziennie do odwołania świeże, bogato nadziane pączki znajdziecie w Must Bake. Smażone ciastka występują z różnymi nadzieniami. Wśród najczęściej pojawiających się smaków są m.in. malina-róża, pistacja i lemon curd.
Pączki z czekoladą, pistacją, maliną, różą, lemon curd, a także donuty oreo i m&m's - w Mamy Wypieki wybór smażonych, przygotowywanych według domowej receptury słodkości może przyprawić o zawrót głowy. Zamówienia na tłusty czwartek już ruszyły i potrwają do 5 lutego.
"Fit" pączki
O tym, że tłusty czwartek wcale nie musi być "tłusty", zapewnia WypiekAna. Cukiernia proponuje zdrową wersję pączków: bez cukru, glutenu lub wege. W ofercie znajdują się donuty, czyli pączki "z dziurką" w kilkunastu wariantach do wyboru, m.in.: orzechowe, amerykańskie waniliowe i czekoladowe; bez cukru z białą czekoladą i maliną, ciemną czekoladą i orzeszkami, klasyczne z białą czekoladą i pistacją, słonym karmelem czy z lukrem z cytryną, a także donuty z wkładką: amerykańskie czekoladowe z kremem cytrynowym, żelką mango i chrupką malinową oraz z polewą z białej czekolady i maliny liofilizowanej. Ceny od 10 do 29 zł, a dla kupujących w zestawach rabaty.
Również (nie)cukiernia Fit Cake ma w ofercie pączki keto, low carb, a także wegańskie z nadzieniem kajmakowym, mango oraz z konfitura owocową. Nowością są zaś proteinowe pączki z mango, w których znajduje się aż 11,5 g białka i mają tylko 282 kcal. Do tego są low carb, bez laktozy, glutenu oraz cukru. Z kolei wegańskie pączki - z karmelem lub z różą - pojawiły się już w Avocado.
Nie tylko pączki
Faworki przez wielu są znacznie bardziej lubiane niż król karnawału - pączek. To słodkie kruche kokardki smażone w głębokim tłuszczu. Przygotowuje się je z dużej ilości żółtek, z dodatkiem spirytusu.
"Faworyci na talerzyku" - tak określa się faworki w cukierniach Sowa, gdzie cukiernicy przygotowują je własnoręcznie. Chrupiące i słodkie - najlepiej smakują właśnie w okresie karnawału. Świeże faworki już teraz czekają we wszystkich cukierniach Sowa.
W Piekarni Gdańsk od początku roku są dostępne pączki oraz kruche, delikatne, ręcznie robione faworki.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2024-01-19 14:40
Tylko tradycyjne ! (5)
Tradycyjne czyli ciasto drożdzowe, nadzienie - marmolada śliwkowa lub truskawkowa , smażone na smalcu i posypane pudrem. Nic tam nadziewanego po smażeniu tym bardziej na tłuszczach roślinnych.
- 54 17
-
2024-01-20 09:33
Żyj sobie jak chcesz
I daj żyć innym jak oni chcą, chcesz to sobie jedz tradycyjne, kogo to interesuje. Co wy macie z tą wieczną polaryzacją "my" i "oni", czy Polak koniecznie potrzebuje wroga nawet w takich durnostkach?
- 2 5
-
2024-01-19 16:54
Tylko pączki z biedronki.
60 pączków za 25 zybli i do tego pan Rakowski niedługo odwiedzi.
- 1 9
-
2024-01-19 15:05
(2)
Smażenie na smalcu jest dla słabych. Ja smażyłem na psim sadle.
- 4 24
-
2024-01-19 16:18
smalec to smalec, psi, gęsi czy świński jeden pies.
- 0 8
-
2024-01-19 16:14
A ja na niedźwiedzim
- 6 5
-
2024-01-19 14:33
(7)
Tak jak pączki smakowały na wagarach przy galerii centrum(nieistniejącej) we Wrzeszczu to nawet w tłusty tak nie smakowały. Mam przed oczami jak siedzimy przed pączkarnią na murku i wcinamy zapijając pepsi na spółę. W pieknym,przestrzennym zielonym Gdańsku... Tak bardzo tęskno mi za tym co czułem wtedy...
- 118 2
-
2024-01-19 20:28
Najlepsze paczki to były we Wrzeszczu w pączkarni Ma grunwaldzkiej obok danego domu towarowego który teraz jest koszmarnym
Te pulchne paczki były najwieksze i jednoczesnie bardzo tanie a kolejki do nich byly caly rok nie tylko raz w roku!!
- 16 0
-
2024-01-19 19:26
A potem szliście na kremówki?
- 2 13
-
2024-01-19 16:51
Były po prostu ogromne
Jeżeli chodzi o smak to niczym nie różniły się od tych w innych cukierniach na mieście, nabrały famy przez tą swoją wielkość
- 1 11
-
2024-01-19 16:12
I jeszcze rurki z kremem (1)
Najlepsze były w budce za Puchatkiem, w kierunku przejścia na Grunwaldzkiej..
A najlepsze gofry na pętli tramwajowej w Oliwie- 14 0
-
2024-01-19 20:26
Najlepsze to były w Sopocie przy deptaku na monciaku w okienku starego supersamu społem
- 8 0
-
2024-01-19 14:46
Ciepły pączek (1)
Najsmaczniejszy
- 18 1
-
2024-01-20 11:12
Problem tej pączkarni był taki, że te pączki tylko na świeżo były dobre.
A wręcz wspaniałe. Lecz po kilku godzinach byly niejadalne bo robiły się gumowe. Niemniej wizyta i tak była obowiązkowa w drodze na Manhattan.
A do ciepłych pączków to nie pepsi ale dla wielu tymbark w szkle z kapslem-zawleczką był obowiązkowy.- 6 1
-
2024-01-20 14:48
Moje zdanie (1)
W tym okresie cukiernie stawiają na ilość, rzadziej na jakość. Zysk się liczy. Lepiej delektować się pączkami w czasie "neutralnym". Wtedy są bardziej smaczne.
- 12 0
-
2024-01-20 17:27
Prawda, ale w czasie neutralnym nie ma tylu fajnych smaków do wyboru :( A jak są to w jakiejś jednej cukierni, na drugim końcu miasta.
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.