Wigilia firmowa w restauracji

Najnowszy artukuł na ten temat Święta Bożego Narodzenia w dawnym Gdańsku
Firmowe spotkania świąteczne są coraz chętniej organizowane w restauracjach.
Firmowe spotkania świąteczne są coraz chętniej organizowane w restauracjach. mat. prasowe/White Marlin

Grudzień to czas podsumowań roku i świątecznych spotkań firmowych. Wiele z nich zaplanowanych jest od dawna. Tym, którzy zwlekają na ostatni moment, przychodzimy z pomocą i polecamy kilka restauracji, które przygotowały ofertę wigilijną dla firm i wciąż dysponują wolnymi terminami.



Polecane restauracje w Trójmieście


Wigilia firmowa to:

Zobacz wyniki (333)
Firmowe spotkania wigilijne przybierają różne formy. Kameralne spotkania z przyniesionymi przez pracowników potrawami powoli przechodzą do lamusa. Pracodawcy coraz częściej wolą taką firmową wigilię zorganizować poza siedzibą firmy, niezależnie od tego, czy ma ona przybrać formę samego obiadu/kolacji czy hucznego przyjęcia w wynajętej sali. Gdzie zorganizować takie spotkanie? Wszystko zależy od zasobności firmy, liczebności grupy i charakteru spotkania. Terminów zostało coraz mniej, więc warto pospieszyć się z rezerwacją.

Gdynia



Świąteczne spotkanie firmowe można zorganizować w Monte Verdi. Włoska restauracja przygotowała dwa przykładowe menu - za 119 i 139 zł za osobę. Wśród propozycji m.in. ryba po grecku na grzankach, śledź w jogurcie bałkańskim, zabielana zupa rybna, barszcz, zupa grzybowa, łosoś w sosie pomarańczowo-rozmarynowym, roladki z soli, dorsz pieczony, pierogi, łazanki, ciasta (makowiec, sernik, pierniczki) oraz wino, napoje zimne i kawa/herbata. W tańszym wariancie można wybrać jedną przystawkę, zupę i danie główne - wszystkie potrawy serwowane są na talerzach. W droższym wariacie dania główne podawane są na platerach. Istnieje możliwość elastycznego dopasowania przedstawionej oferty do potrzeb firmy, jak i stworzenia indywidualnego menu.

Ofertę wigilijną przygotował też Punkt Gdynia. Do wyboru są trzy warianty menu. Pierwszy to zupa grzybowa, gołąbki z kaszą gryczaną i crumble z jabłkami i żurawiną (85 zł), w drugim otrzymamy barszcz czerwony, do wyboru: nogę z kaczki confit lub filet z sandacza oraz piernik z powidłami śliwkowymi i czekoladą (100 zł), a w trzecim: zupę grzybową, zestaw przystawek podawany na stół (śledź po kaszubsku, pasztet wieprzowy, sandacz po grecku, pierogi z kapustą i grzybami), polędwicę z dorsza lub zraz wołowy, brownie z orzechami na deser (135 zł).

Wigilijną ofertę dla firm znajdziemy też w Niewinnych Czarodziejach. Restauracja Kuby Wojewódzkiego przygotowała dwa tradycyjne menu do wyboru w cenie 170 lub 190 zł za osobę. Każde zawiera przystawki, takie jak np.: mus z podwędzanego pstrąga, śledź po kaszubsku, rillettes z kaczki, pasztet z fasoli, dorsz w sosie greckim, krewetki z mandarynką, pierożki gyoza, zupę do wyboru (krem z podgrzybków, barszcz z malinami, bulion z kaczki, kremowa tajska), dania główne: pieczony łosoś, sandacz w sosie borowikowym, kaczka w pomarańczach, quiche buraczany oraz piernikowe ciasto z dyni, sernik mango lub mus czekoladowy na deser.



Spotkanie wigilijne dla firmy zorganizuje także Pop In Diner & Bar. Restauracja przygotowała trzy zestawy do wyboru - od 120 do 150 zł za osobę. W tańszej opcji przystawka, danie główne i deser serwowane są każdemu z osobna. Opcję tę można powiększyć o zakąski na zbiorczych platerach (dodatkowo płatne 45 zł/os.) i pakiet alkoholowy (60 zł/os.). W dwóch pozostałych opcjach, poza zupą, wszystkie przekąski i dania podawane są na półmiskach.

Sopot



Znajdująca się u szczytu deptaku Bohaterów Monte CassinoMapka restauracja Kulinarny Motyw gwarantuje pyszne jedzenie, profesjonalną obsługę, a przede wszystkim świąteczna atmosferę. Restauracja przygotowała menu w trzech wariantach cenowych: za 90, 120, 150 zł za osobę. Najtańszy wariant zakłada zupę (barszcz lub kapuśniak), danie główne (do wyboru: schab ze śliwką lub jesiotr), deser (makowiec lub flambirowane śliwki), środkowy - poza zupą (barszcz lub krem grzybowy), daniem głównym (schab ze śliwką lub dorsz w cieście francuskim) i deserem (makowiec lub bread&butter pudding) zawiera jeszcze przystawkę (śledź w zalewie korzennej lub parfait z kurzej wątróbki), a menu najdroższego składa się z zupy (barszcz lub krem grzybowy), przystawki (łosoś w galarecie lub espuma z wędzonych ryb), dania głównego (dorsz w cieście francuskim lub polędwiczka wieprzowa w boczku) i deseru (sernik lub bread&butter pudding).

W samym centrum Sopotu świąteczne spotkanie - zarówno w oficjalnej, jak i luźnej, integracyjnej atmosferze - zorganizujecie też w Made in Napoli. Restauracja jest w stanie przygotować ofertę wigilijną dla grup liczących do 50 osób. Zapewnia tradycyjne menu wigilijne lub menu włoskie (od 85 zł/os.), odrębną salę na piętrze z miejscem do tańczenia oraz świąteczną atmosferę. Menu zawierają serwowaną zupę na pierwsze danie oraz trzy różne potrawy na danie główne, podawane na środek stołu, tak aby goście mogli się nimi częstować. Po obiedzie proponowany jest deser. Niektóre z opcji zawierają kolację w formie zimnych półmisków z włoskimi wędlinami, serami i innymi antipasti. Cena obejmuje też wodę, soki oraz kawę i herbatę bez ograniczeń. Istnieje też wersja bardziej okrojona, w której znajduje się serwowana zupa na pierwsze danie, serwowane danie główne (jedno z trzech wymienionych do wyboru na miejscu) oraz deser. W każdym wypadku restauracja proponuje 20 proc. rabatu na alkohol, który jest dodatkowo płatny według zużycia. W zależności od charakteru spotkania, stół może zostać nakryty obrusem lub przybrać luźniejszą formę przy mniej oficjalnej rezerwacji.

Jaki strój na świąteczne spotkanie służbowe?



Dobrym miejscem na zorganizowanie wszelkiego typu spotkań, kolacji służbowych i integracji firmowych jest restauracja Aqua House w Sopocie. Miejsce to łączy nowoczesność z polską kuchnią. Do dyspozycji gości są tu dwie sale na około 40 osób. Każda z nich utrzymana jest w ciepłym, marynistycznym stylu. Każdy klient traktowany jest tu indywidualnie, a dostosowane do potrzeb menu opracowywane jest po konsultacji.

W wigilijnej ofercie Endi WineHouse znajdziemy menu za 109 zł, 129 zł, 159 zł lub 219 zł. Najtańszy wariant zawiera przystawkę (śledź), danie główne (dorsz z puree grzybowym) i deser (sernik cynamonowy), do tego podawana jest woda, kompot z suszu i kawa/herbata. Kolejne warianty są poszerzone o zupę i półmiski zimnych zakąsek (terrina z karpia, śledź w oleju, dorsz, łosoś, warzywa korzeniowe).

Wyjątkowe spotkanie świąteczne pomoże zorganizować White Marlin, który dysponuje salą restauracyjną na parterze, pozwalającą pomieścić 60 osób, a także salą górną z antresolą - daje ona możliwość ugoszczenia 84 osób. Restauracja do zaoferowania ma również ogród zimowy, w którym mogą odbywać się spotkania liczące 240 osób. Zjemy tutaj nie tylko wyśmienite dania przygotowywane przez szefa kuchni - Wojtka Poźniaka, ale także możemy liczyć na opiekę sommeliera i piękny wystrój. Wśród gotowych zestawów dań na świąteczne spotkania znalazły się opcje zawierające przystawkę, zupę, danie główne i deser w cenach od 158 do 272 zł za osobę.

Patryk Pollak, szef kuchni restauracji Modern, przygotował w tym roku na firmowe wigilie zróżnicowane menu, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Wybierać można spośród trzech przygotowanych setów (od 110 zł za osobę) lub samodzielnie skomponować swój zestaw, wybierając spośród wszystkich dań. Obok tradycyjnych wigilijnych potraw takich jak: czerwony barszcz na zakwasie, ryba po grecku czy pasztet z dziczyzny z żurawinowym żelem, będzie można spróbować także świątecznych dań w bardziej nowoczesnej odsłonie m.in. halibuta z kuskusem, emulsją z kalafiora i czipsami ze skorzonery czy crème brûlée z białym makiem, kruszonką i lodami z rokitnika. Wszyscy goście firmowych wigilii witani są grzanym winem.

Gdańsk



Wigilie firmowe organizuje restauracja Zacisze, znajdująca się w hotelu Platan w Gdańsku. To dobra alternatywa, jeśli organizujemy służbowe spotkanie z przyjezdnymi gośćmi - wówczas nie musimy martwić się o to, gdzie zorganizować im nocleg. Cena noclegu wynosi od 220 zł za dobę. Co do samej kolacji, restauracja przygotowała kilka wariantów menu, zarówno opcji obiadowych, jak i kolacyjnych. Oferuje również dania wegetariańskie i wegańskie. Menu można poszerzyć o pakiet wina i innych alkoholi. Dodatkowo, restauracja może zapewnić: toast winem musującym, fotobudkę, oprawę muzyczną, kwartet muzyczny, specjalną dekorację stołu, mobliny bar czy iluzjonistę, a także prezenty dla pracowników (zestawy kawa, herbata, wino i słodkości za 75 zł lub 98 zł).

Ciekawą ofertę wigilii firmowych przygotował hotel Mercure Gdańsk Stare Miasto. Dużym atutem tego miejsca jest to, że grupa ma zawsze salę na wyłączność. Główna restauracja ma 260 m kw., ale do dyspozycji są także mniejsze sale od 40 do 100 m kw. Konkretne oferty uzależnione są od liczby osób, każda grupa może jednak wybrać menu serwowane do stołu, jak i z bufetem. Przykładowe oferty świątecznego menu zawierają zarówno ciepłe, jak i zimne zakąski (m.in. consome grzybowe, pstrąg z grilla, pierogi, pieczony schab, wybór śledzi, marynowane warzywa, sałatki), serwowaną przystawkę (matias/carpaccio z kaczki) i ciasta.

Staropolskim zwyczajem do zorganizowania świątecznego spotkania wigilijnego w niepowtarzalnej atmosferze i eleganckim wnętrzu zaprasza Restauracja Filharmonia. Poczęstunek można przygotować na jednym z trzech poziomów restauracji z pięknym widokiem na Motławę, jak i restauracja może dostarczyć catering i zadbać o obsługę w siedzibie firmy bądź innym, dowolnym miejscu idealnym na organizację wigilii. Minimalna liczba uczestników takiego spotkania musi wynosić 20 osób. Filharmonia proponuje kilka przykładowych zestawów menu w cenach od 137 do 199 zł netto za osobę. Do usług gastronomicznych doliczany jest serwis 10 proc. W menu znalazły się zarówno zimne zakąski (np. karp w galarecie, ryba po grecku, roladki z karpia, sałatki, śledź na różne sposoby), tradycyjne dania gorące (m.in. barszcz, filet z dorsza, pieczeń, pierogi) i świąteczne ciasta. Do wszystkich zestawów podawane są: pieczywo i masło, kawa/herbata, woda oraz kompot z suszu. Dodatkowo, istnieje możliwość zamówienia wina białego i czerwonego (50 zł netto/but.), prezentów - koszy upominkowych (100 zł netto/szt.) oraz muzyki na żywo - kolędy (indywidualna wycena).

Spotkania firmowe organizuje też Havana in Gdańsk. Do wyboru są dwa menu. Tańsze (99 zł/os.) składa się z zupy (do wyboru grzybowa lub barszcz z uszkami), smażonej polędwicy z dorsza oraz sernika na zimno. W droższym wariancie (149 zł/os.), poza zupą, podane zostaną dania zimne (deska serów i wędlin, sałatka jarzynowa, śledź po kaszubsku), domowe świąteczne wypieki, a spośród dań głównych można wybrać dorsza po grecku na ciepło luba grillowany schab z gnocchi.

Na firmową kolację wigilijną Bistro B13 proponuje trzy warianty menu, każde składające się z amuse bouche (małej przekąski na start), zupy, dania głównego, deseru w postaci świątecznego ciasta oraz napoi ciepłych i zimnych. Dania inspirowane są tradycyjną polską kuchnią, ale serwowane w nowoczesnym wydaniu, wzbogaconym m.in. o owoce morza. Ceny zestawów wynoszą od 140 do 220 zł.

Ci, którzy imprezę wigilijną wolą zorganizować w swobodnej formule mogą skorzystać z oferty Krutoy Lounge - gdański klub dostosowuje propozycje pod gościa oraz w lokalu Jägspot. Tutejsza oferta to alternatywny sposób na spędzanie czasu podczas szkolenia sensorycznego lub koktajlowej zabawy z didżejem. W cenie 40 zł za osobę można zamówić pakiet degustacyjny z krótkim szkoleniem o Jägermeisterze i bazach smakowych. Dodatkowo istnieje możliwość przygotowania cateringu zarówno słonego, jak i słodkiego od zaprzyjaźnionych lokalnych firm od 25 zł/os. Prywatna sala jest w stanie pomieścić przy jednym stole 25 osób.

To tylko niektóre z restauracji organizujących firmowe spotkania świąteczne. Pracowniczą wigilię pomoże zorganizować także m.in.: KOS, Muszla, pierogarnia Mandu, Restauracja Pili pili, Casa di Amici, Maverick, Fisherman, Serwus, Restaurant de Paris, Serio, Steak House Evil, restauracja Winne Grono, Deska - kuchnia i wino, M15, Ferber Sopot oraz sieci SempreBilly's.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (83)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

Niedzielny brunch Sheraton Sopot
Niedzielny brunch Sheraton Sopot
degustacja
g. 13:30 - 17:30
Sopot, Sheraton
Włoskie czwartki na 32 piętrze
Włoskie czwartki na 32 piętrze
street food, pubbing
g. 16:00
Gdańsk, Olivia Star Top
Wege Wtorki
Wege Wtorki
muzyka na żywo, degustacja
g. 15:00
Gdańsk, Canis Restaurant

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie