- 1 Co Polacy jedzą na śniadanie? (77 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (68 opinii)
- 3 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (103 opinie)
- 5 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Żurek drugi na świecie. Ranking najlepszych zup
Żurek został doceniony na świecie. Polska zupa uplasowała się na drugim miejscu w plebiscycie 100 najlepszych zup na świecie, opracowanym przez poświęcony tradycyjnej kuchni serwis Taste Atlas. Żur przegrał jedynie z pochodzącym z Japonii ramenem tonkotsu.
Restauracje z kuchnią polską
W 2022 roku mogliśmy cieszyć się z bardzo wysokich miejsc dla polskich serów, wędlin i kiełbas czy deserów. Za to mniej radowało niechlubne 11. miejsce czerniny wśród 100 najgorszych dań świata.
Polska zupa oceniona jako... najmniej smaczna na świecie
Ramen nie ma sobie równych
Teraz serwis opublikował ranking dotyczący najbardziej cenionych zup na świecie. W zestawieniu, które powstało na podstawie ocen użytkowników serwisu, znalazło się 100 dań, w tym aż siedem zup z Polski. Wspomniany żur (2. miejsce), ale też rosół (39. miejsce), zupa borowikowa (52. miejsce), barszcz czerwony czysty (53. miejsce), rosół z kury (81. miejsce), kwaśnica (82. miejsce) i zupa ziemniaczana (87. miejsce).
Polski żurek został wyprzedzony jedynie przez japoński tonkotsu ramen. W zestawieniu znalazło się kilka rodzajów zupy ramen, m.in. miso ramen i podstawowa wersja ramenu. Jednak to tonkotsu ramen - przyrządzany na wywarze wieprzowym ze świeżym makaronem typu ramen, podawany z ugotowanym na półmiękko jajkiem i plastrami delikatnego boczku - zyskał największe uznanie.
Dokąd na ramen? Restauracje z kuchnią japońską w Trójmieście
Ramen w ostatnich latach cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, także w Polsce, gdzie jak grzyby po deszczu "wyrastają" kolejne restauracje specjalizujące się wyłącznie w tym daniu. Nic dziwnego. To idealny "street food" - danie sycące, smakujące niemal wszystkim, estetycznie podane i nie za drogie.
Polski żurek najlepszy na świecie
Jednak my też mamy powody do dumy. Kuchnia polska szczyci się wieloma znakomitymi zupami, które zostały docenione przez internautów. Najwyżej uplasował się żurek, będący jednym z symboli polskiej kuchni. Zupa ta jest znana u nas od pokoleń i nie ma swojego odpowiednika na świecie.
Wiele osób ceni smak żurku za jego zrównoważone połączenie kwaśnego, pikantnego i słonego. To głównie zasługa zakwasu, który jest podstawą tej zupy. Zakwas był kiedyś produktem ubocznym wypieku chleba. Dziś można znaleźć go na sklepowych półkach pod nazwą "żurek" lub "barszcz biały". Poza kwaśnym smakiem zakwasu, żurek ma też silny aromat majeranku i delikatną ostrość chrzanu. Łagodności dodaje kwaśna śmietana. Wg wielu smakoszy w żurku nie może zabraknąć białej kiełbasy. Czasami, zamiennie lub dodatkowo, używa się też kiełbasy wiejskiej, myśliwskiej czy jałowcowej. Poza ulubioną kiełbasą, do żurku często dodaje się też wędzonkę, np. kawałek boczku, jak i ziemniaki, warzywa czy grzyby. Zupę tę podaje się z połówką ugotowanego na twardo jajka, pieczywem lub w chlebie.
Charakterystyczny smak i aromat tej zupy kojarzony jest głównie z Wielkanocą, ale nie od zawsze była świątecznym specjałem. Historyczne źródła mówią, że żurem zajadał się głównie lud wiejski, a częste przygotowywanie tej zupy wynikało przede wszystkim z możliwości wykorzystania tego, co pozostawało w spiżarniach. Dziś jest to jedna z droższych zup w restauracyjnych kartach dań.
Dokąd i za ile w Trójmieście na żurek?
Choć w naszych domach żurek najczęściej przyrządzamy na święta wielkanocne, w wielu restauracjach trafia na stoły przez cały rok. Gdzie warto go spróbować?
Żurek z jajem serwuje restauracja Harmonia. Za 200 ml zupy zapłacimy tu 18 zł. Zupę tę zjemy również w restauracji Hacjenda. Tutaj za żurek zapłacimy 18,50 zł. W La Fontaine żurek podawany jest z białą kiełbasą oraz jajkiem i kosztuje 14 zł. W restauracji Kucharia zjemy żurek przygotowywany na maślance i podawany z jajkiem. Zupę można tu zamówić w dwóch pojemnościach: mniejsza (270 ml) kosztuje 15 zł, większa (450 ml) - 25 zł. Żurek na maślance podawany jest także w Elephant Restaurant&Music. Zupa na wędzonce z białą kiełbasą, boczkiem, maślanką, ziemniakami, podawana z jajkiem i chlebem kosztuje tu 28 zł.
Jednym z najpopularniejszych sposobów podawania żurku jest serwowanie go w wydrążonym chlebie. W takiej formie żurek zjemy m.in. w Brovarni. Żurek z białą kiełbasą, jajkiem i grzybami w chlebie kosztuje tu 35 zł.
- Smak naszego żuru wspomagany jest regionalnymi produktami od zaprzyjaźnionych pomorskich dostawców, co czyni go jeszcze bardziej lokalną potrawą. Nasi stali goście wiedzą, że to najlepszy wstęp do udanego wieczoru. Osoby, które są u nas pierwszy raz zanim zaczną jeść najczęściej relacjonują sposób podania zupy w mediach społecznościowych - zaznacza Brovarnia.
Żurek w chlebie z jajkiem serwuje też Pierogarnia u Dzika. Za zupę zapłacimy tu 21 zł. Popularnością cieszy się też żurek serwowany w naleśnikarni Manekin. Zupa z jajkiem i białą kiełbasą podawana jest tu również w chlebie i kosztuje 17,5 zł.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-04-19 09:31
Z żurkiem jest ten problem że naprawdę smaczny zrobić to jest sztuką. (2)
Przy relatywnie prostym składzie trzeba odpowiednio zbalansować smaki.
Zrób żurek, a powiem ci czy umiesz gotować :)- 53 5
-
2023-04-19 14:40
Ja mam tak, że im mniej sie staram tym lepszy zurek mi wychodzi
- 1 0
-
2023-04-19 13:56
Fakt, choć gotuję od 35 lat, nie brałam się nigdy za żurek, gdyż nie lubię tej zupy, pewnie nie trafiłam na dobry;)
- 1 2
-
2023-04-19 07:59
(8)
No ponoć na świecie uwielbiają tę zupę. Ja nigdy za nią nie przepadałem. Dobra grzybowa to rozumiem. Barszcz z osobnym taletzem Skwarek i ziemniaków. Ogórkowa. Mmm. Trzeba jeść zupy.
- 25 23
-
2023-04-19 13:24
Dodałbym jeszcze kapuśniak.
- 6 0
-
2023-04-19 12:45
(4)
Barszcz z ziemniakami ? I skwarkami ? W sensie Ty to mieszasz?
- 2 9
-
2023-04-20 16:01
Raczej botwinka
Osobno ziemniaki ze skwarkami, ale to jest dobre
- 0 0
-
2023-04-19 13:07
(2)
Tak. Jadłeś taką zupę? Mało kto potrafi zrobić. Py cho ta.
- 10 0
-
2023-04-19 13:22
(1)
Bierzesz na łyżkę trochę ziemniaki i skwarki i zanurzasz w zupie z buraków. To prawda. Miazga.
- 13 0
-
2023-04-19 13:30
Dokładnie tak się jadało u mojej babci
ziemniaki czasami posypane były jeszcze szczypiorem, jakie to było pyszne!
- 9 0
-
2023-04-19 11:14
Tez nie przepadam za zurkiem.
- 9 1
-
2023-04-19 09:46
no, też nie rozumiem fenomenu żurku
dobra grzybowa to co innego, a konkretnie z prawdziwków, a konkretniej z suszonych
- 12 6
-
2023-04-19 08:08
żurek to tylko z białą kiełbasą. (9)
a dodatek boczku w ogóle już jakaś herezja :)
- 15 46
-
2023-04-20 15:24
Wywar musi być na boczku i kiełbasie. Widać, że nie gotowałeś nigdy.
- 0 0
-
2023-04-19 12:01
(4)
Chyba mylisz żurek z barszczem białym. To pewnie przez niedawną Wielkanoc :)
- 6 0
-
2023-04-19 12:49
Otóż to! (3)
Biała kiełbasa kojarzy mi się z białym barszczem, w żurku wędzonka jak najbardziej ok. Różnica? Biały barszcz jest na zakwasie z pszenicy, a żurek na zakwasie z żyta.
- 9 0
-
2023-04-19 16:44
To nie prawda (1)
Wszystko jedno na jakim zakwasie - będzie to żurek. Nazwa barszcz pochodzi od rośliny o tej nazwie którą kiedyś kiszono a potem używano między innymi do przyrządzenie zupy - białego barszczu. Obecnie najbliższa białemu barszczowi jest zupa na soku z kiszonej kapusty. Ogólnie żurki są na zakwasach a barszcze na kiszonkach (np. kiszonych czerwonych burakach).
- 0 1
-
2023-04-19 22:04
Boziu, ależ brednie.
- 0 0
-
2023-04-19 13:03
a mi nie-biała w żurku kiełbasa kojarzy sie z podrzędnymi knajpami
gdzie używa sie podsmażonej grillowej czy tego typu asortymentu aby obniżyć koszty.
A Biała jest jednak droższa.- 0 3
-
2023-04-19 10:24
Się ciesz
że nikt tu jeszcze nie wspomniał o wersji vege.
- 13 2
-
2023-04-19 09:12
Dla mnie dodatek marchewki jest lekko heretyczny. Boczek jest w porządku, jeżeli nie ma go za dużo i jest wędzony!
- 3 7
-
2023-04-19 08:18
Spokojnie. Jakiś influ powie, że żurek z uszkami i będą mówić, że tak ma być.
- 12 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.