• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

5 nietypowych kolacji. Uczta nie tylko kulinarna

Magda Mielke
10 stycznia 2024, godz. 10:30 
Opinie (16)
Street Food Fighters to rodzaj kolacji, w której rywalizują ze sobą dwie drużyny. Każda z nich przygotowuje osiem dań, a goście oceniają, czyje potrawy bardziej przypadły im do gustu. Street Food Fighters to rodzaj kolacji, w której rywalizują ze sobą dwie drużyny. Każda z nich przygotowuje osiem dań, a goście oceniają, czyje potrawy bardziej przypadły im do gustu.

Kolejne starcie w Street Food Fighters, uczta kulinarno-teatralna, degustacja wódki, kolacja karnawałowa oraz szefów kuchni. Dobra wiadomość dla wszystkich smakoszy - w najbliższym czasie nadarzy się kilka okazji, aby wziąć udział w nietypowych kolacjach i wydarzeniach kulinarnych. Sprawdźcie, co będzie się działo.



Trzecie starcie w Street Food Fighters



Pierwsza kolacja z cyklu Street Food FightersHewelke Restaurant & Bakery odbyła się w październiku 2022 r. Format ten szybko zaskarbił sobie grono miłośników, a bilety na to wydarzenie rozchodziły się jak ciepłe bułeczki.

W zeszłym roku kulinarne bitwy wróciły w nieco odmienionej odsłonie, dającej szansę na wykazanie się młodym kucharzom. W najbliższy piątek, 12 stycznia, odbędzie się trzecie starcie.


Street Food Fighters to rodzaj kolacji, w której rywalizują ze sobą dwie drużyny (tym razem zmierzą się ze sobą IKI i Poparzeni). Każda z nich przygotuje osiem dań, które zostaną podane gościom w formie porcji degustacyjnych. Po spróbowaniu dań obu drużyn goście będą oceniać, która potrawa bardziej przypadła im do gustu. Na koniec zliczają głosy, wybierają zwycięzcę kolacji i wrzucają swoją kartę do specjalnego naczynia. Drużyna, która zdobędzie najwięcej głosów, wygrywa bitwę. Chętnym radzimy się pospieszyć - zostały ostatnie bilety.



Stwórz listę swoich ulubionych imprez
Zaznacz serce i dodaj imprezę do listy ulubionych



imprezy.trojmiasto.pl


Teatralno-kulinarna uczta w Tabunie



Na scenie teatralnej restauracji Tabun w piątek, 2 lutego, wystąpi Piotr Cyrwus z monodramem "Zapiski oficera Armii Czerwonej" na podstawie prozy Sergiusza Piaseckiego pod tym samym tytułem. To historia starszego lejtnanta Michaiła Zubowa, który 14 września 1939 r. wkroczył do burżuazyjnej Polski. Dla człowieka wychowanego w systemie totalitarnym Polska to kraj sprzeczności i dziwów. Lejtnant interpretuje rzeczywistość po swojemu. Na pierwszy rzut oka postrzegany przez niego świat jest groteskowy i komiczny. Czas jednak jest nieubłagany, a wypadki wojenne doświadczają bohatera.


Po spektaklu goście zostaną zaproszeni na poczęstunek inspirowany tematyką spektaklu oraz spotkanie z twórcami. Bilety w cenie 210 zł wciąż są dostępne.

  • Piotr Cyrwus w spektaklu "Zapiski Oficera Armii Czerwonej"
  • Piotr Cyrwus w spektaklu "Zapiski Oficera Armii Czerwonej"
  • Piotr Cyrwus w spektaklu "Zapiski Oficera Armii Czerwonej"

Kolacja szefów kuchni



20 stycznia w restauracji Pescatore hotelu Sopot Marriott & Spa odbędzie się kolacja przygotowana przez pięciu utalentowanych szefów kuchni (Paweł Grożyński, Michał Śliwiński, Piotr Wasilewski, Robert Oleksy, Jakub Sidorowicz). Każdy z nich przygotuje jedno danie, do którego dopasowane zostanie wino. Wydarzeniu towarzyszyć będzie oprawa muzyczna w wykonaniu Duo Amore. Bilety w cenie 300 zł/os (10 proc. z każdego biletu zostanie przekazane na cele charytatywne - Dom Dziecka "Na Wzgórzu").

18 trendów kulinarnych na 2024 r. 18 trendów kulinarnych na 2024 r.

Wieczór degustacyjny Gorzelnia Podole Wielkie & Zafishowani



A może niezwykła podróż po destylatach Gorzelni Podole Wielkie? We wtorek, 16 stycznia, w restauracji Zafishowani odbędzie się wieczór degustacyjny, na którym poznacie smaki i aromaty oraz niezwykłe historie lokalnych destylatów, które zaserwuje gospodarz wydarzenia - Łukasz Czerkowski, ambasador Podola Wielkiego, oraz szefowa zafishowanego baru Olga Palamarchuk. O oprawę kulinarną spotkania zadba niezawodna ekipa Zafishowanych z szefem kuchni Jarosławem Kaszubą na czele. W menu m.in. tatar wołowy, karmelizowana wołowina, bourguignon z dzika, szarpana konfitowana noga z kaczki i pieczone pierogi z jabłkami. Koszt udziału w wydarzeniu to 150 zł/os.


Komentowana kolacja karnawałowa



Trwa karnawał, a uczcić go można, wybierając się np. na specjalną kolację. Sopocka restauracja L'Entre Villes organizuje wydarzenie, które połączy dwóch utalentowanych szefów kuchni i dwa miasta: Sopot i Toruń. 26 stycznia odbędzie się 7-daniowa kolacja komentowana, którą wraz z gdańskim szefem przygotuje Krzysztof Czerniawski, szef kuchni toruńskiej restauracji Esencja (hotel Eter). Na talerzach pojawią się m.in. jeleń, kangur i trufla. Wieczór umili muzyka na żywo. Bilety w cenie 299 zł można nabyć online.

Wydarzenia

Komentowana kolacja karnawałowa

299,00  zł
muzyka na żywo, degustacja

Kolacja Szefów Kuchni w Sopot Marriott

300 zł
muzyka na żywo, degustacja, imprezy i akcje charytatywne

Trzecie starcie w Street Food Fighters

170 zł
degustacja, turniej

Piotr Cyrwus w spektaklu pt. Zapiski Oficera Armii Czerwonej (33 opinie)

(33 opinie)
210 zł
degustacja, spektakl dramatyczny

Gorzelnia Podole Wielkie & Zafishowani - wieczór degustacyjny

150 zł
degustacja

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (16)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane