• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

18 trendów kulinarnych na 2024 r.

Magda Mielke
7 stycznia 2024, godz. 09:00 
Opinie (45)
Co będziemy jeść w 2024 r.? Prognozujemy trendy kulinarne. Co będziemy jeść w 2024 r.? Prognozujemy trendy kulinarne.

Branża gastronomiczna to dynamiczny obszar, w którym wiele się dzieje. Rok 2024 może nie zapowiada się jako czas przełomowy w świecie kulinariów, ale - jak przewidują eksperci branży - czeka nas wiele dobrego. Eksploracja nowych smaków, technologii i zrównoważonych podejść do jedzenia będzie kluczowa dla rozwoju gastronomii i sposobu, w jaki patrzymy na nasze posiłki. Przedstawiamy 18 kulinarnych trendów na 2024 rok.




1. Odpowiedzialne żywienie



Czy zwracasz uwagę na składy i pochodzenie produktów, które kupujesz?

Świadomość konsumentów w ostatnich latach bardzo wzrosła. Staramy się jeść coraz zdrowiej i odpowiedzialniej. Głośno wybrzmiewają kwestie zmian klimatycznych czy niemarnowania jedzenia. Nadchodzący rok ma przynieść jeszcze większy wzrost świadomości ekologicznej. Jedzenie ma dobrze smakować, być warte swojej ceny i nie szkodzić środowisku. Z trendem tym wiąże się np. poszukiwanie dobrego jakościowo mięsa z hodowli gwarantujących dobrostan zwierząt.

Przywiązywanie wagi do wpływu na środowisko dotyczy też restauratorów, którzy powinni pomyśleć nad działaniami, które pokażą gościom ich zaangażowanie w działania na rzecz ochrony środowiska.

W Polsce trend ten zbiega się w czasie z wejściem w życie nowych przepisów, wedle których właściciele gastronomii wydający dania na wynos lub z dowozem będą zobowiązani pobierać od klientów opłatę za jednorazowe opakowania z tworzyw sztucznych. Ma ona pokryć koszt utylizacji tych odpadów. Jest to zachęta do tego, by plastik zastąpić alternatywnymi biodegradowalnymi opakowaniami.


2. Sezonowość i lokalność



Rozumienie, jaki wpływ ma produkcja żywności na środowisko, ściśle wiąże się z wybieraniem lokalnych, sezonowych produktów o niskim śladzie węglowym. W 2024 r. kuchnia ma być sezonowa, etykieta prosta (np. dwuskładnikowa), dania wykorzystywać lokalne produkty, realizując koncept "od pola do stołu". Jak pokazuje raport "Global Food and Drink Trend 2024" przygotowany przez firmę Mintel, specjalizującą się w badaniu rynku, konsumenci będą zwracać większą uwagę na to, jak powstają produkty, po które sięgają, np. czy wytwarzane są w sposób zrównoważony i ekologiczny, jakie mają wartości odżywcze i czy są dobre dla ich zdrowia oraz dla planety. Jak przewiduje Megan Stanton, dyrektorka Mintel Food & Drink, do łask wrócą takie produkty, jak: tłoczone na zimno soki i oleje, mąka mielona w kamiennych młynach czy fermentowane wyroby mleczne.

Od 1 stycznia 2024 r. w Polsce obowiązuje podatek od plastiku. Nową daninę wprowadzono po to, aby ograniczyć zużycie tworzyw sztucznych, które w coraz większym stopniu zanieczyszczają środowisko. Popularną alternatywą są opakowania z papieru i trzciny cukrowej. Od 1 stycznia 2024 r. w Polsce obowiązuje podatek od plastiku. Nową daninę wprowadzono po to, aby ograniczyć zużycie tworzyw sztucznych, które w coraz większym stopniu zanieczyszczają środowisko. Popularną alternatywą są opakowania z papieru i trzciny cukrowej.

3. Zero heroes



Kolejnym zauważalnym trendem jest zmiana podejścia do "bycia eko". Badania wykazują, że coraz więcej osób wyrabia w sobie proekologiczne nawyki pomagające troszczyć się o środowisko, w którym żyjemy. Badania przeprowadzone przez Pyszne.pl pokazują, że chętniej wybieramy marki, które ułatwiają nam dostęp do ekologicznych rozwiązań bez wysiłku i, co ważne, bez dodatkowych kosztów.

Walka z marnowaniem żywności będzie w tym roku priorytetem. Kreatywne wykorzystanie resztek jedzenia, metody przechowywania i konserwacji, a także edukacja dotycząca minimalizacji odpadów będą wyznaczać nowe standardy w kuchniach domowych i restauracjach.


4. Kuchnia roślinna ponownie roślinna



O popularności kuchni roślinnej nie trzeba wiele mówić - cały czas przybywa osób rezygnujących lub ograniczających spożywanie mięsa i produktów odzwierzęcych. W trendzie roślinnym w 2024 r. nastąpi jednak znacząca zmiana.. Podczas gdy 2023 r. był rokiem substytutów mięsa, 2024 r. będzie rokiem "powrotu do korzeni", czyli do żywności wytwarzanej z warzyw, owoców, roślin strączkowych, nasion, orzechów i grzybów. W cenie będzie naturalność, prostota i dobre składy. Alternatywne źródła białka, takie jak roślinne mięso, odsuną się w tym sezonie na dalszy plan.

Polecane restauracje z kuchnią wege


Nie obędzie się bez wyjątków - sporą uwagę zyska faux fish, czyli wegańska alternatywa dla ryby. Roślinne plastry z "łososia", pasta z "tuńczyka" czy wegańskie "krewetki" do złudzenia przypominają smakiem i wyglądem prawdziwe owoce morza.

W trendzie roślinnym w 2024 r. nastąpi zmiana. Zamiast korzystać z substytutów mięsa, wrócimy do warzyw, owoców, nasion i strączków. 
W trendzie roślinnym w 2024 r. nastąpi zmiana. Zamiast korzystać z substytutów mięsa, wrócimy do warzyw, owoców, nasion i strączków.

5. Prozdrowotny charakter jedzenia



Choć pandemia dawno za nami, w codziennej diecie motywacja zdrowotna wciąż zyskuje na znaczeniu i dużą rolę odgrywają produkty wzmacniające odporność oraz mające pozytywny wpływ na zdrowie i urodę. Dużym zainteresowaniem cieszą się adaptogeny, czyli nietoksyczne rośliny, które charakteryzują się tonizującym działaniem na organizm człowieka i mają szeroki zakres zastosowań. W prozdrowotny charakter jedzenia wpisują się również grzyby, które poza pozytywnym oddziaływaniem na organizm są również bogate w pożądany smak umami. Popularnością będą cieszyły się także zioła oraz przyprawy - zarówno te lokalne, jak i bardzo egzotyczne.


6. Kuchnia "bez"



W prozdrowotnym trendzie jest też kuchnia "bez", czyli wykluczanie niektórych składników z naszej diety. Coraz więcej osób decyduje się na ograniczanie spożycia cukru i zastępowanie go zdrowszymi zamiennikami, rezygnowanie lub ograniczanie spożycia alkoholu, glutenu, laktozy, kazeiny i różnych alergenów. Dlatego w 2024 r. szansę na sporą popularność mają restauracje, piekarnie i cukiernie, które oferują produkty "wykluczeniowe" np. pieczywo z niskim indeksem glikemicznym czy pizzę bezglutenową.

NoLo: nowa moda na imprezowanie bez alkoholu NoLo: nowa moda na imprezowanie bez alkoholu

7. Nowe smaki



Z prognoz magazynu kulinarnego "Food and Wine" wynika, że w tym roku na topie będzie połączenie słodkiego i słonego. Wśród smaków 2024 r. wskazywany jest tamaryndowiec, śliwka, gorzka pomarańcza, kalamondyna (krzyżówka kwaśnej mandarynki z kumkwatem japońskim) oraz marynowana i sfermentowana żywność. Hitem tego roku mają być też papryczki, a konkretnie kalabryjskie chilli. Włoskie papryczki są kilkanaście razy ostrzejsze od jalapeño i prawie tak ostre jak pieprz cayenne.

  • Hugo Spritz, czyli szprycer na bazie syropu z czarnego bzu, powoli wypiera popularnego dotąd Aperol Spritza.
  • Rok 2024 mają zdominować też kwiatowe dodatki.
  • Rok 2024 mają zdominować też kwiatowe dodatki.

8. Kwiaty



Rok 2024 mają zdominować też kwiatowe dodatki - wykorzystywane zarówno w celu estetycznej prezentacji dań na talerzu, ale też wzbogacające smak i zapach potraw, deserów i napojów w postaci nut kwiatowych. Jadalne kwiaty, kandyzowane płatki fiołków, konfitury z płatków róży, esencja z kwiatów pomarańczy czy syropy z czarnego bzu będą w tym roku dominować.

9. Mood food



Zdaniem analityków jednym z najważniejszych trendów w 2024 r. będzie "mood food". Eksperci WGSN i Pyszne.pl określają tak nie tylko potrawy, ale cały zestaw zachowań związanych z jedzeniem, które korzystnie wpływa na nasze emocje. Coraz częściej stawiamy na elastyczność w planowaniu posiłków i eksperymentujemy z nowymi kombinacjami. Wybieramy opcje, które nam służą, nie narzucając sobie dietetycznego rygoru.

- Cały czas rośnie świadomość w zakresie żywienia i wpływu jedzenia na dobrostan naszego ciała i psychiki. Właśnie dlatego "comfort food" przestaje być rozumiany jako cheat meal. Comfort food to jedzenie, które sprawia, że czujemy się lepiej - podsumowuje twórca internetowy, autor przepisów i książek kucharskich Michał Korkosz, autor bloga kulinarnego Rozkoszny.pl.
Zupa owocowa, kasza z sokiem i kakao. Wspominamy smaki dzieciństwa Zupa owocowa, kasza z sokiem i kakao. Wspominamy smaki dzieciństwa

10. "Małe luksusy"



Z "mood food" wiąże się kolejny trend, który The Whole Foods w swoim corocznym raporcie trendowym określa jako "małe luksusy". Chodzi o robienie sobie jedzeniowych przyjemności i od czasu do czasu pozwalanie na coś drogiego i wyjątkowego, niekoniecznie potrzebnego. Coraz częściej jedzeniem chcemy się nagradzać, poprawiać nastrój czy rekompensować sobie ciężki dzień. W tym celu sięgamy po delikatesowe wyroby, monoporcje czy wykwintne dania w ulubionych restauracjach. To oznacza, że w trendzie w tym roku będą m.in. restauracje fine diningowe, monokoncepty (np. cukiernie specjalizujące się w jednej autorskiej recepturze) czy niebanalne alkohole.

Do eksperymentów kulinarnych znacznie chętniej podchodzimy w restauracjach niż w zaciszu własnej kuchni. 

Do eksperymentów kulinarnych znacznie chętniej podchodzimy w restauracjach niż w zaciszu własnej kuchni.

11. Fuzja kultur



- Lubimy nowe połączenia smakowe i autorskie podejście szefów kuchni, którzy z fantazją łączą różne porządki i kultury kulinarne. Widać w tym nasze obycie, znajomość źródeł tych kuchennych cytatów, wiedzę o kuchniach świata przywiezioną z zagranicznych podróży. Opanowaliśmy już podstawowe kulinarne abecadło. Kojarzymy flagowe dania z najpopularniejszych celów wakacyjnych wojaży. Rozumiemy wariacje będące sumą przywiezionych z nich smakowych doświadczeń - zauważa dziennikarka i blogerka Barbara Starecka, autorka popularnego podcastu "Z pełnymi ustami", poświęconego kulturze jedzenia.
W ofercie polskich restauracji pojawiły się już takie dania, jak: sushi burrito czy "żuramen" (połączenie polskiego żurku i azjatyckiego ramenu), a jedną z najlepszych włoskich pizz w naszym kraju przygotowuje pizzaiolo z Ukrainy. Jak wynika z badań Pyszne.pl, Polacy lubią testować niestandardowe połączenia, choć naszym ulubionym zestawieniem jest nadal kuchnia polsko-włoska (np. pizza z oscypkiem czy pierogi z ricottą).


Do eksperymentów kulinarnych znacznie chętniej podchodzimy w restauracjach niż w zaciszu własnej kuchni. W tym roku możemy się spodziewać, że kucharze będą zestawiać smaki pochodzące z wielu różnych kultur i obszarów geograficznych - zarówno tych dobrze znanych Polakom, jak kuchnia włoska, jak i bardziej odległych.

12. K-food i kuchnie regionalne



Od wielu lat kuchnie świata cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Z roku na rok ulegają jednak zmianie geograficzne zainteresowania konsumentów - wędrując w stronę Ameryki Południowej, Azji czy południowej Afryki. Jaka kuchnia etniczna będzie się cieszyła największą popularnością w 2024 r.? Eksperci przewidują, że ten rok będzie należał do K-food, czyli kuchni koreańskiej. Po kimchi, bibimbap, smażonych kawałkach kurczaka i koreańskich alkoholach przyszedł czas na zapoznanie się z szerszą ofertą gastronomiczną tego regionu.

Restauracje z kuchnią azjatycką


Oprócz kuchni koreańskiej konsumentów nadal będzie przyciągać kuchnia meksykańska, tex-mex, karaibska czy Sri Lanki. Wzrostowym trendem ma się też cieszyć kuchnia Europy Wschodniej, zwłaszcza rumuńska, węgierska i polska. Coraz większą popularność w restauracjach zyskuje też itameshi - kreatywne połączenia kulinarnych tradycji i smaków Japonii i Włoch.

13. Nowa nostalgia



Wśród trendów jest także "newstalgia" (połączenie słów "nowy" i "nostalgia"), czyli kulinarny powrót do przeszłości, ale w nowej, nieoczywistej odsłonie. W duchu nowej nostalgii są pojawiające się w menu dania kojarzące się współczesnym 30- i 40-latkom z dzieciństwem. Trend dotyczy głównie segmentu przekąsek, słodyczy, deserów oraz ciast, ale może przejawiać się też w serwowaniu w wyrafinowanej restauracji domowego kurczaka.


14. Polska kuchnia w nowej odsłonie



Coraz wyraźniej możemy dostrzec w polskiej gastronomii powrót do korzeni. Przez długi czas restauracje prześcigały się w serwowaniu rozmaitych potraw z różnych zakątków świata. Teraz przyszła pora na docenienie własnej tradycji i eksperymentowanie z nią. Pod tym względem 2024 rok może przynieść jeszcze więcej otwarć nowych lokali proponujących tradycyjne polskie dania w nowym wydaniu. Trend ten doskonale wpisuje się w "nową nostalgię", a jego najlepszymi przykładami są sukces Michała Korkosza, autora poczytnych książek kucharskich i bardzo popularnego bloga "Rozkoszny", oraz działalność krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881, która słynie z polskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu i w ubiegłym roku jako pierwszy lokal w Polsce zdobyła drugą gwiazdkę Michelin.

15. Podział rynku kebabów



Pozostając w temacie polskiej gastronomii, jednym z uwielbianych i najczęściej zamawianych przez Polaków dań jest... kebab. W ostatnich miesiącach pojawia się coraz więcej lokali z kebabem rzemieślniczym. W 2024 r. ten proces zapewne przyspieszy i wkrótce wyraźnie będzie można dostrzec podział na premium kraft kebaby, czyli miejsca skupiające się na własnej produkcji, oraz te korzystające z gotowych mięs, pit i sosów.


16. Kolacje dla miłośników mocnych wrażeń



Wystawny obiad, przygotowany przez renomowanego szefa kuchni, to już za mało. Zdaniem ekspertów spora grupa konsumentów chce łączyć posiłek z atrakcjami dostarczającymi silnych emocji. Dlatego w 2024 r. na popularności mają zyskać kolacje urządzane w nietypowych miejscach, kilkadziesiąt metrów nad ziemią, pod wodą czy w ciemności.

IMPREZY I WYDARZENIA Nadchodzące imprezy kulinarne

maj 10-11
Festiwal Hevelka 2024
Kup bilet

17. AI w kuchni



2024 rok to czas, gdy technologia jeszcze mocniej rozgości się w naszych kuchniach. Inteligentne urządzenia, aplikacje monitorujące dietę i wskazówki dotyczące zdrowego odżywiania stają się powszechne, umożliwiając personalizację i ułatwiając codzienne gotowanie. W ciągu kolejnych miesięcy wykorzystanie nowoczesnych technologii, ze szczególnym uwzględnieniem sztucznej inteligencji, wzrośnie. Aplikacje będą coraz bardziej planowały nasze diety, liczyły kalorie, wymyślały posiłki i na tej podstawie tworzyły listy zakupów, a także podpowiadały, na co (fizycznie, mentalnie i ekonomicznie) będziemy w danym momencie mogli sobie pozwolić.

TikTok jest kluczową platformą, na której pojawiają się najważniejsze trendy kulinarnej popkultury. TikTok jest kluczową platformą, na której pojawiają się najważniejsze trendy kulinarnej popkultury.

18. Viral na talerzu



Czy film na TikToku może zmienić bieg kulinarnej historii? To ta aplikacja jest kluczową platformą, gdzie pojawiają się najważniejsze trendy kulinarnej popkultury. To tiktokowi influencerzy rozpropagowali w trakcie pandemii modę na kawę Dalgona, a w zeszłym roku na włoską kanapkę "chopped sandwich" czy kontrowersyjną modę na "girl dinner". Popularność viralowych przepisów, apetycznych zdjęć oraz kulinarnych influencerów pokazuje, że jest to zjawisko o dużym potencjale, z którym trzeba się liczyć.

Top 6: instagramerzy kulinarni z Trójmiasta, których warto znać Top 6: instagramerzy kulinarni z Trójmiasta, których warto znać
Materiał powstał w oparciu o raporty, artykuły i teksty między innymi: Mintel's 2024 Global Food and Drink Trends, Whole Foods Market Forecasts Top 10 Food Trends for 2024, Raport Food Trendów Pyszne.pl, Top 2024 Food & Beverage Industry Trends, Food by Design, Food and Wine, Horeca Trends, The Whole Foods, WGSN Food & Drink.

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (45)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane