• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Uwielbiany przysmak i likier z Gdańska wśród najlepszych na świecie

Aleksandra Wrona
16 kwietnia 2024, godz. 10:00 
Opinie (39)
  • Pieróg niejedno ma imię. W trójmiejskich pierogarniach możemy skosztować dziesiątek wersji tego przysmaku.
  • Pieróg niejedno ma imię. W trójmiejskich pierogarniach możemy skosztować dziesiątek wersji tego przysmaku.
  • Pieróg niejedno ma imię. W trójmiejskich pierogarniach możemy skosztować dziesiątek wersji tego przysmaku.
  • Pieróg niejedno ma imię. W trójmiejskich pierogarniach możemy skosztować dziesiątek wersji tego przysmaku.
  • Pieróg niejedno ma imię. W trójmiejskich pierogarniach możemy skosztować dziesiątek wersji tego przysmaku.
  • Pieróg niejedno ma imię. W trójmiejskich pierogarniach możemy skosztować dziesiątek wersji tego przysmaku.

Portal kulinarny TasteAtlas to międzynarodowy przewodnik dla fanów kulinariów, który regularnie publikuje zestawienia najsmaczniejszych i najmniej smacznych potraw z całego świata. Do tej pory Polacy nie mieli zbyt wielu powodów do dumy, jednak ostatnio karta się odwróciła. Jakie dania przyniosły nam popularność?





Czy lubisz pierogi?

Kulinarny serwis TasteAtlas nie tylko promuje kuchnie z całego świata, ale też słynie ze swoich rankingów lokalnych dań i produktów - najlepszych lub najgorszych. Do tej pory częściej pisaliśmy o tych drugich. Na liście 100 najgorszych potraw 2023 r. znalazły się aż trzy polskie dania, salceson okazał się być najgorszym wyrobem mięsnym na świecie, a czernina zajęła 11 miejsce na liście najgorszych dań świata.

Były też dobre wiadomości, jak na przykład żurek, który uplasował się na drugim miejscu w plebiscycie 100 najlepszych zup na świecie. W ostatnim czasie do tej listy udało nam się dołączyć dwa kolejne sukcesy.


Polskie pierogi jednymi z najlepszych na świecie



Kilka dni temu TasteAtlas opublikował zestawienie 50 najlepszych pierogów na świecie. Polskie pierogi zajęły w nim piąte miejsce ex aequo z chińskimi Jiaozi. Co twórcy rankingu rozumieją przez "polskie pierogi"?

"Pierogi mogą być słodkie, wytrawne albo pikantne. Najpopularniejsze nadzienia to ser, cebula, mięso mielone, grzyby, ziemniaki i kiszona kapusta. Słodkie wersje często nadziane są owocami takimi jak truskawki czy jagody" czytamy na stronie portalu.
Zestawienie najlepszych pierogów na świecie według TasteAtlas. Zestawienie najlepszych pierogów na świecie według TasteAtlas.
Biorąc pod uwagę mnogość wersji, w jakich mogą występować pierogi, trudno tu o obiektywną ocenę. Warto jednak pamiętać, że rankingi TasteAtlas sporządzane są na podstawie głosowania internautów, dlatego też dynamicznie się zmieniają.

W opisywanym przez nas zestawieniu, polskie pierogi zostały wyprzedzone przez indonezyjskie Siomay (1. miejsce), chińskie Guotie i Tangbao ( wspólne 2. miejsce) i japońskie pierożki Gyoza (4. miejsce). Zbliżoną do polskich pierogów notę otrzymały też chińskimi Jiaozi, Xiaolongbao, Shuǐjiǎo i Shengjian mantou.

Pierogi - gdzie zjeść?



Jako że Polska pierogami stoi, nie powinniśmy mieć problemu ze znalezieniem miejsca, w którym zjemy ten przysmak. Warto skierować się w tym celu do trójmiejskich pierogarni. To właśnie tu możemy przebierać wśród mnogości różnych nadzień.

Jednym z takich miejsc jest Pierogarnia u Dzika. Serwowane tam pierogi podzielone są na piecuchy (pierogi z pieca na puszystym cieście drożdżowym) i tradycyjne (gotowane). Wśród wielu smaków wyróżniają się piecuchy wójta, piecuchy kurczę pieczone, pierogi myśliwskie, kaszubskie i leśne. Ceny zaczynają się od 28 zł za porcję.


Znana z dużego wyboru pierogów jest też trójmiejska sieć restauracji Mandu, której oddziały znajdziemy przy ul. Kaprów, ul. Elżbietańskiejul. Starowiejskiej. W menu znajdziemy pierogi tradycyjne gotowane, pierogi mistrzów (skomponowane przez uczestników MasterChefa), pierogi słodkie, pierogi z pieca na puszystym cieście drożdżowym, pierogi z różnych stron świata, pierogi smażone w głębokim oleju, pierogi wegańskie i pierogi gotowane na bazie mąki gryczanej i ziemniaczanej. Ceny zaczynają się od 31 zł za porcję.

Na pierogi możemy wybrać się też do Sopockiego Młyna. Zamówimy tu m.in. domowej roboty pierogi gotowane z dzikiem, mięsem lub słodką jagodą albo pierogi pieczone z ciasta drożdżowego z boczniakiem, kaczką lub kurczakiem. Taka uczta czeka nas od 32 zł.

Pierogi Lwowskie zapraszają na ręcznie robione pierogi z różnym nadzieniem. Specjalnością lokalu są pierogi z surowym mięsem wieprzowym, cebulką i koperkiem oraz pierogi z ziemniakami i podsmażaną cebulką.


Smaczne, domowe pierogi znajdziemy również w restauracji Borowa Ciotka. W menu: pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z mięsem oraz pierogi z jagodami i śmietaną lub domowym sosem waniliowym. Porcja kosztuje od 27 zł.

Duży wybór własnoręcznie lepionych pierogów znajdziemy w Kucharii 2. Wśród ciekawych propozycji znajdziemy pierogi z gęsiną, zieloną soczewicą, twarogiem i miętą czy prażonymi jabłkami. Ceny zaczynają się od 29 zł.

  • Goldwasswer swój kolor zawdzięcza dodatkowi drobnych płatków złota.
  • Goldwasswer swój kolor zawdzięcza dodatkowi drobnych płatków złota.

Goldwasser najlepszym likierem ziołowym na świecie



Na początku kwietnia, TasteAtlas opublikował jeszcze jeden ciekawy ranking, w którym znalazła się Polska. W zestawieniu 10 najlepszych ziołowych likierów, gdański Goldwasser zajął zaszczytne pierwsze miejsce. Tuż za nim, na podium uplasowały się włoska Averna i francuski Chartreuse. Na miejscu siódmym znalazł się za to kolejny reprezentant Polski - Krupnik.

Zestawienie najlepszych likierów ziołowych na świecie według TasteAtlas. Zestawienie najlepszych likierów ziołowych na świecie według TasteAtlas.
"Goldwasser" (z niemieckiego "złota woda") to popularna nazwa likieru ziołowego, który jest znany ze swojego charakterystycznego złotego koloru. Kolor ten zawdzięcza dodatkowi drobnych płatków złota, które są zawieszone w płynie i nadają mu unikalny, błyszczący wygląd. Oprócz złota, składnikiem Goldwasser są różne zioła i przyprawy, które sprawiają, że ma on złożony, słodko-przyprawowy smak.

Historia tego napoju sięga XVI wieku, co czyni go jednym z najstarszych likierów ziołowych na świecie. Tradycyjnie był wytwarzany w Gdańsku, ale obecnie produkowany jest również w innych miejscach. Goldwasser jest często serwowany jako digestif po posiłku i cieszy się popularnością nie tylko w Polsce, ale również w Niemczech i innych krajach. Likieru oraz specjałów na jego bazie możemy skosztować m.in. w Restauracji Goldwasser. W najbliższy piątek, 19 kwietnia, restauracja będzie obchodziła swoje 30. urodziny. Z tej okazji zaprasza na specjalną kolację degustacyjną.

Wydarzenia

Restauracja Goldwasser - Bestsellery Trzydziestolecia - Kolacja Degustacyjna

249 zł
muzyka na żywo, degustacja

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (39)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Aperitivo Sunday | Czyli 5 godzin hiszpańskiego, nielimitowanego bufetu na 33. piętrze!

199 zł
muzyka na żywo, degustacja

Warsztaty kulinarne dla dzieci

89 zł
degustacja, warsztaty

Najczęściej czytane