- 1 23 zł za kawę z tonikiem. Dużo czy mało? (231 opinii)
- 2 Reakcje restauracji na ogłoszenie Michelin (107 opinii)
- 3 Mamy to! Trójmiasto z gwiazdką Michelina (164 opinie)
- 4 Hala Targowa ma być sprzedana za 65 mln (273 opinie)
- 5 Handel narkotykami w sopockim klubie? (178 opinii)
- 6 W Gdańsku wręczą gwiazdki Michelina (67 opinii)
Uwielbiany przysmak i likier z Gdańska wśród najlepszych na świecie
Portal kulinarny TasteAtlas to międzynarodowy przewodnik dla fanów kulinariów, który regularnie publikuje zestawienia najsmaczniejszych i najmniej smacznych potraw z całego świata. Do tej pory Polacy nie mieli zbyt wielu powodów do dumy, jednak ostatnio karta się odwróciła. Jakie dania przyniosły nam popularność?
- Polskie pierogi jednymi z najlepszych na świecie
- Pierogi - gdzie zjeść?
- Goldwasser najlepszym likierem ziołowym na świecie
Były też dobre wiadomości, jak na przykład żurek, który uplasował się na drugim miejscu w plebiscycie 100 najlepszych zup na świecie. W ostatnim czasie do tej listy udało nam się dołączyć dwa kolejne sukcesy.
Polskie pierogi jednymi z najlepszych na świecie
Kilka dni temu TasteAtlas opublikował zestawienie 50 najlepszych pierogów na świecie. Polskie pierogi zajęły w nim piąte miejsce ex aequo z chińskimi Jiaozi. Co twórcy rankingu rozumieją przez "polskie pierogi"?
"Pierogi mogą być słodkie, wytrawne albo pikantne. Najpopularniejsze nadzienia to ser, cebula, mięso mielone, grzyby, ziemniaki i kiszona kapusta. Słodkie wersje często nadziane są owocami takimi jak truskawki czy jagody" czytamy na stronie portalu.
Biorąc pod uwagę mnogość wersji, w jakich mogą występować pierogi, trudno tu o obiektywną ocenę. Warto jednak pamiętać, że rankingi TasteAtlas sporządzane są na podstawie głosowania internautów, dlatego też dynamicznie się zmieniają.
W opisywanym przez nas zestawieniu, polskie pierogi zostały wyprzedzone przez indonezyjskie Siomay (1. miejsce), chińskie Guotie i Tangbao ( wspólne 2. miejsce) i japońskie pierożki Gyoza (4. miejsce). Zbliżoną do polskich pierogów notę otrzymały też chińskimi Jiaozi, Xiaolongbao, Shuǐjiǎo i Shengjian mantou.
Pierogi - gdzie zjeść?
Jako że Polska pierogami stoi, nie powinniśmy mieć problemu ze znalezieniem miejsca, w którym zjemy ten przysmak. Warto skierować się w tym celu do trójmiejskich pierogarni. To właśnie tu możemy przebierać wśród mnogości różnych nadzień.
Jednym z takich miejsc jest Pierogarnia u Dzika. Serwowane tam pierogi podzielone są na piecuchy (pierogi z pieca na puszystym cieście drożdżowym) i tradycyjne (gotowane). Wśród wielu smaków wyróżniają się piecuchy wójta, piecuchy kurczę pieczone, pierogi myśliwskie, kaszubskie i leśne. Ceny zaczynają się od 28 zł za porcję.
Znana z dużego wyboru pierogów jest też trójmiejska sieć restauracji Mandu, której oddziały znajdziemy przy ul. Kaprów, ul. Elżbietańskiej i ul. Starowiejskiej. W menu znajdziemy pierogi tradycyjne gotowane, pierogi mistrzów (skomponowane przez uczestników MasterChefa), pierogi słodkie, pierogi z pieca na puszystym cieście drożdżowym, pierogi z różnych stron świata, pierogi smażone w głębokim oleju, pierogi wegańskie i pierogi gotowane na bazie mąki gryczanej i ziemniaczanej. Ceny zaczynają się od 31 zł za porcję.
Na pierogi możemy wybrać się też do Sopockiego Młyna. Zamówimy tu m.in. domowej roboty pierogi gotowane z dzikiem, mięsem lub słodką jagodą albo pierogi pieczone z ciasta drożdżowego z boczniakiem, kaczką lub kurczakiem. Taka uczta czeka nas od 32 zł.
Pierogi Lwowskie zapraszają na ręcznie robione pierogi z różnym nadzieniem. Specjalnością lokalu są pierogi z surowym mięsem wieprzowym, cebulką i koperkiem oraz pierogi z ziemniakami i podsmażaną cebulką.
Smaczne, domowe pierogi znajdziemy również w restauracji Borowa Ciotka. W menu: pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z mięsem oraz pierogi z jagodami i śmietaną lub domowym sosem waniliowym. Porcja kosztuje od 27 zł.
Duży wybór własnoręcznie lepionych pierogów znajdziemy w Kucharii 2. Wśród ciekawych propozycji znajdziemy pierogi z gęsiną, zieloną soczewicą, twarogiem i miętą czy prażonymi jabłkami. Ceny zaczynają się od 29 zł.
Goldwasser najlepszym likierem ziołowym na świecie
Na początku kwietnia, TasteAtlas opublikował jeszcze jeden ciekawy ranking, w którym znalazła się Polska. W zestawieniu 10 najlepszych ziołowych likierów, gdański Goldwasser zajął zaszczytne pierwsze miejsce. Tuż za nim, na podium uplasowały się włoska Averna i francuski Chartreuse. Na miejscu siódmym znalazł się za to kolejny reprezentant Polski - Krupnik.
"Goldwasser" (z niemieckiego "złota woda") to popularna nazwa likieru ziołowego, który jest znany ze swojego charakterystycznego złotego koloru. Kolor ten zawdzięcza dodatkowi drobnych płatków złota, które są zawieszone w płynie i nadają mu unikalny, błyszczący wygląd. Oprócz złota, składnikiem Goldwasser są różne zioła i przyprawy, które sprawiają, że ma on złożony, słodko-przyprawowy smak.
Historia tego napoju sięga XVI wieku, co czyni go jednym z najstarszych likierów ziołowych na świecie. Tradycyjnie był wytwarzany w Gdańsku, ale obecnie produkowany jest również w innych miejscach. Goldwasser jest często serwowany jako digestif po posiłku i cieszy się popularnością nie tylko w Polsce, ale również w Niemczech i innych krajach. Likieru oraz specjałów na jego bazie możemy skosztować m.in. w Restauracji Goldwasser. W najbliższy piątek, 19 kwietnia, restauracja będzie obchodziła swoje 30. urodziny. Z tej okazji zaprasza na specjalną kolację degustacyjną.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2024-04-16 10:07
(1)
Uwielbiam pierogi. Wigilijne i ruskie. W sezonie z jagodami. Czy w takiej tej no słynnej w Gdańsku pierogarni to robi sie na bieżąco? Bo w sezonie to pewnie tam schodzi minimum kilka setek pierogów dziennie jak nie ponad tysiąc. Nie no szacun,ale ktoś w skali miesiaca musiałby ulepić hoho sztuk pierogów?! Najlepsze pierogi jadłem przy trasie na Kościerzynę. U Dzika. No i kupe lat temu Igor siłacz miał mały bar na Oruni. Ależ oni tam robili przepyszne. Najlepsze jakie jadłem.
- 15 10
-
2024-04-16 16:08
A jak lepi tylko w weekendy to w skali miesiaca ulepi mniej pierogow? Polscy filozofowie w pelnej krasie...
- 1 1
-
2024-04-16 17:11
Goldwasser, 10% za serwis?
Za co? Za to, ze prowadzą restauracje, która z założenia podaje posiłki i na tym zarabia?
- 21 0
-
2024-04-16 11:44
Goldwasser najlepszy? (4)
No ja nie wiem co teraz sprzedają pod tą nazwą ale kiedys to był po prostu jakiś ulep bez żadnej finezji w smaku.
- 22 23
-
2024-04-16 16:02
Jak piłeś tą podróbke z polmosu
to nic dziwnego. Oryginalny goldwasser jest robionych u Niemca.
- 5 0
-
2024-04-16 14:26
(1)
Goldwasser , podróbę robiono w Starogardzie w Polmosie, a teraz w Polsce nie produkują go , a jest rewelacja ...
- 4 1
-
2024-04-16 14:46
to coś z polmosu rewelacją cieżko było nazwać
w zasadzie chyba najgorszy alkohol jaki zdarzyło mi się pić. Od innych likerów dzieliła ten specyfik po prostu przepaść bezkresna.
- 4 2
-
2024-04-16 12:11
Wszedłem tu tylko po to, żeby napisać, że kiedyś wylałem pół butelki goldwassera do zlewu - dostałem w prezencie, stał i zbierał kurz przez 3 lata, bo pić się tego nie dało, takie paskudne w smaku.
- 12 6
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.