• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Polski przysmak najgorszym wyrobem mięsnym na świecie

osa
7 grudnia 2023, godz. 10:00 
Opinie (91)
W zależności od składu wyróżniamy m.in. salceson czarny, ozorkowy i podrobowy. W zależności od składu wyróżniamy m.in. salceson czarny, ozorkowy i podrobowy.

Kulinarny portal TasteAtlas regularnie publikuje zestawienia najsmaczniejszych i najmniej smacznych potraw z całego świata według głosów internautów. Tym razem na liście 79 najgorszych wyrobów mięsnych świata znalazł się polski salceson. Skąd taki wybór?




Czy lubisz salceson?

Kulinarny serwis TasteAtlas nie tylko promuje kuchnie z całego świata, ale też publikuje rankingi lokalnych dań i produktów, które raczej nie cieszą się dobrą opinią internautów.

Do tej pory w takim niechlubnym zestawieniu znalazła się m.in. kontrowersyjna czernina, czyli tradycyjna polska zupa z dodatkiem zwierzęcej krwi - w lutym tego roku zajęła 11. miejsce (z oceną 2,3 punktu na 5) wśród 100 najgorszych dań świata. Ale za to już kilka miesięcy później TasteAtlas docenił nasz żurek i umieścił go wysoko, bo na 2. miejscu najlepszych zup świata.

Niestety teraz do czerniny dołączył salceson, czyli rodzaj wyrobów podrobowych robionych z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu, podrobów, krwi, okrawków mięsa, skórek i przypraw, m.in. czosnku i majeranku. Często trafia w postaci grubego plastra po prostu na chleb. Jedni już nic więcej do takiej kanapki nie dokładają, inni np. chętnie dodają musztardę sarepską, chrzan albo ćwikłę.



TasteAtlas: salceson niby najgorszy, ale wcale nie taki zły...



Jak TasteAtlas uzasadnił swój wybór? Cóż, nie pisze o salcesonie tylko źle i przypomina, że to mimo wszystko jest "wyjątkowy przysmak dla smakoszy". Internauci przyznali mu jednak tylko ocenę 2,4 na 5 możliwych punktów.

- Kiedyś uważany za podrzędny produkt mięsny, dziś polski salceson uznawany jest za wyjątkowy przysmak dla smakoszy. W zależności od przypraw, kształtu i głównych składników, takich jak np. krew (...), tradycyjna kuchnia polska może pochwalić się kilkunastoma różnymi odmianami salcesonu.

Przygotowuje się go głównie z wieprzowiny, ale w niektórych odmianach wykorzystuje się wyłącznie cielęcinę. Kiedyś popularny był w wielu miastach graniczących z Niemcami, dziś przygotowuje się go i je w całym kraju. Niezależnie od rodzaju te ekscytujące smakołyki są zwykle spożywane w postaci wędlin, często w towarzystwie chleba.

Dobrej jakości salceson może być naprawdę smacznym rarytasem, zwłaszcza gdy towarzyszą mu ciekawe dodatki. Ba, nawet najlepsi szefowie kuchni, którzy inspirują się tradycyjną polską kuchnią, chętnie serwują go swoim gościom i to w wersji deluxe!

Salceson z sarny w wersji deluxe serwowany kilka sezonów temu w Białym Króliku. Salceson z sarny w wersji deluxe serwowany kilka sezonów temu w Białym Króliku.

TasteAtlas: Top 10 najgorszych wyrobów mięsnych świata



  1. Salceson (Polska)
  2. Liptovská saláma (Słowacja)
  3. Smithfield Ham (Stany Zjednoczone)
  4. Sülzwurst (Niemcy)
  5. Tlačenica (Słowenia)
  6. Andouille de Guémené (Francja)
  7. Disznósajt (Węgry)
  8. Halberstädter Würstchen (Niemcy)
  9. Thüringer Leberwurst (Niemcy)
  10. Teewurst (Niemcy)

Co ciekawe, na 79. miejscu ponownie znalazła się polska kuchnia - tym razem na listę najgorszych wyrobów mięsnych trafił boczek, zdobywając 3,9 punktów na 5 możliwych.

Tu możecie sprawdzić cały ranking TasteAtlas.
osa

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (91)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane