• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Polski przysmak najgorszym wyrobem mięsnym na świecie

osa
7 grudnia 2023, godz. 10:00 
Opinie (91)
W zależności od składu wyróżniamy m.in. salceson czarny, ozorkowy i podrobowy. W zależności od składu wyróżniamy m.in. salceson czarny, ozorkowy i podrobowy.

Kulinarny portal TasteAtlas regularnie publikuje zestawienia najsmaczniejszych i najmniej smacznych potraw z całego świata według głosów internautów. Tym razem na liście 79 najgorszych wyrobów mięsnych świata znalazł się polski salceson. Skąd taki wybór?




Czy lubisz salceson?

Kulinarny serwis TasteAtlas nie tylko promuje kuchnie z całego świata, ale też publikuje rankingi lokalnych dań i produktów, które raczej nie cieszą się dobrą opinią internautów.

Do tej pory w takim niechlubnym zestawieniu znalazła się m.in. kontrowersyjna czernina, czyli tradycyjna polska zupa z dodatkiem zwierzęcej krwi - w lutym tego roku zajęła 11. miejsce (z oceną 2,3 punktu na 5) wśród 100 najgorszych dań świata. Ale za to już kilka miesięcy później TasteAtlas docenił nasz żurek i umieścił go wysoko, bo na 2. miejscu najlepszych zup świata.

Niestety teraz do czerniny dołączył salceson, czyli rodzaj wyrobów podrobowych robionych z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu, podrobów, krwi, okrawków mięsa, skórek i przypraw, m.in. czosnku i majeranku. Często trafia w postaci grubego plastra po prostu na chleb. Jedni już nic więcej do takiej kanapki nie dokładają, inni np. chętnie dodają musztardę sarepską, chrzan albo ćwikłę.



TasteAtlas: salceson niby najgorszy, ale wcale nie taki zły...



Jak TasteAtlas uzasadnił swój wybór? Cóż, nie pisze o salcesonie tylko źle i przypomina, że to mimo wszystko jest "wyjątkowy przysmak dla smakoszy". Internauci przyznali mu jednak tylko ocenę 2,4 na 5 możliwych punktów.

- Kiedyś uważany za podrzędny produkt mięsny, dziś polski salceson uznawany jest za wyjątkowy przysmak dla smakoszy. W zależności od przypraw, kształtu i głównych składników, takich jak np. krew (...), tradycyjna kuchnia polska może pochwalić się kilkunastoma różnymi odmianami salcesonu.

Przygotowuje się go głównie z wieprzowiny, ale w niektórych odmianach wykorzystuje się wyłącznie cielęcinę. Kiedyś popularny był w wielu miastach graniczących z Niemcami, dziś przygotowuje się go i je w całym kraju. Niezależnie od rodzaju te ekscytujące smakołyki są zwykle spożywane w postaci wędlin, często w towarzystwie chleba.

Dobrej jakości salceson może być naprawdę smacznym rarytasem, zwłaszcza gdy towarzyszą mu ciekawe dodatki. Ba, nawet najlepsi szefowie kuchni, którzy inspirują się tradycyjną polską kuchnią, chętnie serwują go swoim gościom i to w wersji deluxe!

Salceson z sarny w wersji deluxe serwowany kilka sezonów temu w Białym Króliku. Salceson z sarny w wersji deluxe serwowany kilka sezonów temu w Białym Króliku.

TasteAtlas: Top 10 najgorszych wyrobów mięsnych świata



  1. Salceson (Polska)
  2. Liptovská saláma (Słowacja)
  3. Smithfield Ham (Stany Zjednoczone)
  4. Sülzwurst (Niemcy)
  5. Tlačenica (Słowenia)
  6. Andouille de Guémené (Francja)
  7. Disznósajt (Węgry)
  8. Halberstädter Würstchen (Niemcy)
  9. Thüringer Leberwurst (Niemcy)
  10. Teewurst (Niemcy)

Co ciekawe, na 79. miejscu ponownie znalazła się polska kuchnia - tym razem na listę najgorszych wyrobów mięsnych trafił boczek, zdobywając 3,9 punktów na 5 możliwych.

Tu możecie sprawdzić cały ranking TasteAtlas.
osa

Opinie (91) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Wegańska propaganda! (1)

    • 52 12

    • Po prostu salceson jest wstrętny :p Podobnie jak większość mięsnych wyrobów.

      • 2 7

  • Opinia wyróżniona

    Czernina dobrze zrobiona jest przepyszna. (3)

    Salceson jak nie jest zrobiony z samych tłustych skwar też jest super . Kwestia producenta . Jeden robi padło inny bardzo dobre wyroby.

    • 114 34

    • (2)

      w salcesonie same zęby. Kto ma kogoś znajomego na mięsnym to wie o czym mowa. Smacznego

      • 7 15

      • A jadłeś kiedykolwiek salceson czy żywisz się tylko hamburgerami z padliny? (1)

        Salceson dobrze zrobiony samodzielnie przebija wszelkie wędliny, które dostępne są w handlu. Czarnina zresztą też!

        • 22 4

        • Wszystko dobrze zrobione jest dobre

          • 12 0

  • Opinia wyróżniona

    (2)

    Ciekaw jestem tego czy na temat danych produktów wypowiadają się tylko te osoby co dany produkt próbowały, czy są wśród nich również tacy internauci co kierują się tylko nazwą bądź składem?

    • 124 4

    • ,,,,,, (1)

      My płacimy za nazwę firmy a nie za jakość wędlin czy mięs.
      Niestety jemy co jemy. Jak się patrzy w sklepie na ten świecący drób już widać
      że jest po kilku płukaniach.
      Bezcenne są te odpowiedzi widzisz za szybą że to już prawie samo chodzi jakby mogło ale w oczy Ci każdy powie że to świeże. Muszą tak mówić wiem ale jest to obrzydliwe.

      • 3 7

      • Narrzekasz byle ględzić.

        Gdzie ty kupujesz mięso? Drób płukany? Teraz sklepy mięsne się starają i prześcigają w jakości wyrobów. Jak by zatruli ludzi to po nich.

        • 5 4

  • Jeżeli do "złotych malin" dorzucą jeszcze flaki

    To to nie będzie dobrze świadczyło o tym rankingu.

    • 24 6

  • Super ranking (2)

    Oprócz salcesonu na liście jest szynka i dobre kiełbasy.

    • 19 4

    • Tak, gdyż dobre nie zawsze znaczy dobrej jakości, mielą wszystko plus dużo przypraw plus glutaminian i smak super niby (1)

      • 5 1

      • Glutaminian sodu

        Jest obojętny dla naszego organizmu, jeśli nie wpierniczasz go łyżkami.
        Dalej graj w zabobony, bałwanie.

        • 5 0

  • (2)

    Jedzenie dużej ilości mięsa kojarzy mi się z januszerią, wielce później zdziwioną: skąd nowotwór, skąd zawał przed sześćdziesiątką, skąd niesprawność ruchowa i umysłowa?

    • 10 50

    • A mi

      Takie teksty kojarza sie z ludzmi o waskich horyzontach, ktorzy nie widza w tym zwiazku z brakiem aktywnosci fizycznej

      • 18 3

    • Wolę dobre mięso, niż wysoko przetworzone wyroby z soi!

      • 20 0

  • haha, dobre, salceson jedzą też w Szkocji i się zajadają i są z tego dumni (4)

    nie wspominają już naszej kaszaneczki, która jest wyśmiewana, a szkoci/anglicy się objadają i są z tego dumni.

    • 35 1

    • haggis to trochę coś innego (1)

      ale ogólnie to wszystko tkwi w jakości i sposobie przygotowania

      myślę, że w przypadku salcesonu problemem jest wyobrażenie jak może smakować skóra, itd...

      • 5 1

      • nie miałem na myśli Haggis

        jedzą podroby gotowane w żołądku wołowym, co bardzo przypomina nasz salceson

        • 2 0

    • (1)

      piszesz o haggisie i black pudding a to trochę inne dania niż nasza kaszanka

      • 0 0

      • haggis, to haggis, podroby w zołądku wołowym, to coś jak salceson

        • 0 0

  • Salceson za komuny uratowal kilka pokolen Polakow przef smiercia glodowa. (2)

    "Co lepsze" szlo na eksport na Zachod lub do ZSRR.

    • 30 6

    • W czasach komuny nie jedliśmy salcesonu ani w ogóle mięsa i nie głodowaliśmy (1)

      • 0 12

      • no nie, wy nie...ale wtedy popieraliscie pzpr tak jak teraz popieracie po

        • 9 0

  • (1)

    Dziwne. Bo np salceson to mój wujek jak wraca do Niemiec kupuje w olbrzymich ilościach. jego sąsiedzi Niemcy sie tym zajadaja az uszy...

    • 31 3

    • Patrząc na ten ranking nie może dziwić, że się zajadają, skoro na 10 pozycji 4 są z Niemiec.

      Oczywiście ranking kpina.

      • 6 0

  • Salceson? (2)

    Normalne staropolskie jedzebie

    • 26 3

    • co nie znaczy, że każdemu smakuje

      • 4 0

    • Pozostałość po czasach, kiedy niczego się nie marnowało

      skóry szły na ubrania, z kości robiono narzędzia czy ozdoby itp.

      • 2 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane