• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kanapki wciąż górą. Co jeszcze jemy na śniadanie?

Magda Mielke
24 kwietnia 2024, godz. 07:00 
Opinie (103)
Na śniadanie najczęściej spożywamy to, co można szybko i łatwo przygotować, czyli kanapki.
Na śniadanie najczęściej spożywamy to, co można szybko i łatwo przygotować, czyli kanapki.

Mówi się o nim: najważniejszy posiłek dnia. Według wielu specjalistów odgrywa kluczową rolę nie tylko w dostarczaniu energii na początek dnia, ale także w kształtowaniu nawyków żywieniowych i zdrowego trybu życia. Mowa oczywiście o śniadaniu. Z okazji przypadającego 24 kwietnia Europejskiego Dnia Śniadania przyglądamy się, gdzie najczęściej je jemy, o jakich porach i co zwykle trafia na nasze talerze.



Co zwykle jesz na śniadanie?

Europejski dzień śniadania



24 kwietnia obchodzimy Europejski Dzień Śniadania, który ma przypominać o tym, jak ważną rolę dla zdrowia człowieka odgrywa ten pierwszy posiłek w ciągu dnia. Hasło przewodnie organizowanego od 2012 r. święta brzmi "Znajdź czas na śniadanie".

Według zasad zdrowego żywienia w ciągu dnia powinniśmy spożywać 4-5 posiłków co 3-4 godziny. Taki rozkład posiłków ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi i właściwej masy ciała. Śniadanie powinno stanowić 25-30 proc. dziennego zapotrzebowania na energię, dlatego nie powinniśmy go pomijać.


Gdzie jemy śniadania?



Śniadanie przypada na porę dnia, w której towarzyszy nam najwięcej zajęć, dlatego miejsce jego spożywania jest zdeterminowane przede wszystkim przez nasz tryb pracy. Jak wynika z raportu przeprowadzonego przez agencję Streetcom z okazji Europejskiego Dnia Śniadania, osoby pracujące poza domem najczęściej jedzą śniadanie w pracy (64 proc. badanych). 28 proc. je śniadania w domu, jeszcze przed wyjściem do pracy, a zaledwie 3 proc. badanych spożywa je na mieście: w restauracji, piekarni czy barze. Pozytywną informacją jest fakt, że tylko 1 proc. ankietowanych w ogóle nie je śniadań.

Niemalże wszyscy, którzy pracują zdalnie, jedzą śniadania w domu (98 proc.). Podobnie sytuacja wygląda w dni wolne od pracy: 93 proc. spożywa je w domu, a 7 proc. na mieście.

Właściwie skomponowane śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia i nie powinno być pomijane. Właściwie skomponowane śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia i nie powinno być pomijane.

W jakich godzinach jemy nasz pierwszy posiłek?



Kiedy jest najlepszy czas na zjedzenie śniadania? Eksperci twierdzą, że pierwszy posiłek powinno się jeść w ciągu dwóch godzin po przebudzeniu. Dlaczego to takie ważne? Podczas snu metabolizm naszego organizmu spowalnia. Rozpoczęcie nowego dnia posiłkiem pozwoli go przyspieszyć oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Regularne i spożywane o właściwej porze śniadania mogą również ograniczyć późne jedzenie i podjadanie, a także pomóc w regulacji poziomu insuliny.

Raport "Śniadania Polaków" pokazuje, że dla najpowszechniejsze godziny jedzenia śniadań w dniach pracujących przypadają między godz. 7 a 9 (50 proc. badanych wybrało ten przedział). 1/3 spożywa śniadania później, tzn. między 9 a 11. Jest też niewielka grupa porannych konsumentów - 1/5 zjada pierwszy posiłek między 5 a 7 rano.


W dni wolne od pracy akcent przesuwa się na godziny późniejsze. Połowa z nas nadal spożywa śniadanie również między 7 a 9, ale wzrasta liczba osób, które zabierają się do śniadania między 9 a 11.

Badani, którzy nie pracują zawodowo, śniadania jedzą w domu (98 proc.) w godzinach między 7 a 9 (53 proc.) lub - nieco rzadziej - o późniejszej porze, czyli między 9 a 11. Wyniki nie są znacząco odmienne od danych, które dotyczą osób pracujących zawodowo. Można to łatwo wyjaśnić faktem, że brak pracy zawodowej nie oznacza braku obowiązków. A to właśnie obowiązki wymuszają pewien dobowy rytm pór spania, spożywania posiłków itp.

  • Wyniki badań "Śniadania Polaków"
  • Wyniki badań "Śniadania Polaków"
  • Wyniki badań "Śniadania Polaków"

Kanapki górą



Na śniadanie najczęściej spożywamy to, co można szybko i łatwo przygotować, czyli kanapki. Wybiera je 8 na 10 badanych. Na drugim miejscu pojawiła się jajecznica, która jest pożywnym i ciepłym daniem na start dnia. Kolejno pod względem popularności są parówki i tosty.

Drugie śniadania są niewiele mniej popularne niż pierwsze



Nie zapominamy również o drugim śniadaniu. Zwykle jest to lekka przekąska spożywana między głównymi posiłkami. Drugie śniadanie je aż 86 proc. badanych, choć jedynie połowa spożywa je codziennie lub prawie codziennie. 43 proc. przyznaje, że owszem jada drugie śniadania, ale czasami. 14 proc. badanych nie spożywa w ogóle takiego posiłku.

Ponad 160 miejsc na śniadanie w Gdyni, Sopocie, Gdańsku


Śniadania w szkole



83 proc. rodziców przygotowuje posiłki swoim dzieciom do szkoły. Najczęściej są to owoce (80 proc. wskazań), proste kanapki z 1-3 składnikami (70 proc.) i musy owocowe (60 proc.). 1/4 dzieci zabiera też do szkoły batony, ciastka i słodkie bułki.

Okiem dietetyka: pomysły na śniadanie bez chleba Okiem dietetyka: pomysły na śniadanie bez chleba

Idealne śniadanie



W badaniu Streetcom Poland zadano też pytanie o to, jak wyglądałoby idealne śniadanie, gdybyśmy nie mieli ograniczeń czasowych i finansowych. Większość wypowiedzi łączą cztery cechy: ciepłe, urozmaicone, zdrowe i sycące. Wśród przykładów często pojawiają się omlety, jajecznice, naleśniki, pankejki, owsianki, kiełbaski, owoce oraz warzywa (niekoniecznie te klasyczne, jak pomidor czy ogórek, ale na przykład pożywne awokado). Zamiast klasycznej kajzerki czy chleba pojawiają się bajgle, bagietki i rogaliki.

- Idealnym śniadaniem dla mnie byłby bajgiel razowy z puszystym serkiem śmietankowym, łososiem, pomidorami i sałatą lub ten sam bajgiel w towarzystwie jajka sadzonego (koniecznie z półpłynnym żółtkiem!), awokado, pomidora i papryki. Do tego filiżanka ulubionej kawy lub herbaty - odpowiedziała jedna z ankietowanych osób.
Na słodko czy słono? Dokąd na śniadanie na mieście? Na słodko czy słono? Dokąd na śniadanie na mieście?
Jeśli jajecznica czy omlet, to nie z samych jajek, ale z dodatkami, np. boczkiem, kiełbasą i warzywami. Do śniadania mile widziany byłby mały deser w postaci oryginalnie podanych owoców czy ciasta. Do tego smaczna kawa czy herbata z dodatkami albo świeżo wyciskany sok z owoców.

- Byłoby to śniadanie złożone z produktów z różnych krajów świata. Egzotyczne owoce, jogurty, ajrany bałkańskie, przepyszne wędliny i sery z Włoch i Hiszpanii. Pyszny polski chleb na zakwasie. Zdrowe jaja przepiórcze. Wędzone ryby: łosoś, tuńczyk, halibut. A na zakończenie francuskie croissanty z nadzieniem pistacjowym. Tak by móc wszystkiego skosztować - tak odpowiedziała jedna z badanych osób.

Śniadanie na mieście



W codziennym biegu często brakuje nam czasu, aby celebrować śniadania. Inaczej, gdy decydujemy się zjeść je na mieście. Wówczas danie ma być nie tylko smaczne, ale często też oryginalniejsze niż to, które jesteśmy w stanie przygotować w domu. W Trójmieście ciekawe śniadania można zjeść w różnych miejscach - w centrum miasta, niedaleko głównych obiektów komunikacyjnych czy w otoczeniu natury np. z widokiem na morze.

  • Buttermilk Chicken - propozycja Łąka Baru.
  • Klasyczne śniadanie od Jak się masz? Bistro.
  • La Kabana serwuje śniadania na słodko i na słono.
  • Jajka po turecku, omlet berberski, crocque madame, grzanka z łososiem, awokado, jajkiem w koszulce, labneh z pieczonymi warzywami, syrniki - to propozycje śniadaniowe od Maliki.
  • Duży wybór śniadań ma Cały Gaweł.
  • Śniadanie z pięknym widokiem? Polecamy np. White Marlin w Sopocie.
Gdzie zjeść śniadania w Gdyni? La Kabana serwuje śniadania codziennie od godz. 10 do 14. Do wyboru są zarówno posiłki w wersji wytrawnej, jak i na słodko. W restauracji Malika śniadanie podawane jest w godz. 10-12 oraz 9-12 (weekendy). Oferta bazuje na własnoręcznie przygotowywanym pieczywie na zakwasie oraz innych autorskich wypiekach. Serwus serwuje śniadania od 9 do 12 w trzech wersjach: classic, premium i de lux. Z kolei Tawerna Orłowska to chętnie wybierane miejsce na śniadanie ze względu na lokalizację.

W Sopocie na dobre śniadanie można się wybrać np. do Blisko Sopot, w śniadaniowej ofercie ma omlety, croissanty, kanapki i owsianki. Bogatą kartę śniadań ma Cały Gaweł. Wśród nich znajdziemy zarówno klasyczne polskie śniadanie, śniadanie w wersji kaszubskiej czy wegetariańskiej. Codziennie do godz. 13 na śniadanie - zarówno w wersji słodkiej i słonej - można się wybrać do Amici. Z kolei White Marlin serwuje śniadania aż do godz. 18. Wśród propozycji m.in. śniadanie angielskie, francuskie, włoskie i polskie, a także bajgle, bowle i gofry.

Dokąd na śniadanie w Gdańsku? Np. do bistro Le Delice, które oferuje bardzo dobre śniadania, m.in. jajka po benedyktyńsku w croissancie, gofrach z cukinii lub z plackami ziemniaczanymi. Oryginalne, azjatyckie śniadania, np. japońskie pankejki, śniadaniowy udon czy Buttermilk Chicken codziennie od 9 do 14 można zjeść w Łąka Bar. Podczas spaceru nad Motławą na śniadanie można zatrzymać się w A la française - zamówimy tam śniadania w stylu francuskim, ale nie tylko. Z kolei planując poranny spacer w parku Oliwskim czy wybierając się do zoo, warto zajrzeć do Bistro Oliwa, gdzie świeżą chałkę z kremem pistacjowym czy kremową jajecznicą zjemy codziennie od godz. 7 lub do Jak się masz? Bistro. W stałej ofercie jest m.in. "Śniadanie Oliwskie", śniadanie "Na grubo" czy "Najlepsze na boczku".

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (103)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane