- 1 Kiedy powiedzieć sobie dość? (78 opinii)
- 2 Nowe lokale: wege, sushi i ciekawe koncepty (99 opinii)
- 3 Kuchnie świata na Wege Festiwalu (97 opinii)
- 4 Ile zapłacimy za piwo na koncercie? (78 opinii)
- 5 5 książek dla miłośników kulinariów (5 opinii)
- 6 Ile zapłacimy za jedzenie i picie na meczu? (69 opinii)
Burgery inne niż wszystkie. Gdzie zjemy coś nietypowego?
Burgery to wciąż jedno z najchętniej zamawianych dań przez Polaków. Choć nadal prym wiodą klasyczne burgery z wołowiną, to lubimy też sięgnąć po kulinarne nowinki. Poniżej propozycje dla tych, którzy lubią zjeść "coś innego". Skusicie się na burgera ze śledziem albo baraniną? Ciekawych opcji jest więcej!
Burger ze śledziem w oleju - Bistro Cisowa
Jesteśmy nad morzem, w Gdyni, więc burger z bałtycką rybą nie powinien tu nikogo dziwić. Ba! Takie zestawienie dodatków mogłoby stać się naszym lokalnym znakiem rozpoznawczym i kulinarną ciekawostką dla turystów.
Zanim jednak danie trafiło do menu, zostało przetestowane przez okolicznych mieszkańców. Ekipa bistro na ulicy częstowała nim przechodniów i pytała o opinię. Odbiór był na tyle pozytywny, że buła ze śledziem w oleju na dobre zagościła w karcie.
- Niewątpliwie jest to danie, które wzbudza sporo emocji wśród zwolenników typowego burgera z mięsem, ale tych których uda się przekonać do "podjęcia ryzyka", zazwyczaj gościmy ponownie z początkowym pytaniem "czy macie śledzia?" - dodaje Kaizer.
Burger ze śledziem kosztuje 27 zł.
Burger z golonką - Nowy Browar Gdański
Oto idealna propozycja dla fanów konkretnych porcji i tradycyjnych polskich smaków. To również pozycja, której smak dopełni jedno z wielu dostępnych w lokalu piw - w końcu nazwa lokalu zobowiązuje.
Nowe lokale w Trójmieście - zobacz, co się otwiera
- Po sporym sukcesie naszej autorskiej golonki i burgera klasycznego, postanowiliśmy pójść o krok dalej i stworzyliśmy burgera z golonką. Wyróżnia go oryginalny smak: po procesie długiego peklowania mięsa, golonka jest duszona w autorskiej mieszance przypraw - mówi Małgorzata Pieczychlebek, manager restauracji Nowy Browar Gdański
Żeby było jeszcze ciekawiej, między bułkami, oprócz wspomnianej golonki, znajdziemy również kapustę zasmażaną, lekko pikantny sos z mascarpone i jalapeno, anchois oraz podkręcający smak chrzan. Co istotne, bułki są wypiekane na miejscu.
Burger z golonką kosztuje 32 zł.
Burger z kaktusem - No. 5
Pikantny burger, który ponoć doczekał się wielu wiernych fanów, mimo że do najpiękniejszych nie należy. Nie wygląd jest tu wszak najważniejszy, a unikalny smak i kulinarne zaskoczenie. To danie, dla którego też warto się nieco... ubrudzić.

- Ten pikantny i serowy burger jest przepełniony warstwami smaków, które wzajemnie się uzupełniają i tworzą wyjątkowe doświadczenie burgerowe - mówi nam Bartłomiej Wojewoda, manager restauracji No. 5
- Dodajemy meksykańskie przyprawy chorizo do naszej świeżej mielonej wołowiny, która jest następnie grillowana w stylu smash burger na płycie grillowej. Mięso jest pokryte grillowanymi kawałkami kaktusa nopales i szalotkami, które dodają tekstury i wyrazistości, a domowej roboty majonez chipotle-ananasowy i piklowane jalapeno są dodane, aby zapewnić dodatkowy poziom dymu i kremowości. Wszystko to jest następnie oblane naszym domowym sosem serowym cheddar, aż kapie z każdego miejsca. I nie zapominajmy o świeżo opiekanej bułce brioche! Burger Queso Fundido zadowala na każdym poziomie. Dodatkowe serwetki są wymagane.
Burger z wołowiną z Kaszub i kaktusem nopales (zielony kaktus z gatunku opuncji) kosztuje 52 zł.
Burger z mięsem z dzika - La Kabana
Gdyńska La Kabana
- Nazwa La Kabana wzięła się od ukraińskiego słowa "kaban", co w tłumaczeniu oznacza dzik. Stąd więc pomysł, żeby podawać właśnie mięso dzika w różnych odsłonach, także w postaci burgera. Aby zachować w tym wszystkim klimat lasu, postanowiliśmy go trochę podrasować: podajemy go w czarnej, barwionej węglem jadalnym, bułeczce, jednak nie tylko jego wygląd robi wrażenie - mówi nam przedstawiciel lokalu. - Po wielu próbach opracowaliśmy przepis idealny. Oczywiście nie możemy zdradzić całego sekretu jego niezwykłego smaku (śmiech), ale jedną z najważniejszych rzeczy w przygotowaniu jest świeże i dobrze doprawione mięso dzika, które własnoręcznie mielimy i lepimy w kotlety.
Mięsu towarzyszą podkreślające jego smak dodatki: ser, prażona cebulka, liście sałaty, pomidor, kiszony ogórek oraz sos tatarski.
- Dorzucamy również papryczkę jalapeno, która jest zwięczeniem całej kompozycji smaków. Gotowego burgera podajemy w zestawie wraz z sosem i chrupiącymi frytkami. Goście nam mówią, że jego smak zwala z nóg.
Burger z dziczyzną kosztuje 45 zł.
Burger z baraniną - Kobo Burger
Nietypowe danie, które nie tylko oryginalnie smakuje, ale też... wygląda. Nie ma tu tradycyjnego kotleta - są za to trzy rolki z baraniny.
- W skład burgera wchodzi baranina od polskiej masarni, ser kozi, papryczki w occie winnym, cebulki w occie balsamicznym, rukola oraz musztarda Dijon - opowiada Michał Bokun, szef Kobo Burger
Burger z baraniną kosztuje 41 zł.
Burger z mięsem konopnym w Las Vegan
W gdańskim lub gdyńskim Las Vagan

- Burger Wikinga to jedyny w swoim rodzaju burger. Swoją wyjątkowość zawdzięcza chrupiącej bułce, wegańskiej wersji sera, świeżym warzywom, ale przede wszystkim innowacyjnemu burgerowi konopnemu od Hempeat. Pomimo tego, że stworzony jest z ziaren konopi, ma idealną soczystość i włóknistość, dzięki czemu nasi klienci często nie orientują się, ze jest to wegański burger. Jest to jeden z najczęściej zamawianych u nas burgerów - zapewnia właścicielka Majka Młynarczyk.
Burger Wikinga kosztuje 45 zł.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-03-07 19:29
Szczerze wierzę w burgery za 100 zł w ciągu 2 lat. (7)
Jednym tchem życzę wszystkim czytelnikom podwojenia zarobków w analogicznym czasie :)
- 92 2
-
2023-03-08 08:30
(5)
doszliśmy do czasó że jajecznica na boczku to dobro luksusowe , nie wspomnę o leczo bo to szczyt ekstrawagancji
- 15 0
-
2023-03-08 08:56
(4)
Jajecznica jest dobra tylko wtedy kiedy użyjesz dobrych jajek. A doszliśmy do czasów, że ich nie ma.
- 10 2
-
2023-03-08 09:19
(1)
Sa za to jaja w proszku
- 4 0
-
2023-03-08 09:54
niezłe jaja ;-)
- 4 0
-
2023-03-08 15:16
(1)
U ciebie w lidlo-biedrze jasne, że nie ma. To nie jest jedyne miejsce, gdzie sprzedają jaja.
- 1 0
-
2023-03-08 15:33
akurat w biedrze czy lidlu też możesz nabyć jaja z wolnego wybiegu
- 0 0
-
2023-03-09 09:41
Burgery za 100zl (w przeliczeniu) jadłam w Norwegii ok.10 lat temu i pamiętam do dziś ten ból serduszka podczas płacenia rachunku xd
- 1 0
-
2023-03-07 18:07
Burger z dzika to cos dla tych z raportu :))))
- 37 3
-
2023-03-08 22:56
Mewa Bistro
Byłem w tej niepozornej knajpce jest mega wypas do tego co oferują na mieście !
- 2 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.