- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Co jedzą gdańszczanie? Kulinarne trendy 2023 r.
W 2023 r. największym zainteresowaniem mieszkańców Gdańska cieszyły się takie dania, jak: kebab, pizza margherita i cheeseburger, a najchętniej zamawianą kuchnią była kuchnia włoska - tak wynika z Raportu Food Trendów opracowanym przez portal Pyszne.pl. Publikacja pokazuje, jak zmieniają się nasze zwyczaje i jakie trendy możemy obecnie zaobserwować w polskich kulinariach.
Z najnowszej odsłony raportu wynika, że 2023 rok jest kolejnym, w którym na naszych talerzach wiele się dzieje. Zanotowano zmiany na szczycie rankingu najpopularniejszych potraw i kuchni. W menu restauracji przybywa pozycji inspirowanych przepisami influencerów. Coraz częściej pojawiają się także intrygujące, wielokulturowe połączenia smaków.
Kebab na szczycie, także w Gdańsku
W 2023 r. na polskich talerzach królował kebab. Podawany w picie, tortilli lub bułce zwyciężył jednogłośnie we wszystkich największych miastach w Polsce, także w Gdańsku. Pizza, która rok wcześniej była najczęściej zamawianym przez Polaków daniem, została zdetronizowana. W tyle został też kotlet schabowy, cheeseburger czy pierogi ruskie.
W kategorii popularności kuchni świata bezkonkurencyjna okazała się kuchnia włoska. Zajęła w rankingu pierwsze miejsce przed kuchnią polską, amerykańską, arabską i japońską. Za wynik ten odpowiedzialne są głównie pizza i spaghetti bolognese, czyli włoskie dania, które użytkownicy Pyszne.pl zamawiali najczęściej.
Dokąd na pizzę i makaron? Restauracje z kuchnią włoską
Z informacji zebranych przez Pyszne.pl wynika, że Polacy zmieniają swoje przyzwyczajenia dotyczące jedzenia mięsa i rozsmakowali się w kuchni wegetariańskiej. Świadczy o tym odsetek zamówień dań bezmięsnych wśród wszystkich złożonych na Pyszne.pl. W 2023 r. było ich już niemal 27 proc. (z czego prawie 9 proc. stanowiły potrawy wegańskie). Ulubione dania wegetariańskie Polaków to: pizza margherita, pierogi ruskie i sałatka grecka, natomiast wśród opcji wegańskich największą popularnością cieszyły się: falafel, sajgonki i zupa miso.
W Gdańsku najpopularniejszym daniem zamawianym w 2023 r. również okazał się kebab. Na drugim miejscu uplasowała się pizza margherita, a na trzecim znalazł się cheeseburger. Najpopularniejszą kuchnią w naszym rejonie była kuchnia włoska.
Ceny idą do góry
Raport pokazuje również, jak w ciągu ostatniego roku zmieniły się ceny potraw i kwoty, które przeznaczamy na zamawianie jedzenia. Najwyższa średnia wartość zamówienia w Pyszne.pl występuje w Katowicach. Mieszkańcy tego miasta wydają przeciętnie 71,27 zł. Na przeciwległym biegunie tego zestawienia znajduje się Lublin (60,13 zł). W Gdańsku wartość ta wynosi 66,16 zł.
Fast foodowe "klasyki", czyli pizza i burger, w 2023 r. kosztują w Polsce średnio 43 zł (ok. 17 proc. więcej niż przed rokiem) i 31,5 zł (25 proc.). Najwięcej muszą za nie zapłacić mieszkańcy Łodzi (46,41 zł i 34,13 zł). W Gdańsku przeciętna cena pizzy to 40,13 zł, a burgera 32,37 zł.
Kulinarne trendy
Branża gastronomiczna to dynamiczny obszar, w którym wiele się dzieje. W raporcie wyróżniono cztery warte uwagi, kulinarne trendy, które będą zyskiwać na znaczeniu w 2024 r.
Mood food
Zdaniem analityków jednym z najważniejszych trendów w 2024 r. będzie "mood food". Eksperci WGSN i Pyszne.pl określają tak nie tylko potrawy, ale także zestaw zachowań związanych z jedzeniem, które korzystnie wpływa na nasze emocje. Rosnąca świadomość na temat tego, jak oddziałuje na nas jedzenie sprawia, że zmieniamy sposób patrzenia na żywienie. Coraz częściej stawiamy na elastyczność w planowaniu posiłków i eksperymentujemy z nowymi kombinacjami. Wybieramy opcje, które nam służą, nie narzucając sobie dietetycznego rygoru. Dla aż 38 proc. ankietowanych comfort food to zdrowe owoce i warzywa.
- Cały czas rośnie świadomość w zakresie żywienia i wpływu jedzenia na dobrostan naszego ciała i psychiki. Właśnie dlatego "comfort food" przestaje być rozumiany jako cheat meal. Comfort food to jedzenie, które sprawia, że czujemy się lepiej - podsumowuje twórca internetowy, autor przepisów i książek kucharskich Michał Korkosz, autor bloga kulinarnego Rozkoszny.pl.
Zero Heroes
Kolejnym zauważalnym trendem jest zmiana podejścia do "bycia eko". Badania wykazują, że coraz więcej osób wyrabia w sobie proekologiczne nawyki pomagające troszczyć się o środowisko, w którym żyjemy. Aż 85 proc. ankietowanych w badaniu Pyszne.pl przyznało, że segreguje śmieci po zamówionym jedzeniu, 83 proc. korzysta z wielorazowych toreb i opakowań na żywność, a 60 proc. celowo rezygnuje ze sztućców, zamawiając jedzenie z dostawą. Dbamy w ten sposób o nasz wspólny dom i coraz częściej także o osobisty budżet.
Ten ostatni jest ważnym elementem, który determinuje proekologiczne wybory. Dlaczego? Ponieważ chętniej wybieramy marki, które ułatwiają nam dostęp do ekologicznych rozwiązań bez wysiłku i, co ważne, bez dodatkowych kosztów. Pomimo świadomości potrzeby zmian większość Polaków wciąż nie chce dopłacać i wybiera gotowe rozwiązania, które nie obciążają naszych kieszeni.
Fuzja kultur
Kuchnia jest odzwierciedleniem współczesnej kultury i także ona ulega wpływom globalizacji. Kultury kulinarne przenikają się często z dala od swoich ojczyzn i ulegają lokalnym wpływom. Dzięki temu powstają nieznane wcześniej połączenia. W ofercie polskich restauracji pojawiły się dania takie jak sushi burrito (połączenie japońsko-meksykańskie) czy "żuramen" (miks polskiego żurku i azjatyckiego ramenu), a jedną z najlepszych włoskich pizz w naszym kraju przygotowuje pizzaiolo z Ukrainy. Polacy lubią testować niestandardowe połączenia, choć jeszcze z odrobiną nieśmiałości. Jak wynika z badań Pyszne.pl, ich ulubionym zestawieniem jest nadal kuchnia polsko-włoska, po którą sięga 65 proc. ankietowanych (np. pizza z oscypkiem czy pierogi z ricottą). Do eksperymentów kulinarnych chętniej podchodzimy też w restauracjach niż w zaciszu własnej kuchni.
- Lubimy nowe połączenia smakowe i autorskie podejście szefów kuchni, którzy z fantazją łączą różne porządki i kultury kulinarne. Widać w tym nasze obycie, znajomość źródeł tych kuchennych cytatów, wiedzę o kuchniach świata przywiezioną z zagranicznych podróży. Opanowaliśmy już podstawowe kulinarne abecadło. Kojarzymy flagowe dania z najpopularniejszych celów wakacyjnych wojaży. Rozumiemy wariacje będące sumą przywiezionych z nich smakowych doświadczeń - zauważa dziennikarka i blogerka Barbara Starecka, autorka popularnego podcastu "Z pełnymi ustami", poświęconego kulturze jedzenia.
Viral na talerzu
Czy film na TikToku może zmienić bieg kulinarnej historii? Czwarty trend, który wyróżniono w raporcie, określono mianem "Viral na talerzu". Mówi on o sile mediów społecznościowych w kształtowaniu gustów kulinarnych i ustanawianiu nowych kierunków konsumowania treści o jedzeniu. Popularność viralowych przepisów, apetycznych zdjęć oraz kulinarnych influencerów, pokazuje, że jest to zjawisko o dużym potencjale, z którym z pewnością trzeba się liczyć. Tym bardziej że zgodnie z badaniami Pyszne.pl już co piąty Polak poszukuje w menu restauracji potraw znanych z mediów społecznościowych, a aż 56 proc. badanych w wieku 18-24 lat poszukuje inspiracji kulinarnych na TikToku i YouTube.
- W 2023 r. można mieć wrażenie, że praktycznie co tydzień pojawia się restauracja, w której są wszyscy, lub danie, które wszyscy jedzą. Kulinarne virale to zjawisko, które masowo kształtuje nasze wybory żywieniowe - komentuje Michał Korkosz.
Top 6: instagramerzy kulinarni z Trójmiasta, których warto znać
Opinie wybrane
-
2023-11-24 15:43
(4)
Wiadomo. Szybkie jedzenie króluje obecnie. W latach 90 wcinali z "Niewiadowa" hotdogi i zapiekanki. Później byle długo era pizzy . Ja pamiętam jak na przełomie lat 80/90 jeździłem z ojcem na uwaga!! Kebab na Korzenną dokładnie w to miejsce gdzie jest obecnie chińszczyzna. Pamięta ktoś może? Kebab w bułce jak do hotdogow.
- 23 4
-
2023-11-30 14:15
Ja w latach 90
Jeździłam z rodziną na kebab do Sopotu
- 1 0
-
2023-11-30 11:02
Pamietam doskonale,z ogórkami i duża iloscia cebuli,kebab jak hot-dog pierwszy w gdańsku i pizza na Ogarnej Oregano bodajże sie nazywała-mistrzostwo świata:) oba lokale funkcjonowały za komuny
- 0 0
-
2023-11-28 17:34
Kebab
Dorzucam jeszcze Hot Dogi i Kebab w budce na skrzyżowaniu Hallera i Mickiewicza - pamięta ktoś?
Podobny do tego, ktory nadal daja U Szwagra w Oliwie.- 0 0
-
2023-11-25 22:41
Najlepszy kebab byl w latach 90 byl w brazowej drewnianej budzie na partyzantow w tym.miejscu dokladnie gdzie zabka kkatro
- 2 1
-
2023-11-24 15:29
Ja osobiscie dbam o to co jem (19)
Wolę domowe jedzenie zawsze zupka + 2 danie tak moja babcia gotowala mama i teraz kochana żonka
- 48 30
-
2023-11-27 09:39
w sensie jak dbasz skoro to nie gotujesz?
- 1 0
-
2023-11-26 12:08
Domowe jedzenie jest chyba najzdrowsze,chociaz zalezy co sie je. Jedzenie na miescie z czasem może powodować bóle żoładka i jelit.
- 3 1
-
2023-11-24 15:53
(2)
Podbijam. Też strasznie się cieszę,że moja żona świetnie gotuje.
- 18 8
-
2023-11-24 17:21
(1)
Potwierdzam
Lubię jej kuchnie i nie tylko- 17 8
-
2023-11-24 21:35
Nie pozostało tobie nic poza potwierdzaniem fantazji.
- 5 4
-
2023-11-24 15:34
(13)
Gratuluję zdolnej i pracowitej żony.
W dobie instagramerek i innych influencerek i fanek męskich bankomatów, gotująca kobieta to skarb- 30 17
-
2023-11-24 19:00
Ze co? (12)
Odezwal sie polski janusz, ktorego matka przyzwyczaila do obiadkow. A moze ty bys cos dla zony ugotowal? Skoro faceci chca, aby ich kobiety chodzily do pracy, czyli zarabiacie obydwoje, to i obydwoje: gotujecie, sprzatacie, wynosicie smieci itd. Dobrze ze w polsce nie mieszkam, bo juz mnie skreca jak czytam takie komentarze...
- 21 27
-
2023-11-28 08:01
(1)
Dobrze ze w polsce nie mieszkam, bo juz mnie skreca jak czytam takie komentarze... my rownież sie cieszymy, że już tutaj nie mieszkasz, jednej durn.. baby mniej, przynajmniej wiecej pięknych i mądrych polek dla reszty i szans, że nikt na ciebie nie trafi. co do wątku. U nas oboje pracujemy. Jesli chodzi o gotowanie, to powiedzmy 60% żona, 40% ja,
Dobrze ze w polsce nie mieszkam, bo juz mnie skreca jak czytam takie komentarze... my rownież sie cieszymy, że już tutaj nie mieszkasz, jednej durn.. baby mniej, przynajmniej wiecej pięknych i mądrych polek dla reszty i szans, że nikt na ciebie nie trafi. co do wątku. U nas oboje pracujemy. Jesli chodzi o gotowanie, to powiedzmy 60% żona, 40% ja, ale jak napisał poprzednik, też mamy podziały na obowiązki, i jak np. ja nienawidzę, wywieszac prania, to tak tego nie robie i zajmuję się tym tylko żona, a z kolei, tylko ja wynosze śmieci. Takich przykładów, jest wiele w naszym domu, i nikt nie ma z tym problemu, żyjemy razem szczęsliwie. Za to pewnie u Ciebie nie jest kolorowo...
- 4 0
-
2023-11-30 03:15
Problem tylko polega na tym ze czym innym jest sie umówić i być podmiotem w dyskusji a czym innym walenie bzdetów: myjesz kibel albo stoisz przy garach bo to domena kobiet. Dziewczyny gnajcie takich dziadów i spierniczajcie gdzie pieprz rośnie
- 0 0
-
2023-11-27 09:13
I co- (1)
Oboje pracują, żona gotuje, ale facet zajmuje się samochodem (lub czesto - samochodami), nosi zakupy, odpowiada za cięższe prace typu odśnieżanie, koszenie trawy, przycinanie drzew, naprawę płotu czy drzwi, wymianę gniazdka czy żarówki na 3m drabinie. To też panienki z koronami na głowach chcą robić na pół? Mi żona ugotuje, a ja jej kurde zbuduję
Oboje pracują, żona gotuje, ale facet zajmuje się samochodem (lub czesto - samochodami), nosi zakupy, odpowiada za cięższe prace typu odśnieżanie, koszenie trawy, przycinanie drzew, naprawę płotu czy drzwi, wymianę gniazdka czy żarówki na 3m drabinie. To też panienki z koronami na głowach chcą robić na pół? Mi żona ugotuje, a ja jej kurde zbuduję altankę w ogrodzie, żeby mogła poczytać książkę w lecie w cieniu. Żona mi wyprasuje koszulę, gdy ja jej wymienię klocki hamulcowe w samochodzie. Wam feministkom do reszty się w głowach ppoprzewracało. Jest równość płci, ale jednak mamy predyspozycje fizyczne jakiegoś rodzaju, prawda?
- 9 6
-
2023-11-30 03:12
A jakie trzeba mieć specjalne predyspozycje fizyczne żeby sobie uprasować koszule?
- 0 2
-
2023-11-25 19:24
Uderz w stół, a feministka się odezwie. (5)
Gotowanie, sprzątanie domu, to domena kobiety i nikt tego nie zmieni. I słusznie. I pracuję zawodowo i korona mi z głowy nie spada. To jest po prostu naturalna kolej rzeczy, że robią to kobiety, a nie mężczyźni.
- 16 24
-
2023-11-30 03:07
Ja pindole. Lata,my w kosmos, dzieci operujemy w brzuchu mamy ale mental xix wiecznego dziada.
- 3 0
-
2023-11-26 20:45
Możemy odwrócić te role i mieć nową naturalną kolej rzeczy (3)
- 2 6
-
2023-11-28 09:58
(2)
Ta nowa naturalna kolej rzeczy zakończy się szybko. Jak trzeba będzie trzeba coś ciężkiego wnieść, zrobić hydraulikę w domu elektrykę, remonty itd.
- 5 3
-
2023-11-30 10:08
Jasne, jak często trzeba wnieść coś cięższego niż zakupy lub zrobić hydraulikę? Raz na rok albo kilka lat? A gotować i sprzątać trzeba codziennie. Tak wg was wygląda sprawiedliwy podział obowiązków? Poza tym zawsze można zatrudnić tragarzy, elektryka, hydraulika itp.. Zatrudnij kogoś od gotowania i sprzątania na co dzień to zobaczysz ile to kosztuje.
- 1 0
-
2023-11-30 09:46
aha, więc w związku z tym skoro ty wnosisz ciężkie, to niech żona przy garach siedzi w zamian
- 1 0
-
2023-11-25 01:21
Moja żonka nie pracuje ! Ja jestem żywicielem rodziny , i zarabiam ! Żonka maluje paznokcie i robi obiadki , a w przerwie idzie do sąsiadki na kawę i pogaduszki ! Zaspokoiłem twoją ciekawość ?
- 16 11
-
2023-11-24 19:57
zgadzam się
- 5 4
-
2023-11-24 15:11
(7)
nic dziwnego, że kebab, jak za prawie przezroczystego placka z kawałkiem sera i wędliny wołają 50 dych
- 115 7
-
2023-11-24 18:32
musisz wrócić do szkoły na matmę, orle.
- 3 0
-
2023-11-24 16:55
kebab. Tradycyjne jedzenie prawdziwych i nieprawdziwych Polaków (2)
- 11 2
-
2023-11-24 18:34
Ja tam w maku zamawiam zawsze kaszę z omastą i golonburgera. (1)
- 6 2
-
2023-11-25 11:13
Skaczesz gdy tak bredzisz?
- 0 1
-
2023-11-24 15:45
(2)
Pięć stów to przesadziłeś hehe,ale sporo racji. Byle pizza cztery dychy...
- 37 5
-
2023-11-24 15:57
(1)
Nie minusowac bo to racja, że 50 dych to pięć setek.
- 23 6
-
2023-11-24 16:43
Ludzie nie potrafią czytać ze zrozumieniem i liczyć, więc czego się spodziewasz...
- 19 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.