• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Czekając na otwarcie ogródków gastronomicznych. Można już składać wnioski

Joanna Skutkiewicz
17 marca 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Ułatwienia dla przedsiębiorców w zakresie ogródków gastronomicznych mają pomóc tym, którzy nie mogą działać w standardowym zakresie. Ułatwienia dla przedsiębiorców w zakresie ogródków gastronomicznych mają pomóc tym, którzy nie mogą działać w standardowym zakresie.

Restauratorzy w całej Polsce czekają na moment, w którym będą mogli wznowić swoją działalność stacjonarną. Wielu z nich nadziei na większy ruch w lokalu upatruje w zezwoleniu na działanie ogródka gastronomicznego. By przygotować właścicieli lokali na taką ewentualność, Gdański Zarząd Dróg i Zieleni zachęca do składania wniosków o wystawienie ogródka i instruuje co do zasad przygotowania takiego miejsca. Podobne działania mają miejsce w Gdyni i Sopocie.



Czy wybrał(a)byś się do lokalu, aby zamówić jedzenie i usiąść w ogródku?

Właściciele lokali w Gdańsku, którzy zamierzają wystawić ogródek gastronomiczny, są zobowiązani do uzgodnienia warunków dotyczących wyglądu ogródka, jego wyposażenia oraz maksymalnych granic zajmowanego terenu z Gdańskim Zarządem Dróg i Zieleni. By przygotować się do tego przedsięwzięcia, warto uprzednio zapoznać się z broszurą pt. "Ogródkownik. Poradnik dla właścicieli lokali gastronomicznych", w którym opisano m.in., jak wyposażyć ogródek, by nie łamać prawa i zasad zagospodarowania infrastruktury miejskiej. Ważne jest, aby wystawiony ogródek nie kolidował z ciągami pieszymi i ruchem miejskim. Poradnik można ściągnąć bezpłatnie ze strony GZDiZ.

  • Wytyczne dot. rozmieszczenia wyposażenia w ogródku gastronomicznym.
  • W "Ogródkowniku" gdańscy restauratorzy znajdą wytyczne dot. przygotowania ogródka przy swoim lokalu.

By ubiegać się o zezwolenie na ogródek gastronomiczny w Gdańsku, należy posiadać prawo do danego lokalu i decyzję Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku o zatwierdzeniu zakładu, prowadzić lokal całoroczny z działalnością wyłącznie gastronomiczną w lokalu na parterze z bezpośrednim wejściem z zewnątrz, a także otwierać lokal każdego dnia nie później niż o godzinie 12:00, a na Drodze Królewskiej nie później niż o 10:00. Zasady sytuowania ogródków gastronomicznych oraz standardy jakościowe reguluje zarządzenie Prezydenta Miasta Gdańska w sprawie określenia zasad funkcjonowania oraz udostępniania lokalizacji do prowadzenia punktów gastronomicznych oraz handlowych na terenie Miasta Gdańska.

Ogródki restauracyjne. Sposób na wydłużenie sezonu?



Gdynia również pomoże gastronomii



Sytuacja w Gdyni wygląda podobnie, jak miało to miejsce w zeszłym roku. Dzięki programowi "Falochron" rozpoczętemu w 2020 r. przedsiębiorcy mogą liczyć na ulgi związane z czynszami, podatkami i opłatami lokalnymi oraz wsparciem doradczym i eksperckim. Dotyczy to także zwolnienia z opłat za zajęcie pasa drogowego za ogródki gastronomiczne.

- W 2020 r. opłata za zajęcie pasa na umieszczenie ogródka gastronomicznego została zmniejszona do 1 gr za m kw. za dzień na podstawie zmiany do uchwały Rady Miasta Gdyni z 2019 r. - mówi Hanna Wyszyńska z Zarządu Dróg i Zieleni w Gdyni. - Decyzją Prezydenta Miasta Gdyni w 2021 r. nadal działa "Falochron" dla restauratorów. Utrzymana jest preferencyjna stawka.
- Jesteśmy przekonani, że ochrona lokalnego biznesu pod postacią "Falochronu" jest naszym obowiązkiem - mówi Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni ds. gospodarki. - Kiedy na początku pandemii podejmowaliśmy decyzje związane ze wsparciem dla przedsiębiorców, zdawaliśmy sobie sprawę, że powinny obejmować one dłuższy okres. Wiemy już, że bez wsparcia miasta wiele podmiotów może wpaść w tarapaty, którym mimo najlepszych chęci i ciężkiej pracy nie podoła. O tym, że "Falochron" przynosi zamierzony efekt, przekonaliśmy się po pierwszej fali pandemii, gdy Gdynię ominął poważny kryzys gospodarczy.
- Działania w ramach "Falochronu" mają jeden cel: poprawić płynność gdyńskich firm, pomóc im przetrwać najtrudniejszy czas i zapobiec podejmowaniu decyzji o likwidowaniu firmy albo zwolnieniu pracowników - dodaje. - "Falochron" w dalszym ciągu rozwija się i niesie pomoc kolejnym grupom przedsiębiorców. Podczas lutowej sesji Rada Miasta Gdyni przegłosowała uchwałę w sprawie kolejnej formy pomocy - chodzi o zwolnienie z opłaty za korzystanie z zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży. To realna pomoc i wsparcie lokalnej gastronomii.
  • Ułatwienia dla przedsiębiorców w zakresie ogródków gastronomicznych mają pomóc tym, którzy nie mogą działać w standardowym zakresie.
  • Ułatwienia dla przedsiębiorców w zakresie ogródków gastronomicznych mają pomóc tym, którzy nie mogą działać w standardowym zakresie.

Ruszają dodatkowe ogródki gastronomiczne w całej Gdyni



Rozpoczęło się już zbieranie i rozpatrywanie wniosków o obniżenie opłat także w tym roku. Jak na razie wpłynęło osiem wniosków. W 2020 r. do Referatu Zajęć Pasa Drogowego wpłynęło prawie 140 wniosków o zajęcie pasa drogowego na ogródek gastronomiczny. Wszystkie zostały rozpatrzone pozytywnie.

Wsparcie dla Sopotu



W zeszłym roku przedsiębiorcy prowadzący lokale gastronomiczne w Sopocie mogli wystąpić o powiększenie metrażu ogródka gastronomicznego lub sezonowego zagospodarowania plaż za symboliczną opłatę w wysokości 1 zł. Urząd Miasta Sopotu we współpracy z Sopocką Organizacją Turystyczną opracowali także tzw. Kodeks dobrych praktyk dla obiektów gastronomicznych. Celem regulaminu miało być zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom oraz gościom przebywającym w lokalach gastronomicznych.

  • Ułatwienia dla przedsiębiorców w zakresie ogródków gastronomicznych mają pomóc tym, którzy nie mogą działać w standardowym zakresie.
  • Ułatwienia dla przedsiębiorców w zakresie ogródków gastronomicznych mają pomóc tym, którzy nie mogą działać w standardowym zakresie.

Pandemia nie odpuszcza, dlatego Sopot w 2021 r. również nie rezygnuje z udogodnień dla gastronomików. Na mocy zarządzenia prezydenta Sopotu czynsz dzierżawny dla przedsiębiorców prowadzących działalność gastronomiczną i dzierżawiących nieruchomości gruntowe lub wynajmujących lokale będące własnością Gminy Miasta Sopotu pozostaje obniżony do symbolicznej złotówki za miesiąc. Przedsiębiorcy z Sopotu będą płacić symboliczne opłaty do czasu odwołania obostrzeń, tj. do odwołania zakazu prowadzenia działalności gastronomicznej.

Czekając na ogródki



Jak zapewniają restauratorzy z Trójmiasta, możliwość wystawienia ogródka przed lokalem będzie dla nich dużym ułatwieniem. Wielu z nich jest już gotowych na otwarcie się w tej formule.

- Jak co roku wystawimy ogródek - mówi Daniel Jaroć, właściciel gdańskiego lokalu Faloviec. - Lokal jest od spółdzielni i wystawiam na ich terenie, więc u mnie pod tym względem bez żadnych problemów. Są naprawdę pomocni. Wniosek będę składał na dniach. W zeszłym roku, gdy nas otworzyli, od razu mieliśmy ogródek i świetnie się to sprawdzało - była dobra pogoda i każdy mógł w bezpieczny sposób skonsumować swój posiłek. Nasz ogródek nie jest duży, bo mieści zaledwie 14 osób, jednak jest duża rotacja i każdy może z niego skorzystać.
- Już krótko po otwarciu lokalu zauważyliśmy, że nasi goście chętniej wybierają stoliki na tarasie, żeby korzystać z ładnej pogody, a dodatkowo czuli się przy nich bezpieczniej - mówi Bartłomiej SadowskiProgres Event and Conference. - Z tego względu wystąpiliśmy do zarządcy osiedla Garnizon z prośbą o możliwość utworzenia ogródka letniego na pobliskim terenie zielonym. Taką zgodę otrzymaliśmy bardzo szybko, dzięki czemu co roku w okresie kwiecień-październik mamy przyjemność tworzenia wyjątkowej przestrzeni przy naszej restauracji. W zeszłym roku, gdy tylko pogoda sprzyjała, tj. nie padało, stoliki w budynku były praktycznie cały czas wolne, a goście korzystali z ogródka oraz tarasu do późnych godzin wieczornych.
- Mimo tego, że rzeczywistość gastronomiczna diametralnie zmieniła się względem tego, do czego byliśmy przyzwyczajeni, to z wielką nadzieją czekamy na informację o otwarciu ogródków przy restauracjach - dodaje. - W świetle obecnych przepisów wydaje nam się, że jest to najbardziej prawdopodobna opcja, by móc znów przyjmować gości w naszej restauracji. Jesteśmy zatem gotowi na sezon letni i tak jak co roku martwiliśmy się głównie o pogodę, tak teraz to zmartwienie zeszło na dalszy plan i przede wszystkim czekamy na decyzję odnoszącą się do przyszłości nie tylko nas, ale i całej branży gastronomicznej.
- Jak najbardziej w tym roku zamierzamy otworzyć nasz ogródek, który jest na tarasie restauracji - potwierdza Daniel PietrzakHotelu Mercure w Gdańsku. - Czekamy tylko na możliwości otwarcia, ale powoli już się przygotowujemy. Mamy nadzieję, że ta przestrzeń będzie chętnie odwiedzana przez mieszkańców, nie tylko gości hotelu.
  • Ogródki gastronomiczne to świetna opcja dla rodzin z dziećmi, opiekunów czworonogów, a także wszystkich tych, którzy chcą cieszyć się dobrą pogodą i świeżym powietrzem.
  • Ogródki gastronomiczne to świetna opcja dla rodzin z dziećmi, opiekunów czworonogów, a także wszystkich tych, którzy chcą cieszyć się dobrą pogodą i świeżym powietrzem.
  • Ogródki gastronomiczne to świetna opcja dla rodzin z dziećmi, opiekunów czworonogów, a także wszystkich tych, którzy chcą cieszyć się dobrą pogodą i świeżym powietrzem.
  • Ogródki gastronomiczne to świetna opcja dla rodzin z dziećmi, opiekunów czworonogów, a także wszystkich tych, którzy chcą cieszyć się dobrą pogodą i świeżym powietrzem.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (49)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane