- 1 Najlepsi restauratorzy-innowatorzy (6 opinii)
- 2 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (39 opinii)
- 3 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 4 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Czekając na otwarcie ogródków gastronomicznych. Można już składać wnioski
Restauratorzy w całej Polsce czekają na moment, w którym będą mogli wznowić swoją działalność stacjonarną. Wielu z nich nadziei na większy ruch w lokalu upatruje w zezwoleniu na działanie ogródka gastronomicznego. By przygotować właścicieli lokali na taką ewentualność, Gdański Zarząd Dróg i Zieleni zachęca do składania wniosków o wystawienie ogródka i instruuje co do zasad przygotowania takiego miejsca. Podobne działania mają miejsce w Gdyni i Sopocie.
By ubiegać się o zezwolenie na ogródek gastronomiczny w Gdańsku, należy posiadać prawo do danego lokalu i decyzję Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku o zatwierdzeniu zakładu, prowadzić lokal całoroczny z działalnością wyłącznie gastronomiczną w lokalu na parterze z bezpośrednim wejściem z zewnątrz, a także otwierać lokal każdego dnia nie później niż o godzinie 12:00, a na Drodze Królewskiej nie później niż o 10:00. Zasady sytuowania ogródków gastronomicznych oraz standardy jakościowe reguluje zarządzenie Prezydenta Miasta Gdańska w sprawie określenia zasad funkcjonowania oraz udostępniania lokalizacji do prowadzenia punktów gastronomicznych oraz handlowych na terenie Miasta Gdańska.
Ogródki restauracyjne. Sposób na wydłużenie sezonu?
Gdynia również pomoże gastronomii
Sytuacja w Gdyni wygląda podobnie, jak miało to miejsce w zeszłym roku. Dzięki programowi "Falochron" rozpoczętemu w 2020 r. przedsiębiorcy mogą liczyć na ulgi związane z czynszami, podatkami i opłatami lokalnymi oraz wsparciem doradczym i eksperckim. Dotyczy to także zwolnienia z opłat za zajęcie pasa drogowego za ogródki gastronomiczne.
- W 2020 r. opłata za zajęcie pasa na umieszczenie ogródka gastronomicznego została zmniejszona do 1 gr za m kw. za dzień na podstawie zmiany do uchwały Rady Miasta Gdyni z 2019 r. - mówi Hanna Wyszyńska z Zarządu Dróg i Zieleni w Gdyni. - Decyzją Prezydenta Miasta Gdyni w 2021 r. nadal działa "Falochron" dla restauratorów. Utrzymana jest preferencyjna stawka.
- Jesteśmy przekonani, że ochrona lokalnego biznesu pod postacią "Falochronu" jest naszym obowiązkiem - mówi Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni ds. gospodarki. - Kiedy na początku pandemii podejmowaliśmy decyzje związane ze wsparciem dla przedsiębiorców, zdawaliśmy sobie sprawę, że powinny obejmować one dłuższy okres. Wiemy już, że bez wsparcia miasta wiele podmiotów może wpaść w tarapaty, którym mimo najlepszych chęci i ciężkiej pracy nie podoła. O tym, że "Falochron" przynosi zamierzony efekt, przekonaliśmy się po pierwszej fali pandemii, gdy Gdynię ominął poważny kryzys gospodarczy.
- Działania w ramach "Falochronu" mają jeden cel: poprawić płynność gdyńskich firm, pomóc im przetrwać najtrudniejszy czas i zapobiec podejmowaniu decyzji o likwidowaniu firmy albo zwolnieniu pracowników - dodaje. - "Falochron" w dalszym ciągu rozwija się i niesie pomoc kolejnym grupom przedsiębiorców. Podczas lutowej sesji Rada Miasta Gdyni przegłosowała uchwałę w sprawie kolejnej formy pomocy - chodzi o zwolnienie z opłaty za korzystanie z zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży. To realna pomoc i wsparcie lokalnej gastronomii.
Ruszają dodatkowe ogródki gastronomiczne w całej Gdyni
Rozpoczęło się już zbieranie i rozpatrywanie wniosków o obniżenie opłat także w tym roku. Jak na razie wpłynęło osiem wniosków. W 2020 r. do Referatu Zajęć Pasa Drogowego wpłynęło prawie 140 wniosków o zajęcie pasa drogowego na ogródek gastronomiczny. Wszystkie zostały rozpatrzone pozytywnie.
Wsparcie dla Sopotu
W zeszłym roku przedsiębiorcy prowadzący lokale gastronomiczne w Sopocie mogli wystąpić o powiększenie metrażu ogródka gastronomicznego lub sezonowego zagospodarowania plaż za symboliczną opłatę w wysokości 1 zł. Urząd Miasta Sopotu we współpracy z Sopocką Organizacją Turystyczną opracowali także tzw. Kodeks dobrych praktyk dla obiektów gastronomicznych. Celem regulaminu miało być zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom oraz gościom przebywającym w lokalach gastronomicznych.
Pandemia nie odpuszcza, dlatego Sopot w 2021 r. również nie rezygnuje z udogodnień dla gastronomików. Na mocy zarządzenia prezydenta Sopotu czynsz dzierżawny dla przedsiębiorców prowadzących działalność gastronomiczną i dzierżawiących nieruchomości gruntowe lub wynajmujących lokale będące własnością Gminy Miasta Sopotu pozostaje obniżony do symbolicznej złotówki za miesiąc. Przedsiębiorcy z Sopotu będą płacić symboliczne opłaty do czasu odwołania obostrzeń, tj. do odwołania zakazu prowadzenia działalności gastronomicznej.
Czekając na ogródki
Jak zapewniają restauratorzy z Trójmiasta, możliwość wystawienia ogródka przed lokalem będzie dla nich dużym ułatwieniem. Wielu z nich jest już gotowych na otwarcie się w tej formule.
- Jak co roku wystawimy ogródek - mówi Daniel Jaroć, właściciel gdańskiego lokalu Faloviec. - Lokal jest od spółdzielni i wystawiam na ich terenie, więc u mnie pod tym względem bez żadnych problemów. Są naprawdę pomocni. Wniosek będę składał na dniach. W zeszłym roku, gdy nas otworzyli, od razu mieliśmy ogródek i świetnie się to sprawdzało - była dobra pogoda i każdy mógł w bezpieczny sposób skonsumować swój posiłek. Nasz ogródek nie jest duży, bo mieści zaledwie 14 osób, jednak jest duża rotacja i każdy może z niego skorzystać.
- Już krótko po otwarciu lokalu zauważyliśmy, że nasi goście chętniej wybierają stoliki na tarasie, żeby korzystać z ładnej pogody, a dodatkowo czuli się przy nich bezpieczniej - mówi Bartłomiej Sadowski z Progres Event and Conference. - Z tego względu wystąpiliśmy do zarządcy osiedla Garnizon z prośbą o możliwość utworzenia ogródka letniego na pobliskim terenie zielonym. Taką zgodę otrzymaliśmy bardzo szybko, dzięki czemu co roku w okresie kwiecień-październik mamy przyjemność tworzenia wyjątkowej przestrzeni przy naszej restauracji. W zeszłym roku, gdy tylko pogoda sprzyjała, tj. nie padało, stoliki w budynku były praktycznie cały czas wolne, a goście korzystali z ogródka oraz tarasu do późnych godzin wieczornych.
- Mimo tego, że rzeczywistość gastronomiczna diametralnie zmieniła się względem tego, do czego byliśmy przyzwyczajeni, to z wielką nadzieją czekamy na informację o otwarciu ogródków przy restauracjach - dodaje. - W świetle obecnych przepisów wydaje nam się, że jest to najbardziej prawdopodobna opcja, by móc znów przyjmować gości w naszej restauracji. Jesteśmy zatem gotowi na sezon letni i tak jak co roku martwiliśmy się głównie o pogodę, tak teraz to zmartwienie zeszło na dalszy plan i przede wszystkim czekamy na decyzję odnoszącą się do przyszłości nie tylko nas, ale i całej branży gastronomicznej.
- Jak najbardziej w tym roku zamierzamy otworzyć nasz ogródek, który jest na tarasie restauracji - potwierdza Daniel Pietrzak z Hotelu Mercure w Gdańsku. - Czekamy tylko na możliwości otwarcia, ale powoli już się przygotowujemy. Mamy nadzieję, że ta przestrzeń będzie chętnie odwiedzana przez mieszkańców, nie tylko gości hotelu.
- Joanna Skutkiewiczj.karjalainen@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (49) 3 zablokowane
-
2021-03-17 13:05
To się nie skończy (3)
Przecież to się nie skończ tak szybko,
to się skończy jak starsi i mądrzejsi zdecydują, żeby się skończyło.
W odpowiednim czasie.
Najpierw trzeba wycisnąć jak najwięcej...- 39 14
-
2021-03-17 13:31
Skończy się jak najgłupsi zostaną w końcu zmuszeni do przestrzegania zasad życia w społeczeństwie. (2)
- 8 20
-
2021-03-17 14:05
(1)
Zasad? Jakich zasad? To są przecież chore brednie ludzi, którzy już dawno powinni być w wariatkowie.
- 18 6
-
2021-03-17 14:43
W kryminale albo w piachu
- 6 2
-
2021-03-17 13:06
bardzo dobrze
dla mnie takie rozwiązanie jest prawie równie dobre, jak zupełne otwarcie knajp. Zawsze jakiś postęp.
- 20 7
-
2021-03-17 13:09
Ale po co?
Skoro knajpy zamknięte.
- 25 6
-
2021-03-17 13:15
A o 15 (5)
konferencja ministra zdrowia zamykająca wszystko prócz kościołów bo tam wirus nie ma wstępu
- 67 9
-
2021-03-17 13:31
Dobro ludzi dobrem ludzi, gospodarka gospodarką
Ale tu widzisz właśnie kto tak naprawdę rządzi tym krajem.
- 13 2
-
2021-03-17 13:39
Masz obsesje? czy tylko nienawidzisz kleru? Tłumów kościoły w trójmieście nie widziały od lat (1)
- 5 23
-
2021-03-17 14:13
za to kasę widzą zawsze
- 16 2
-
2021-03-17 18:47
I oprocz przedszkoli, a co 2 dziecior z gilami.
- 2 2
-
2021-03-18 10:14
przecież kościoły puste 10 osób na mszy
- 2 0
-
2021-03-17 13:38
To dobry pomysł. Może przestaną zapraszać do środka? Przykład: Sopot wczoraj... (2)
trzy kelnerki radosne, bez maseczek, w środku tłumek = covid impreza. No bo w szpitalach to pewnie leżą statyści.
Dopóki cwaniakowata część tej branży nie zmądrzeje, to będzie lockdown do lipca- 38 51
-
2021-03-17 20:50
Nie ma takiego lokalu to fake news. Kogo byłoby teraz stać na trzy kelnerki?
- 6 4
-
2021-03-18 13:42
Nikt nie każe ci wchodzić
- 5 3
-
2021-03-17 14:01
(1)
Nie wolno nic otwierac, zabraniam. mamy siedziec w domu i czekac na koniec pandemii
- 16 6
-
2021-03-17 14:03
To sobie poczekasz, tak gdzieś do 2035.
- 9 2
-
2021-03-17 14:07
jakie ogródki?, wszystko będzie i tak zamknięte!! Rząd wprowadza firmy na minę...
- 20 4
-
2021-03-17 14:17
(1)
Masz pracować za miskę ryżu, chodzić w na smyczy, jak to vateusz mówił kiedyś. Władza wybije wam z głowy ogródki restauracyjne
- 40 7
-
2021-03-17 14:59
Budka pokaże
ekspertyzy, że nie ma wirusa w ogródkach gastronomicznych :)
- 2 1
-
2021-03-17 14:20
(1)
Jeszcze kilka lat. Spokojnie. Poważni ludzie zainwestowali poważne pieniądze. Jak zarobią to sie wszystko skończy.
- 26 1
-
2021-03-24 08:11
Wedle
Podstawowych zasad ekonomicznych, celem firm jest generować zysk dla udziałowców. Póki co, Pfizer i Astra Zenek sprzedażą petruszki się nie zajmują.
- 0 0
-
2021-03-17 14:21
Pandemia do 2024 - kiedy juz wszystkick zaszczepią. (1)
potem co 6 do 12 miesięcy nowy szczep, nowa szczepionka, wystarczy posłuchać Bila Gates, mozemy pomarzyc o powrocie do normalności.
- 29 6
-
2021-03-17 16:27
Wszystkich nie zaszczepią, ja wypisałem się już pół roku temu z tej zabawy w pandemię. Głupia zabawa i tyle, mogą mnie wszyscy cmoknąć w pompę.
- 6 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.