- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (236 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (48 opinii)
- 3 Połączyła ich miłość do jedzenia (57 opinii)
- 4 Ranking restauracji w Trójmieście (46 opinii)
- 5 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (61 opinii)
Top 50 restauratorów-innowatorów 2024: Trójmiasto na podium
Po raz trzeci powstał ranking Top 50 Restauratorów Innowatorów Forbes&For, który ocenia działania i rozwój biznesowy restauratorów z całego kraju. Trzecie miejsce zajął Łukasz Burda, twórca m.in. restauracji White Marlin i restauracji Maniera. W rankingu doceniono też inne trójmiejskie lokale i lokalnych restauratorów.
Jak wybierani są restauratorzy-innowatorzy?
Po raz trzeci Magazyn Forbes oraz agencja For Solutions stworzyli ranking, który ocenia działania i rozwój biznesowy restauratorów z całego kraju. W rankingu brani pod uwagę są wszyscy restauratorzy, niezależnie od rodzaju kuchni, którą prowadzą: dobre ramenownie i burgerownie startują na tych samych zasadach co restauracje proponujące fine dining.
W Top 50 znaleźli się wyłącznie ci restauratorzy, którzy otworzyli nowy lokal w ciągu ostatnich pięciu lat, stawiają na wizerunkową świeżość, inwestując w design, komunikację oraz menu, potrafią dobrze zarządzać pracą ludzi, stawiają na nowe technologie oraz mają szacunek do środowiska, czyli wykazują się wiedzą i realnym działaniem w obszarach eko i zrównoważonego rozwoju - czytamy w komunikacie prasowym.
Trójmiejskie restauracje dołączają do przewodnika Michelin Polska
- Już po raz trzeci budując i publikując ranking czołowych polskich restauratorów, pragniemy promować postaci odważne, bezkompromisowe i rynkowo zachłanne - mówi Agnieszka Małkiewicz, prezeska agencji For Solutions i pomysłodawczyni rankingu. - Lista Top 50 Restauratorów Forbes&For to nasz realny wkład w zdefiniowanie na nowo standardów prowadzenia polskich restauracji oraz przewodnik po najlepszych i gastronomicznie różnorodnych przystankach na restauracyjnej mapie Polski: zaczynając od fine diningu, przez comfort food, na ramenowniach i burgerowniach kończąc. Łączy je jedno: niekwestionowany sukces wizerunkowy i biznesowy w 2024 r.
Twórca White Marlin na podium Restauratorów Innowatorów
Spośród trójmiejskich restauratorów na podium - zajmując trzecie miejsce - uplasował się Łukasz Burda, twórca restauracji White Marlin, restauracji Maniera oraz Wozowni Sopockiej.
- White Marlin w Sopocie już od dziewięciu lat gości rocznie ponad 100 tys. osób w formule causal diningu. Jest to jedyna restauracja w Polsce, gdzie z nogami w piasku i przy stole nakrytym obrusem można zjeść homara lub przegrzebki. White Marlin wyróżnia wysoka jakość oraz najlepsza obsługa w Trójmieście - mówi Łukasz Burda.
Pierwsze miejsce przyznano restauracji Nuta - jedyny obecnie gwiazdkowy lokal w Warszawie. Drugie miejsce trafiło zaś do Alona i Alicji Than, restauratorów prowadzących głównie w Warszawie japońskie restauracje, takie jak: Izumi Sushi, Alon Omakase, Kiseki, The Sushi, Kago i Matcha Bistro & Bar.
Trójmiejskie lokale w rankingu
W rankingu doceniono też inne trójmiejskie restauracje i lokalnych restauratorów:
- Michael Motz: Food Town w Fabryce Norblina, Stacja Food Hall, Let's Nibble, Donkey Shoe, Super Slice, Bar Managment Company - 6. miejsce;
- Krzysztof Dembek, Rafał Marcyniuk: Arco by Paco Pérez, Treinta y Tres, Olivia Garden, Natka Bistro, Natka Take Away - 15. miejsce;
- Barbara Markiewicz, Wolfgang Dockerill: Goldwasser, Targ Rybny - Fishmarkt, L'Entre Villes, Goldwasser Brasserie - 16. miejsce;
- Piotr Staszczyński, Jan Kulisiewicz, Dawid Bojarojć, Alicja Staszczyńska: Lokale Pasibus - 18. miejsce;
- Marcin Edward Wachowicz: Aioli, Banjaluka - Warszawa, Le Cabaret Jazz - Warszawa, Restauracja MOMU - 20. miejsce;
- Rafał Koziorzemski, Eryk Libelt, Karol Grzeżułkowski: Fisherman by Rafał Koziorzemski - 22. miejsce;
- Marta Lendzion-Kotańska, Janusz Kotański, Witold Kotański: Seafood Station Restaurant & Oyster Bar - 31. miejsce;
- Jacek Koprowski, Cezary Dułak, Joanna Terlecka: Restauracja Fino, Osteria Fino - 32. miejsce;
- Mariusz Zawadzki: Vinegre Di Rucola, Mondo, Mamma Mia, Tapas De Rucola, Oficyna, Kant - 44. miejsce.
Całe zestawienie wyróżnionych restauracji można zobaczyć tutaj.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2024-04-29 15:44
(3)
To bardzo wymagajacy biznes w tych niesłychanie trudnych czasach
- 26 10
-
2024-04-29 16:31
(2)
No co TY? Myślałem że to tak proste jak zostać lekarzem chirurgiem, a no tak, lekarz nie musi kombinować nad praniem mamony w takich ilościach ;
- 7 1
-
2024-04-29 20:41
Lekarz to biznesmen?:)))
- 2 2
-
2024-04-29 20:17
Naganiamy przed weekendzikiem ?
- 2 0
-
2024-04-29 15:31
Gratulacje (1)
Wiadomo, gdzie trzeba iść :-)
- 8 32
-
2024-04-29 21:14
Chyba gdzie nie
Kroja krocie za 200 gr jedzenia
- 7 0
-
2024-04-29 20:21
Wozownia usunięta z Hewelianum za brak płatności (3)
Naprawdę za to się nagradza?
- 27 1
-
2024-04-30 10:54
To nie ta (1)
Ejże, przecież napisali, że Wozownia Sopocka, a nie ta z Hevelianum. Parę km różnicy :P Czytanie ze zrozumieniem :/
- 0 2
-
2024-04-30 20:24
Nazwa myślisz przypadkowo taka sama?
- 0 0
-
2024-04-30 07:54
dokładnie żenada
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.