- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (237 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (49 opinii)
- 3 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 4 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 5 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
- 6 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
Czekając na otwarcie ogródków gastronomicznych. Można już składać wnioski
Restauratorzy w całej Polsce czekają na moment, w którym będą mogli wznowić swoją działalność stacjonarną. Wielu z nich nadziei na większy ruch w lokalu upatruje w zezwoleniu na działanie ogródka gastronomicznego. By przygotować właścicieli lokali na taką ewentualność, Gdański Zarząd Dróg i Zieleni zachęca do składania wniosków o wystawienie ogródka i instruuje co do zasad przygotowania takiego miejsca. Podobne działania mają miejsce w Gdyni i Sopocie.
By ubiegać się o zezwolenie na ogródek gastronomiczny w Gdańsku, należy posiadać prawo do danego lokalu i decyzję Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku o zatwierdzeniu zakładu, prowadzić lokal całoroczny z działalnością wyłącznie gastronomiczną w lokalu na parterze z bezpośrednim wejściem z zewnątrz, a także otwierać lokal każdego dnia nie później niż o godzinie 12:00, a na Drodze Królewskiej nie później niż o 10:00. Zasady sytuowania ogródków gastronomicznych oraz standardy jakościowe reguluje zarządzenie Prezydenta Miasta Gdańska w sprawie określenia zasad funkcjonowania oraz udostępniania lokalizacji do prowadzenia punktów gastronomicznych oraz handlowych na terenie Miasta Gdańska.
Ogródki restauracyjne. Sposób na wydłużenie sezonu?
Gdynia również pomoże gastronomii
Sytuacja w Gdyni wygląda podobnie, jak miało to miejsce w zeszłym roku. Dzięki programowi "Falochron" rozpoczętemu w 2020 r. przedsiębiorcy mogą liczyć na ulgi związane z czynszami, podatkami i opłatami lokalnymi oraz wsparciem doradczym i eksperckim. Dotyczy to także zwolnienia z opłat za zajęcie pasa drogowego za ogródki gastronomiczne.
- W 2020 r. opłata za zajęcie pasa na umieszczenie ogródka gastronomicznego została zmniejszona do 1 gr za m kw. za dzień na podstawie zmiany do uchwały Rady Miasta Gdyni z 2019 r. - mówi Hanna Wyszyńska z Zarządu Dróg i Zieleni w Gdyni. - Decyzją Prezydenta Miasta Gdyni w 2021 r. nadal działa "Falochron" dla restauratorów. Utrzymana jest preferencyjna stawka.
- Jesteśmy przekonani, że ochrona lokalnego biznesu pod postacią "Falochronu" jest naszym obowiązkiem - mówi Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni ds. gospodarki. - Kiedy na początku pandemii podejmowaliśmy decyzje związane ze wsparciem dla przedsiębiorców, zdawaliśmy sobie sprawę, że powinny obejmować one dłuższy okres. Wiemy już, że bez wsparcia miasta wiele podmiotów może wpaść w tarapaty, którym mimo najlepszych chęci i ciężkiej pracy nie podoła. O tym, że "Falochron" przynosi zamierzony efekt, przekonaliśmy się po pierwszej fali pandemii, gdy Gdynię ominął poważny kryzys gospodarczy.
- Działania w ramach "Falochronu" mają jeden cel: poprawić płynność gdyńskich firm, pomóc im przetrwać najtrudniejszy czas i zapobiec podejmowaniu decyzji o likwidowaniu firmy albo zwolnieniu pracowników - dodaje. - "Falochron" w dalszym ciągu rozwija się i niesie pomoc kolejnym grupom przedsiębiorców. Podczas lutowej sesji Rada Miasta Gdyni przegłosowała uchwałę w sprawie kolejnej formy pomocy - chodzi o zwolnienie z opłaty za korzystanie z zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży. To realna pomoc i wsparcie lokalnej gastronomii.
Ruszają dodatkowe ogródki gastronomiczne w całej Gdyni
Rozpoczęło się już zbieranie i rozpatrywanie wniosków o obniżenie opłat także w tym roku. Jak na razie wpłynęło osiem wniosków. W 2020 r. do Referatu Zajęć Pasa Drogowego wpłynęło prawie 140 wniosków o zajęcie pasa drogowego na ogródek gastronomiczny. Wszystkie zostały rozpatrzone pozytywnie.
Wsparcie dla Sopotu
W zeszłym roku przedsiębiorcy prowadzący lokale gastronomiczne w Sopocie mogli wystąpić o powiększenie metrażu ogródka gastronomicznego lub sezonowego zagospodarowania plaż za symboliczną opłatę w wysokości 1 zł. Urząd Miasta Sopotu we współpracy z Sopocką Organizacją Turystyczną opracowali także tzw. Kodeks dobrych praktyk dla obiektów gastronomicznych. Celem regulaminu miało być zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom oraz gościom przebywającym w lokalach gastronomicznych.
Pandemia nie odpuszcza, dlatego Sopot w 2021 r. również nie rezygnuje z udogodnień dla gastronomików. Na mocy zarządzenia prezydenta Sopotu czynsz dzierżawny dla przedsiębiorców prowadzących działalność gastronomiczną i dzierżawiących nieruchomości gruntowe lub wynajmujących lokale będące własnością Gminy Miasta Sopotu pozostaje obniżony do symbolicznej złotówki za miesiąc. Przedsiębiorcy z Sopotu będą płacić symboliczne opłaty do czasu odwołania obostrzeń, tj. do odwołania zakazu prowadzenia działalności gastronomicznej.
Czekając na ogródki
Jak zapewniają restauratorzy z Trójmiasta, możliwość wystawienia ogródka przed lokalem będzie dla nich dużym ułatwieniem. Wielu z nich jest już gotowych na otwarcie się w tej formule.
- Jak co roku wystawimy ogródek - mówi Daniel Jaroć, właściciel gdańskiego lokalu Faloviec. - Lokal jest od spółdzielni i wystawiam na ich terenie, więc u mnie pod tym względem bez żadnych problemów. Są naprawdę pomocni. Wniosek będę składał na dniach. W zeszłym roku, gdy nas otworzyli, od razu mieliśmy ogródek i świetnie się to sprawdzało - była dobra pogoda i każdy mógł w bezpieczny sposób skonsumować swój posiłek. Nasz ogródek nie jest duży, bo mieści zaledwie 14 osób, jednak jest duża rotacja i każdy może z niego skorzystać.
- Już krótko po otwarciu lokalu zauważyliśmy, że nasi goście chętniej wybierają stoliki na tarasie, żeby korzystać z ładnej pogody, a dodatkowo czuli się przy nich bezpieczniej - mówi Bartłomiej Sadowski z Progres Event and Conference. - Z tego względu wystąpiliśmy do zarządcy osiedla Garnizon z prośbą o możliwość utworzenia ogródka letniego na pobliskim terenie zielonym. Taką zgodę otrzymaliśmy bardzo szybko, dzięki czemu co roku w okresie kwiecień-październik mamy przyjemność tworzenia wyjątkowej przestrzeni przy naszej restauracji. W zeszłym roku, gdy tylko pogoda sprzyjała, tj. nie padało, stoliki w budynku były praktycznie cały czas wolne, a goście korzystali z ogródka oraz tarasu do późnych godzin wieczornych.
- Mimo tego, że rzeczywistość gastronomiczna diametralnie zmieniła się względem tego, do czego byliśmy przyzwyczajeni, to z wielką nadzieją czekamy na informację o otwarciu ogródków przy restauracjach - dodaje. - W świetle obecnych przepisów wydaje nam się, że jest to najbardziej prawdopodobna opcja, by móc znów przyjmować gości w naszej restauracji. Jesteśmy zatem gotowi na sezon letni i tak jak co roku martwiliśmy się głównie o pogodę, tak teraz to zmartwienie zeszło na dalszy plan i przede wszystkim czekamy na decyzję odnoszącą się do przyszłości nie tylko nas, ale i całej branży gastronomicznej.
- Jak najbardziej w tym roku zamierzamy otworzyć nasz ogródek, który jest na tarasie restauracji - potwierdza Daniel Pietrzak z Hotelu Mercure w Gdańsku. - Czekamy tylko na możliwości otwarcia, ale powoli już się przygotowujemy. Mamy nadzieję, że ta przestrzeń będzie chętnie odwiedzana przez mieszkańców, nie tylko gości hotelu.
- Joanna Skutkiewiczj.karjalainen@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (49) 3 zablokowane
-
2021-03-17 14:24
(1)
I jak? Będzie normalnie? Tak po prostu i bez walków??
- 8 1
-
2021-03-18 11:45
I bez paragonów
Ale za to z rozwodnionym piffkiem haha
- 2 1
-
2021-03-17 14:27
i to mi się podoba
pytanie do urzędnika czy pozwoli mi popracować
- 10 0
-
2021-03-17 14:50
Tylko jak będzie silny wiatr (2)
Niech pamiętają schować parasole, stoły i krzesła. Rok temu na przykład taki IBB Hotel na Długiej to olali i mogła się komuś stać krzywda - miejsmy nadzieję, że bedą bardziej odpowiedzilani.
- 4 2
-
2021-03-17 16:34
Mało śmieszne. (1)
- 1 2
-
2021-03-17 16:53
Ale prawdziwe ;)
Osobiście widzialam co zostało z ich ogródka po churaganie jesienia
- 1 0
-
2021-03-17 15:12
Trzeba przyznać że urzędnicy
Są całkowicie odklejeni od rzeczywistości.
- 10 4
-
2021-03-17 15:34
knajpy
nie byłem w knajpie od 30 lat i nie tęsknię.ugotować potrafię, gary zmyje maszyna i nie muszę wysłuchiwać głupków obok ani z litości dawać napiwek studentce , z brudnymi paznokciami z gleba spod Białegostoku. rodzinni hipsterzy mnie objaśnili co i jak.. Pod Kaprem, Jacek ostatecznie Pod Łososiem. Ni ma
- 11 13
-
2021-03-17 16:14
Przywrócić godziny dla seniorów
Tylko to nas uratuje
- 4 12
-
2021-03-17 16:47
"Śmiertelna pandemia" szaleje, gastronomia leży i kwiczy, ale wnioski można już składać!
Igrzyska trwają w najlepsze!
- 8 1
-
2021-03-17 17:01
Wnioski o co?
Niech najpierw gospodarkę całą otworzą i ruszą. Od dvupy strony się nie zaczyna.
- 9 0
-
2021-03-17 17:20
Jeszcze długo na to poczekamy
- 6 0
-
2021-03-17 20:19
(2)
Genwralnie to zacznijcie wystawiać paragony :)))
- 6 2
-
2021-03-17 22:51
(1)
To podaj konkrety gdzie nie dostajesz paragonu. Na jakiej podstawie płacisz?
- 0 2
-
2021-03-18 07:53
Generalnie to w 99.9% dostaje się paragony, ale raz mi się zdarzyło dostać rachunek kelnerski zamiast paragonu, było to w którymś lokalu w Garnizonie.
- 0 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.