- 1 Czy Polacy piją latem więcej alkoholu? (93 opinie)
- 2 Zuchwała kradzież w restauracji Tabun (77 opinii)
- 3 Bitwa na talerzu: schabowy czy stek? (94 opinie)
- 4 Od karczmy Wikingów po polską kuchnię (52 opinie)
- 5 Bistro u Misia w Gdyni: imponujące porcje (90 opinii)
Dokąd na rzemieślnicze piwo i dobre jedzenie?
Przyglądamy się pubom, które serwują nie tylko dobre piwo rzemieślnicze, ale i pomysłowe, autorskie jedzenie. Czyli: dokąd na piwo i coś więcej niż orzeszki i nachosy.
AleBrowar Sopot
Znawcy "kraftów" piwa z AleBrowaru uważają za jedne z najciekawszych. W sopockim barze przy ul. Podjazd 11
![zobacz na mapie Sopotu zobacz na mapie Sopotu](/_img/icon_map_16x12.gif)
Pierwszy raz w multitapie. Co robić?
107
Stosiódemka to pub odrobinę ukryty, ale ma to swoje plusy. Do piwnicy kamienicy przy Ogarnej 107
![zobacz na mapie Gdańska zobacz na mapie Gdańska](/_img/icon_map_16x12.gif)
No.5
Chyba najciekawiej zaaranżowany multitap w Trójmieście - we wnętrzu "Piątki" na górze Monciaka między tunelami
![zobacz na mapie Sopotu zobacz na mapie Sopotu](/_img/icon_map_16x12.gif)
Kandelabry
Lokal przy alei Topolowej
![zobacz na mapie Gdyni zobacz na mapie Gdyni](/_img/icon_map_16x12.gif)
Maverick
Multitap patronacki szanowanego przez piwoszy browaru rzemieślniczego Rockmill, co oznacza, że o jakość piw nie musimy się tutaj martwić. Za barem lokalu przy Partyzantów 8
![zobacz na mapie Gdańska zobacz na mapie Gdańska](/_img/icon_map_16x12.gif)
Miejsca
Opinie (139) 5 zablokowanych
-
2019-04-24 19:07
Opinia wyróżniona
Proszę o smaczne piwo (1)
Cieszę się, że miejsc, gdzie można wypić inne piwa i coś przekąsić przybywa, ale mam wrażenie, że cała ta piwna rewolucja zaczyna stawać na głowie. Z coraz większą trudnością można znaleźć klasyczne, smacze i rześkie piwo (pilsika albo pszenice). Coraz więcej "wynalazków", które kosztują krocie a poza innością nic nie wnoszą. Niech ludzie próbują i eksperymentują, chwała im za to, ale uwarzyć piwo, które po pierwszym, pełnym zachwytu łyku, ma się ochotę aż ugryźć, to trudna sztuka.
- 10 0
-
2019-05-01 16:38
Jest wszystko
Piwa rzemieślnicze to też plisy, lagery i pszeniczne. Tylko bez chemii. W Mavericku na bieżąco. Tytuł Kraftu Roku zdobył lager Janusz Moczywąs. Nie jest więc źle.
- 0 0
Wszystkie opinie
-
2019-04-23 13:05
107 (5)
ekipa za barem i w kuchni 107 wymiata! klimat cudowny, moje ulubione miejsce na trójmiejskiej mapie pubów. polecam!
- 26 47
-
2019-04-23 13:47
dawna ekipa ze Szkota
...
- 3 1
-
2019-04-23 13:49
Daj spokój Rzuczi
Wracaj na instagrama hipsterze
- 9 1
-
2019-04-23 15:30
Najlepszy pub w głównym Gdańsku ! (1)
Polecam
- 3 8
-
2019-04-23 19:54
Najlepszy pub, a wentylacji nie ma? Pamietam jak tam bylem 1 i ostatni raz. Nawet pod wplywem alko czylem tam zaduch potu i trawionego alko. Masakra
- 5 1
-
2019-04-24 14:57
Do biedry
- 0 0
-
2019-04-23 13:09
(18)
Ceny nie dla Polaków
- 63 47
-
2019-04-23 13:47
(4)
10-15 zl za zwykle piwo to spoko cena, 30 za sztosy to tez nie drogo
- 10 19
-
2019-04-23 15:40
po co przepłacać ? (3)
Cha,cha,cha ---Heineken 0,65L Clasyk w Biedrze za 3 zeta wymiata
- 5 12
-
2019-04-23 17:49
Koncerniak to szczyny nie piwo (2)
- 12 6
-
2019-04-24 11:32
jest moda na rzemieslnicze to pijesz eksperymentowe krafty, moda przeminie i bedziesz zachwalał zpowrotem l koncerniaki. haha (1)
jak tam broda?
- 3 1
-
2019-04-24 18:14
Jakoś tak przemija ta "moda", przemija
i przeminąć nie może. A amatorzy Harnasia tylko zgrzytają zębami.
- 0 0
-
2019-04-23 14:05
(9)
nie dla biedaków, jak jesteś zdrowy i nie masz chorych dzieci na utrzymaniu a nie stać cię na wieczór z piwem i pizzą to jesteś niedojda
- 13 19
-
2019-04-23 14:32
(7)
Przynajmniej nie mieszkam u matki jak ty
- 19 9
-
2019-04-24 07:19
(2)
Ma 80 lat i wymaga opieki cały czas. Rozumiem że ty swoją zostawiłeś na starość, spoko.
- 6 1
-
2019-04-24 19:20
(1)
I od zawsze wymagała opieki?
Czy dopiero ostatnio tam się wprowadziles?- 1 1
-
2019-04-25 06:54
g... cię to obchodzi
- 0 1
-
2019-04-24 13:46
Wolę u matki, niż w wynajętej kawalerce z piątka bachorów. (3)
Z wiecznym płaczem, że nie stać na to, nie stać na tamto.
- 4 2
-
2019-04-24 19:20
(2)
Nie masz honoru i ambicji.
Ale ok
Takie czasy, pokolenie...- 0 3
-
2019-04-25 14:10
Po co mi honor i ambicja (1)
skoro mogę żyć tak, jak chcę, a nie tak, jak muszę?
- 1 0
-
2019-04-25 18:39
Tak
Czyimś kosztem- 0 1
-
2019-04-24 08:43
Można pińcet przechlac :)
- 3 1
-
2019-04-23 14:13
to się weź do roboty łachu :D
- 5 8
-
2019-04-23 21:58
taka prawda
taka Polska
- 2 0
-
2019-04-25 22:28
to twoja wina
to normalne dla ciebie jak konczyłes zawodówkę. załóż firmę jak ja i zarabiaj po 12-14 tysiecy miesiąć i problem z głowy, nikt nikomu nie bronił miec własna firmę. Tak tak wiem...wina panstwa, że mał ozarabiasz...
- 0 1
-
2019-04-23 13:13
(4)
piwo i żarcie, zabójcza mieszanka. albo jedno albo drugie. w takich lokalach sorry ale śmierdzi smażeniną, wieczny problem z klimatyzacją
- 33 30
-
2019-04-23 21:34
masz doświadczenia PRL'owskie (1)
w innych krajach właśnie rodzielanie pubu od restauracji jest anomalią. W każdym prawdziwym pubie można nieźle zjeść.
- 1 1
-
2019-04-24 05:38
W jakich innych krajach???
Najlepsze puby nie podają żarcia... To miejsca stworzone do tego, by się napić... do jedzenia są restauracje...
Jest jego uniwersalne porzekadło: jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.- 4 0
-
2019-04-24 09:45
Ada (1)
Jak nie pasuje to nie choć
- 0 5
-
2019-04-24 13:47
Nie choć?
A właśnie rze pujdę.
- 3 1
-
2019-04-23 13:18
WooW i Szok w trójmieście są dobre lokale z przyzwoitą ceną? (4)
i nie słychać z zaplecza dźwięku z mikrofalówki ... przy daniu za 40zł?
- 33 8
-
2019-04-23 13:23
Mikrofalówki nie słychać, bo frytek nie trzeba rozmrażać przed smażeniem. Podobnie jak krążków cebulowych (2)
i paru innych przekąsek, za które kasuje się jak za zboże. Generalnie wysokie koszty najmu i pracy windują ceny w granice przyzwoitości. 10 euro płacimy od lat za granicą za podobne frykasy.
- 10 1
-
2019-04-23 13:25
(1)
wysokie koszta pracy w Polsce? ha ha
- 2 11
-
2019-04-23 13:36
Bardzo wysokie
Prawie 50% kosztu pracodawcy idzie do państwa w postaci ZUS i PIT.
- 21 3
-
2019-05-01 16:43
Live cooking
W Mavericku kuchnia jest otwarta i od sali oddziela tylko szyba. Można się przyglądać jak powstaje obiad.
- 0 0
-
2019-04-23 13:21
Rzemieślniczy - drobna wytwórczość obejmująca wykonywanie przedmiotów ręcznie lub prostymi narzędziami. (11)
2 000 000 litrów z AleBrowaru nie podpada chyba pod słownikową definicję. Zresztą nie wiem skąd modą na stosowanie tego określenia do wszystkiego co ma być jakieś wyjątkowe. Jeżeli produkt jest dobry (lubię akurat w/w browar) to sam się obroni, nie trzeba wszystkiego na siłę sygnować kraftem/rzemiosłem.
- 71 6
-
2019-04-23 13:48
racje, ale pisze się ww. (1)
- 6 0
-
2019-04-23 13:58
Racja, nie wiem jakim sposobem tak to napisałem.
- 6 0
-
2019-04-23 20:02
i nie trzeba mieć brody i grubych oprawek okularów, żeby robić dobry browar??? (2)
nie wierzę... na pewno trzeba za to mieć czapkę z daszkiem do góry i mówić do gości siema ludzie
- 7 2
-
2019-04-24 13:50
W sumie racja. (1)
Bo skoro do picia Tyskiego z puszki niezbędny jest dres i znajomość najwyżej 200 słów w języku polskim...
- 1 1
-
2019-04-26 22:15
siema frędzle! Jam jest posiadacz koka, rurek i brody :)
- 0 0
-
2019-04-23 21:14
(3)
Tak, nawet przy 2 000 hektolitrów piwa w skali roku są browarem rzemieślniczym. Nie idą na masówki jak koncerny, które w jednym tanku mają więcej "piwa" niż taki AleBrowar w ciągu roku.
- 2 2
-
2019-04-23 22:05
20 000 hektolitrów (2)
- 1 0
-
2019-04-24 07:00
20 tryliarfow megagalonow (1)
- 1 0
-
2019-04-26 22:16
10 basenów olimpijskich browaru!
- 0 0
-
2019-04-23 21:25
Fakt: rzemieślnik piwo zrobiłby ręcznie tak ..
Beczka wody + 2 szklanki bydlęcej żółci + 2 litry spirytusu-księżycówki ..... poczym wystarczy zamieszać dobrze wiosłem i podłączyć do suteratora CO2 .... i piwko gotowe
- 1 3
-
2019-04-24 06:51
Ta samo, jak słowem „projekt”
Rzygam słysząc po ra setny słowo projekt
- 3 0
-
2019-04-23 13:25
Nie wróżę przyszłości (12)
Co to za głupie pomysły, żeby na piwie mieć 200% marży.
Nie dziwię się, że takie knajpy wytrzymiją po kilka m-cy.
Ludzie są generalnie biedni i nie stać ich na takie wyjścia
DObra rada dla właścicieli knajp: CCC
Cena Czyni Cuda!- 56 35
-
2019-04-23 13:26
Dodaj jeszcze jedną radę: CSSO (4)
Czynsz się sam opłaci. Małe marże to możesz mieć w budzie przy pętli autobusowej gdy za ladą stoi dorabiający do emerytury i gdzie brak obsługi kelnerskiej.
- 15 7
-
2019-04-23 13:46
czynsze są absurdalne (1)
dlatego nie wchodzi się do biznesu
- 13 0
-
2019-04-24 08:59
Az władzom miasta wróci rozum. I sie zdecyduja czy miasto dla mieszkanców czy
dla już tylko dla turystycznej stonki.
- 1 0
-
2019-04-24 08:54
za te czynsze odpowiadaja wlodarze miasta swoja polityka minimum 10 lat trwajacą
Juz zapomnieliscie co robil budyn i jego rada? Czynil miasto nie dla Polakow. Zawinelo sie wiekszosc punktów, ktore tam istnialy latami.
Pamietacie kotail bar na Dlugiej? Podziekujcie teraz jego zastepczyni, co wspolnie z nim robila warszawke z Gdanska.- 2 2
-
2019-04-24 08:57
Nawet kinoteatr przedstał sie opłacać. Bo przecież lepiej tandetny hotel, ktorych tak brakuje.
Normalnie turysci sie skarżą.
- 1 0
-
2019-04-23 14:09
Marża nie może być większa niż 100%.
- 9 3
-
2019-04-23 15:25
Mądry się znalazł (3)
Zastanów się... gdyby naprawdę na każdym produkcie właściciele lokalu mieli po 200% marży to przy aktualnym zainteresowaniu gastro każdy jeździłby Ferrari. Moze na samym produkcie marża to nawet 300%, ale dolicz koszt pracownika, najem, reklamę, czynsz, koszty dodatkowe... dlugo by wymieniać... jeżeli po zaliczeniu wszystkiego właściciel miałby z 30% przychodu to naprawdę byłoby nieźle.
- 4 13
-
2019-04-23 18:31
pracownik... haha (1)
przecież w gastronomii zatrudnia się na mininalną krajową, bo i tak dostaną napiwki nieopodatkowane! koszt pracownika to żaden koszt
- 8 3
-
2019-04-23 18:56
I tacy glosuja ......pojecia nie ma o tym co jak funkcjonuje w gospodarce ale pyska drzec pierwszy
- 7 2
-
2019-04-23 21:20
Kolega wcześniej ma rację: marża nie może przekroczyć 100%. To co masz na myśli to narzut. O to do czego nawiązujesz pod koniec wypowiedzi to zysk, a nie przychód.
- 2 0
-
2019-04-23 20:02
i racja, dla mnie jak chcę zdzierać z ludzi to niech gniją i zdychają (1)
- 3 2
-
2019-04-23 22:01
Dla nich i dla wielu innych ty też możesz gnić i zdychać. Fajnie?
- 2 1
-
2019-04-23 13:26
(12)
Sopot to jest dopiero! 18 zeta za frytki :) moim zdaniem mało, powinno być 18 euro
- 123 0
-
2019-04-23 13:45
18 za ocet "z piwa", kartofle sam obierasz i smażysz
całość 180 zeta w tym jedno skrzydełko toaletowego gratis
- 8 1
-
2019-04-23 14:00
kurczę, żeby nie było, że jestem cebulakiem, chodzę po knajpach i różne ceny widzę ale 18 zeta za fryty to mnie wcięło :)
- 22 0
-
2019-04-23 14:20
Najpierw zamow te frytki i zobacz co dostaniesz (8)
Zanim wyrazisz taka opinie
- 0 20
-
2019-04-23 14:24
frytki to frytki w innych miejscach Trójmiasta za 20 zł masz burgera
- 5 1
-
2019-04-23 14:40
(6)
Za 18 zł mam 20 kilo kartofli, za takie pniędze mam frytków po pas.
- 12 1
-
2019-04-23 15:44
Najwyżej ok 6kg, ale i z tego (3)
wyjdzie wanna frytek!
- 6 3
-
2019-04-23 19:57
(2)
Niezle Cie kasuja jak placisz 3 zl za kg ziemniaka:)
- 5 0
-
2019-04-23 21:31
W Żabce są po 3,99 za kilogram... (1)
- 0 5
-
2019-04-24 01:09
W twojej Żabce, u mnie 2,40 zł
- 2 1
-
2019-04-24 01:10
(1)
Należy jeszcze doliczyć olej 5 zł
- 1 0
-
2019-04-24 07:20
3,99
- 1 0
-
2019-04-23 14:21
18 kilogramów złota, to w końcu Sopotttt
- 4 0
-
2019-04-23 13:47
(4)
Ale browar zawsze na probsie, ale jezeli chodzi o Gdynie to pizze z lokalu obok onijac szerokim lukiem. Moze jako przekaska, stawiajac ja obok paluszkow i nachosow jest spoko, ale jako pizza 2/10. Punkt za to, ze jest blisko, i nastepny za to, ze obsluga z lokalu obok sprzata w alebrowarze. A wiec, niepolecam
- 5 19
-
2019-04-23 13:48
propsie
- 2 0
-
2019-04-23 14:27
Hahaha (1)
Chłopie właśnie oceniłeś Czerwony Piec czyli najlepszą plackownie w Gdyni na 2/10, pozdrawiam i życzę smacznego w Da Grasso :)
- 8 2
-
2019-04-23 15:57
w CzP placek jest co najwyżej poprawny, ciastko po upieczeniu zawija się naleśnik i nie ma samo w sobie smaku. znacznie lepsze w Fino no ale i droższe
- 2 0
-
2019-04-24 09:00
Chyba trafiłeś na zły dzień albo nie wiem jaka pizzę wziales bo jak dla mnie jedna z lepszych w Gdyni
- 0 1
-
2019-04-23 14:06
(1)
Nudne te Wasze „gastro” artykuły... :/
- 37 8
-
2019-04-23 14:21
tak jak twoje komentarze
- 1 11
-
2019-04-23 14:07
(2)
Jak to gdzie do mnie na kwadrat - najlepsze piwo miodowe i włoska pizza
- 6 3
-
2019-04-23 14:11
Masz czarnego specjala? Jak nie to nie przychodzę.
- 2 0
-
2019-04-23 16:00
piwo miodowe ohyda, brrrrr,,,
- 1 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.