• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Food trucki w papierosowym dymie

Karol
1 kwietnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Zloty food trucków odwiedzają setki osób. Czy przydałaby się strefa dla palaczy? Zloty food trucków odwiedzają setki osób. Czy przydałaby się strefa dla palaczy?

Sezon food trucków rozpoczął się na dobre. Do Trójmiasta co tydzień zjeżdżają różnorodne barobusy. Można spróbować dań z różnych kuchni (przy okazji mocno za to przepłacając). Na zlotach czuć woń frytek, hamburgerów, dań chińskich, dań meksykańskich i... papierosów - pisze nasz czytelnik, pan Karol, po wizycie na zlocie barobusów.



Czy na plenerowych imprezach kulinarnych potrzebne są strefy dla palaczy?

Liczbę odwiedzających można liczyć w setkach: młodzi, starsi, rodziny z dziećmi i w każdej z tych grup część jest osób palących. Niektórzy z nich mogą na czas jedzenia powstrzymać się od tego nałogu. Niestety oczekiwanie na podanie jedzenia może być tak stresujące, że już nie wytrzymują i muszą zapalić. Pół biedy, jeżeli robią to w pasie komunikacyjnym (gdzie ludzie tylko przez chwilę poczują ten zapierający dech w piersiach zapach), ale czasami bez jedzenia, siedząc przy stolikach, raczą współtowarzyszy (i osoby w promieniu kilku metrów) tlenkami węgla, azotu, amoniaku, cyjanowodoru czy benzenu.

Zwracanie uwagi nie zawsze pomaga. Niczym emancypantki w latach 20. walczą o swoje prawa, tym razem nie do głosowania, a wolności do trucia życia innym. I jedyne, co może ich zmusić do taktycznego odwrotu, to pokazanie, że w promieniu ich rażenia jest kobieta w ciąży. Jako pokonani odchodzą z nietęgimi minami, burcząc coś pod nosem.

Performance artystyczny to nieobce słowo w słowniku palaczy. Z pełną gracją i finezją dają oni upust swojej twórczości. Najczęściej spotykanym sposobem jest lekkie, niczym dym unoszący się bezwiednie z papierosa, rzucenie na chodnik jeszcze trochę żarzącego się peta i dumne przydepnięcie mówiące "Ja tu byłem" - niczym psia kupa na chodniku. Drugim sposobem jest chęć do obrony kraju - niczym wyszkolony żołnierz ładują pomiędzy palce nabój z peta i jak wytrawny snajper wystrzeliwują go pomiędzy ludzi. Pocisk ten upada analogicznie do swojego pierwowzoru, dymiąc po drodze i u celu.

Czy takie zloty nie powinny brać przykładu z restauracji (na których zostało to kilka lat temu wymuszone) i zakazać palenia w strefie jedzenia albo chociaż wyznaczyć miejsce odosobnione?

Na świecie występują cztery pory roku, a w Polsce dwie - dymiąca z kominów w okresie jesień-zima i dymiąca z ust na ulicach wiosenno-letnia. Przed żadną nie ma ucieczki. Pytanie tylko, co nastąpi pierwsze - ludzie sami zrozumieją, organizatorzy zlotów food trucków zabronią palenia, rząd zabroni palenia na świeżym powietrzu czy może najszybciej umrą biernie palący zgorzkniali przeciwnicy palenia?
Karol

Co Cię gryzie - artykuł czytelnika to rubryka redagowana przez czytelników, zawierająca ich spostrzeżenia na temat otaczającej nas trójmiejskiej rzeczywistości. Wbrew nazwie nie wszystkie refleksje mają charakter narzekania. Jeśli coś cię gryzie opisz to i zobacz co inni myślą o sprawie. A my z radością nagrodzimy najciekawsze teksty biletami do kina lub na inne imprezy odbywające się w Trójmieście.

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (178) 9 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • je odgrzewane żarcie z rozklekotanego busa który nie ma dostepu do bieżącej wody a papieros mu przeszkadza??? (11)

    • 356 140

    • no dobra, Karol, powiedzcie teraz, po polsku, (4)

      co was gryzie, bez metafor.

      • 20 16

      • Panu Karolowi polecam rozpocząć palenie. (3)

        Nie dość że nie będzie przeszkadzać to jeszcze będzie przyjemnie..

        ..a.. i sam nie pale, ale nie śmiem się wpie*rzać z butami w czyjeś życie..ta planeta jest dla wszystkich..

        • 26 26

        • No właśnie,

          dokładnie ta planeta jest dla wszystkich więc niech się nie wpie*rzają ze śmierdziuchami....to działa w dwie strony.

          • 16 12

        • (1)

          bredzisz, palilem kilkanascie lat i nigdy nie przyszloby mi do glowy palic w tlumie ludzi, albo najlepiej w windzie jak czesto sie zdarza... najbardziej lubie "komory gazowe" - jak jedzie rodzinka, dzieci z tylu a starzy z przodu kurza, bo przeciez maja uchylone okno to na bank nie szkodzi... na bank. albo dziecko na reku a pet w drugiej rece... przeciez to juz nawet nie chodzi o kulture ale brak chocby odrobiny inteligencji. kazdy moze sobie palic, niech to robi domu albo gdzies gdzie nikomu nie kopci. nie poto meczylem sie i rzucilem palenie 10 lat temu zeby teraz dalej truc sie tylko dlatego ze ktos jest ograniczony ...

          • 21 1

          • z tym straszliwym szkodzeniem - to mit bez pokrycia

            w centrum miasta z samych spalin mamy pełną tablicę mendelejewa x 1000... a tym tam straaasznie przeszkadza akurat TEN jeden palacz na horyzoncie?!!! :)))

            • 4 6

    • od kiedy dostęp do bierzącej wody daje ci gwarancję, że jadłosprawiaćz ręce umyje? (2)

      obejrzyj se programy z geslerową ... - droga restauracja w samym centrum miasta ... a tam sam syf kiła i mogiła

      • 12 7

      • twoje życie to ogranicza się do tego co pokaże tvn (1)

        • 10 2

        • Sanemid niczego nie kontroluje od lat

          powtarzające się gigantyczne skandale z solą spadową, z mięsem odpadowym, z puszkami z mięsa BSF czy przeterminowanymi przeznaczonymi do utylizacji - dobitnie o tym świadczą

          • 0 0

    • akurat jedzenie z food trucków jest smaczne, i wolałbym wsadzić sobie g*wno do ust niż papierosa

      • 3 6

    • Nie dla papierosów (1)

      Jadłem, dobre, a papierosy to trucizna (i smród)

      • 5 1

      • W takim razie czekamy z utęsknieniem na tę chwilę

        • 0 0

  • Źle wybrałeś kolego (4)

    Wkurzanie się na papierosy na zlocie foodtrucków jest jak kłótnia o przeciągnięty kotlet w barze mlecznym, albo brudny kibel w pijalni

    • 216 51

    • "czy może najszybciej umrą biernie palący zgorzkniali przeciwnicy palenia?"
      nie życzę im żeby szybko umierali, ale stwierdzenie że są zgorzkniali - w samo sedno!

      • 12 11

    • takim to smród z TOY'TOY'a metr dalej - nie przeszkadza

      ale ci Paaaaaaaaalacze 100m dalej !!!!

      • 14 4

    • a mnie najbardziej irytuja (1)

      wszystkie laski w ciazy...obnosza sie z tym jakby cud jakis zrobily...

      • 10 4

      • Wylosowały 500+ już za chwilkę do odbioru. Hipster kocha jak mu zazdroszczą

        • 6 3

  • Te pseudo kanjpki to patologia (7)

    Jak za komuny zapiekanka z przyczepy kempingowej

    • 128 41

    • Czy sanepid to w ogóle kontroluje? (2)

      Hipsterska moda

      • 35 4

      • Nie, nie kontroluje. Mają specjalną apkę z mapką gdzie obecnie w mieście znajduje się najbliższy Inspektor. (1)

        W razie zagrożenia, podrywają się nagle do lotu i odlatują w bezpieczniejsze miejsce.

        • 7 1

        • hehe mega dobre:) ale sie usmialem:)

          • 3 1

    • (3)

      Ale zapiekanki z przyczepy to ty szanuj :-)

      • 60 2

      • Szacun (2)

        Jeżeli komuś nie podobały się zapieksy z kempingu, to znaczy że nie kochał swojej matki.

        • 25 3

        • (1)

          Raz to mnie matka po czyms takim ledwo odratowala jak dlawilem sie w nocy swoimi r*ami jako 4 latek. Od tego czasu budy z zarciem omijam szerokim lukiem i tak jest do dzisiaj.

          • 2 21

          • Skoro czterolatkowi ktoś dawał takie żarcie

            to się zastanów, kto tu wymagał ratunku...

            • 2 2

  • (7)

    Tragicznie napisany artykuł - źle się go czyta.
    Co do palenia, nie chcę się tu wypowiadać o ogólnym zakazie, ale uważam że tam gdzie jest jedzenie to raczej dym przeszkadza i powinno to być zabronione lub powinno być wydzielone miejsce dla palących.

    • 183 36

    • (1)

      konstytucja mówi, że nie wolno nikogo dyskryminować

      • 8 17

      • No właśnie

        Palący mają tendencję do dyskryminacji

        • 12 2

    • (1)

      nie wiem, nie doczytalam

      • 3 0

      • Beata?

        To ty?!

        • 3 2

    • Pewnie tak, tylko jak dobrze wiatr zawieje to i tak będzie czuć, a kabiny zamkniętej nikt Ci nie postawi bo koszta.

      • 4 0

    • Wydzielisz miejsce dla palacych, a potem wiatr bedzie wial wbrew wczesniejszej prognozie :)

      Takie to uroki stref dla palących na swiezym powietrzu. A problemem nie jest palenie papierosow, problemem jest brak elementarnej kultury i to z każdej strony. Styl artykulu wyraźnie wskazuje, ze wyżej zaznaczony problem dotyczy tez jego autora.

      • 16 2

    • "zgorzkniali przeciwnicy palenia" - bardzo ładnie w ostatnim zdaniu zostało to nazwane

      • 5 2

  • (16)

    palenie papierochów może kiedyś było modne, teraz to szczyt obciachu i wiocha

    • 267 66

    • (3)

      W prawie każdego zachoaniu można znaleźć coś co jest szczytem obciachu.
      Chamstwo na drodze, w sklepie, egoizm, nawiedzone utrzymanki robiąc raban w szkole itd.

      • 29 3

      • (2)

        Ale tu jest dyskusja na temat palenia papierosów a nie o chamstwie na drodze....

        • 15 4

        • (1)

          To była odpowiedź na post gdzie stwierdzono, że to szczyt chamstwa.
          Ale ok, rozumiem... Reforma szkolnictwa.

          • 7 6

          • To pisz odpowiedzi pod właściwym postem. Pozdrawiam minister Zalewska

            • 7 0

    • (8)

      Rzućcie to cholerstwo w diabły. Ja już ponad 2 lata nie palę. Wiecie jak to śmierdzi?? W życiu bym się nie spodziewał że to taki smród

      • 33 2

      • Tacy są najgorsi...

        • 12 6

      • neofita

        • 6 3

      • ja nie śmierdzę, to inni śmierdzą :D

        • 5 2

      • iqos i po problemie

        • 3 1

      • a moje bąki pachną lawendą!!

        • 2 6

      • Za 2 lata dostaniesz taka płuc - nie rzuca się palenia ot tak. (1)

        • 1 7

        • tempo rzucania ma faktycznie wpływ, ale nie na nowotwory

          tylko na serce, układ krwionośny, nadciśnienie. Są znane przypadki nagłego wzrostu ciśnienia po rzuceniu palenia.

          • 0 0

      • Matt

        Nie przejmuj się innymi, po prostu nie pal. Nigdy nie paliłam a w domu rodzinnym przeżywałam horror. Palenie w pomieszczeniach, nie opróżniane popielniczki. Palacze nie maja pojęcia jak śmierdzą. Chłop z chlewa tez nie wie, bo inaczej by się umył.

        • 5 3

    • sąsiadka pali pety na balkonie co 10 minut

      to ostatnia przyjemność robola

      • 7 3

    • Bo pejsy mogą się zająć. Hipserskie stwierdzenie. Życie ekonsreko z kanapką z zagrzybionej budy z wołowiny z odzysku z eko krowy. Kanapki są pyszne, ale futra to już beeee

      • 3 0

    • W liceach i gimnazjach (teraz podstawowkach) jest f a j n e

      • 0 0

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • wiekszość obsługi to wytatuowani brodacze, prawie każdy pali. (13)

    gdzie oni korzystają z toalety? gdzie myją ręce? gdzie i w jakich warunkach to wszystko jest przygotowywane??

    • 168 15

    • taka prawda

      • 19 4

    • A po co mają myć ręce?! Przecież mają czyste. (1)

      A toaleta? - za firanką stoi wiadro!

      • 18 4

      • No dobra. Ale inni inaczej urządzali kuchnię niż Ty.

        • 4 1

    • Olej wlany do frytkownicy (1)

      Zmywa baktrrie coli itp.

      • 13 1

      • nie, to coca-cola zmywa bakterie coli... stąd przecież jej nazwa!

        • 7 1

    • A Pani w kiosku albo z kolektury Lotto gdzie myje ręce i sika? (3)

      Taksówkarz to też nie sika.

      • 5 4

      • Do butelki (1)

        • 2 0

        • Ale nie robi burgerów paluchami

          • 8 1

      • złotówa?

        na stacji benzynowej kolego

        • 4 0

    • bez kitu, zapomniałem że tatuaroza jest zaraźliwa w uj :o

      • 5 0

    • Sikają do butelek i sprzedają jako piwo kraftowe

      • 6 1

    • Już Ci odpowiadam

      1. Każda taka impreza ma osobna toaletę dla obsługi, taki wymóg sanepidu. Każda nie tylko food truckowa.
      2. W każdym samochodzie są trzy umywalki do naczyń, do rąk, do mopa - wymóg sanepidu
      3. Jedzenie jest przygotowywane w restauracjach, a część rzeczy można kupić gotowych, jak obrane i umyte warzywa. To też wymogi sanepidu, nikt nie mieli mięsa w aucie. Tylko je smaży i składa kanapkę.

      To że obsługa myje ręce czy pali fajkę masz taką samą pewność jak w restauracjach. Z tą różnicą, że tutaj kuchnię widać, w knajpach rzadko.

      Dziękuję za uwagę

      • 12 3

    • Zdecydowana większość obsługi przygotowuje jedzenie w jednorazowych rękawiczkach

      Nie jeden gabinet lekarski ma rzadziej myte / ścierane blaty, a ogólnodostępna chemia dezynfekująca to nie problem.
      No i przepisy sanepid-u jasno mówią o dostępie do wody i wymaganej ilości kranów. Wystarczy zajrzeć - w każdym foodtrucku są min 3 zlewy
      p.s. co ma tatuaż i broda do zachowania czystości?

      • 4 0

  • Nie chodzić na takie imprezy. Kręci cię chłopie jedzenie z budy (2)

    zrobione brudnymi łapami z byle jakich składników ? Przecież od zawsze wiadomo że na takich spędach wypycha się wszystko co zalega w lodówkach .
    Zrobioną jakąś modę z tego całego żarcia dla biedoty z faweli w cenach restauracyjnych.

    • 119 21

    • o co chodzi? (1)

      zjadłem ze smakiem i bez dolegliwości, a po restauracji to lepiej nie mówić

      • 4 2

      • Świnia to wszystko zje.

        • 1 2

  • też mnie zastanawia kwestia higieny przygotowywania produktów (3)

    Gdzie tam toaleta, bieżąca woda??
    Nigdy nie zjem z takiej budy

    • 120 12

    • i toaleta i bieżąca woda są w najbliższym potoku!

      • 7 2

    • (1)

      rozumiem brak Twojej wyobraźni, i problem pracowników z łapanki, ale takie pojazdy maja wodę w zbiornikach lub są podłączane do ujęć (zależy od miejsca)
      co do przepłacania za te wyroby to jest różnie - są takie które tylko wozem nadrabiają, ale są i takie gdzie właściciel dba o to co wydaje, bo to jego i tylko jego interes i kasa i pasja.
      Jeżeli ktoś nie dba o czystość to widać i nawet w lokalu stacjonarnym by miał syf a jak osoba jest rzetelna to tam będzie błysk. i czy to barobus, buda plażowa czy restauracja to nić nie zmieni.

      • 15 4

      • Pasje to widać u Ciebie w laniu wody...

        • 3 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane