• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Horns - niskie ceny, ale nad kuchnią warto popracować

Agnieszka Haponiuk
13 stycznia 2023, godz. 07:00 
Opinie (53)
Tym razem w cyklu "Jemy na mieście" testuję restaurację Horns Gdynia. Na zdjęciu: skrzydełka California. Tym razem w cyklu "Jemy na mieście" testuję restaurację Horns Gdynia. Na zdjęciu: skrzydełka California.

Horns Gdynia to nowa restauracja z kuchnią amerykańską przy ul. Abrahama 26Mapka w Śródmieściu. Wcześniej pod tym adresem działała Kluska. Postanowiłam sprawdzić, czy znajdę w tym miejscu amerykańskie smaki. Ostatnio w cyklu "Jemy na mieście" testowałam gruzińską restaurację Ocneba w Sopocie w której bardzo mi smakowało.



1
miejsce: Restauracje
Canis Restaurant
Gdańsk, Ogarna 27
9.4

Do Horns Gdynia - House of Whisky&Food udaję się z koleżankami w sobotnie popołudnie. Lokal jest nieduży, utrzymany w ciemnej kolorystyce, dominują brązy i czerń. Wystrój jest prosty i nieprzekombinowany: są bydlęce skóry na ścianie, jest wielkie kanapowe siedzisko obite welurem imitującym skórę. Imponująco za to wygląda bar, pełen różnych rodzajów whisky na podświetlonych półkach. Na jednej ze ścian wisi duże logo Horns. Poza tym jest skromnie i bardziej barowo niż restauracyjnie.

  • Restauracja Horns Gdynia.
  • Restauracja Horns Gdynia.
  • Restauracja Horns Gdynia.
  • Restauracja Horns Gdynia.
Karta dań oparta jest na amerykańskich klasykach, a więc znajdziemy tu burgery, skrzydełka i pizzę na grubym cieście. Nie brakuje też pozycji kuchni polskiej.

Pierwsze, co rzuca się w oczy, to niskie jak na obecne czasy, ceny. Ale czy za niską ceną idzie smak? Bardzo mnie to ciekawiło.

Zamówiłyśmy:

  • przystawkę na zimno: tatar - żółtko, cebulka, ogórek, kapary, grzybki marynowane, pieczywo (25 zł),
  • burgera Amerykański Sen z frytkami stekowymi - sos BBQ, sałata lodowa, pomidor, ser cheddar, cebula prażona, boczek grillowany, ogórek kiszony (39 zł),
  • pizzę w stylu amerykańskim Honolulu - sos pomidorowy, ser, szynka, ananas, kukurydza, oregano (28 zł),
  • skrzydełka California miodowo-musztardowe, podawane z ziemniaczkami opiekanymi i surówką coleslaw (24 zł).

Tatar był wyśmienity, w dobrym klasycznym wydaniu. Mięso było świeże, o przyjemnym zapachu i delikatnym smaku. Żółtko nadało aksamitności, a dodatki stworzyły z mięsem smakowitą kompozycję, której nie trzeba było dodatkowo doprawiać. Jedynym zgrzytem były czosnkowe grzanki. Zdecydowanie bardziej pasowałby tutaj zwykły świeży chleb.

Tatar z dodatkami. Tatar z dodatkami.
Burger był poprawny, ale niestety nie uwiódł nas smakiem. Słodko-dymny sos BBQ był zdecydowanie za rzadki i dosłownie wylewał się z burgera. Mięso zwarte, mocno wysmażone, co spowodowało, że mało soczyste. Dodatki smaczne, dobrze uzupełniły to danie. Zwłaszcza frytki niczego sobie.

Dobre burgerownie w Trójmieście


Burger Amerykański Sen z frytkami stekowymi. Burger Amerykański Sen z frytkami stekowymi.
Skrzydełka, chociaż przygotowane w smacznej, miodowo-musztardowej marynacie, niestety nie miały chrupiącej skórki, przez co były nieco gumowate. Zdecydowanie należy nad nimi popracować, bo w tym prostym daniu jest potencjał. Surówka coleslaw przyjemna w smaku.

Skrzydełka California miodowo-musztardowe. Skrzydełka California miodowo-musztardowe.
Na koniec pizza w stylu amerykańskim, czyli na grubym cieście. Wiem, że taka pizza jest dość popularna w Polsce i w ogóle mnie to nie dziwi: takim plackiem można się naprawdę najeść. W Horns Gdynia ciasto było smaczne, chociaż mało chrupiące na brzegach. Przede wszystkim zabrakło mi w tej pizzy finezji. Zbyt mała ilość sosu spowodowała, że pizza była sucha i zapychająca. Za mało było też dodatków. W ogóle wszystkiego powinno być więcej: sosu, sera, ananasa, szynki i kukurydzy. Szkoda, że nie zdecydowano się na większy rozmach.

4
miejsce: Pizzerie
Viva La Pizza
Gdynia, Świętojańska 49
9.6

Pizza w stylu amerykańskim - Honolulu. Pizza w stylu amerykańskim - Honolulu.
Podsumowanie będzie krótkie: zabrakło mi w testowanych daniach amerykańskiej obfitości i smaku. Myślę, że należy jeszcze nad nimi popracować - to miejsce naprawdę może stać się fajną knajpką z sycącą kuchnią. Do plusów zaliczam zwłaszcza niskie ceny i estetykę podania. Póki, co wystawiam ocenę cztery z minusem, ale planuję już kolejną wizytę. Wierzę, że następnym razem będzie znacznie lepiej.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (53)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Włoskie czwartki na 32. piętrze!

degustacja

Hiszpańska gitara w Treinta y Tres

muzyka na żywo

Warsztaty kulinarne dla dzieci

warsztaty

Najczęściej czytane