- 1 Zuchwała kradzież w restauracji Tabun (77 opinii)
- 2 Czy Polacy piją latem więcej alkoholu? (93 opinie)
- 3 Bitwa na talerzu: schabowy czy stek? (95 opinii)
- 4 Od karczmy Wikingów po polską kuchnię (52 opinie)
- 5 Bistro u Misia w Gdyni: imponujące porcje (90 opinii)
- 6 Azja na talerzach. Otwarcie A.N.N.A by Fong (48 opinii)
Smakujemy oczami. Nadchodzi jesienna edycja Restaurant Week
Foodstagramming, czyli moda na fotografowanie jedzenia, a następnie publikowanie zdjęć w serwisach społecznościowych, ma się świetnie. I to temu właśnie zjawisku poświęcona będzie jesienna edycja Restaurant Week. Festiwal rozpocznie się 12 października i potrwa do 13 listopada. Po raz pierwszy goście będą mogli zapłacić za rezerwację dopiero po 30 dniach.
Gdzie zjeść w Trójmieście? Sprawdź w naszym kulinarnym przewodniku
Foodstagramming, czyli smakujemy oczami
Jednym z najpopularniejszych trendów w mediach społecznościowych jest fotografowanie jedzenia, czyli foodstagramming. Kształty, kolory, tekstury, kompozycje dań na talerzu - podobno 50 proc. smaku to wygląd jedzenia. Prezentacja potraw czy dobór zastawy czasem bywają ważniejsze niż same składniki. Z kolei zdjęcia potraw dodają smaku naszym profilom w internecie.
Już 12 października startuje jesienna odsłona Restaurant Week. Tym razem festiwalowi towarzyszy hasło "Food looks good!", które ma zachęcać gości do robienia zdjęć dań w restauracji i dzielenia się nimi w social mediach.
- To będzie najbardziej "instagramowa" edycja Restaurant Week, podczas której restauracje przygotują kolorowe dania estetycznie zaaranżowane na talerzu, tak by goście mogli nie tylko pysznie zjeść, ale i zrobić piękne zdjęcia jedzenia, którymi podzielą się w swoich social mediach - zaznacza Monika Kamińska, senior marketing manager.
Restaurant Week - jak to działa?
Nadchodząca edycja Restaurant Week to zatem nie tylko okazja, aby spróbować pysznych dań, ale także zasmakować oczami. W cenie 69 zł (rabat 20 zł dla posiadaczy kart Visa na końcu rezerwacji) na wszystkich gości czeka trzydaniowe, autorskie menu spoza karty składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Dodatkowo w ramach zamówienia każdy pełnoletni gość festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub Mocktail Kinley Yuzu. Co więcej, dzięki Klarna po raz pierwszy goście festiwalu będą mogli zapłacić za rezerwację dopiero po 30 dniach.
![Jak zjeść taniej na mieście?](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/3048/150x100/3048283__kr.webp)
Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie festiwalu lub wygodnie w aplikacji. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week przewidziana jest na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii "Szanuj jedzenie". Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.
31 restauracji z Trójmiasta
Festiwal Restaurant Week organizowany jest od 2014 roku, cyklicznie dwa razy do roku - wiosną i jesienią. Podczas tej edycji festiwalu na gości czeka ponad 2,5 tys. popisowo podanych dań w ponad 400 autorskich restauracjach, w tym w 31 z Trójmiasta. Wśród trójmiejskich, festiwalowych restauracji znalazły się m.in.: Luis Mexicantina, Niewinni Czarodzieje TrzyZero, Wyrolowani, Endi Wine House, Fisherman, Gvara, Jungla Cocktails & Food i wiele innych. Choć większość z nich to stali uczestnicy festiwalu, nie zabrakło też debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje (m.in. Hewelke Restaurant & Bakery, Oria Magic House czy Synteza Restauro & Cocktail), jak i o nowe składniki w festiwalowych menu.
"Instagramowe" jedzenie na Restaurant Week
Trójmiejscy szefowie wykazali się niezwykłą kreatywnością przy przygotowywaniu festiwalowych dań, co zapewne przełoży się na zaskoczenia, zachwyty i najlepsze kulinarne wspomnienia. W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne są dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne.
![Goście wybrali najlepsze restauracje. Zwycięzcy poprzedniej edycji Restaurant Week](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/3176/150x100/3176073__kr.webp)
Czego będzie można spróbować? Przede wszystkim królują smaki jesieni: grzyby, dynia i śliwki. Zjemy m.in. risotto grzybowe (L' Entre Villes, Pelican), makaron pappardelle z prawdziwkami (Gvara), krem z dyni (Jungla, Pelican, Fischgarten, Fellini), zupę grzybową (Pelican, Fellini), borowiki z patelni, dyniowe pierożki i korzenne śliwki (Villa Eva), confitowaną gęś z dynią i majerankiem (Hewelke), wakame z miso majo, grillowanym boczniakiem i puree z dyni (Wyrolowani), ravioli z dynią (Synteza), pierś z kaczki na ziemniaczanym chruście z orzechowym demi glace i musem jabłkowo-dyniowym (Oria Magic House), dekonstrukcja dyniowego latte z cynamonem, wegańską śmietanką, ciastkiem z espresso oraz kremem orzechowym (Fischgarten), crumble ze śliwkami i lodami zabajonymi (Filharmonia) czy andruty z powidłami śliwkowymi i lodami cynamonowymi (Atelier BonŻur).
Ciekawie zapowiada się: burger z czerwonej fasoli i batatów (Luis Mexicantina), pyzy z sojowym mielonym (Endi Wine House), kaszanka w panko (Atelier BonŻur), tatar z bakłażana (Fisherman), ciasto z zieloną herbatą, musem czekoladowym, konfiturą z pomarańczy, sosem z białej czekolady, paloną bezą i coulis wiśniowym (Jungla), brownie z fermentowanego kakao (Hewelke) czy bazyliowa panna cotta z musem z czarnej porzeczki (Oria Magic House). Propozycje menu są na tyle ciekawe, że na pewno wielu będzie miało trudność z dokonaniem wyboru.
Imprezy kulinarne w nadchodzącym czasie
Lista restauracji z Trójmiasta biorących udział w Restaurant Week:
Gdańsk: Atelier BonŻur, Fellini, Filharmonia, Fischgarten, Gvara, Hewelke Restaurant & Bakery, Jungla Cocktails & Food, Magari, Mariacka 1 Food & Wine, Mono Kitchen, Oria Magic House, Papieroovka Cider Garden, Przepis na, Ristorante Con Giardino, Spożywczy Food & Drinks, Stara Kuchnia, Synteza Restauro & Cocktail, Vidokova, Villa Eva;
Sopot: L'Entre Villes, Endi Wine House, Fisherman, Pelican, Phuket Thai Food & Bar, Yatta Sushi Japanese Cuisine;
Gdynia: Belona, Enoki, Luis Mexicantina, Niewinni Czarodzieje TrzyZero, Przystanek Orłowo, Wyrolowani.
Konkurs zakończony
![Kody na Restaurant Week](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/41/3281/375x0/3281997__c_19_310_707_397.webp)
![Kody na Restaurant Week](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/41/3281/375x0/3281997__c_48_2_651_869.webp)
Szczegóły konkursu
Kodami nagrodzimy najciekawsze naszym zdaniem odpowiedzi na zagadnienie konkursowe.
Czas trwania konkursu
4.10.2022 g. 07:00 - 5.10.2022 g. 09:00
Nadesłano 261 odpowiedzi
Zwyciezcy
Paulina W., Joanna M., Kasia C.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie wybrane
-
2022-10-04 19:24
Zjeść w Trójmieście można było w pięknym wystroju i z dobrą kuchnią w Majolice ( niestety "zniknęła"), w Białym Króliku i .... ale tego nie powiem aby nie spowodować najazdu "suwerenów"!
- 0 1
-
2022-10-04 07:54
"podobno 50 proc. smaku to wygląd jedzenia". Ale ! Pojdzmy dalej ! Nie obawiajmy sie powiedziec ze 95% smaku to wygląd jedzenia" (2)
- 6 2
-
2022-10-04 10:32
(1)
tia zwłaszcza hotdogi z ikiei co wyglądają jak psy z gardła wyjęte
- 4 0
-
2022-10-04 11:20
psy z gardła wyjęte? nie znałem tego powiedzenia.
- 0 1
-
2022-10-04 08:27
Lubię ten festiwal. Zwłaszcza za to, że kierując się samym menu pozwala mi to odkrywać nowe restauracje. Szkoda, że cena poszła w górę - ale nie ma co się dziwić - wszystko drożej.
- 6 12
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.