• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Smakujemy oczami. Nadchodzi jesienna edycja Restaurant Week

Magda Mielke
4 października 2022, godz. 07:00 
Nadchodzący Restaurant Week to edycja o pięknie dań, wizualnych doświadczeniach i zmyśle wzroku. Sposób podania, dobór naczyń i sztućców, tekstura i kolor - to wszystko wpływa na smak. Nadchodzący Restaurant Week to edycja o pięknie dań, wizualnych doświadczeniach i zmyśle wzroku. Sposób podania, dobór naczyń i sztućców, tekstura i kolor - to wszystko wpływa na smak.

Foodstagramming, czyli moda na fotografowanie jedzenia, a następnie publikowanie zdjęć w serwisach społecznościowych, ma się świetnie. I to temu właśnie zjawisku poświęcona będzie jesienna edycja Restaurant Week. Festiwal rozpocznie się 12 października i potrwa do 13 listopada. Po raz pierwszy goście będą mogli zapłacić za rezerwację dopiero po 30 dniach.



Gdzie zjeść w Trójmieście? Sprawdź w naszym kulinarnym przewodniku


Czy fotografujesz jedzenie w restauracji?

Foodstagramming, czyli smakujemy oczami



Jednym z najpopularniejszych trendów w mediach społecznościowych jest fotografowanie jedzenia, czyli foodstagramming. Kształty, kolory, tekstury, kompozycje dań na talerzu - podobno 50 proc. smaku to wygląd jedzenia. Prezentacja potraw czy dobór zastawy czasem bywają ważniejsze niż same składniki. Z kolei zdjęcia potraw dodają smaku naszym profilom w internecie.

Już 12 października startuje jesienna odsłona Restaurant Week. Tym razem festiwalowi towarzyszy hasło "Food looks good!", które ma zachęcać gości do robienia zdjęć dań w restauracji i dzielenia się nimi w social mediach.

- To będzie najbardziej "instagramowa" edycja Restaurant Week, podczas której restauracje przygotują kolorowe dania estetycznie zaaranżowane na talerzu, tak by goście mogli nie tylko pysznie zjeść, ale i zrobić piękne zdjęcia jedzenia, którymi podzielą się w swoich social mediach - zaznacza Monika Kamińska, senior marketing manager.

Nasze recenzje kulinarne: sprawdź, gdzie warto zjeść w Trójmieście


Jesienna edycja Restaurant Week odbywać się będzie od 12 października do 13 listopada.  W Festiwalu udział weźmie ponad 400 restauracji w całym kraju, w tym 30 z Trójmiasta. Jesienna edycja Restaurant Week odbywać się będzie od 12 października do 13 listopada.  W Festiwalu udział weźmie ponad 400 restauracji w całym kraju, w tym 30 z Trójmiasta.

Restaurant Week - jak to działa?



Nadchodząca edycja Restaurant Week to zatem nie tylko okazja, aby spróbować pysznych dań, ale także zasmakować oczami. W cenie 69 zł (rabat 20 zł dla posiadaczy kart Visa na końcu rezerwacji) na wszystkich gości czeka trzydaniowe, autorskie menu spoza karty składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Dodatkowo w ramach zamówienia każdy pełnoletni gość festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub Mocktail Kinley Yuzu. Co więcej, dzięki Klarna po raz pierwszy goście festiwalu będą mogli zapłacić za rezerwację dopiero po 30 dniach.

Jak zjeść taniej na mieście? Jak zjeść taniej na mieście?
Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie festiwalu lub wygodnie w aplikacji. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week przewidziana jest na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii "Szanuj jedzenie". Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

W cenie 69 zł na gości czeka trzydaniowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru. W ramach zamówienia goście otrzymują w prezencie także festiwalowy koktajl. W cenie 69 zł na gości czeka trzydaniowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru. W ramach zamówienia goście otrzymują w prezencie także festiwalowy koktajl.

31 restauracji z Trójmiasta



Festiwal Restaurant Week organizowany jest od 2014 roku, cyklicznie dwa razy do roku - wiosną i jesienią. Podczas tej edycji festiwalu na gości czeka ponad 2,5 tys. popisowo podanych dań w ponad 400 autorskich restauracjach, w tym w 31 z Trójmiasta. Wśród trójmiejskich, festiwalowych restauracji znalazły się m.in.: Luis Mexicantina, Niewinni Czarodzieje TrzyZero, Wyrolowani, Endi Wine House, Fisherman, Gvara, Jungla Cocktails & Food i wiele innych. Choć większość z nich to stali uczestnicy festiwalu, nie zabrakło też debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje (m.in. Hewelke Restaurant & Bakery, Oria Magic House czy Synteza Restauro & Cocktail), jak i o nowe składniki w festiwalowych menu.

5
miejsce: Restauracje
Masna Micha
Gdańsk, Mariana Hemara 23
9

"Instagramowe" jedzenie na Restaurant Week



Trójmiejscy szefowie wykazali się niezwykłą kreatywnością przy przygotowywaniu festiwalowych dań, co zapewne przełoży się na zaskoczenia, zachwyty i najlepsze kulinarne wspomnienia. W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne są dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne.

Goście wybrali najlepsze restauracje. Zwycięzcy poprzedniej edycji Restaurant Week Goście wybrali najlepsze restauracje. Zwycięzcy poprzedniej edycji Restaurant Week
Czego będzie można spróbować? Przede wszystkim królują smaki jesieni: grzyby, dynia i śliwki. Zjemy m.in. risotto grzybowe (L' Entre Villes, Pelican), makaron pappardelle z prawdziwkami (Gvara), krem z dyni (Jungla, Pelican, Fischgarten, Fellini), zupę grzybową (Pelican, Fellini), borowiki z patelni, dyniowe pierożki i korzenne śliwki (Villa Eva), confitowaną gęś z dynią i majerankiem (Hewelke), wakame z miso majo, grillowanym boczniakiem i puree z dyni (Wyrolowani), ravioli z dynią (Synteza), pierś z kaczki na ziemniaczanym chruście z orzechowym demi glace i musem jabłkowo-dyniowym (Oria Magic House), dekonstrukcja dyniowego latte z cynamonem, wegańską śmietanką, ciastkiem z espresso oraz kremem orzechowym (Fischgarten), crumble ze śliwkami i lodami zabajonymi (Filharmonia) czy andruty z powidłami śliwkowymi i lodami cynamonowymi (Atelier BonŻur).

Jesienna edycja Restaurant Week to przede wszystkim smaki jesieni: grzyby, dynie, śliwki, jabłka, gruszki. Jesienna edycja Restaurant Week to przede wszystkim smaki jesieni: grzyby, dynie, śliwki, jabłka, gruszki.
Ciekawie zapowiada się: burger z czerwonej fasoli i batatów (Luis Mexicantina), pyzy z sojowym mielonym (Endi Wine House), kaszanka w panko (Atelier BonŻur), tatar z bakłażana (Fisherman), ciasto z zieloną herbatą, musem czekoladowym, konfiturą z pomarańczy, sosem z białej czekolady, paloną bezą i coulis wiśniowym (Jungla), brownie z fermentowanego kakao (Hewelke) czy bazyliowa panna cotta z musem z czarnej porzeczki (Oria Magic House). Propozycje menu są na tyle ciekawe, że na pewno wielu będzie miało trudność z dokonaniem wyboru.

Imprezy kulinarne w nadchodzącym czasie


Lista restauracji z Trójmiasta biorących udział w Restaurant Week:

Gdańsk: Atelier BonŻur, Fellini, Filharmonia, Fischgarten, Gvara, Hewelke Restaurant & Bakery, Jungla Cocktails & Food, Magari, Mariacka 1 Food & Wine, Mono Kitchen, Oria Magic House, Papieroovka Cider Garden, Przepis na, Ristorante Con Giardino, Spożywczy Food & Drinks, Stara Kuchnia, Synteza Restauro & Cocktail, Vidokova, Villa Eva;

Sopot: L'Entre Villes, Endi Wine House, Fisherman, Pelican, Phuket Thai Food & Bar, Yatta Sushi Japanese Cuisine;

Gdynia: Belona, Enoki, Luis Mexicantina, Niewinni Czarodzieje TrzyZero, Przystanek Orłowo, Wyrolowani.

Konkurs zakończony

Kody na Restaurant Week
pytanie otwarte

zakończony 05.10

Kody na Restaurant Week

Rozdaliśmy

3 podwójne zaproszenia

Szczegóły konkursu

Kodami nagrodzimy najciekawsze naszym zdaniem odpowiedzi na zagadnienie konkursowe.

Czas trwania konkursu

4.10.2022 g. 07:00 - 5.10.2022 g. 09:00

Nadesłano 261 odpowiedzi

Zwyciezcy

Paulina W., Joanna M., Kasia C.

Zobacz nagrodzone odpowiedzi

Wydarzenia

Restaurant Week

degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (23)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Piątkowe kolacje z muzyką na żywo

muzyka na żywo, degustacja

Rozrywka

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane