• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Goście wybrali najlepsze restauracje. Znamy zwycięzców Restaurant Week

Magda Mielke
17 maja 2022, godz. 12:10 
Opinie (48)
Wiosenna edycja Restaurant Week odbyła się pod hasłem: Food Feels Good i trwała trzy tygodnie - od 23 marca do 15 kwietnia. Wiosenna edycja Restaurant Week odbyła się pod hasłem: Food Feels Good i trwała trzy tygodnie - od 23 marca do 15 kwietnia.

Znamy wyniki Plebiscytu Gości wiosennej edycji festiwalu Restaurant Week. W Trójmieście najlepszą restauracją okazała się Luis Mexicantina. Gdyńska restauracja została wyróżniona także za najlepszy debiut i najlepszą przystawkę. Goście docenili również restaurację Fellini, Vinegre, Villę Eva, Fishermana i Słoną Wodę.



Najlepsze restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Czy brałe(a)ś udział w wiosennej edycji Restaurant Week?

Wiosenna edycja Restaurant Week, festiwalu najlepszych restauracji, odbyła się w dniach 23 marca - 15 kwietnia i przyciągnęła rekordową liczbę 121 tys. gości, którzy mieli do wyboru i oceny blisko 400 restauracji w całej Polsce. W trakcie tych wizyt goście mogli spróbować specjalnego festiwalowego menu w dwóch wariantach do wyboru. Każdy zestaw składał się z przystawki, dania głównego i deseru i kosztował 59 zł.

To największy plebiscyt restauracyjny w Polsce, w którym o nagrodach decydują nie eksperci, lecz goście - aktywni amatorzy restauracyjnych doświadczeń i autorskiej kuchni. Mogli oni oceniać restauracje w pięciu kategoriach: przystawkę, danie główne, deser, obsługę i atmosferę. Konkursowy algorytm zliczył wszystkie głosy, ważąc je przez liczbę uczestników. W klasyfikacji ogólnej na podium znalazły się restauracje: Kucharze z Rzeszowa, stołeczna Bursztynowa i wrocławskie Forum Kulinarne.

  • Debiutująca na Restaurant Week Luis Mexicantina zajęła 1. miejsce w Rankingu Publiczności w Trójmieście.
  • Debiutująca na Restaurant Week Luis Mexicantina zajęła 1. miejsce w Rankingu Publiczności w Trójmieście.

Wyniki regionalne: bezkonkurencyjna Luis Mexicantina



W wiosennej edycji festiwalu udział wzięło aż 39 restauracji z Trójmiasta. Choć żadna z nich nie została doceniona na ogólnopolską skalę, mamy się czym poszczycić.

Najlepszą restauracją, a zarazem najlepszym debiutantem okazała się Luis Mexicantina. Gdyńska restauracja nie miała łatwego zadania - do pokonania było pokaźne grono debiutantów. 13 na 39 restauracji brało udział w festiwalu po raz pierwszy (m.in. Endi Wine House, Bart Łata, Wyrolowani czy Mykonos), a część z nich - będąc na scenie restauracyjnej od zaledwie kilku miesięcy - debiutowała nie tylko festiwalowo.

Nadchodzące imprezy kulinarne w Trójmieście


Luis to meksykańska restauracja, która od ponad dwóch lat działa w Gdyni przy ul. 3 Maja 21Mapka. Lokal słynie nie tylko z pysznego jedzenia i autorskich drinków, ale i pięknego wnętrza, które już wielokrotnie było doceniane i nagradzane. W rankingu publiczności meksykańska restauracja wygrała także w kategorii "najlepsza przystawka", serwując krem z kukurydzy z wędzonym popcornem i oliwą chipotle w menu wegetariańskim oraz taco z szarpaną wieprzowiną z grillowanym ananasem, piklowaną cebulą i mayo chipotle w menu mięsnym.

Ponadto, na festiwalową ucztę restauracja przygotowała steka z kalafiora z purée z pieczonego batata z czarną fasolą i salsą tomato verde i karmelizowanego ananasa z lodami kokosowymi na deser w menu wegetariańskim. Z kolei mięsne menu oferowało pierś z kurczaka z sosem mole poblano, frytki z batata z purée z awokado i salsą ananasową, a na deser ciasto czekoladowe z lodami śmietankowymi i korzennymi przyprawami.

  • W festiwalowym menu restauracji Vinegre goście docenili przede wszystkim desery.
  • W festiwalowym menu restauracji Vinegre goście docenili przede wszystkim desery.

Fellini, Vinegre, Villa Eva, Fisherman i Słona Woda docenieni



Drugie miejsce zajęła restauracja Fellini, która została doceniona także za "najlepszą atmosferę". Trzecie miejsce przypadło w udziale restauracji Vinegre, znajdującej się na dachu Muzeum Marynarki Wojennej. Choć nie jest to nowe miejsce, w festiwalu restauracja wzięła udział po raz pierwszy.

Przeczytaj naszą recenzję:

Restaurant Week: testujemy menu w Vinegre



Na swój debiut na Restaurant Week restauracja przygotowała dwa menu: wegetariańskie i rybno-mięsne. W pierwszym znalazł się tatar z wędzonych grzybów z aioli z lubczykiem, jarmużem i konfitowanym żółtkiem oraz spring rolls z kimchi, tofu, shitake i chutneyem z chilli. Drugie menu składało się z rillette z wędzonego pstrąga z blinami, wiejską śmietaną i kawiorem oraz gołąbków z królikiem z purée z pasternaku, młodą marchewką, parmezanem i oliwą truflową. Najmocniejszym punktem festiwalowego menu okazały się jednak desery: beza z kremem pistacjowym, pędem sosny i lodami śmietankowymi (menu A) oraz sablé z mascarpone, likierem Bailey's, miso, wanilią i czekoladą (menu B), co przełożyło się na wyróżnienie w kategorii "najlepszy deser".

Za najlepsze danie główne uczestnicy festiwalu uznali propozycje restauracji Villa Eva: karmazyn, taponada, kalafior, czarna soczewica, chipsy z warzyw, zioła (menu A) i flat iron stek, spaghetti, czerwona kapusta, demi glace z zielonym pieprzem (menu B). Najlepsza obsługa została wskazana w Fishermanie, a najpopularniejszą restauracją okazała się sopocka Słona Woda.

3
miejsce: Restauracje
Canis Restaurant
Gdańsk, Ogarna 27
9.5

Kolejna edycja festiwalu Restaurant Week już jesienią. Impreza odbędzie się w terminie 12 października - 1 listopada. Już dziś można wykupić dostęp do rezerwacji z 10-proc. rabatem (rezerwować stoliki będzie wówczas można 24 godz. przed innymi).

Najlepsze restauracje według Plebiscytu Gości Restaurant Week 2022 - Trójmiasto


I miejsce: Luis Mexicantina (Gdynia)
II miejsce: Fellini (Gdańsk)
III miejsce: Vinegre (Gdynia)

Najlepsza przystawka: Luis Mexicantina (Gdynia)
Najlepsze danie główne: Villa Eva (Gdańsk)
Najlepszy deser: Vinegre (Gdynia)
Najlepsza atmosfera: Fellini (Gdańsk)
Najlepsza obsługa: Fisherman (Sopot)
Najlepszy debiut: Luis Mexicantina (Gdynia)
Najpopularniejsza restauracja: Słona Woda (Sopot)

Wydarzenia

Restaurant Week

degustacja

Restaurant Week

degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie wybrane


wszystkie opinie (48)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Włoskie czwartki na 32 piętrze!

street food, pubbing

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie