Znamy wyniki Plebiscytu Gości wiosennej edycji festiwalu Restaurant Week. W Trójmieście najlepszą restauracją okazała się Luis Mexicantina. Gdyńska restauracja została wyróżniona także za najlepszy debiut i najlepszą przystawkę. Goście docenili również restaurację Fellini, Vinegre, Villę Eva, Fishermana i Słoną Wodę.
Najlepsze restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku
tak, odwiedziłe(a)m co najmniej jedną restaurację
17%
nie, ale brałe(a)m udział w innych edycjach
5%
Wiosenna edycja Restaurant Week, festiwalu najlepszych restauracji, odbyła się w dniach 23 marca - 15 kwietnia i przyciągnęła rekordową liczbę
121 tys. gości, którzy mieli do wyboru i oceny blisko 400 restauracji w całej Polsce. W trakcie tych wizyt goście mogli spróbować specjalnego festiwalowego menu w dwóch wariantach do wyboru. Każdy zestaw składał się z przystawki, dania głównego i deseru i kosztował 59 zł.
To największy plebiscyt restauracyjny w Polsce, w którym o nagrodach decydują nie eksperci, lecz goście - aktywni amatorzy restauracyjnych doświadczeń i autorskiej kuchni. Mogli oni oceniać restauracje
w pięciu kategoriach: przystawkę, danie główne, deser, obsługę i atmosferę. Konkursowy algorytm zliczył wszystkie głosy, ważąc je przez liczbę uczestników. W klasyfikacji ogólnej na podium znalazły się restauracje: Kucharze z Rzeszowa, stołeczna Bursztynowa i wrocławskie Forum Kulinarne.
Wyniki regionalne: bezkonkurencyjna Luis Mexicantina
W wiosennej edycji festiwalu udział wzięło
aż 39 restauracji z Trójmiasta. Choć żadna z nich nie została doceniona na ogólnopolską skalę, mamy się czym poszczycić.
Najlepszą restauracją, a zarazem najlepszym debiutantem okazała się
Luis Mexicantina. Gdyńska restauracja nie miała łatwego zadania - do pokonania było pokaźne grono debiutantów.
13 na 39 restauracji brało udział w festiwalu po raz pierwszy (m.in. Endi Wine House, Bart Łata, Wyrolowani czy Mykonos), a część z nich - będąc na scenie restauracyjnej od zaledwie kilku miesięcy - debiutowała nie tylko festiwalowo.
Nadchodzące imprezy kulinarne w Trójmieście
Luis to meksykańska restauracja, która od ponad dwóch lat działa w Gdyni przy
ul. 3 Maja 21
. Lokal słynie nie tylko z pysznego jedzenia i autorskich drinków, ale i pięknego wnętrza, które już wielokrotnie było doceniane i nagradzane. W rankingu publiczności meksykańska restauracja wygrała także w kategorii
"najlepsza przystawka", serwując
krem z kukurydzy z wędzonym popcornem i oliwą chipotle w menu wegetariańskim oraz
taco z szarpaną wieprzowiną z grillowanym ananasem, piklowaną cebulą i mayo chipotle w menu mięsnym.
Ponadto, na festiwalową ucztę restauracja przygotowała steka z kalafiora z purée z pieczonego batata z czarną fasolą i salsą tomato verde i karmelizowanego ananasa z lodami kokosowymi na deser w menu wegetariańskim. Z kolei mięsne menu oferowało pierś z kurczaka z sosem mole poblano, frytki z batata z purée z awokado i salsą ananasową, a na deser ciasto czekoladowe z lodami śmietankowymi i korzennymi przyprawami.
Fellini, Vinegre, Villa Eva, Fisherman i Słona Woda docenieni
Drugie miejsce zajęła restauracja
Fellini, która została doceniona także za
"najlepszą atmosferę". Trzecie miejsce przypadło w udziale restauracji
Vinegre, znajdującej się na dachu Muzeum Marynarki Wojennej. Choć nie jest to nowe miejsce, w festiwalu restauracja wzięła udział po raz pierwszy.
Przeczytaj naszą recenzję:
Restaurant Week: testujemy menu w Vinegre
Na swój debiut na Restaurant Week restauracja przygotowała dwa menu: wegetariańskie i rybno-mięsne. W pierwszym znalazł się tatar z wędzonych grzybów z aioli z lubczykiem, jarmużem i konfitowanym żółtkiem oraz spring rolls z kimchi, tofu, shitake i chutneyem z chilli. Drugie menu składało się z rillette z wędzonego pstrąga z blinami, wiejską śmietaną i kawiorem oraz gołąbków z królikiem z purée z pasternaku, młodą marchewką, parmezanem i oliwą truflową. Najmocniejszym
punktem festiwalowego menu okazały się jednak desery:
beza z kremem pistacjowym, pędem sosny i lodami śmietankowymi (menu A) oraz
sablé z mascarpone, likierem Bailey's, miso, wanilią i czekoladą (menu B), co przełożyło się na wyróżnienie w kategorii
"najlepszy deser".
Za najlepsze danie główne uczestnicy festiwalu uznali propozycje restauracji
Villa Eva: karmazyn, taponada, kalafior, czarna soczewica, chipsy z warzyw, zioła (menu A) i flat iron stek, spaghetti, czerwona kapusta, demi glace z zielonym pieprzem (menu B). Najlepsza obsługa została wskazana w
Fishermanie, a najpopularniejszą restauracją okazała się sopocka
Słona Woda.
Kolejna edycja festiwalu Restaurant Week już jesienią. Impreza odbędzie się w terminie 12 października - 1 listopada. Już dziś można wykupić dostęp do rezerwacji z 10-proc. rabatem (rezerwować stoliki będzie wówczas można 24 godz. przed innymi).
I miejsce: Luis Mexicantina (Gdynia)
II miejsce: Fellini (Gdańsk)
III miejsce: Vinegre (Gdynia)
Najlepsza przystawka: Luis Mexicantina (Gdynia)
Najlepsze danie główne: Villa Eva (Gdańsk)
Najlepszy deser: Vinegre (Gdynia)
Najlepsza atmosfera: Fellini (Gdańsk)
Najlepsza obsługa: Fisherman (Sopot)
Najlepszy debiut: Luis Mexicantina (Gdynia)
Najpopularniejsza restauracja: Słona Woda (Sopot)