• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Restaurant Week: testujemy menu w Vinegre

Magda Mielke
10 kwietnia 2022, godz. 16:00 
Opinie (25)
Ostatnia szansa, aby wziąć udział w wiosennej edycji Restaurant Week - festiwal trwa tylko do 15 kwietnia. Na zdjęciu: popisowe menu restauracji Vinegre. Ostatnia szansa, aby wziąć udział w wiosennej edycji Restaurant Week - festiwal trwa tylko do 15 kwietnia. Na zdjęciu: popisowe menu restauracji Vinegre.

Festiwal Restaurant Week powoli dobiega końca. Do 15 kwietnia można jeszcze rezerwować stoliki na specjalne festiwalowe menu w cenie 59 zł. Po tym, jak przetestowaliśmy festiwalowe menu w restauracjach w Gdańsku i Sopocie, zawitaliśmy do Gdyni i sprawdziliśmy, jakie propozycje dla festiwalowiczów przygotowała restauracja Vinegre.



Popraw nastrój jedzeniem. Nadchodzi Restaurant Week



Czy brałe(a)ś udział w festiwalu Restaurant Week?

Restaurant Week to jeden z najpopularniejszych festiwali kulinarnych w Polsce. Wiosenna edycja festiwalu rozpoczęła się 23 marca i będzie trwać ponad trzy tygodnie - do 15 kwietnia. Tegorocznej odsłonie imprezy przyświeca hasło "Food Feels Good", dlatego wśród kulinarnych propozycji przeważa tzw. comfort food, czyli jedzenie, które z każdym kęsem poprawia nastrój i sprawia, że czujemy się odprężeni. Dla jednych jest to fast food, np. pizza z podwójnym serem i lody na deser, dla innych tradycyjne, domowe posiłki, kojarzone z dzieciństwem, jak babcine pierogi czy rosół.

Tym razem w wydarzeniu udział wzięło aż 39 restauracji z Trójmiasta, a w ostatnim festiwalowym tygodniu można wybierać jeszcze spośród 28 lokali. Spróbowaliśmy już orientalnego i nieco szalonego menu przygotowanego przez Junglę Cocktails & Food - zeszłorocznego laureata Plebiscytu Gości Restaurant Week, a także odwiedziliśmy festiwalowego debiutanta - sopocką restaurację Endi Wine House, która postawiła na tradycyjne, polskie smaki.

3
miejsce: Restauracje
u Wędzonych
Sopot, Grunwaldzka 8-10
9.3

Vinegre - kuchnia śródziemnomorska w morskim anturażu



Restauracja Vinegre mieści się na dachu Muzeum Marynarki Wojennej w GdyniMapka. Niewątpliwym atutem tego miejsca jest cieszący oczy widok na bezkresne morze. W przestronnym, jasnym wnętrzu można poczuć śródziemnomorski klimat. Dosłownie poczuć, gdyż tutejsza kuchnia również pełna jest śródziemnomorskich inspiracji: od hiszpańskich oliwek, serów i wędlin, przez owoce morza i ryby z własnej wędzarni, po włoskie makarony i wysokiej jakości wołowinę.

Lokal ma nowoczesny i elegancki wystrój, ale to miejsce nie tylko na biznesowy lunch czy świętowanie ważnych okazji. Vinegre świetnie sprawdzi się również na luźny wypad z przyjaciółmi, do czego zachęca bogata karta win i dedykowanych im przystawek w formie hiszpańskich tapas.

Nowe lokale - zobacz nasz cykl


  • Tatar z wędzonych grzybów, aioli z lubczykiem, jarmuż, konfitowane żółtko
  • Rillette z wędzonego pstrąga, bliny, śmietana wiejska, kawior

Przystawki: tatar z grzybów i wędzony pstrąg



Testowanie festiwalowego menu w Vinegre rozpoczęliśmy tradycyjnie od koktajli, które festiwalowicze otrzymują w prezencie. W tym roku są to alkoholowy Martini Fiero & Kinley Tonic Water i bezalkoholowy, orzeźwiający Mocktail na bazie Kinley Yuzu Tonic Water o słodko-gorzkim smaku toniku wykończonym cytrusowym twistem owocu yuzu.

Tradycyjnie też jedno festiwalowe menu jest w całości wegetariańskie lub wegańskie, a drugie mięsne. Vinegre na przystawkę w roślinnym menu zaproponowało tatar z wędzonych grzybów, który został podany z aioli wzbogaconym dodatkiem lubczyku oraz z jarmużem i konfitowanym żółtkiem. Smakowo wszystko świetnie się tu uzupełniało. Gorzej natomiast z konsystencjami - zaproponowana forma obróbki żółtka pozwala zachować jego właściwości odżywcze i sprawia, że ma ono chrupiącą powłokę i kremowy środek, ale trudniej wymieszać wszystkie składniki w jedną całość (czego nie ułatwiły grubo posiekane grzyby i pozostałe dodatki podane w większych rozmiarach).

Czytaj także: Jak zjeść taniej na mieście?

W menu mięsnym na przystawkę zaserwowano zaś rillette (metoda konserwowania żywności podobna do konfitowania) z wędzonego pstrąga na miniblinie, z dodatkiem kawioru i wiejskiej śmietany. Pyszna propozycja na jeden-dwa kęsy, która spełniła swoją funkcję - narobiła smaku na więcej.

  • Spring rolls, kimchi, tofu, shitake, chutney z chilli
  • Gołąbki z królikiem, purée z pasternaku, młoda marchew, parmezan, oliwa truflowa

Dania główne: spring rollsy i gołąbki z królika



Po świetnie współgrających przystawkach - nie tylko dobrze skomponowanych smakowo, ale w obu przypadkach ukazujących podobny typ obróbki produktu - konfitowane żółtko i rillette z pstrąga, podobnie pomyślano z daniami głównymi - w obu przypadkach postawiono na zawijasy. Bezmięsną propozycję stanowiły dwa spring rollsy z kimchi, tofu i grzybkami shitake, podane z miksem sałat i chutneyem z chilli. Dzięki słodko-ostremu sosowi całe danie nabrało wyrazistości.

W drugim menu na danie główne podano oryginalne gołąbki - z mięsem z królika. To bardzo delikatne w swej konsystencji i smaku mięso uzupełniono słodkimi dodatkami: purée z pasternaku i młodą marchewką. Do tego odrobina parmezanu i oliwy truflowej.

Zobacz także: Drinki, przekąski i widok na miasto. Lokale z tarasami na wysokości

Oba dania główne były po prostu pyszne. Jedynym mankamentem była ich wielkość. Po niewielkich przystawkach także dania główne nie zostawiły nas z poczuciem sytości. Ale może w tym cały trick, aby się rozsmakować, pozostać ze wspomnieniem doskonałego połączenia składników i nabrać ochoty na więcej.

  • Sablé, mascarpone, baileys, miso, wanilia, czekolada
  • Beza, krem pistacjowy, pędy sosny, lody śmietankowe

Desery: pistacja i sablé



Posiłek zwieńczyły desery. W menu roślinnym była to beza z kremem pistacjowym i lodami śmietankowymi, oprószona kawałkami pistacji. Mimo doskonałych dań głównych to zdecydowanie ten deser okazał się najmocniejszym punktem festiwalowego menu Vinegre. Słone orzechy i słodka beza świetnie ze sobą kontrastowały. Idealny był też balans między ich chrupkością a aksamitnością kremu i lodów. To jeden z tych deserów, po których ma się ochotę wylizać talerz.

Nie mniej smaczny był deser w drugim menu - sablé (kruche, francuskie ciastko) przełożone kremem mascarpone i czekoladą, podane z ciekawym sosem na bazie likieru baileys i miso. Jednak w zestawieniu z pistacjową propozycją ten deser nie miał szans, aby skraść nasze podniebienia.

Zobacz także: Nowe lokale - meksykański street food, kuchnia tajska, coś dla wegan i procenty

Podsumowując, w zaproponowanym przez Vinegre w ramach Restaurant Weeku menu nie ma słabych punktów. Wszystkie sześć propozycji okazało się udanych. Stanowią doskonały przykład łączenia znanych produktów i smaków z twistem oryginalności w postaci niewielkich dodatków, znacząco wpływających na ostateczny efekt.

Śmiem jednak twierdzić, że z uwagi na wielkość porcji dania zaproponowane przez Vinegre znacznie bardziej sprawdziłyby się na siostrzanej, nieco ekskluzywniejszej imprezie - Fine Dining Weeku, gdzie serwowane jest pięciodaniowe menu. Niemniej warto posmakować propozycji Vinegre. A tym festiwalowiczom, którzy nie tylko szukają ciekawych smaków, ale i przy okazji chcą się najeść, polecamy zwracać uwagę nie tyle na samo menu, co na profil restauracji, do których zamierzają zawitać.

Restaurant Week - jak to działa?



Każda z restauracji biorących udział w Restaurant Weeku przygotowuje dwa warianty trzydaniowego menu, na które składają się: przystawka, danie główne i deser. Wyboru dokonuje się w momencie tworzenia rezerwacji. Tradycyjnie już w festiwalowej ofercie dostępne są dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. W cenie 59 zł na wszystkich gości czeka trzydaniowe menu oraz festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. Miejsca w wybranej restauracji można rezerwować na stronie festiwalu lub wygodnie w aplikacji. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Rezerwacji można dokonać najpóźniej do godz. 20 dnia poprzedzającego wizytę w lokalu. Festiwal pozostaje wierny filozofii "Szanuj jedzenie". Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

Wydarzenia

Restaurant Week

degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (25)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Piwa edycji limitowanej

degustacja, warsztaty

Kultura

Nowe Lokale