• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Nowe lokale: meksykański street food, kuchnia tajska, coś dla wegan i procenty

Mateusz Groen
21 marca 2022, godz. 12:30 
Opinie (80)

Zapraszamy na kolejny przegląd nowych lokali gastronomicznych, które otworzyły się w ostatnim czasie w Trójmieście. Tym razem przed nami egzotyczna podróż kulinarna. Zaczniemy ją od kuchni meksykańskiej, udamy się też do restauracji, która wieczorem zmienia się w pub organizujący turnieje na procenty. Następnie skosztujemy nowych, azjatyckich dań, by na sam koniec oddać się wegańskiej uczcie wśród estetycznego, zielonego wnętrza rodem z Bali.




Mexicaga obok Zespołu Szkół Łączności Mapka



  • Nowe Lokale,  Mexicaga, Gdańsk
  • Nowe Lokale,  Mexicaga, Gdańsk
  • Nowe Lokale,  Mexicaga, Gdańsk
  • Nowe Lokale,  Mexicaga, Gdańsk
  • Nowe Lokale,  Mexicaga, Gdańsk
  • Nowe Lokale,  Mexicaga, Gdańsk
  • Nowe Lokale,  Mexicaga, Gdańsk
  • Nowe Lokale,  Mexicaga, Gdańsk
  • Nowe Lokale,  Mexicaga, Gdańsk
  • Nowe Lokale,  Mexicaga, Gdańsk
  • Nowe Lokale,  Mexicaga, Gdańsk
  • Nowe Lokale,  Mexicaga, Gdańsk
  • Nowe Lokale,  Mexicaga, Gdańsk
Mexicaga dała się najpierw poznać bywalcom Półwyspu Helskiego i mieszkańcom Jastarni, a teraz otworzyła swoje podwoje nieopodal Zespołu Szkół Łączności w Gdańsku. Specjalnością restauracji jest kuchnia meksykańska. Produkty sprowadzane są tutaj prosto z Meksyku, by smak tacosów, nachosów przenosił nas w zagraniczną wycieczkę kulinarną.

W menu znajdziemy typowe dla kuchni meksykańskiej dania, jak taco w trzech wariantach smakowych, w tym jednej wegetariańskiej (od 25 zł do 29 zł), quesadille z kurczakiem (wędzonym lub grillowanym), szarpaną wołowiną lub bezmięsną w cenie (od 24 zł do 35 zł), a także buritto na pszennej tortilli z nadzieniem z kurczakiem (30 zł), szarpaną wołowiną (35 zł) lub z vege mięsem (37 zł). Burrito oraz quesadilla podawane są z wyrabianą na miejscu salsą do wyboru oraz frytkami obtoczonymi autorską kompozycją przypraw. Wartymi uwagi są nietypowe napoje Jarritos (12 zł), które znajdziemy w ośmiu smakach, szczególnie polecamy smaki tamaryndowca oraz mango. Idealnie gaszą pragnienie i łagodzą kubki smakowe po ostrych potrawach.

W najbliższych planach właścicieli znalazło się utworzenie klimatycznego ogródka przed lokalem oraz wprowadzenie oferty alkoholowej, w której znajdziemy popularne margarity.

Czytaj też: Wystarczy podgrzać i gotowe. Dania garmażeryjne i delikatesy w Trójmieście

Trzynastka Food Drink & Restaurant na Wyspie Spichrzów Mapka



  • Nowe Lokale, Trzynastka, Gdańsk
  • Nowe Lokale, Trzynastka, Gdańsk
  • Nowe Lokale, Trzynastka, Gdańsk
  • Nowe Lokale, Trzynastka, Gdańsk
  • Nowe Lokale, Trzynastka, Gdańsk
  • Nowe Lokale, Trzynastka, Gdańsk
  • Nowe Lokale, Trzynastka, Gdańsk
  • Nowe Lokale, Trzynastka, Gdańsk
  • Nowe Lokale, Trzynastka, Gdańsk
  • Nowe Lokale, Trzynastka, Gdańsk
  • Nowe Lokale, Trzynastka, Gdańsk
  • Nowe Lokale, Trzynastka, Gdańsk
  • Nowe Lokale, Trzynastka, Gdańsk
  • Nowe Lokale, Trzynastka, Gdańsk
W tej restauracji za dnia zjemy: burgera (33,90 zł), żeberka (44,90 zł), chrupiącą pierś z kurczaka (34,90 zł), a także makarony (31,90 zł - 33,90 zł), pizzę (24,90 zł - 31,90 zł), stek z kalafiora (37,90 zł) i dobry tatar okadzany dymem z konopi indyjskich (38,90 zł). Wieczorem zaś restauracja zmienia się w pub, w którym prym wiedzie grupowy turniej alkoholowy oraz koktajl apperol sprzedawany za 13 zł.

Na czym polega ta rozgrywka z procentami w tle? Turniej odbywa się w każdy piątek i sobotę od godz. 20 do 23. Uczestnicy zbierają się grupami przyjaciół przy stolikach. Następnie każdy stolik otrzymuje odpowiednią liczbę punktów za zakupione na barze alkohole. Trunki punktowane są następująco: piwo, shot - 1 pkt, drink - 2 pkt, a butelka alkoholu - 10 pkt. Punktacja stale wyświetlana jest na monitorze, co najpewniej zachęca do dalszej rywalizacji i walki o pierwsze miejsce. Rozgrywka kończy się o 23 i wygrywa stolik, który zbierze największą liczbę punktów. Nagrodą jest butelka whisky lub Jagermaistera o pojemności 0,7 l, zaś pozostałe dwa stoliki na podium otrzymują shoty.

1
miejsce: Restauracje
Masna Micha
Gdańsk, Mariana Hemara 23
9.6

Dos Amigos przy Paprykowej na DąbrowieMapka



  • Nowe Lokale, Dos Amigos, Gdynia
  • Nowe Lokale, Dos Amigos, Gdynia
  • Nowe Lokale, Dos Amigos, Gdynia
  • Nowe Lokale, Dos Amigos, Gdynia
  • Nowe Lokale, Dos Amigos, Gdynia
  • Nowe Lokale, Dos Amigos, Gdynia
  • Nowe Lokale, Dos Amigos, Gdynia
  • Nowe Lokale, Dos Amigos, Gdynia
  • Nowe Lokale, Dos Amigos, Gdynia
  • Nowe Lokale, Dos Amigos, Gdynia
Po chwilowej przerwie drugi raz powróciliśmy do słonecznego Meksyku i pikantnych papryczek. Kolejny lokal z ulicznym, meksykańskim jedzeniem otworzył się na obrzeżach Gdyni. Dos Amigos to trzeci punkt o tej nazwie na Pomorzu, jednak pierwszy w ścisłym Trójmieście. Dwa pozostałe znajdują się w Rumi i Wejherowie. Gdyński lokal bazuje głównie na dowozach oraz zamówieniach na wynos, niemniej można również zamówić dania i zjeść na miejscu.

W menu znajdziemy: po pięć wariantów smakowych buritto (od 26 zł do 29 zł), quesadilli (od 27 zł do 29 zł), tacos (od 24 zł do 27 zł, można również zakupić jeden tacos za 9 zł), enchiladas (od 32 zł do 35 zł). Wszystkie dania dostępne są: z kurczakiem, wege, wołowiną, wieprzowiną oraz chorizo. Prócz klasycznych dań meksykańskich można zamówić również burgery: z wołowiną (29 zł), szarpaną wieprzowiną (28 zł), krewetką (34 zł). Do każdego dania dodawana jest salsa, którą można wybrać na podstawie skali ostrości. Najostrzejszą wersją jest "Carolina Muerte", czyli sos stworzony na bazie jednej z najostrzejszych papryczek na świecie, więc radzimy uważać.

Warto wspomnieć o stałych promocjach obowiązujących przy zamówieniach: w poniedziałek - drugie buritto o połowę taniej, we wtorek każde taco - 6 zł, w środę do zamówienia powyżej 30 zł dodawane są nachosy, w czwartek do każdego zamówienia lemoniada 4 zł, zaś w piątek przy zakupie jednej salsy druga gratis.

Hi Thai w Wiczlinie Mapka



  • Nowe Lokale, Hi Thai, Gdynia
  • Nowe Lokale, Hi Thai, Gdynia
  • Nowe Lokale, Hi Thai, Gdynia
  • Nowe Lokale, Hi Thai, Gdynia
  • Nowe Lokale, Hi Thai, Gdynia
  • Nowe Lokale, Hi Thai, Gdynia
  • Nowe Lokale, Hi Thai, Gdynia
  • Nowe Lokale, Hi Thai, Gdynia
  • Nowe Lokale, Hi Thai, Gdynia
  • Nowe Lokale, Hi Thai, Gdynia
  • Nowe Lokale, Hi Thai, Gdynia
  • Nowe Lokale, Hi Thai, Gdynia
  • Nowe Lokale, Hi Thai, Gdynia
  • Nowe Lokale, Hi Thai, Gdynia
  • Nowe Lokale, Hi Thai, Gdynia
  • Nowe Lokale, Hi Thai, Gdynia
  • Nowe Lokale, Hi Thai, Gdynia
Z Meksyku polecieliśmy do Azji, a dokładniej do nowej restauracji tajskiej, która niedawno otworzyła się przy ul. Janka Bryla na rozwijającym się osiedlu w gdyńskim Wiczlinie. Dużym atutem jest prawdziwa autentyczność dań, które tworzone są przez kucharzy z terenów Azji. Mimo że restauracja oddalona jest od gastronomicznego zagłębia Gdyni, czyli okolic ul. Świętojańskiej, to pokazuje równie wysoki poziom i warto się do niej udać, by skosztować zarówno tych klasycznych, jak i niecodziennych dań.

Czytaj też: Popraw nastrój jedzeniem. Nadchodzi Restaurant Week

Zjemy tu nie tylko znanego wszystkim Pad Thaia z warzywami (27 zł), kurczakiem (29 zł) lub krewetkami (35 zł) czy zupę Tom Kha z warzywami (15 zł), kurczakiem (18 zł) lub krewetkami (22 zł). W menu jest też Pad Kra Pao, czyli danie z woka na bazie zielonej fasolki, tajskiej bazylii, cebuli, chilli, czosnku w sosie sojowym i sosie ostrygowym, podawane do wyboru: z kaczką (40 zł), owocami morza (37 zł) lub kurczakiem (29 zł). Dania główne można wybrać z woka. Wartymi uwagi są desery, a szczególnie Mango Sticky Rice, czyli kleisty ryż w słodkim mleku kokosowym ze świeżym mango (17 zł). Tak prosta kompozycja, a idealnie dopełnia całą wizytę w restauracji. Jak informuje właściciel - obsługa w lokalu skupia się na ekspresowym wydawaniu posiłków, dlatego na dania na miejscu czekamy około 15 minut, a na dowóz maksymalnie 45 minut.

Las Vegan nieopodal Teatru Miejskiego w Gdyni Mapka



  • Nowe Lokale, Las Vegan, Gdynia
  • Nowe Lokale, Las Vegan, Gdynia
  • Nowe Lokale, Las Vegan, Gdynia
  • Nowe Lokale, Las Vegan, Gdynia
  • Nowe Lokale, Las Vegan, Gdynia
  • Nowe Lokale, Las Vegan, Gdynia
  • Nowe Lokale, Las Vegan, Gdynia
  • Nowe Lokale, Las Vegan, Gdynia
  • Nowe Lokale, Las Vegan, Gdynia
  • Nowe Lokale, Las Vegan, Gdynia
  • Nowe Lokale, Las Vegan, Gdynia
  • Nowe Lokale, Las Vegan, Gdynia
  • Nowe Lokale, Las Vegan, Gdynia
  • Nowe Lokale, Las Vegan, Gdynia
  • Nowe Lokale, Las Vegan, Gdynia
  • Nowe Lokale, Las Vegan, Gdynia
  • Nowe Lokale, Las Vegan, Gdynia
  • Nowe Lokale, Las Vegan, Gdynia
  • Nowe Lokale, Las Vegan, Gdynia
  • Nowe Lokale, Las Vegan, Gdynia
  • Nowe Lokale, Las Vegan, Gdynia
Ostatnim miejscem naszej podróży był wegański las, czyli Las Vegan. Tak jak światła Vegas, tak i to miejsce zachwyca swoimi kolorami. Piękne wnętrze inspirowane Bali, z dużą ilością zielonych dodatków, kwiatów oraz ławeczki-huśtawki sprawiają, że atmosfera jest tutaj bardzo przytulna. Jednak co najważniejsze - za przemyślanym wnętrzem stoi też znakomita kuchnia, która przypadnie do gustu nawet osobom jedzącym na co dzień mięso. Dania w lokalu stworzone są bez składników pochodzenia zwierzęcego, a wszelkie półprodukty wykonywane są na miejscu. Szef kuchni Łukasz Ociepa bawi się smakami i z pewnością potrafi zaskoczyć nawet wytrawnych wegan.

Dieta wegetariańska coraz popularniejsza. Czemu się na nią decydujemy?



Las Vegan to jeden z niewielu lokali oferujących kuchnię wegańską w formie bardziej restauracyjnej niżeli street foodowej. Karta menu zmienia się sezonowo, a dania inspirowane są porami roku. W gdyńskim lokalu mamy okazję skosztować flambirowanych przegrzebków z boczniaków w sosie pieczeniowym podawanych na cukinii z galaretką z żurawiny i surówką (45 zł) oraz szaszłyków z seitanem, burakiem i dynią z wędzoną śmietaną, orzechami, podawanych z pieczonym ziemniakiem z sałatką grecką. Wartymi uwagi są też marynowane boczniaki z cebulką i jabłkiem, w smaku przypominające śledzia (17 zł). Las Vegan oferuje śniadania, dostępne do godz. 14, a także ciasta. Ciekawe są też napoje podawane na ciepło, na bazie roślinnego mleka i super foods, jak np. niebieskiej spiruliny, smoczego owocu czy kurkumy.

Miejsca

Opinie wybrane


wszystkie opinie (80)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Włoskie czwartki na 32 piętrze!

street food, pubbing

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie