• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Idealna na upały! Dokąd na kawę na zimno w Trójmieście?

MM
15 sierpnia 2023, godz. 13:00 
Opinie (51)
Dobrą alternatywą na letnie dni jest kawa mrożona. Dobrą alternatywą na letnie dni jest kawa mrożona.

Zimna, pobudzająca i odprężająca kawa to synonim lata. Na lodzie, z lodami, bitą śmietaną, tonikiem, sokiem pomarańczowym - opcji jest mnóstwo i cały czas pojawiają się nowe. Jakie kawy na zimno serwują trójmiejskie kawiarnie? Wybraliśmy kilka miejsc, w których znajdziecie szeroki wybór mrożonych kaw.



Jaką kawę na zimno lubisz najbardziej?

Latem wielu z nas chętnie sięga po mrożoną alternatywę dla kawy wypijanej na co dzień. Wybór kaw na zimno jest ogromny. Jedne są zaparzane na gorąco i chłodzone, inne z kolei potrzebują kilku godzin w zimnej wodzie, aby nabrać odpowiedniego aromatu. Podawane są z mlekiem, lodami, bitą śmietaną, kruszonym lodem, kostkami lodu, tonikiem, lemoniadą, a nawet sokiem pomarańczowym.

Iced latte, frappuccino, nitro, espresso tonic, cold brew - czym różnią się od siebie i która ma szansę najbardziej nam zasmakować? Przedstawiamy małą ściągę i polecamy punkty na mapie Trójmiasta, w których znajdziecie szeroki wybór letnich kaw.


Ice coffee a iced coffee



Wbrew pozorom nawet najprostsza kawa mrożona nie zawsze jest taka sama. Dobrym przykładem jest tutaj ice coffee i iced coffee. Pierwsza powstaje poprzez połączenie mocnego i aromatycznego espresso z zimnym mlekiem. Z kolei druga to podwójne espresso z kostkami lodu. Można do niej dodać też niewielką ilość mleka oraz cukier. Najbardziej popularne są iced latte i frappucino, czyli zimne odpowiedniki latte i cappuccino.

Iced latte serwuje kawiarnia Baika. To szot espresso lany po kostkach lodu w połączeniu z zimnym mlekiem. Kawa dodatkowo jest podawana ze spienionym mlekiem. Cena to 14 zł. Napój dostępny jest również w słodkiej wersji, wówczas cena wynosi 16,5 zł. W Mamma Mia Cafe wypijemy kawę mrożoną w wersji fit - na podwójnym espresso, z mlekiem i kostkami lodu (18 zł).

Z lodami i bitą śmietaną



Kiedyś kawa mrożona oznaczała przede wszystkim napój z wielką chmurą bitej śmietany i gałką lodów. I dziś taka letnia propozycja cieszy się w trójmiejskich kawiarniach dużą popularnością.

W Mamma Mia Cafe klasyczna kawa mrożona to espresso, mleko, gelato śmietankowe, bita śmietana i orzech macadamia (19 zł). Również kawiarnia filmowa "W Starym Kadrze" ma w swoim menu kilka kaw serwowanych na zimno, których nazwy nawiązują do tytułów popularnych filmów. Wypijemy tu m.in. "Epokę lodowcową", czyli podwójne espresso, mleko, lody, lód i bita śmietana. Jest także "Vanilla Ice" na podwójnym espresso z mlekiem, lodami, lodem, bitą śmietaną i syropem smakowym do wyboru (waniliowy, orzechowy, kokosowy, bananowy). Trzecia mrożona propozycja to "Ludzie chudego": podwójne espresso, lód w kostkach i zimne mleko.

  • W sezonowym menu Baiki ponownie gości espresso tonic. To idealne połączenie dobrze zaparzonej kawy, tonicu i cytrusów orzeźwi w nawet najbardziej upalne dni.
  • Tonic espresso wypijemy m.in. w Gelateria Italia.
  • W kawiarni Baika wypijemy karmelowe frappe.

Frappé



Frappé to grecka kawa mrożona. Tradycyjnie przygotowywana jest z kawy rozpuszczalnej, wody i lodu. Kombinację zwykle przygotowuje się w shakerze lub mikserze ręcznym, więc po nalaniu napoju do wysokiej szklanki na wierzchu powinna pojawić się piana.

W kawiarni Baika wypić można karmelowe frappe. Kawa mrożona powstała z połączenia z lodami karmelowymi oraz waniliowymi. Podawana jest na słodko z syropem karmelowym oraz bitą śmietaną. Cena to 19,50 zł. Dostępna jest również w zbliżonej wersji - waniliowej, w cenie 18,50 zł.

Affogato



Affogato łączy w sobie dwie włoskie klasyki: porcję świeżo zaparzonego espresso i gałkę lodów waniliowych lub fior di latte. Samo określenie "affogato" oznacza "utopione" i odnosi się do procesu przygotowywania tej kawy, w którym gorące espresso obficie wylewa się na gałkę lodów. Traktowane jest jako deser i spożywane po posiłku.

Espresso Affogato, czyli espresso z gałką śmietankowego gelato, serwuje m.in. Mamma Mia Cafe. Kawa kosztuje 15 zł.


Cold brew



Cold brew to kawa dla prawdziwych smakoszy. Przygotowuje się ją poprzez kilkugodzinne macerowanie zmielonych ziaren kawy w temperaturze pokojowej lub niższej. Historia tej kawy sięga przełomu XVI i XVII wieku, a pomysł został zaczerpnięty od japońskich herbaciarzy. Ich metoda shinobi-cha polegała na zasypaniu liści herbaty kostkami lodu i długie oczekiwanie, aż lód się rozpuści.

Jeśli chodzi o smak cold brew, różni się on w zależności od rodzaju użytych ziaren, grubości zmielenia, temperatury wody czy czasu maceracji. Zwykle jest gładki, klarowny i orzeźwiający.

Drip na lodzie



Drip na lodzie to alternatywna metoda przygotowania czarnej mrożonej kawy, która zwykle trafia w gusta osób nieprzepadających za cold brew. W odróżnieniu od maceracji na zimno zaparzenie dripa na lodzie trwa niecałe pięć minut i nie zaburza profilu smakowego ziarna, z którego korzystamy. Wyrazistą, pełną charakteru kawę mrożoną otrzymamy, zamawiając też aeropress na lodzie.

  • Blisko Sopot - kawa z lodem
  • Kawa od Latto Gelato
  • Kawowe orzeźwienie w Dwóch Zmianach w Sopocie

Tonic espresso



Espresso tonic to prawdziwy kawiarniany hit ostatnich lat. Gazowany tonik doskonale łączy się z espresso. Świetnie smakuje z wieloma dodatkami, na przykład cytryną, pomarańczą czy miętą. Ciekawą odmianą tej kawy jest Orange Frenchpresso (zamiast toniku używany jest sok z pomarańczy) czy Lemonade Espresso (lemoniada zamiast toniku).

W Mamma Mia Cafe napój ten serwowany jest na pojedynczym espresso z orzeźwiającym, różowym tonikiem (16 zł). Również kawiarnia Baika ma w swojej letniej ofercie ten orzeźwiający napój na bazie szotu espresso lanego po kostkach lodu i toniku. Serwowany jest z dodatkiem świeżego tymianku oraz plastra pomarańczy. Cena to 16 zł.


Nitro



Bardzo popularna wśród miłośników kawy w ostatnim czasie jest też kawa nitro. To zimna kawa nabita azotem, który dodawany jest do kawy w kegu (na tej samej zasadzie jak podczas wyszynku piwa). Azot wypycha z kawy cząsteczki tlenu, nadając jej jedwabiście gładką strukturę i wydobywając z zimnego naparu niespotykane aromaty. Ważnym elementem nitro jest także gęsta pianka, podobna do piwnej.

Kawy z twistem



W Trójmieście znajdziemy też kawiarnie, które w swoim menu nie boją się eksperymentów. Znajdująca się na osiedlu Garnizon Sztuka Wyboru tego lata serwuje ice latte z musem truskawkowym.
MM

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (51)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane