- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (4 opinie)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (71 opinii)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Idealna na upały! Dokąd na kawę na zimno w Trójmieście?
Zimna, pobudzająca i odprężająca kawa to synonim lata. Na lodzie, z lodami, bitą śmietaną, tonikiem, sokiem pomarańczowym - opcji jest mnóstwo i cały czas pojawiają się nowe. Jakie kawy na zimno serwują trójmiejskie kawiarnie? Wybraliśmy kilka miejsc, w których znajdziecie szeroki wybór mrożonych kaw.
Iced latte, frappuccino, nitro, espresso tonic, cold brew - czym różnią się od siebie i która ma szansę najbardziej nam zasmakować? Przedstawiamy małą ściągę i polecamy punkty na mapie Trójmiasta, w których znajdziecie szeroki wybór letnich kaw.
Ice coffee a iced coffee
Wbrew pozorom nawet najprostsza kawa mrożona nie zawsze jest taka sama. Dobrym przykładem jest tutaj ice coffee i iced coffee. Pierwsza powstaje poprzez połączenie mocnego i aromatycznego espresso z zimnym mlekiem. Z kolei druga to podwójne espresso z kostkami lodu. Można do niej dodać też niewielką ilość mleka oraz cukier. Najbardziej popularne są iced latte i frappucino, czyli zimne odpowiedniki latte i cappuccino.
Iced latte serwuje kawiarnia Baika. To szot espresso lany po kostkach lodu w połączeniu z zimnym mlekiem. Kawa dodatkowo jest podawana ze spienionym mlekiem. Cena to 14 zł. Napój dostępny jest również w słodkiej wersji, wówczas cena wynosi 16,5 zł. W Mamma Mia Cafe wypijemy kawę mrożoną w wersji fit - na podwójnym espresso, z mlekiem i kostkami lodu (18 zł).
Z lodami i bitą śmietaną
Kiedyś kawa mrożona oznaczała przede wszystkim napój z wielką chmurą bitej śmietany i gałką lodów. I dziś taka letnia propozycja cieszy się w trójmiejskich kawiarniach dużą popularnością.
W Mamma Mia Cafe klasyczna kawa mrożona to espresso, mleko, gelato śmietankowe, bita śmietana i orzech macadamia (19 zł). Również kawiarnia filmowa "W Starym Kadrze" ma w swoim menu kilka kaw serwowanych na zimno, których nazwy nawiązują do tytułów popularnych filmów. Wypijemy tu m.in. "Epokę lodowcową", czyli podwójne espresso, mleko, lody, lód i bita śmietana. Jest także "Vanilla Ice" na podwójnym espresso z mlekiem, lodami, lodem, bitą śmietaną i syropem smakowym do wyboru (waniliowy, orzechowy, kokosowy, bananowy). Trzecia mrożona propozycja to "Ludzie chudego": podwójne espresso, lód w kostkach i zimne mleko.
Frappé
Frappé to grecka kawa mrożona. Tradycyjnie przygotowywana jest z kawy rozpuszczalnej, wody i lodu. Kombinację zwykle przygotowuje się w shakerze lub mikserze ręcznym, więc po nalaniu napoju do wysokiej szklanki na wierzchu powinna pojawić się piana.
W kawiarni Baika wypić można karmelowe frappe. Kawa mrożona powstała z połączenia z lodami karmelowymi oraz waniliowymi. Podawana jest na słodko z syropem karmelowym oraz bitą śmietaną. Cena to 19,50 zł. Dostępna jest również w zbliżonej wersji - waniliowej, w cenie 18,50 zł.
Affogato
Affogato łączy w sobie dwie włoskie klasyki: porcję świeżo zaparzonego espresso i gałkę lodów waniliowych lub fior di latte. Samo określenie "affogato" oznacza "utopione" i odnosi się do procesu przygotowywania tej kawy, w którym gorące espresso obficie wylewa się na gałkę lodów. Traktowane jest jako deser i spożywane po posiłku.
Espresso Affogato, czyli espresso z gałką śmietankowego gelato, serwuje m.in. Mamma Mia Cafe. Kawa kosztuje 15 zł.
Cold brew
Cold brew to kawa dla prawdziwych smakoszy. Przygotowuje się ją poprzez kilkugodzinne macerowanie zmielonych ziaren kawy w temperaturze pokojowej lub niższej. Historia tej kawy sięga przełomu XVI i XVII wieku, a pomysł został zaczerpnięty od japońskich herbaciarzy. Ich metoda shinobi-cha polegała na zasypaniu liści herbaty kostkami lodu i długie oczekiwanie, aż lód się rozpuści.
Jeśli chodzi o smak cold brew, różni się on w zależności od rodzaju użytych ziaren, grubości zmielenia, temperatury wody czy czasu maceracji. Zwykle jest gładki, klarowny i orzeźwiający.
Drip na lodzie
Drip na lodzie to alternatywna metoda przygotowania czarnej mrożonej kawy, która zwykle trafia w gusta osób nieprzepadających za cold brew. W odróżnieniu od maceracji na zimno zaparzenie dripa na lodzie trwa niecałe pięć minut i nie zaburza profilu smakowego ziarna, z którego korzystamy. Wyrazistą, pełną charakteru kawę mrożoną otrzymamy, zamawiając też aeropress na lodzie.
Tonic espresso
Espresso tonic to prawdziwy kawiarniany hit ostatnich lat. Gazowany tonik doskonale łączy się z espresso. Świetnie smakuje z wieloma dodatkami, na przykład cytryną, pomarańczą czy miętą. Ciekawą odmianą tej kawy jest Orange Frenchpresso (zamiast toniku używany jest sok z pomarańczy) czy Lemonade Espresso (lemoniada zamiast toniku).
W Mamma Mia Cafe napój ten serwowany jest na pojedynczym espresso z orzeźwiającym, różowym tonikiem (16 zł). Również kawiarnia Baika ma w swojej letniej ofercie ten orzeźwiający napój na bazie szotu espresso lanego po kostkach lodu i toniku. Serwowany jest z dodatkiem świeżego tymianku oraz plastra pomarańczy. Cena to 16 zł.
Nitro
Bardzo popularna wśród miłośników kawy w ostatnim czasie jest też kawa nitro. To zimna kawa nabita azotem, który dodawany jest do kawy w kegu (na tej samej zasadzie jak podczas wyszynku piwa). Azot wypycha z kawy cząsteczki tlenu, nadając jej jedwabiście gładką strukturę i wydobywając z zimnego naparu niespotykane aromaty. Ważnym elementem nitro jest także gęsta pianka, podobna do piwnej.
Kawy z twistem
W Trójmieście znajdziemy też kawiarnie, które w swoim menu nie boją się eksperymentów. Znajdująca się na osiedlu Garnizon Sztuka Wyboru tego lata serwuje ice latte z musem truskawkowym.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-08-15 14:31
Artykuł sponsorowany. (5)
Jak zwykle artykuł w pełni sponsorowany. Ani jeden lokalizacji z kawą speciality. Cold brew i nawet nitro też są dostępne w trójmieście, ale w dobrych kawiarniach o których tutaj mowy nie było
- 40 3
-
2023-08-16 08:43
właśnie, gdzie można wypić kawę nitro (np. w Gdyni)? (1)
.
- 3 0
-
2023-08-16 10:19
W Gdyni oczywiście w black&white :) w cannolo też mieli
- 4 0
-
2023-08-16 05:14
Jak większość artykułów tutaj.
- 9 0
-
2023-08-15 14:36
(1)
A czy artykuł nosi tytuł "Każde miejsce w Trójmieście serwujące kawę na zimno"?
- 2 5
-
2023-08-15 14:40
Wprost napisałem o kawiarniach speciality, a w szczególności o miejscach które mają w menu te bardziej skomplikowane pozycje, jak nitro. W żadnym wypadku nie napisałem, że należy wymienić wszystkie. Wskazałem kategorie do których brakuje miejsc.
- 6 0
-
2023-08-16 15:25
Mariola na Prusa w Gdyni
Najlepsza mrożona od lat. Mocna, wcześniej schłodzona kawa z gałką lodów i bitą śmietaną. Może robić za deser, jak akurat nie ma ochoty na lody czarno-białe :)
- 5 0
-
2023-08-16 11:04
Kawa na mieście powyżej 10 zł? (4)
Jeśli ktoś robi użytek z szarych komórek i z podstawowej wiedzy matematycznej, to potrafi zbić koszt kawy na mieście do ceny maximum 7 PLZ.
- 10 7
-
2023-08-16 13:05
Jeśli ktoś normalnie zarabia, to nie przejmuje się trzema złotymi. (1)
- 6 5
-
2023-08-16 21:56
W polandi kawa to rarytas dla dobrze zarabiających?
To tylko świadczy że ten kraj to bagno.
- 3 0
-
2023-08-16 11:14
(1)
Pijasz kawę na stacjach benzynowych?
- 6 1
-
2023-08-16 23:43
W sumie czemu nie
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.