• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Idealna na upały! Dokąd na kawę na zimno w Trójmieście?

MM
15 sierpnia 2023, godz. 13:00 
Opinie (51)
Dobrą alternatywą na letnie dni jest kawa mrożona. Dobrą alternatywą na letnie dni jest kawa mrożona.

Zimna, pobudzająca i odprężająca kawa to synonim lata. Na lodzie, z lodami, bitą śmietaną, tonikiem, sokiem pomarańczowym - opcji jest mnóstwo i cały czas pojawiają się nowe. Jakie kawy na zimno serwują trójmiejskie kawiarnie? Wybraliśmy kilka miejsc, w których znajdziecie szeroki wybór mrożonych kaw.



Jaką kawę na zimno lubisz najbardziej?

Latem wielu z nas chętnie sięga po mrożoną alternatywę dla kawy wypijanej na co dzień. Wybór kaw na zimno jest ogromny. Jedne są zaparzane na gorąco i chłodzone, inne z kolei potrzebują kilku godzin w zimnej wodzie, aby nabrać odpowiedniego aromatu. Podawane są z mlekiem, lodami, bitą śmietaną, kruszonym lodem, kostkami lodu, tonikiem, lemoniadą, a nawet sokiem pomarańczowym.

Iced latte, frappuccino, nitro, espresso tonic, cold brew - czym różnią się od siebie i która ma szansę najbardziej nam zasmakować? Przedstawiamy małą ściągę i polecamy punkty na mapie Trójmiasta, w których znajdziecie szeroki wybór letnich kaw.


Ice coffee a iced coffee



Wbrew pozorom nawet najprostsza kawa mrożona nie zawsze jest taka sama. Dobrym przykładem jest tutaj ice coffee i iced coffee. Pierwsza powstaje poprzez połączenie mocnego i aromatycznego espresso z zimnym mlekiem. Z kolei druga to podwójne espresso z kostkami lodu. Można do niej dodać też niewielką ilość mleka oraz cukier. Najbardziej popularne są iced latte i frappucino, czyli zimne odpowiedniki latte i cappuccino.

Iced latte serwuje kawiarnia Baika. To szot espresso lany po kostkach lodu w połączeniu z zimnym mlekiem. Kawa dodatkowo jest podawana ze spienionym mlekiem. Cena to 14 zł. Napój dostępny jest również w słodkiej wersji, wówczas cena wynosi 16,5 zł. W Mamma Mia Cafe wypijemy kawę mrożoną w wersji fit - na podwójnym espresso, z mlekiem i kostkami lodu (18 zł).

Z lodami i bitą śmietaną



Kiedyś kawa mrożona oznaczała przede wszystkim napój z wielką chmurą bitej śmietany i gałką lodów. I dziś taka letnia propozycja cieszy się w trójmiejskich kawiarniach dużą popularnością.

W Mamma Mia Cafe klasyczna kawa mrożona to espresso, mleko, gelato śmietankowe, bita śmietana i orzech macadamia (19 zł). Również kawiarnia filmowa "W Starym Kadrze" ma w swoim menu kilka kaw serwowanych na zimno, których nazwy nawiązują do tytułów popularnych filmów. Wypijemy tu m.in. "Epokę lodowcową", czyli podwójne espresso, mleko, lody, lód i bita śmietana. Jest także "Vanilla Ice" na podwójnym espresso z mlekiem, lodami, lodem, bitą śmietaną i syropem smakowym do wyboru (waniliowy, orzechowy, kokosowy, bananowy). Trzecia mrożona propozycja to "Ludzie chudego": podwójne espresso, lód w kostkach i zimne mleko.

  • W sezonowym menu Baiki ponownie gości espresso tonic. To idealne połączenie dobrze zaparzonej kawy, tonicu i cytrusów orzeźwi w nawet najbardziej upalne dni.
  • Tonic espresso wypijemy m.in. w Gelateria Italia.
  • W kawiarni Baika wypijemy karmelowe frappe.

Frappé



Frappé to grecka kawa mrożona. Tradycyjnie przygotowywana jest z kawy rozpuszczalnej, wody i lodu. Kombinację zwykle przygotowuje się w shakerze lub mikserze ręcznym, więc po nalaniu napoju do wysokiej szklanki na wierzchu powinna pojawić się piana.

W kawiarni Baika wypić można karmelowe frappe. Kawa mrożona powstała z połączenia z lodami karmelowymi oraz waniliowymi. Podawana jest na słodko z syropem karmelowym oraz bitą śmietaną. Cena to 19,50 zł. Dostępna jest również w zbliżonej wersji - waniliowej, w cenie 18,50 zł.

Affogato



Affogato łączy w sobie dwie włoskie klasyki: porcję świeżo zaparzonego espresso i gałkę lodów waniliowych lub fior di latte. Samo określenie "affogato" oznacza "utopione" i odnosi się do procesu przygotowywania tej kawy, w którym gorące espresso obficie wylewa się na gałkę lodów. Traktowane jest jako deser i spożywane po posiłku.

Espresso Affogato, czyli espresso z gałką śmietankowego gelato, serwuje m.in. Mamma Mia Cafe. Kawa kosztuje 15 zł.


Cold brew



Cold brew to kawa dla prawdziwych smakoszy. Przygotowuje się ją poprzez kilkugodzinne macerowanie zmielonych ziaren kawy w temperaturze pokojowej lub niższej. Historia tej kawy sięga przełomu XVI i XVII wieku, a pomysł został zaczerpnięty od japońskich herbaciarzy. Ich metoda shinobi-cha polegała na zasypaniu liści herbaty kostkami lodu i długie oczekiwanie, aż lód się rozpuści.

Jeśli chodzi o smak cold brew, różni się on w zależności od rodzaju użytych ziaren, grubości zmielenia, temperatury wody czy czasu maceracji. Zwykle jest gładki, klarowny i orzeźwiający.

Drip na lodzie



Drip na lodzie to alternatywna metoda przygotowania czarnej mrożonej kawy, która zwykle trafia w gusta osób nieprzepadających za cold brew. W odróżnieniu od maceracji na zimno zaparzenie dripa na lodzie trwa niecałe pięć minut i nie zaburza profilu smakowego ziarna, z którego korzystamy. Wyrazistą, pełną charakteru kawę mrożoną otrzymamy, zamawiając też aeropress na lodzie.

  • Blisko Sopot - kawa z lodem
  • Kawa od Latto Gelato
  • Kawowe orzeźwienie w Dwóch Zmianach w Sopocie

Tonic espresso



Espresso tonic to prawdziwy kawiarniany hit ostatnich lat. Gazowany tonik doskonale łączy się z espresso. Świetnie smakuje z wieloma dodatkami, na przykład cytryną, pomarańczą czy miętą. Ciekawą odmianą tej kawy jest Orange Frenchpresso (zamiast toniku używany jest sok z pomarańczy) czy Lemonade Espresso (lemoniada zamiast toniku).

W Mamma Mia Cafe napój ten serwowany jest na pojedynczym espresso z orzeźwiającym, różowym tonikiem (16 zł). Również kawiarnia Baika ma w swojej letniej ofercie ten orzeźwiający napój na bazie szotu espresso lanego po kostkach lodu i toniku. Serwowany jest z dodatkiem świeżego tymianku oraz plastra pomarańczy. Cena to 16 zł.


Nitro



Bardzo popularna wśród miłośników kawy w ostatnim czasie jest też kawa nitro. To zimna kawa nabita azotem, który dodawany jest do kawy w kegu (na tej samej zasadzie jak podczas wyszynku piwa). Azot wypycha z kawy cząsteczki tlenu, nadając jej jedwabiście gładką strukturę i wydobywając z zimnego naparu niespotykane aromaty. Ważnym elementem nitro jest także gęsta pianka, podobna do piwnej.

Kawy z twistem



W Trójmieście znajdziemy też kawiarnie, które w swoim menu nie boją się eksperymentów. Znajdująca się na osiedlu Garnizon Sztuka Wyboru tego lata serwuje ice latte z musem truskawkowym.
MM

Miejsca

Opinie (51) 9 zablokowanych

  • Ludzie niedoceniają tego smaku

    • 6 1

  • Naprawdę? (2)

    Pierwszy raz słyszę, aby mrożona kawa była synonimem lata...

    • 15 3

    • A ja, że kawa mrożona to kawa z lodem (1)

      Jak mam płacić 20 PLN to niech kupią chociaż blender do lodu.

      • 2 0

      • Do napojów kawowych powinno się dawać lód kawowy

        Żeby nie rozwadniać naparu. Ale stawiam dychę że w każdym z tych miejsc dają zwykły lód z kostkarki.

        • 1 0

  • Najleprza (2)

    Była w koktajl barze na Długiej

    • 3 2

    • Najleprzy to jestes ty

      • 4 0

    • Jestem ciekaw jaka jest najgorrza.

      • 4 0

  • Polecam samemu zrobic sobie taka kawke

    A nie kupowac ja za 15zł

    • 30 3

  • I cyk z 15 skaczemy na 20 za dodanie kilku kostek lodu do kawy z makro.

    • 24 3

  • Artykuł sponsorowany. (5)

    Jak zwykle artykuł w pełni sponsorowany. Ani jeden lokalizacji z kawą speciality. Cold brew i nawet nitro też są dostępne w trójmieście, ale w dobrych kawiarniach o których tutaj mowy nie było

    • 40 3

    • (1)

      A czy artykuł nosi tytuł "Każde miejsce w Trójmieście serwujące kawę na zimno"?

      • 2 5

      • Wprost napisałem o kawiarniach speciality, a w szczególności o miejscach które mają w menu te bardziej skomplikowane pozycje, jak nitro. W żadnym wypadku nie napisałem, że należy wymienić wszystkie. Wskazałem kategorie do których brakuje miejsc.

        • 6 0

    • Jak większość artykułów tutaj.

      • 9 0

    • właśnie, gdzie można wypić kawę nitro (np. w Gdyni)? (1)

      .

      • 3 0

      • W Gdyni oczywiście w black&white :) w cannolo też mieli

        • 4 0

  • Medialna m***bacja nad jednym gorącym dniem w całe lato trwa w najlepsze

    • 7 0

  • na upał najlepsza gorąca mocna herbata czarna i chałwa

    • 3 3

  • W upały nie pije się mrożonych napojów, nie je mrożonych potraw (2)

    Bardzo łatwo o szok termiczny, a po chwilowej pozornej uldze jeszcze bardziej odczuwa się upał

    • 6 4

    • Pytam: kto jada mrozone potrawy?! (1)

      .

      • 1 1

      • Lody

        • 0 0

  • Jeśli chodzi o kawę to tylko... drink Black Russian ;)

    • 3 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane