- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (111 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (111 opinii)
- 3 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (61 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
Idealna na upały! Dokąd na kawę na zimno w Trójmieście?
Zimna, pobudzająca i odprężająca kawa to synonim lata. Na lodzie, z lodami, bitą śmietaną, tonikiem, sokiem pomarańczowym - opcji jest mnóstwo i cały czas pojawiają się nowe. Jakie kawy na zimno serwują trójmiejskie kawiarnie? Wybraliśmy kilka miejsc, w których znajdziecie szeroki wybór mrożonych kaw.
Iced latte, frappuccino, nitro, espresso tonic, cold brew - czym różnią się od siebie i która ma szansę najbardziej nam zasmakować? Przedstawiamy małą ściągę i polecamy punkty na mapie Trójmiasta, w których znajdziecie szeroki wybór letnich kaw.
Ice coffee a iced coffee
Wbrew pozorom nawet najprostsza kawa mrożona nie zawsze jest taka sama. Dobrym przykładem jest tutaj ice coffee i iced coffee. Pierwsza powstaje poprzez połączenie mocnego i aromatycznego espresso z zimnym mlekiem. Z kolei druga to podwójne espresso z kostkami lodu. Można do niej dodać też niewielką ilość mleka oraz cukier. Najbardziej popularne są iced latte i frappucino, czyli zimne odpowiedniki latte i cappuccino.
Iced latte serwuje kawiarnia Baika. To szot espresso lany po kostkach lodu w połączeniu z zimnym mlekiem. Kawa dodatkowo jest podawana ze spienionym mlekiem. Cena to 14 zł. Napój dostępny jest również w słodkiej wersji, wówczas cena wynosi 16,5 zł. W Mamma Mia Cafe wypijemy kawę mrożoną w wersji fit - na podwójnym espresso, z mlekiem i kostkami lodu (18 zł).
Z lodami i bitą śmietaną
Kiedyś kawa mrożona oznaczała przede wszystkim napój z wielką chmurą bitej śmietany i gałką lodów. I dziś taka letnia propozycja cieszy się w trójmiejskich kawiarniach dużą popularnością.
W Mamma Mia Cafe klasyczna kawa mrożona to espresso, mleko, gelato śmietankowe, bita śmietana i orzech macadamia (19 zł). Również kawiarnia filmowa "W Starym Kadrze" ma w swoim menu kilka kaw serwowanych na zimno, których nazwy nawiązują do tytułów popularnych filmów. Wypijemy tu m.in. "Epokę lodowcową", czyli podwójne espresso, mleko, lody, lód i bita śmietana. Jest także "Vanilla Ice" na podwójnym espresso z mlekiem, lodami, lodem, bitą śmietaną i syropem smakowym do wyboru (waniliowy, orzechowy, kokosowy, bananowy). Trzecia mrożona propozycja to "Ludzie chudego": podwójne espresso, lód w kostkach i zimne mleko.
Frappé
Frappé to grecka kawa mrożona. Tradycyjnie przygotowywana jest z kawy rozpuszczalnej, wody i lodu. Kombinację zwykle przygotowuje się w shakerze lub mikserze ręcznym, więc po nalaniu napoju do wysokiej szklanki na wierzchu powinna pojawić się piana.
W kawiarni Baika wypić można karmelowe frappe. Kawa mrożona powstała z połączenia z lodami karmelowymi oraz waniliowymi. Podawana jest na słodko z syropem karmelowym oraz bitą śmietaną. Cena to 19,50 zł. Dostępna jest również w zbliżonej wersji - waniliowej, w cenie 18,50 zł.
Affogato
Affogato łączy w sobie dwie włoskie klasyki: porcję świeżo zaparzonego espresso i gałkę lodów waniliowych lub fior di latte. Samo określenie "affogato" oznacza "utopione" i odnosi się do procesu przygotowywania tej kawy, w którym gorące espresso obficie wylewa się na gałkę lodów. Traktowane jest jako deser i spożywane po posiłku.
Espresso Affogato, czyli espresso z gałką śmietankowego gelato, serwuje m.in. Mamma Mia Cafe. Kawa kosztuje 15 zł.
Cold brew
Cold brew to kawa dla prawdziwych smakoszy. Przygotowuje się ją poprzez kilkugodzinne macerowanie zmielonych ziaren kawy w temperaturze pokojowej lub niższej. Historia tej kawy sięga przełomu XVI i XVII wieku, a pomysł został zaczerpnięty od japońskich herbaciarzy. Ich metoda shinobi-cha polegała na zasypaniu liści herbaty kostkami lodu i długie oczekiwanie, aż lód się rozpuści.
Jeśli chodzi o smak cold brew, różni się on w zależności od rodzaju użytych ziaren, grubości zmielenia, temperatury wody czy czasu maceracji. Zwykle jest gładki, klarowny i orzeźwiający.
Drip na lodzie
Drip na lodzie to alternatywna metoda przygotowania czarnej mrożonej kawy, która zwykle trafia w gusta osób nieprzepadających za cold brew. W odróżnieniu od maceracji na zimno zaparzenie dripa na lodzie trwa niecałe pięć minut i nie zaburza profilu smakowego ziarna, z którego korzystamy. Wyrazistą, pełną charakteru kawę mrożoną otrzymamy, zamawiając też aeropress na lodzie.
Tonic espresso
Espresso tonic to prawdziwy kawiarniany hit ostatnich lat. Gazowany tonik doskonale łączy się z espresso. Świetnie smakuje z wieloma dodatkami, na przykład cytryną, pomarańczą czy miętą. Ciekawą odmianą tej kawy jest Orange Frenchpresso (zamiast toniku używany jest sok z pomarańczy) czy Lemonade Espresso (lemoniada zamiast toniku).
W Mamma Mia Cafe napój ten serwowany jest na pojedynczym espresso z orzeźwiającym, różowym tonikiem (16 zł). Również kawiarnia Baika ma w swojej letniej ofercie ten orzeźwiający napój na bazie szotu espresso lanego po kostkach lodu i toniku. Serwowany jest z dodatkiem świeżego tymianku oraz plastra pomarańczy. Cena to 16 zł.
Nitro
Bardzo popularna wśród miłośników kawy w ostatnim czasie jest też kawa nitro. To zimna kawa nabita azotem, który dodawany jest do kawy w kegu (na tej samej zasadzie jak podczas wyszynku piwa). Azot wypycha z kawy cząsteczki tlenu, nadając jej jedwabiście gładką strukturę i wydobywając z zimnego naparu niespotykane aromaty. Ważnym elementem nitro jest także gęsta pianka, podobna do piwnej.
Kawy z twistem
W Trójmieście znajdziemy też kawiarnie, które w swoim menu nie boją się eksperymentów. Znajdująca się na osiedlu Garnizon Sztuka Wyboru tego lata serwuje ice latte z musem truskawkowym.
Miejsca
Opinie (51) 9 zablokowanych
-
2023-08-16 13:17
Grecja - kawa na zimno 2 Euro
- 5 0
-
2023-08-16 13:21
Zimna kawa? Kto to pije? Chyba jakieś gimbusy.
- 3 0
-
2023-08-16 13:38
Lubię małą czarną
z odpowiednim przybraniem ;-)
- 4 0
-
2023-08-16 15:25
Mariola na Prusa w Gdyni
Najlepsza mrożona od lat. Mocna, wcześniej schłodzona kawa z gałką lodów i bitą śmietaną. Może robić za deser, jak akurat nie ma ochoty na lody czarno-białe :)
- 5 0
-
2023-08-16 17:11
w Malezji robią świetną - polecam jak będziecie
- 3 0
-
2023-08-16 19:37
Ale niestety ludzie doceniają tego smaku.
- 0 0
-
2023-08-16 21:55
Szaleństwo cenowe trwa w najlepsze. (1)
Byłem ostatnio w Żytawie w Niemczech na przejażdżkach kolejkami wąskotorowymi i tam w miasteczku taka kawa w bistro koszyowała 3,5 euro , spora gałka loda 1,5 euro. Tam więcej zarabiają i mniej płacą . Ten kraj to tragedia.
- 4 0
-
2023-08-17 00:12
Nie kraj tylko państwo
Startuj w wyborach i działaj, narzekaniem to możesz sobie pokomentowac na tym portalu, po to on jest, :)
- 0 1
-
2023-08-17 14:22
Dawniej się piło kawę
z zapieczoną śmietanką. Teraz kawa to jakaś barbelucha w porównaniu z dawniejszą kawą.
- 0 0
-
2023-08-30 09:13
Ile razy nie zajrzę na Facebooka,
zawsze jest mowa o jakiejś kawusi. Co wy ciągle z tà kawusią albo kaaawą? Są osoby po wypiciu tej kawusi zawsze mają potężną sr*czkę. A wy nic tylko kawusia i kawusia. sr*wusia, ot, co!
- 0 1
-
2023-08-30 09:17
Mówicie o szaleństwie cenowym za kawę?
A co powiecie na to, że douglas podniósł z dnia na dzień cenę za flakonik wody toaletowej o - bagatela- 129 zł?
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.