• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Kolacja Food For Change

Już piąty raz hotele i restauracje Relais & Châteaux na całym świecie łączą siły ze Slow Food International, aby walczyć ze zmianami klimatycznymi i chronić bioróżnorodność podczas festiwalu Food For Change.

w każdą sobotę (od 27.04 do 31.08.2024), godz. 17:00

Sopot,
bilety 120 zł
ulgowy 70 zł
Z tej okazji, w sobotę 8 października, zapraszamy do Białego Królika na wyjątkową kolację na 4 ręce przygotowaną przez szefów Relais & Châteaux Polska: Marcina Popielarza oraz gościa specjalnego Marcina Filipkiewicza* z Hotelu Copernicus z Krakowa.

*Marcin Filipkiewicz to szef kuchni, który doświadczenie zdobywał m.in. we Włoszech i Francji, gotując dla koronowanych głów, dostojników kościelnych, polityków i artystów. Zdobywca odznaczenia tytułu Szefa Roku 2017 Polski Południowej przewodnika Gault & Millau. Od kilku lat związany z Hotelem Copernicus w Krakowie, gdzie łączy różne style gotowania oraz kunsztowną technikę. Ceni sobie również kuchnię polską, którą próbuje odczarować, tworząc dania lekkie i estetyczne.

W menu kolacji przeplatać się będą propozycje obydwu szefów, bazujące na produkcie regionalnym (pstrąg z Ojcowa, raki rzeczne, miód rozmarynowy, rokitnik), dopełnionym elementami sezonowymi (ogórki małosolne, grzyby leśne). Wszystkie wykorzystane produkty przygotowane będą metodą zero waste, z poszanowaniem produktu.
FOOD FOR CHANGE MENU

amuse-bouche
pstrąg ojcowski
burak, musztarda, chrzan

starter
śledź po żuławsku

zupa
consommé z ogórków
glony wakame, ogórek, raki rzeczne

danie główne rybne
morszczuk w białym bisque z fasolą i sercówkami

danie główne mięsne
pularda
grzyby leśne, topinambur, kawa

deser
ruchanki z rokitnikiem i migdałami

petits fours:
makaronik krakowski
miód rozmarynowy, jagody leśne
aronia z gorzką czekoladą

cena: 300 zł / os.
(w cenie: woda, kawa / herbata, 2 kieliszki wina oraz serwis)

W ramach kolacji proponujemy Państwu dwa kieliszki wina (wino musujące + do wyboru wino białe lub czerwone). Wszystkie pochodzą z małych, rodzinnych posiadłości, gdzie winogrona uprawiane są zgodnie z tradycją i z szacunkiem do ziemi, z której pochodzą.

Wino musujące:
CANALS & MUNNE, INSUPERABLE, RESERVA, CAVA, HISZPANIA
Wino białe:
MONVIERT, MARTAGONA, SAUVIGNON BLANC, FRIULI COLLI ORIENTALI, WŁOCHY
Wino czerwone:
MONVIERT, MARTAGONA, PINOT NERO, FRIULI COLLI ORIENTALI, WŁOCHY

O inicjatywie Food For Change

Jako stowarzyszenie kucharzy dążących do gotowania lokalnie i sezonowo przez cały rok, w tym szczególnym momencie, Relais & Châteaux pragnie poprzez kulinarne święto zwiększyć świadomość środowiskową społeczeństwa. Co roku w październiku podczas festiwalowych eventów szefowie Relais & Châteaux poświęcają szczególną uwagę zrównoważonej kuchni, przygotowując specjalne menu i mówiąc o swoim ekologicznym zaangażowaniu.

W Białym Króliku skupiamy się przede wszystkim na sezonowym menu bazującym na składnikach od lokalnych dostawców. Budujemy też większą świadomość kuchni roślinnej poprzez menu wegańskie dostępne zarówno w formie degustacyjnej jak i a la carte.
Kolacja Food For Change w Białym Króliku to niepowtarzalna okazja spotkania z dwoma szefami Relais & Châteaux Polska oraz skosztowania wspólnie przez nich stworzonego zrównoważonego menu.

Rezerwacje: restauracja@bialy-krolik.pl , +48 58 351 03 30

Zapraszamy!

Opinie

Katalog.trojmiasto.pl -Wkrótce otwarcie

Mąka i Kawa

Gdańsk
Doki

Pizzerie

Planowane otwarcie

Lato 2024

Mushrooms Lounge Bar

Gdańsk
Wajdeloty 13

Sushi

Planowane otwarcie

26 kwietnia 2024

Barista i Bambino

Gdańsk
Sucha 37 B

Kawiarnie i herbaciarnie

Planowane otwarcie

lato 2024

Najświeższe oceny + dodaj ocenę

La Kabana Mapka 5.5

Restauracje
poprawcie adres strony www :-)

Port Fromage Mapka 6.0

Restauracje
Wyśmienite wrażenia! Wraz z bliskimi odwiedziliśmy Port Fromage niedługo po otwarciu. Przetestowaliśmy trzy przystawk... więcej

Baika Mapka 6.0

Cukiernie i piekarnie
Moja ulubiona kawiarnia. Dla mnie najlepsza kawa i z tego powodu jestem tu prawie codziennie. Dobre tarty i ciasta fi... więcej

Surfburger Mapka 1.0

Burgery
Co zamówienie to gorszy smak, mięso.......zero smaku, pomyślałam ok raz się może zdarzyć, zapomnieli doprawić. Nieste... więcej

Najczęściej czytane