• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Kolacja Food For Change

Już piąty raz hotele i restauracje Relais & Châteaux na całym świecie łączą siły ze Slow Food International, aby walczyć ze zmianami klimatycznymi i chronić bioróżnorodność podczas festiwalu Food For Change.

w każdą niedzielę (do 31.03), godz. 12:00 - 16:00

Sopot,
bilety 190 zł
ulgowy 95 zł
Z tej okazji, w sobotę 8 października, zapraszamy do Białego Królika na wyjątkową kolację na 4 ręce przygotowaną przez szefów Relais & Châteaux Polska: Marcina Popielarza oraz gościa specjalnego Marcina Filipkiewicza* z Hotelu Copernicus z Krakowa.

*Marcin Filipkiewicz to szef kuchni, który doświadczenie zdobywał m.in. we Włoszech i Francji, gotując dla koronowanych głów, dostojników kościelnych, polityków i artystów. Zdobywca odznaczenia tytułu Szefa Roku 2017 Polski Południowej przewodnika Gault & Millau. Od kilku lat związany z Hotelem Copernicus w Krakowie, gdzie łączy różne style gotowania oraz kunsztowną technikę. Ceni sobie również kuchnię polską, którą próbuje odczarować, tworząc dania lekkie i estetyczne.

W menu kolacji przeplatać się będą propozycje obydwu szefów, bazujące na produkcie regionalnym (pstrąg z Ojcowa, raki rzeczne, miód rozmarynowy, rokitnik), dopełnionym elementami sezonowymi (ogórki małosolne, grzyby leśne). Wszystkie wykorzystane produkty przygotowane będą metodą zero waste, z poszanowaniem produktu.
FOOD FOR CHANGE MENU

amuse-bouche
pstrąg ojcowski
burak, musztarda, chrzan

starter
śledź po żuławsku

zupa
consommé z ogórków
glony wakame, ogórek, raki rzeczne

danie główne rybne
morszczuk w białym bisque z fasolą i sercówkami

danie główne mięsne
pularda
grzyby leśne, topinambur, kawa

deser
ruchanki z rokitnikiem i migdałami

petits fours:
makaronik krakowski
miód rozmarynowy, jagody leśne
aronia z gorzką czekoladą

cena: 300 zł / os.
(w cenie: woda, kawa / herbata, 2 kieliszki wina oraz serwis)

W ramach kolacji proponujemy Państwu dwa kieliszki wina (wino musujące + do wyboru wino białe lub czerwone). Wszystkie pochodzą z małych, rodzinnych posiadłości, gdzie winogrona uprawiane są zgodnie z tradycją i z szacunkiem do ziemi, z której pochodzą.

Wino musujące:
CANALS & MUNNE, INSUPERABLE, RESERVA, CAVA, HISZPANIA
Wino białe:
MONVIERT, MARTAGONA, SAUVIGNON BLANC, FRIULI COLLI ORIENTALI, WŁOCHY
Wino czerwone:
MONVIERT, MARTAGONA, PINOT NERO, FRIULI COLLI ORIENTALI, WŁOCHY

O inicjatywie Food For Change

Jako stowarzyszenie kucharzy dążących do gotowania lokalnie i sezonowo przez cały rok, w tym szczególnym momencie, Relais & Châteaux pragnie poprzez kulinarne święto zwiększyć świadomość środowiskową społeczeństwa. Co roku w październiku podczas festiwalowych eventów szefowie Relais & Châteaux poświęcają szczególną uwagę zrównoważonej kuchni, przygotowując specjalne menu i mówiąc o swoim ekologicznym zaangażowaniu.

W Białym Króliku skupiamy się przede wszystkim na sezonowym menu bazującym na składnikach od lokalnych dostawców. Budujemy też większą świadomość kuchni roślinnej poprzez menu wegańskie dostępne zarówno w formie degustacyjnej jak i a la carte.
Kolacja Food For Change w Białym Króliku to niepowtarzalna okazja spotkania z dwoma szefami Relais & Châteaux Polska oraz skosztowania wspólnie przez nich stworzonego zrównoważonego menu.

Rezerwacje: restauracja@bialy-krolik.pl , +48 58 351 03 30

Zapraszamy!

Opinie

Katalog.trojmiasto.pl -Wkrótce otwarcie

Restauracja Marrakesz

Gdynia
Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10

Restauracje

Planowane otwarcie

marzec 2024

VANA

Gdańsk
Mariana Hemara 13

Restauracje

Planowane otwarcie

9 marca 2024

Najświeższe oceny + dodaj ocenę

Casa Del Gusto Mapka 5.7

Restauracje
Wczoraj miałam niesamowite doświadczenie kulinarne w restauracji serwującej włoskie dania i przepyszne, oryginalne wł... więcej

Pierogarnia Dziana Dana Mapka 6.0

Pierogarnie
Za każdym razem super smak!

The Dockers Inn Mapka 6.0

Puby
Fantastyczne miejsce, wspaniały klimat, lubię tu przychodzić.

Marhaba Mapka 1.0

Kebaby
Długo nie jadłam kepsa i wybrałam ten lokal znowu jestem zbrzydzona na pół roku sos obrzydliwy mięso nie dopieczone o... więcej

Najczęściej czytane