Sanepid skontrolował otwarte lokale w Gdańsku
Jesteś wegetarianinem i szukasz nowych smaków? A może jesz mięso, ale masz ochotę na coś warzywnego od czasu do czasu? Nie trzeba stać w długiej kolejce przed sklepem, by nabyć odpowiednie składniki. Wegetariańskie i wegańskie dania można zamówić z dostawą do domu.
Jedzenie na telefon i online
Czy lubisz kuchnię roślinną?
Faloviec
Faloviec/kuchnia roślinna w swoim menu proponuje zestawy (zupa + lunch), dania obiadowe, a także napary, smoothie, kawy i herbaty. Codziennie przygotowywana jest inna zupa oraz lunch dnia. Wśród propozycji dań na obiad znajdziemy pad thai tamaryndowy, sojowy schabowy, falafel, curry buraczane czy kotlety jaglano-fasolowe.
Zamówić można poprzez stronę internetową , dzwoniąc pod numer 883-777-328 oraz zamawiając osobiście na wynos. Faloviec prowadzi również zbiórkę, aby przetrwać czas izolacji.
Curry zielone na mleku kokosowym z warzywami i ryżem.
Fot. Faloviec kuchnia roślinna/Facebook
Avocado
Avocado przy ul. Wajdeloty w Gdańsku to tak naprawdę dwa lokale: Bistro oraz Avocado SPOT. W każdym z nich możemy zamówić coś innego.
- W naszym bistro mamy tradycyjną kuchnię polską w roślinnym wydaniu - mówi Joanna Krupicka z Avocado. - Mamy też ciasta, desery i napoje. A od poniedziałku jest otwarte obok Avocado SPOT, gdzie można zamówić nasze największe klasyki: bajgle, wrapy, veganburgery i zupy. Mamy też od teraz uruchomiony warzywniak oraz świeże pieczywo. Można tu dostać produkty, których nie ma w typowych warzywniakach osiedlowych. Natomiast pieczywo na naturalnym zakwasie wypieka dla nas między innymi restauracja Prologue.
Okiem dietetyka: czym zastąpić mięso w diecie?
W Avocado można zamawiać zupełnie bezkontaktowo: przez stronę internetową, przez telefon i przez aplikacje, a zamówienia dostarczane są pod drzwi. Można także przyjść osobiście i odebrać dania spakowane na wynos. Minimalny koszt zamówienia na dowóz to 30 zł.
- Teraz częściej zdarza się, że klienci przychodzą i odbierają zamówienia o umówionej godzinie. Avocado SPOT był przez ponad miesiąc zamknięty, to była dla nas ciężka sytuacja, ale się otworzyliśmy na nowo. Mamy wszystko na wynos: kawę czy smoothie, chcemy też wprowadzić gofry i powoli zacząć wracać do normalności. Oczywiście z zachowaniem wszystkich zasad bezpieczeństwa - dodaje Joanna Krupicka.
Avocado serwuje tradycyjne polskie dania w wersji bezmięsnej.
Fot. Avocado Vegan Bistro/Facebook
Guga Sweet & Spicy
To wegetariańska propozycja azjatyckiej kuchni. Guga Sweet&Spicy w swoim menu ma przystawki zupy oraz dania główne, które zmieniają się co tydzień. Są to takie dania, jak pad thai, makaron udon teriyaki lub smażony ryż z kimchi. Dostępne są także: wietnamska zupa kokosowa oraz spring rolls, kimchi czy japońska sałatka z alg morskich.
Dostawa do domu odbywa się w godzinach od 12 do 19. Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 533-272-642. Opłaty przyjmowane są tylko przelewem.
Po zamówienia przygotowane na wynos można również przyjść osobiście.
Fot. Guga Sweet&Spicy/Facebook
Nie/mięsny
Chociaż nazwa tego lokalu sugeruje brak dań z mięsem - wcale tak nie jest. Nie/mięsny z Dolnego Miasta serwuje dania wegetariańskie i nie tylko. Nazwa to nawiązanie do sklepu mięsnego, który dawnej znajdował się w tym miejscu.
W menu roślinnym znajdziemy hummusy z warzywami, falafelem czy z bakłażanem. Zjeść można także labneh z boczniakiem, burger wegański lub halloumi. Dostępna jest także "misa mocy" oraz dodatki. Nowością jest burger Beyond.
- To 100 proc. roślinny zamiennik dla mięsa - czytamy na profilu Nie/mięsnego. - Ten smak i konsystencja mogą oszukać najbardziej wytrawnego mięsożercę. W dużej mierze składa się z białka grochu, dzięki czemu zawiera więcej protein niż tradycyjny kotlet mielony.
Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 699-989-156. Minimalna kwota zamówienia to 30 zł. Dowóz do 6 km jest bezpłatny.
Lokal serwuje dania mięsne, a także wegetariańskie.
Fot. Nie/mięsny/Facebook
Food Art Company
Food Art Company gotuje dania oparte na sezonowych roślinach i przyprawach. Codziennie zmieniają menu.
- Nie podrabiamy smaku mięsa, bo uważamy, że warzywa i zboża są na tyle aromatyczne i smaczne, że odpowiednio przyprawione są pysznym i zdrowym posiłkiem - czytamy na ich profilu.
W zależności od dnia w karcie można znaleźć takie dania, jak zupa meksykańska, gulasz libański z ciecierzycą, warzywa w tofu, kotlety jaglane, mussakę czy tartę ze szpinakiem.
Catering dietetyczny z Trójmiasta - zamówienia online
Dania sprzedawane są również na wynos - w słoikach.
Fot. Food Art Company/Facebook
manna 68
Bogate menu dań wegetariańskich ma manna 68. Są tam zupy, spring rollsy, tatar z buraka i suszonych pomidorów. Zamówić można też sałatki: jesienną czy marokańską. Dania główne to między innymi ramen, burrito, makaron chow mein z woka czy jamajskie curry. Nie brakuje też dań dla dzieci o nazwach, które rodzice określą zapewne jako bardzo realistyczne: "Obojętnie mi" to tak naprawdę quesadilla z serem, a "Nie lubię tego" to miniburger z łódeczkami ziemniaczanymi. Desery to przede wszystkim ciasta (brownie, dyniowe i panna cotta), ale są także lody w wersji wegańskiej.
Zamówienia na wynos realizowane są z dostawą w obrębie 10 km od restauracji. Płatność gotówką, kartą albo przelewem. Minimalna kwota zamówienia to 32 zł. Lokal wesprzeć można również w zbiórce.
Lokal znajduje się na ulicy Świętego Ducha 68 w Gdańsku.
Fot. manna 68/Facebook