• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Krucha, soczysta, aromatyczna. Gdzie zjemy pyszną kaczkę w Trójmieście?

Julia Rzepecka
15 kwietnia 2022 
Opinie (80)
Mięso kaczki, obok gęsiny, uważa się za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Mięso kaczki, obok gęsiny, uważa się za najszlachetniejszy rodzaj drobiu.

To jedno z najsmaczniejszych mięs, kojarzonych z kuchnią staropolską. Szlachetniejsza niż drób, zachowująca swoją kruchość i soczystość - kaczka zamawiana jest coraz chętniej, nie tylko przy specjalnej okazji. Gdzie w takim razie w Trójmieście zjemy pyszną kaczkę?



Najlepsze restauracje w Trójmieście



Jak często jadasz kaczkę?

Pyszna, aromatyczna, dobrze wypieczona. Na samą myśl rośnie apetyt. A jednak kaczka jest mięsem, po które sięgamy znacznie rzadziej od popularnego kurczaka czy indyka. Ma opinię dania, które wymaga czasu i umiejętności, nie jest to jednak do końca prawda. Od innych mięs drobiowych kaczka różni się fakturą, bogatszym smakiem czy wartościami odżywczymi. Ma rzeczywiście większą zawartość tłuszczu od kurczaka, jednak jest lżejsza i mniej tłusta niż czerwone mięso.

Przyrządzać ją można na wiele sposobów - smażyć, piec czy gotować. Jak twierdzą kucharze, kluczem do sukcesu podczas przygotowywania kaczki jest dobra kompozycja i ilość przypraw oraz precyzyjny czas obróbki termicznej. Trzeba też obserwować ją na bieżąco podczas przygotowywania, ponieważ zbyt krótki lub długi czas pieczenia pozbawi jej mięso soczystości. W Trójmieście kaczkę zjemy nie tylko przygotowaną tradycyjnie, po staropolsku, ale także pierogi z kaczką czy rozgrzewające wywary na bazie tego mięsa.

Degustacje i imprezy kulinarne w Trójmieście



Tłusta Kaczka



Poszukując dań z mięsem kaczki w Trójmieście, nie można zacząć inaczej, niż zaglądając w kartę restauracji Tłusta Kaczka, mieszczącej się przy ul. Spółdzielczej 2Mapka w Gdyni. To lokal serwujący dania kuchni polskiej. Aromat pieczonej kaczki, staropolskich ziół i wypiekanego w piecu chleba miesza się̨ tam z zapachem palonego drzewa w kominku. Na przystawkę zamówimy tartę z musem z wątróbek kaczych z figą i szalotką w czerwonym winie za 29 zł lub pyzy z kaczką z puree jabłkowym, chipsem z batata i sosem pieczeniowym, w tej samej cenie. Wśród przystawek znajdziemy tam też takie dania, jak: szyjki rakowe, kawior z jesiotra syberyjskiego i rosyjskiego, tatar z łososia czy wołowy. Jest też zupa - klasyczny rosół z kaczki z domowym makaronem.

Dania główne to przede wszystkim kaczka nadziewana jabłkami, podana z zasmażanymi ziemniakami, modrą kapustą duszoną w winie z rodzynkami oraz sosem żurawinowo-porzeczkowym. Za takie danie dla dwóch osób zapłacimy 128 zł. Wśród dań głównych są też: ryba dnia prosto z sieci, kurczak, biodrówka jagnięca, stek z golonki lub polędwicy wołowej, dorsz czy sałatki. By dokończyć pyszny posiłek, można zamówić jeden z deserów: tort bezowy, czeladnicze lody czy fondant czekoladowy.

Może cię też zainteresować: Żeberka na różne sposoby. Tu zjesz ten amerykański przysmak

  • Mięso kaczki, obok gęsiny, uważa się za najszlachetniejszy rodzaj drobiu.
  • Mięso kaczki, obok gęsiny, uważa się za najszlachetniejszy rodzaj drobiu.
  • Mięso kaczki, obok gęsiny, uważa się za najszlachetniejszy rodzaj drobiu.
  • Mięso kaczki, obok gęsiny, uważa się za najszlachetniejszy rodzaj drobiu.

Restauracja Baryłka



Idąc Długim PobrzeżemMapka przy Motławie w Gdańsku warto zajrzeć do Restauracji Baryłka, która zaprasza do przytulnego wnętrza, ale konsumować można również, siedząc na tarasie w pełnym słońcu tuż nad wodą. Poza takimi pozycjami, jak: polędwica wołowa sous vide, policzki wołowe, tuszka makreli czy polędwiczka dorsza na stałe w karcie jest także kacze udo. Serwowane jest w likierze miodowym, skomponowane z puree z buraka z gorgonzolą, musem z prażonego jabłka z pieprzem oraz crunchem jaglanym oraz pudrem z jabłka i buraka. Za takie danie zapłacimy tam 39 zł.

Co ciekawe, kaczka pojawia się tam także w jednym ze śniadań. Poza śniadaniami wiejskim, angielskim i granolą jest także opcja zamówienia śniadania "Gdańskiego", na które składa się pasztet z kaczej wątróbki, mus z buraka, mus jabłkowy, chrzan, domowa musztarda z wiśnią i konfitura z pomidora San Marzano w cenie 27 zł.

Atelier BonŻur



Kaczki spróbujemy też w restauracji Atelier BonŻur, również w Głównym Mieście, a dokładnie przy ul. Piwnej 36/39Mapka. To restauracja z kuchnią europejską, gdzie serwowane są śniadania, lunche, przystawki, zupy, makarony, pierogi, sałatki i dania główne oraz desery.

W karcie jest wolno pieczona pierś z kaczki z młodą kapustą, kaszubskim miodem, prażonym jabłkiem, ziemniakami pieczonymi w rozmarynie i sosem z wytrawnej wiśni, za którą zapłacimy 44 zł. Zjemy także kaczkę w kanapce, czy raczej sandwichu "Gdańskich Kupców". Jest w niej pieczona kaczka, rukola, cięta gruszka, marynowany burak, puree śliwkowe i zapłacimy za nią 20 zł. Co jeszcze zjemy w Atelier BonŻur? Karta jest obszerna i znajduje się w niej wiele ciekawych propozycji, takich jak np. pierś kukurydziana z truflą, mascarpone, dojrzewającą szynką, puree koperkowym, pieczony dorsz po kaszubsku z plackami ziemniaczanymi, gulasz z leśnych grzybów i szalotki oraz krewetki, mule czy comber jagnięcy.

Poznaj nowe lokale Trójmiasta



  • Kacze udo w restauracji Baryłka.
  • Restauracja Baryłka
  • Atelier BonŻur

Pak Choi



Serwować ją można nie tylko tradycyjnie po staropolsku. Dobrym przykładem jest Restauracja Pak Choi, znajdująca się przy ul. Morskiej 4Mapka w Sopocie. To małe klimatyczne miejsce, w którym w kuchni gotują trzej chińscy kucharze. Specjalizują się w przygotowywaniu dań z woka. Zamówimy tam także specjalność kuchni azjatyckiej, czyli kaczkę po pekińsku. Danie to jest dostępne na zamówienie, minimum 24 godziny wcześniej i kosztuje 160 zł.

Można jednak spróbować tego przysmaku w nieco niższej cenie, zamawiając kaczkę na chrupko z sosem hoi-sin i pomarańczowym za 62 zł lub kaczkę na chrupko na podkładzie syczuańskim za 64 zł. Poza tym zamówimy też w Pak Choi kurczaka, wieprzowinę, wołowinę, w karcie są też zupy, sałatki, ryby i owoce morza, dania z tofu oraz wegetariańskie.

Pop In Diner & Bar



Gdzie jeszcze warto zajrzeć? Na przykład do Pop In Diner & Bar w Gdyni, zlokalizowanym przy ul. Władysława IV 37Mapka. To oryginalny lokal o industrialnej przestrzeni, serwujący różnorodną kuchnię. W menu znajdziemy rosół z kaczki z kołdunami litewskimi za 20 zł, a wśród dań głównych pieczone udo z kaczki z pierogami ruskimi i burakami w sosie demi glace za 48 zł.

Co jeszcze tam zjemy? Od przystawek i zup (hummus, "plendze", czyli inaczej placki ziemniaczane, śledzia w śmietanie czy tatar) przez sałatki, pizzę i dania główne (żebro wołowe, beetroot wellington, fish&chips, łososia czy poliki wołowe). Pojawiają się także takie dania spoza karty, jak stek ze strusia lub tatar ze strusia, ale też burgery, makarony czy curry.

Gdzie zjeść w Trójmieście? 13 najlepszych restauracji Trójmiasto. Ranking kwiecień 2022



Kaczka w restauracji Pop In Kaczka w restauracji Pop In

Mon Balzac



Wracamy znów do Gdańska. Byliśmy na Piwnej, przeszliśmy się Długim Pobrzeżem i trafiamy na Wyspę Spichrzów. Poszukiwacze dań z kaczką swoje kroki skierować powinni do restauracji Mon Balzac, mieszczącej się przy ul. Chmielnej 10Mapka. W menu znajdziemy klasyczną pierś z kaczki sous vide z modrą kapustą z jabłkiem i cynamonem, sosem ze śliwki węgierki i gratin ziemniaczanym. Za to danie zapłacimy tam 69 zł.

W karcie Mon Balzac wyróżniają się także inne dania, m.in.: obfite śniadania, małże św. Jakuba, stek z antrykotu argentyńskiego czy burger jagnięcy. W restauracji czas umilają też często wieczory z muzyką na żywo.

Pierogi Lwowskie



Kaczkę znajdziemy też jako farsz w Pierogach Lwowskich. Lokal o tej samej nazwie znajduje się przy ul. Do Studzienki 8Mapka. Jest chętnie odwiedzany przez studentów z pobliskiej Politechniki Gdańskiej, ale także przez mieszkańców Wrzeszcza. 10 sztuk pierogów z kaczką lub kurczakiem kosztuje tam 17 zł. W karcie poza pierogami z mięsem z kaczki, cebulką podsmażaną na maśle i majerankiem są rozmaite inne smaki: pierogi ziemniaczane, mięsne, ruskie, szpinakowo-twarogowe, ziemniaczano-kapuściane, z kurczakiem, gryczano-twarogowe, grzybowe lub na słodko - z twarogiem lub owocami. W ofercie są też kołduny, zupy, naleśniki, placki ziemniaczane, racuchy czy zrazy ziemniaczane.

Gdzie jeszcze serwowane są smaczne dania z kaczką w Trójmieście? Czekamy na wasze polecenia w komentarzach.

Miejsca

Opinie wybrane


wszystkie opinie (80)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Włoskie czwartki na 32 piętrze!

street food, pubbing

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie